Telecaster Neck Bölümüne Gibson Manyetik Takma Sorunsalı

Selamlar,

Şu aralar custom bir telecaster yapımı ile uğraşıyorum. Les Paul'lerde neck kısmında çok sevdiğim için Gibson Burstbucker manyetik edindim. Pek gibson'ların içine girmediğim için; "yea bundan da iki kablo çıkar birini sviçe birini volüm potuna lehimler çalarım yea" gibi cahilce bir düşünceye sahiptim. Lakin manyetik bugün elime ulaştığında dumura uğradım biraz. Çok fazla kurcalayamadım fakat tek bir kablo var gibi gözüküyor.
Elimde olanlar; SX Stl50 marka telecaster'dan çıkma 250k 2 pot+ 3 way switch

Köprü kısmında da Dimarzio Twang King var.

Bu sistemin wiring diagramı nasıl olmalı?
 
Merhabalar, biraz geniş açıklayayım, başka okuyanlar da faydalansın.

Kabloyu ucundan soyarsanız, 2 conductor ya da 4 conductor olduğunu görürsünüz. Gibson'ları bilemiyorum ama 2 conductor gibi geldi bana düşününce.

Öncelikle bir Start(Ground), bir de Finish(Hot) kablomuz (conductor) olacak.
Bir Humbucker düşünelim, 2 bobin var.

- Eğer 4 conductor ise; Direkt olarak HB(seri) gibi wiring yapabileceğimiz gibi, Split(paralel) de edebiliriz. (In-phase ya da out-of-phase).
(Seymour Duncan görseline bakınız.)

- Eğer 2 conductor ise, 1 tanesi hot ve diğeri grounddur. Bu sebeple bu manyetik split edilemez.

Toprağı nereden aldığınıza bağlı olarak ground conductor'ı oraya bağlarsınız. Hot çıkış da aynı şekilde, bağladığınız yere göre çıkışa verilir.

Bir de Single manyetikler var, eğer 4 conductor'lı bir Single görürseniz, bu da single görünümlü bir Humbucker'dır. Yine split edebilirsiniz ve spliti de Push Pull veya switch ile kontrol edebilirsiniz. Normalde örneğin Texas Special, Tex Mex gibi single coil manyetikler de 2 conductor manyetiklerdir.

Seymour Duncan görselinde; 4 conductor manyetikleri, markalarına göre ne renk kablolarla şematize ettiklerini görebilirsiniz. Mantık olarak, South Start ve North Start, bizim Ground ve Hot çıkışlarımız oluyor. Finish'leri de bağlayıp Switch'e gönderiyoruz.

Çok güzel bir makale var bu konuda, mutlaka okuyunuz: Understanding Guitar Wiring | stewmac.com

Eğer 2 Conductor ise: http://archive.gibson.com/Files/downloads/PDFs/Diagrams/PUPwiring.pdf
Eğer 4 Conductor ise:
1.jpg
 
Son düzenleme:
benim eski gitarın (sgr bass belki senle alakası yoktur ama) hb manyetiklerden tek kablo çıkıyordu içindeki sarılı kablo volume sarımsız kablo kısmı ton potansına bağlıydı seninki de öyle olabilir
 
hocam en üst kat plastiğin içinde yine bir plastiğe sarılı kablo vardır, o hot.. en dış plastikle içteki plastiğin arasında hot kabloyu çevreleyen çıplak sarım da ground olacak.. en basit görsel anlatımla.. iki iletkenli ise..
@EMM güzel açıklamış, basitleştireyim dedim biraz :)
 
hocam en üst kat plastiğin içinde yine bir plastiğe sarılı kablo vardır, o hot.. en dış plastikle içteki plastiğin arasında hot kabloyu çevreleyen çıplak sarım da ground olacak.. en basit görsel anlatımla.. iki iletkenli ise..
@EMM güzel açıklamış, basitleştireyim dedim biraz :)
El attık bir işe, uzadı da uzadı. Şimdi dersteyim, akşam evde ben bunu geliştirir düzeltirim, biraz karışık oldu şu an ne yazıkki.
 
Atlanan iki sey var sanirim.

Birincisi, 2 conductor gibson manyetiklerin kablolarinda tek uc oluyor. Disindaki, kabloyu sarmalayan metal orgu ground olarak kullaniliyor.
1464865089380-49994649.jpg

Yukaridaki gibi ise(ki oyle olmali) iki sekilde lehimleyebilirsiniz:
Ya kabloyu, direkt yanindan, lehim yapacaginiz saseye lehimlersiniz. Asagidaki gibi.
14648657172381953174034.jpg



Ya da asagidaki resimdeki gibi, kablonun kenarina yeni bir kablo lehimlersiniz. Bu da sizin ground kablonuz olur.
1464865586227365268825.jpg


Ikinci atlanan konu, telecaster neck manyetiginin uc adet kablo cikisi olabilir. Fazlalik olan ucuncu kablo, uzerindeki metal kapagin groundi, diger metal kapakli humbuckerlar, direkt manyetigin alt sasesine lehimli oluyor. Tabi tele manyetiginde oyle bir imkan yok. O metal kapaga lehimli olan ucuncu kabloyu, humbuckeri takarken gormemezlikten gelirseniz sorun yasamazsiniz.

Ekstra not: Gibson gibi groundi etrafinda olan manyetikler icin, lehimlemeden once kabloyu boydan boya makaronla kaplarsaniz cok saglikli ve temiz bir is yapmis olursunuz. Herhangi bir elektrikciye makaron derseniz size verir.metresi 25 kurus filan olmasi lazim.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst