Amerikan Standart Strat'ların 6000 Tl Olması

mydukkan.com :: Fender American Standard Stratocaster :: Elektro Gitar

Şaka gibi.Yurtdışı gelişli oldukları için ve dolar 3 TL bandını aştığı için böyle biliyorum ama geçen yıl önce bu gitarların fiyatları 4000 küsür değil miydi ? (4300 TL CİVARI).Ben mi yanlış hatırlıyorum ?
Az önce meraktan mydukkana bakarken gördüğüm tablo bu.(malum site ara yüz güncellemesine gitti,kurcalamak maksadıyla giriyorum)
Dolar baz alınarak haliyle fiyatlar arttırılıyor ama hangimizin maaşında (geliri sabit memur olarak çalışanları kastediyorum özellikle) böyle bir artış söz konusu ?
Yanlış anlaşılmasın,burada siteyi elbette ki suçlamıyorum.Hatta sıfır ürün alacağım zaman ilk yöneldiğim sitedir mydukkan.Müşteriye dönüş ve ilgi konusunda da kendileriyle en ufak sorun yaşamadım bunca yıldır.Sadece fiyat konusunda site olarak ilk bakabileceğim yer mydukkan olduğu için onların fiyatını referans verdim.Do-re,zuhal ya da diğer müzik mağazaları da örnek verilebilir.Sonuçta hepsi bu gitarları yurtdışından ve dolar bazlı getirtiyorlar.Sonuçta bu gitarları biz üretmiyoruz.Californiya'dan çıkıyorlar gümrük ıvır zıvır ülkeye getirtiliyorlar.Ancak benim anlamadığım hangi ara o fiyatlar oralara kadar geldi ?
Ülke nereye gidiyor anlamış değilim.Gerçekten ciddi bir enflasyon söz konusu sanırım ama enflasyon hesaplarında kuru fasülye,patlıcan vb..gibi şeyler dikkate alındığı için kimse ''oooo fendere % 50 zam gelmiş 2 yılda'' demiyor olsa gerek.

Bir anı ;
ilk stratımı 2008 yılında eylül ayıydı sanırım work and travel muhabbetine amerika'ya gidip dönen arkadaşıma getirtmiştim.Orlando guitar center'den sıfır bir jimmie vaughan signature strat almıştı.582 dolardı ve ben arkadaşıma parayı tl olarak vermiştim.O zaman ki dolar kuru 1.2 TL idi.
http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/200809/11092008.xml

Şimdi o parayı vermeye kalksam demek ki sapını bile alamayacağım.Şaka değil.Buyrun kıyaslaması

2015 eylül ve dolar 3 TL
http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/201509/11092015.xml

8 yılda tam 2.5 kat bir artış söz konusu.

Düz mantıkla 2008'de 2400 liraya alabildiğim bir amerikan fender stratı şuan 6000 liraya alabiliyorum.

Yurtiçinde dönen teknolojinin (şuan bu satırları yazdığım alet çin üretim misal) çoğu dışa bağımlı bir ülkede (aramızda kaç tane vestel cep telefonu kullanan ya da arçelik televizyon kullanan var ? ) doların 8 yılda 2.5 katına çıkması demek benim alım gücümün azaldığı anlamına gelmiyor mu ? Ben çok basit düşünüyorum,bunu bir yığın denkleme istatistiğe bağlayıp ''büyüyoruz'' diyenler var farkındayım ama nasıl büyüyoruz gerçekten merak ettim açıklayabilecek olan var mıdır ?
 
Son düzenleme:
Sadece dolar ve euro değer kazanması etken değil, fender ürünlerinin euro/dolar olarak da fiyatlarının yükselmesi sonucu fiyatlar bu kadar arttı.
2012 yılında 1500 liraya aldığım fender gitarım yanlış hatırlamıyorsam 650 euro veya bu civarlardaydı, şuan 1022 euro yani 3500 lira aynı gitar şaka gibi.
 
İyi de ne bekliyorsunuz? Ülkede güçlü bir ekonomi olmasa Dolar keşke 3 olsaydı diye dua ediyorduk. Devalüasyon oldu hacılar bu ülkede bir zaman hükümet yokken. Destekliyor muyum bunu? Tabi ki hayır. Ancak sadece yıkıcı değil biraz da yapıcı olalım.
 
