Analog Setupa Dijital Pedal Bağlamak

Merhaba arkadaşlar. Aklımda bir soru var. Analog setupım var. Ve az çok bağlantı ve işlevsel mantığını biliyorum. Yinede alt tarafta bir şematik vereyim mutabık olmak adına. bende ki analog pedal mantığıda altta vereceğim kurallar üzerinde gidiyor
Rehber: Analog Pedal Dizilimleri Nasıl Yapılır?

şimdi bu şematikte FX bölümüne ben araya boss gt100 veya ne bileyim pod hd500x bağlasam ne gibi bir problemle karşılaşırım?
Bir problemle karşılaşır mıyım?
Veya nelere uymam gerek?
Bu şekilde analog içine dijital sıkıştıran varmı aranızda?
Sonuç nasıl?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Sıralama nasıl olur mesela? Yani bir dijital pedalı analog setup da tam olarak nereye koymak gerekir? Fxlerin arasına mı?
 
Şimdi ben soruyu tam olarak anlamamış olabilirim ama anladığım şekle göre izah edeyim.

Amaç amfinin preamp katını analog pedallarla beraber kullanmak ve modülasyon pedallarını (Flanger, Chorus, Phaser, Delay vb) processorden almak ise bağlantı şu şekilde.
amps-as-the-first-sequence-of-effects-chain-1.jpg

Bu fotoya alternatif olarak bir de 4 kablo denilen bir yöntem var ama orada analog pedal kullanılmıyor genelde, o sadece amfinin preamp katı, EQ kısmını ve varsa amfi üzerindeki reverbü kullanmak için ama o araya analog pedal koyulacaksa processorün fx send kısmından bir kablo daha ihtiyacınız var, o kablo direk amfi inputa girecek, eğer tuner, wah, compressor, overdrive filan girilecekse bu kablo yolunda gitmesi lazım mantık olarak, tabi processorde ona göre şablonu düzenlemeniz gerekiyor, kullandığınız pedalın karşılığı processorün efekt zincirinde kesinlikle yer almamalı.

Fotodaki şemaya dönecek olursak;
Burada modülasyon efektlerini processorden alıyorsunuz, gitarla amfi arasına da analog pedalları koyabilirsin. Mesela fotoda gitardan çıkan kablo amfiye giden kablo arasında pedal yok ama amfiye girmeden önce o araya tuner'a girebilir, ordan çıkıp wah pedalına, oradan çıkıp compressor pedalına, oradan çıkıp overdrive pedalına ve amfiye takabilirsin.

Yani bir nevi şunu yapmış gibi olacaksın.
2696d1328270847-distortion-pedal-rnek3.jpg


Ama burada dikkat etmen gereken noktalar var, processor içinde ayarlardan preamp ve kabin modelleme kısmını iptal etmen gerekir, yapmazsan en üstteki şemadaki gibi doğru şekilde bile bağlamış olsan çok kötü bir ses gelir, aynı anda hem amfinin hem processorün kabin ve preamp katları da üst üste biner iyi olmaz, marka ve modele göre preamp ve kabin modellerini kapatacağın ayar kısmı değişir. Yani şimdi şuradan değişiyor desem, boss gt 8 veya 10 için yanlış bilgi vermiş olurum, sadece pod hd 500x'i biliyorum.


İkinci olarak da şu var, çok üst düzey bir amfi kabinin yoksa, processordeki amfi kabin modellemeleri kullanmak isteyebilirsin, bu durumda da bağlantı şu şekilde olacak.
w814ls.jpg


Bu fotoda görüldüğü gibi, gitar doğrudan processore girer, processorün fx send return kısımları kullanılmaz, doğrudan output çıkışından, amfinin return yazan bölüme girilir, umarım yardımcı olmuştur.

Bu arada sıralamalarda yanlış bir şey yazdıysam arkadaşlar beni uyarsın, mesajımı düzelteyim. Dünden beri uyuyamadım, yanlış bir şey yazmış olabilirim, şu an algılamıyorum resmen :)
 
Son düzenleme:
Mesaj düzenleme limitim dolmuş o nedenle alta yazmak zorunda kaldım, sonradan aklıma geldi, bir de şu 4 kablo yöntemi var.
4-Cable-method.jpg

Bu işlemlerde dikkat etmeniz gereken en önemli şey, şemalara bakıp aynısını yaptım artık oldu diye düşünülmesidir ve yanlıştır, şema doğru ama yapılması gereken bir kaç ayar daha vardır, o da proessorün efekt zincirini doğru sıra ile ayarlamak, preamp ve kabin modellemeleri kapatmayı kesinlikle unutmamak gerekir.

Elinizdeki amfi modeli ve pedal modelleri yazarsanız uygun bir dizilim verebiliriz sanırım ama şimdi bu şemalara göre, bir tane overdrive, bir tane delay derseniz bence sağlıklı bir kurulum olmayacak, en güzeli dediğim gibi, kaliteli bir amfi ise onun preamp katını kullanmak ve modulasyon efekleri processorden vermek ya da amfi kötüyse processoru, gitar, processor output, amfi return, şeklinde kullanmak, daha sağlıklı.
 
11358815_870453929698879_1624527402_n.jpg
11358815_870453929698879_1624527402_n.jpg ben bu şekilde kullanıyorum. tüm amplilere return den giriyorum yalnız. fena değil ama ne bileyim bi analog delay ın tadını vermiyor. Ancak benim prosesörde tüm ampli ve kabin simleri iptal edip sadece fx lerden oluşan bir preset yazabiliyorsun.
 
Arkadaşlar selam,
İphone üzerinden bias kullanıyorum. Amfi olarak da laney cub12r var. Geçen hafta fx return den bağlayarak kullanıyordum. Bugün direk 15w a girsem nasıl olur diye denedim. Gain i kısıp programdan verdim gain. Sonuç çok tatmin edici oldu ancak amfiye bir zararı olur mu? Bilgisi olan var mı?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Ben analog setupa uzun araştırmalar sonucu POD HD 500 bağladım.
Bunu yapmamdaki amaç sadece daha uzun soluklu farklılıkları gözlemlemekti.

Podun bütün amfi modellemelerini kapattım, sdece fx yani(delay, flanger, chorus) gibi tonlarına iş yaptırıyorum.
Geri kalan, wah, bost pedallar veya disto falan hepsi analogda mevcut. Hiç bir sıkıntı yok, hatta nois s. ve tuner pedalım fazla geldi çıkardım.

Ama burada şöyle bir sıkıntı var. Deneyeceklere önceden uyarım olsun. Sağlam bir ses balansı yapmak için neredeyse saatlerce her bir tonu tek tek sadeleştirdim ve ses ayarlarını istediğim balansda tuttum. Hele ki bazı tonlarda podun amfi modellemelerini açık unutursam zaten analog setupda ki compressorle çakışıyor ve fenalar fenası bir ses çıkıyor. Dediğim gibi olmaz değil oluyor. Sadece biraz zaman ve balans gerekiyor.

Bazı çevremde üstadlar "olmaz" demelerine rağmen yaptım. Pişman mıyım? Tabii ki hayır. Çünkü pedal konusunda şunu anladım ki, birisinin demesiyle ne birşey dene, ne denememezlik etme, ne de satın alma işlemi yap-yapma. İçinden geleni yap. Pedal dünyası gerçekten organik birşey. Bazen en iyi pedallar bile bir araya gelince kimyası tutmuyor ve sıkıntı çıkarabiliyor. Yeni bir deneysel maceramda görüşmek üzere müzikle kalın efendim.

(Edit: bu arada fikirlerini söyleyen ve yardımı geçen topic altında ki herkese teşekkürler)
 
Beyler

Ben birşey sormak istiyorum.
Analog setup ımda analog delay ve phaser var. Evde kullanım için 15 w ikinci el bir amfi almayı düşünüyorum.

Sorum şu dur ki . Marshall 15cd vb. amfilerde send return yok.

Anfinin sadece eq sunu kullanıcam. Amfiden bi beklentim yok drive tonlarımı da analog dan alacağım.

Analog delay input tan yada emulated line out gibi biryerden çıkarsam fx efektlerde sesler birbirine karışır mı ?

Setup taki overdrive ile delay i bu tip send return süz amfilerde sesler birbirine karışmadan kullanabilirmiyim ?
 
Send-return'süz amplilerde (tek kanal ampli olarak geçer), efektler zincir olarak bağlanır ve amplinin input kanalından girilir, bunda herhangi bir sakınca yoktur. Burada sadece dikkat edilecek şey zincir efektlerin sıralamasıdır. Sıralamada genel teamül: 1- Wah-compressor-tuner-booster vs 2-Overdrive/distortion (kirli pedallar) 3-Modülasyon (reverb, chorus,delay vs) pedalları. Ama ampli ve/veya pedalların özeliklerine göre, daha iyi ses verecekse sıralamalar değiştirilebilir elbet.
Özetle bu sistemlerde amaç, önce sesi şekillendirmek (boost, compressor ile mesela), sonra kirletmek, sonra da son halini almış olarak tonu delay, reverb tarzı pedallarla karakter katmak diyebiliriz. Send-return'lü amplilerde de zaten pre-amp ile power amp arasına modülasyon pedalları girilir, çünkü preamp katında ses zaten şekillenmiştir.
 
Hocam ozaman kıssadan hisse delayi(FX efektler) en sona koyacağız. MS pozitron preampı en başa koyarak ta anfinin preamp kanalını kullanmaya dabilirim. Bu da bir alternatif olabilir mi?
 
Hocam ozaman kıssadan hisse delayi(FX efektler) en sona koyacağız. MS pozitron preampı en başa koyarak ta anfinin preamp kanalını kullanmaya dabilirim. Bu da bir alternatif olabilir mi?
Normal şartlar altında olabilir elbette, sadece bazen kağıt üstünde olabilecek şey gerçek hayatta ters köşe yapabiliyor :) Bu şekilde dene, hoşuna gitmeyen bir durum olursa veya farklı birşey deneyeyim dersen de pedal yerlerini şöyle bir değiştirirsin :)
 
Geri
Üst