Gibson Sap Profilleri Hakkında Bilgi

Arkadaşlar bir gitar alacağım. Fakat yapacak kişiden sap profilini isteyince cevaben
U shape
1. perdedeki sap kalınlığı 22.5 mm
12. perdedeki sap kalınlığı 25 mm dedi

Bu tam olarak 50's Gibson saplarına benziyor. Yanılıyorsam düzeltin.
Bu profile uyan Gibson modelleri var mı bildiğiniz? Bir deneyelim :)
 
Abi U şekil 50'lerin ilk yarısına ait. Ama altı ve üstü biraz düz. Çalım rahatlığını, alışkanlığını nasıl etkiler belli olmaz:

profile1.jpg~original


Anlamanın en iyi yolu bir tane R4 bulmak sanırım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Bende yazdım artık Japon abiye. Gün aşırı haberleşiyoruz :)
U demişsin de var mı bir örnek Gibson? Bu devirde 22.5-25 mm kalınlık nedir yahu :)
Yazık ağaçlara. Sanırım bu da Pluton'daki Heritage H535 gibi. Onlar da U'ya benziyor. Epey kallavi.
Sağ elim rahatsızlandı biraz. Strat çalamıyorum vallahi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Pek ekonomik olmayacak ama :) Butik bir üretici buldum. Çok uçuk değil, çok ucuz da değil ama Gibson ES335 ve Heritage'dan daha ucuz. Fakat kargoda bir sakatlık çıkar korkusu ve de üretim sürecinin 6-8 ay arası olması biraz düşündürüyor beni.
 
Abi Fender yanlış hatırlamıyorsam bir bir buçuk yıla dek bekletebiliyor. Bir de gitarı kesinlikle hard case içinde getirt. Nerede ne hasar göreceği belli olmaz.

Bir de yapıyorsa volute neck şeklinde yaptır sapı. Kırılmalara karşı en etkili yöntem. Gerçi scarf joint olayına girerse her türlü sakat o zaman da :D Ona da dikkat et abi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Eyvallah Hakan,
Adam başıma hiç gelmedi case ve karton kutusunda gerekli önlemleri alıyoruz dedi. Bakalım artık. Gitar aklıma yattı da getirmesi nasıl olacak.
 
Valla abi, o karton kutu olayını Çinliler bile büyük oranda öğrendi de, bizim gümrüktekilere dayanır mı onu bilemiyorum :) Adam yanında case verse keşke :)
 
Kişisel endişem gümrüğün gitarı kıracağından ziyade CE ibaresi bilmemnesine takılmaları, gümrük vergisinde sorun falan çıkarmaları. Ne yapacakları hiç belli olmuyor, her türlü üründe isterlerse sorun yaratabiliyorlar. Sağları solları belli olmuyor. Öncelikle
Türkiye gümrüğü ve uygulamaları hakkında bilgi edinin bence. Tabii özel şahıs yanında uçakta gelecekse diyecek bir şeyim yok, güle güle çalın.
 
Arkadaslar yanlis bir kani var bence ortada.

Scarf joint dediginiz metod ile bilakis sap-kafa arasinda düsmeden dolayi kirilmalarin önüne gecilir. Sebebi de oradaki kafa acisindan dolayi iyice incelen ve damarlari da kisalan kerestenin yerine scarf joint ile cok daha fazla ve uzun tutkallama alani olusmasidir. Söyle:

scarf_joint_correct.png


Yani eger acili kafa yapilacaksa scarf joint her zaman tercih edilmelidir.

Buna alternatif olarak sap kiliclamasina birden fazla parcadan yapilabilir. Bu ayni zamanda sekil semal olarak da göze hos gelir, bu durumda scarf jointe cok gerek de kalmaz. O da söyle:
image011.jpg


Gitar yapan arkadaslar bilirler, biz yillardir Gibson gibi bir firmanin neden israrla bu kötü sap/kafa konstrüksiyonunda israr ettigini de anlayamamaktayiz. Herhalde geleneksel bir olay. Kafasi kirilan gitarlarin cogunda scarf joint yoktur. Gibson orjinal kafa kesiti su sekildedir, kirilma sebebi de aciktir:
Headstock-1024x724.jpg


R7chopped4.jpg


Scarf joint candir. Dünyaya hükmetsem yasa ile hepsini scarf joint yaptirirdim.
 
@Novacorda Guitars abi haklısın. Lafım yok. Ama iki scarf jointte kırığa denk gelince sıtkım sıyrıldı. Bu kanı veya ön yargı benim kişisel ve kötü deneyimlerimden kaldı diyeyim en iyisi ben ona.

Bu arada LP tipi derken Gibson'u kasdetmemiştim. Başka alakasız markalarda gördüm zamanında. Yoksa Gibson'un scarf joint olayına pek girdiği yok.
 
Geri
Üst