Bize büyümüyor. Ayakkabı kutularından dolar fışkıranlar, yataklarının altından çifter çifter para sayma makineleri çıkanlar, bir odada 3 tane para kasası bulundurunlar için ekonomimiz iyiye gidiyor. Keşke benimde sıfırlayamadığım 20 milyon dolarım, 3-5 bişey diye geçiştrebileceğim 1 milyon dolarım olsa benim içinde gitse ekonomi iyiye. Yada kolumda 300.000 dolarlık kol saati olsa benim içinde büyüse ekonomi... Vatandaş açısından bakarsan büyüyen tek şey giren kazığın boyu oluyor.

2015 raporlarına göre Türkiyede açlık sınırı 1400TL, yoksulluk sınırı 3700 TL, asgari ücret 950 TL... Amerikada adam attığınız amerikan fenderi almak için 1 ay çalışırken bizim aynı işte 7 ay çalışmamız lazım.

Kime sorsan doların 3.85e kadar yolu var diyor. Şu fiyatları seneye mumla arıycaz. 2016 2017 de Daha geçen sene 6000 değilmiydi 8000 olmuş nereye gidiyor bu ülke diye konuları görür gibiyim.
 
Abi Amerika'daki fiyatını tüketici koyuyor da, burada adamlardan 3 kat güçsüz olduğumuz için bize koyuyor abi. Amerika'da da 1000 dolara ciddi para gözüyle bakıyorlar ama 1000 dolar çoğunun aylık maaşı gibi bir şey...

Dolar/Euro'yla TL arasında fark olmasını anlarım ama bu kadarı da fazla değil mi? Eskiden dolar fırladığında ülke batıyor laaaayyn diye çığıran ekonomistler, vatandaşlar şimdi niye sessiz?
 
Vay halimize diyorum başka da birşey demiyorum.
Biraz daha zorlarsa amerikan standartın fiyatı 95-99 doğan şahinlerle aynı olacak.
Yahu göreve başlayıp aldığım maaşla birşeyler alırım diye ümid ediyordum hevesleniyordum hepsi kursağımda kaldı.
Ülkenin haline bak.
Lira eridi bitti.
Bir amerikan strat 2100-2400 den çıkmış 6000 e.
Yazıktır günahtır.
Vallahi üzülüyorum.
Ne iştir bilinmez.
Sonumuz hayrola.
Ülkemiz,halkımız nefes alır inşaallah biran evvel.
 
Fiyatı tüketici koyar.
Aynen katiliyorum bu lafa.. Insanlar bu kadar pahali olmasina ragmen hala bu alet edavatlara ragbet gostermekte.. Sikayet ediyoruz eyvallah ama bir taraftanda almadan durmayoruz. Alim satim bolumu bunun gayet ispatidir. Ha istisnalarda vardir. Yirtdisindan alinmistir ikinci el alinmistir ucuzken alinmistir.. Ama suan 8bin-10bin tl arasina ikinci el gitarlar satildigini goruyoruz. Sevgili Ant Balci'ninda dedigi gibi fiyat belirlemek alicinin elinde ilan bir imkandir. Herkes boykot edip almasa yada baska markalara yonelseler bu kadar rahat olabileceklerini sanmiyorum. Ornegin 6000 tl ye standart usa fender alinacagina istekler dogrultusunda gitar yaptirabilirir. O paranin yarisina custom shop carvin alabilir yada blade schecter gibi fiyati ucuz ama malzeme kalitesi yuksek markalara yonelinebilir. Ama bizim memlekette inanilmaz bir markacilik oldugu icin, tondan ve kaliteden ziyade sapta ki logo ve marka onemli oldugu icin bu birazda bizim hakettigimiz bir durum gibi gelmektedir bana..
 
Fender türkiyede üretim yapan türk markası olsa dediğiniz doğru. Pera ESP fiyatına LTD satıyodu, haliyle kimse m10 m50 vs haricinde doru düzgün bişey almadı ne oldu? Kapattı dükkanı gitti, tüketici olarak fiyat falan belirleyemedik... Fiyatı biz tüketici belirleseydi sanırım şuan 3500 Liraya Eclipse 2 falan alabiliyor olurduk...
 
