Evdeyken Hadi Gitar Çalayım Dediğinizde Yaptıklarınız.

Ne zamandır kafamda arkadaşlar ben yaptıklarımı yazayım belki farklı değişik şeyler bulursak daha zevkli olur çalması. Çünkü artık çaldığım şarkılardan sıkılmaya farklı şeyler aramaya başladım.

Benim şu an evde yaptıklarım.
1-Bir sürü Guitar Pro Tabım var, bunlardan çalabildiklerimden bir playlist oluşturdum 20 şarkılık falan arada bunlardan çalıyorum, YouTube'dan şarkıyı açıp eşlik ediyorum.
2-Onbinlerce tab arasından sevdiğim grupların tablarını teker teker açıyorum, inceliyorum, çalabileceğim gibi gördüklerimi ayrı bir klasöre atıyorum çalmaya çalışıyorum, eğer beceriyorsam direk PLAYLİST klasörüme atıyorum.

Siz neler yapıyorsunuz...
Mesela gitarı elinize alıp kayıt (cover) mı yapıyorsunuz?
Ya da bir şarkıyı çok sevdiniz ve çalmak için oturup ezberliyormusunuz nasıl çalınacağını?
Yoksa kendi tablarınızı oluşturup kendi şarkınızı mı yazmaya çalışıyorsunuz?
 
Güzel başlık...
Genellikle önce akustiği elime alırım. Son dönemde vokale de merak sardığım için akustiği eşlik amaçlı da çaldığım oluyor.
Elektro çalacak isem, genellikle bir backing track açarım. Isınmak istiyorsam bu daha çok rock tabanlı sabit bir modal altyapı olur. Kastırmak istiyorsam, akor dizisini ezbere bildiğim caz parçalarından biri de olabilir. Çok nadiren de pek bilmediğim ama akorlarını ekranda görebildiğim caz standartlarına takılırım.Takılmak ile kastım eprovize çalmaktır, bir parçayı nota nota pek çalışmam.
Kayıt amaçlı olarak bilgisayarın başına oturmuşsam genellikle ilk yaptığım önce altyapı için gitarları metronom veya davul altyapısı eşliğinde çalmaktır.
 
Direk songsterr'a dalarım :D Eğer kafamda o an ya da önceden belirlediğim/merak ettiğim bir parça varsa ona bakarım. Yoksa songsterr anasayfasındakilere bi göz atarım. Güzel riffli bir parça bulursam ya da bildiğim bi parçayı çalmayı öğrenirsem instagram'a atarım :D Ya da zamanım çoksa oturur doğru düzgün video çekerim.. Vs vs :)
 
Bence ezberlemek yada ezber demek yanlış Doğrusu hazmetmek. Onun için gitarı elime alınca , bazı demirbaş hareket riff solo parça vs yi yüzümüzü yıkarmış gibi çalmak için tekrar yaparım Malumunuz kas hafızası diye birşeyde var :)
 
Yalnız ben bildiklerimi de sık sık çalarım :D Uzun zamandır çalmadığım bi şey aklıma gelir onu çalarım, ya da yeni öğrendiğim bir şeyse geliştirme amaçlı çalarım falan filan.. :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Direk songsterr'a dalarım :D Eğer kafamda o an ya da önceden belirlediğim/merak ettiğim bir parça varsa ona bakarım. Yoksa songsterr anasayfasındakilere bi göz atarım. Güzel riffli bir parça bulursam ya da bildiğim bi parçayı çalmayı öğrenirsem instagram'a atarım :D Ya da zamanım çoksa oturur doğru düzgün video çekerim.. Vs vs :)
Site süper sayende bir şarkı öğrendim bile Fix You Tab by Coldplay | Songsterr Tabs with Rhythm :p
 
Yalnız tabların Songster, Guitar pro olsun çoğu problemli o yüzden mutlaka cover çalanlara da bakın kendiniz çıkarın adamlar konserde nasıl çalıyor inceleyin. Dersi varsa Youtube'a bakın. Çalabileceğiniz şey çalınmayacak halde tablar var.
 
Teknik kapasitemi aşmayacağına kanaat getirdiğim bi şarkı varsa ve çalmaya değer gördüysem can kulağıyla 1 veya 2 defa dinler sonra yavaş yavaş çıkarırım. Oyle bi şarkı yoksa lickler egzersizler falan yürürüm...
 
Genelde gitar çalma isteğim akşam 8 ve sonrasında gelir.

Bas gitar çalacaksam beğendiğim tonu sadece amfiyle alabiliyorum onda da sesi kısınca ses gelmiyor açınca şikayet geliyor. Bu yüzden evde bas gitarı amfisiz çalmayı tercih ediyorum.
Sonrasında birkaç senaryo var
1) bazen logic pro kullanarak davul yazıyor ve üstüne rastgele çalıyorum. Burada sıkılıp cıvıtmadan yapıldığında hoş olabiliyor ve kulağımı geliştirdiğini düşünüyorum.
2) çalamadığım parçaların bazı kısımlarını yarı metronomda çalıp elimi alıştırmaya çalışıyorum sonra hız arttırıyorum.
3) konser videosu açıp ayakta askıyla çalıyorum çok güzel gaz veriyor :D

Elektro gitar çalacaksam alıyorum gitarı blackstar ht1 kafa amfiye bağlıyorum. Ordan stereo jack ile ses kartıma bağlı zaten. Yani ses sisteminden istediğim kısıklığa getirebiliyorum sesi.
1) p.m li rif arayışına gidiyorum bazen hoş riffler çıkıyor.
2) yarım kalmış demolarıma ufaktan solomsu şeyler katmaya çalışıyorum ama şuana kadar hiç katamadım :D
3) çalabileceğimi düşündüğüm parçaların guitar pro tablarına bakıp çalmaya çalışıyorum.
 
Şarkı çalışmaktan çok sıkılıyorum uzun süredir. Backing track açıp emprovize takılıyorum. Kendi yazdığım riffleri filan çalıyorum, ekliyorum çıkarıyorum düzenliyorum vs. kayıt almaya da nezaman karar versem üşeniyorum hep.
 
Geri
Üst