Son düzenleme:
Acikcasi benim dusuncem su.. yani belli bir fiyattan sonra o gitarin tonuna isciligine para verilmiyor. Youtube'da ne gencler var bizim kiytirik buldugumuz pedal, prosesor ve gitarlarla canavar gibi calan.. Catir catirda ton alan.. Artik teknoloji gelisti. Tamam hala ne kadar ekmek o kadar kofte mantigi var ama neticede iscilik olarak eski donemlerden cok daha ilerde bu kalite kontrol olayi. Yani 300tllik gitar aliyosun modifiye edip ufak tefek ,gayette catir catir calisyorsun.. Ve suan piyasada bir cok orta halli marka var ve bunlar secilerek alindiktan sonra ufak tefek ve kolay bulunan parcalarla modifiye edilebiliyor ve cokta iyi sonuclar aliniyor. Ki forumda da bunu yapan es dost mevcut. Bir cok arkadasta deneyip olumlu yorum yapmakta. Ozellikle Sx firmasi son zamanlarda bu konuda baya one cikti ve modifiye islemleri ile gitarlar baya cigir atlamakta. Yine bazi gitarist buyuklerimizinde elinde son zamanlar sikca Sx markasinin F delikli telecaster modelini gormekteyim. Demek ki var bir karamet bu iste.Simdi ben bir Fender usa standart gitara 6000 tl veriyorsam ve bu kult olmus bir modelse hele, belli bir cizgide olmasini beklerim. Kimse kusura bakmasin ama ben 6000tl yi hakedecek bir usa standart gormedim. Yine kendi gorusum olarak o paralari hakedecek bir gitar markasi/modeli oldugunu dusunmuyorum.Ne iscilik olarak ne ton olarak ne de performans olarak.. ki bu arada kendimde kullandim ayni seriyi.. suanda meksika fender kullaniyorum.Ama elimden gecen bir squier vardi mesela, eger para tona veriliyorsa bence helalinden bir 3bin ederdi. Guthrie Govan'nin bir roportajinda ki yanlis hatirlamiyorsam Baris Sahin'nin yaptigi bir roportajdi, gitarlarin artik muzisyenler icin degide parasi olan kesim icin urutilmis oldugunu belirtmesi.. Kisacasi biz ne kadar az ragbet edersek onlarda o kadar temkinli davranmak zorunda kalacak.. Belki bir umut suan sadece ama buma ulasmak cokta zor olan birsey degil eger el birligi olursa..
 
Acikcasi benim dusuncem su.. yani belli bir fiyattan sonra o gitarin tonuna isciligine para verilmiyor. Youtube'da ne gencler var bizim kiytirik buldugumuz pedal, prosesor ve gitarlarla canavar gibi calan.. Catir catirda ton alan.. Artik teknoloji gelisti. Tamam hala ne kadar ekmek o kadar kofte mantigi var ama neticede iscilik olarak eski donemlerden cok daha ilerde bu kalite kontrol olayi. Yani 300tllik gitar aliyosun modifiye edip ufak tefek ,gayette catir catir calisyorsun.. Ve suan piyasada bir cok orta halli marka var ve bunlar secilerek alindiktan sonra ufak tefek ve kolay bulunan parcalarla modifiye edilebiliyor ve cokta iyi sonuclar aliniyor. Ki forumda da bunu yapan es dost mevcut. Bir cok arkadasta deneyip olumlu yorum yapmakta. Ozellikle Sx firmasi son zamanlarda bu konuda baya one cikti ve modifiye islemleri ile gitarlar baya cigir atlamakta. Yine bazi gitarist buyuklerimizinde elinde son zamanlar sikca Sx markasinin F delikli telecaster modelini gormekteyim. Demek ki var bir karamet bu iste.Simdi ben bir Fender usa standart gitara 6000 tl veriyorsam ve bu kult olmus bir modelse hele, belli bir cizgide olmasini beklerim. Kimse kusura bakmasin ama ben 6000tl yi hakedecek bir usa standart gormedim. Yine kendi gorusum olarak o paralari hakedecek bir gitar markasi/modeli oldugunu dusunmuyorum.Ne iscilik olarak ne ton olarak ne de performans olarak.. ki bu arada kendimde kullandim ayni seriyi.. suanda meksika fender kullaniyorum.Ama elimden gecen bir squier vardi mesela, eger para tona veriliyorsa bence helalinden bir 3bin ederdi. Guthrie Govan'nin bir roportajinda ki yanlis hatirlamiyorsam Baris Sahin'nin yaptigi bir roportajdi, gitarlarin artik muzisyenler icin degide parasi olan kesim icin urutilmis oldugunu belirtmesi.. Kisacasi biz ne kadar az ragbet edersek onlarda o kadar temkinli davranmak zorunda kalacak.. Belki bir umut suan sadece ama buma ulasmak cokta zor olan birsey degil eger el birligi olursa..

Alper söylediklerine aynen katılıyorum, ama şimdi biri gelip sorarsa önreceğin gitar nedir dese yine ilk söyliyeceğim Fender. 6000 TL standart strata şu takip ettiğimiz 2-3 forumdan kimse vermez ama maalesef bu forumlarda piyasanın % 10 ya vardır ya yoktur. 6000 TL standart strata verecek okadar çok zengin ve çocukları var ki bizim için çok büyük olan bu tutar onlar için sıradan rakamlar; ki Fender de zaten onlara ürünler üretiyor.
 
Fender türkiyede üretim yapan türk markası olsa dediğiniz doğru. Pera ESP fiyatına LTD satıyodu, haliyle kimse m10 m50 vs haricinde doru düzgün bişey almadı ne oldu? Kapattı dükkanı gitti, tüketici olarak fiyat falan belirleyemedik... Fiyatı biz tüketici belirleseydi sanırım şuan 3500 Liraya Eclipse 2 falan alabiliyor olurduk...
Tamam ithal ürün fakat Amerika fiyatı 1000$ olan ürünü 2000$ etiketi ile satın almamız bekleniyor. Yani en azından bu aradaki 3000 TL uçurumunu biz belirleyebiliriz. Emin olun Fender müessesesi Türkiye için farklı toptan fiyat belirlemiyor. Fiyat Tünel'de şişiyor. "Ama Türkiye'deki vergiler, navlun, kiralar" diyeceklere de hemen İbanez örneğini göteririm.

Ibanez JEM77-FP2 Steve Vai
mydukkan.com :: Ibanez JEM77 :: Elektro Gitar

Tüm Dünya'nın Fenderciler'i, birleşin!
 
Acikcasi benim dusuncem su.. yani belli bir fiyattan sonra o gitarin tonuna isciligine para verilmiyor. Youtube'da ne gencler var bizim kiytirik buldugumuz pedal, prosesor ve gitarlarla canavar gibi calan.. Catir catirda ton alan.. Artik teknoloji gelisti. Tamam hala ne kadar ekmek o kadar kofte mantigi var ama neticede iscilik olarak eski donemlerden cok daha ilerde bu kalite kontrol olayi. Yani 300tllik gitar aliyosun modifiye edip ufak tefek ,gayette catir catir calisyorsun.. Ve suan piyasada bir cok orta halli marka var ve bunlar secilerek alindiktan sonra ufak tefek ve kolay bulunan parcalarla modifiye edilebiliyor ve cokta iyi sonuclar aliniyor. Ki forumda da bunu yapan es dost mevcut. Bir cok arkadasta deneyip olumlu yorum yapmakta. Ozellikle Sx firmasi son zamanlarda bu konuda baya one cikti ve modifiye islemleri ile gitarlar baya cigir atlamakta. Yine bazi gitarist buyuklerimizinde elinde son zamanlar sikca Sx markasinin F delikli telecaster modelini gormekteyim. Demek ki var bir karamet bu iste.Simdi ben bir Fender usa standart gitara 6000 tl veriyorsam ve bu kult olmus bir modelse hele, belli bir cizgide olmasini beklerim. Kimse kusura bakmasin ama ben 6000tl yi hakedecek bir usa standart gormedim. Yine kendi gorusum olarak o paralari hakedecek bir gitar markasi/modeli oldugunu dusunmuyorum.Ne iscilik olarak ne ton olarak ne de performans olarak.. ki bu arada kendimde kullandim ayni seriyi.. suanda meksika fender kullaniyorum.Ama elimden gecen bir squier vardi mesela, eger para tona veriliyorsa bence helalinden bir 3bin ederdi. Guthrie Govan'nin bir roportajinda ki yanlis hatirlamiyorsam Baris Sahin'nin yaptigi bir roportajdi, gitarlarin artik muzisyenler icin degide parasi olan kesim icin urutilmis oldugunu belirtmesi.. Kisacasi biz ne kadar az ragbet edersek onlarda o kadar temkinli davranmak zorunda kalacak.. Belki bir umut suan sadece ama buma ulasmak cokta zor olan birsey degil eger el birligi olursa..
Katılıyorum, fiyat STRATOSFER seviyesinden de yükseklere çıkınca gerçekten parasını ödediğimiz şey, işçilik, ton, işlev vb. olmuyor. Marka olmak böyle bir şeydir. Her koşulda o nesne kendini arzulatır. Şu an bu koşullarda Fender veya Gibson alabilen, kesinlikle topluluk içerisindeki Alfa erkeğidir. Fiyatın karşılığında satın alınan şey biraz da budur.
 
Geri
Üst