Yanlış Müzik Bilgisi

Selamlar dostlar. Müzik ve gitar açısından çok aptalca bir yola sapmış bulunmaktayım.

Öncelikle geçmişimden ve yaptıklarımdan bahsedeyim ki tecrübeli arkadaşlar yardımcı olurken fikir edinebilsin. Ben müzik dinlemeye başlayalı fazla olmadı, 2014 başlarında ciddi anlamda müzik dinlemeye başladım. Onun öncesinde neredeyse dinlemiyordum hiç, bir iki futbol marşı falan. Rammstein isimli grupla karşılaştım ve çoğu kişi gibi metale bu grupla giriş yaptım. 2014'ün ikinci yarısında rammstein sevgisi beni gitar almaya itti ve bir klasik gitar aldım(ne kadar zekice).

Tahmin edersiniz ki farklı bir yola sapmış oldum. Neyse ki bir iki ay içinde gitarı okuldan bir hatuna sattım. Anneme bir kaç hafta yalvardım ve ilk gerçek gitarımı aldı bana. Ha sonra mı? Bir bir yapamadığım için ilk bir sene ellemedim neredeyse. O ellemediğim sene Metallica dinlemeye başladım. Çok ağır bir fanboya dönüştüm ki bu fanboyluk Metallica'ya değil ve James Hetfield'a idi.

Amma uzattın konuya gir diyecekler için James Hetfield hayranlığım gitarı öğrenme noktasında bana zararlar verdi. Sürekli ritim atma isteği, sürekli sürekli sadece riffler. Parmak egzersizlerini bile yapmıyordum, sadece şarkı çalışıyordum. Mesela şarkının bir kısmında 4-4-2. perdelere basmak gerekiyor diyelim, ben tek parmakla komple 4 yapıyordum. Zorlanmamak için.

İşte böyle böyle, ilk mantıklı seslerimi çıkartmaya başladım. Adam akıllı çalabildiğim ilk şey Rammlied şarkısının girişindeki intro hatta. Ondan sonra basit şarkıları çalıştık, imkansız geldiler. Enter Sandman tarzında şarkılar. Bunlar ulaşılmaz hedeflerdi ama oldular. Sonra Master of Puppets olsun, ne bileyim Holy Wars olsun o tarz şarkıları çalabilmeye başladım. Hatasız olarak.

Şu anda çalmaya çalışıp çalamadığım bir Metallica veya Megadeth şarkısı yok ritim gitar açısından, stüdyo versiyonundan daha hızlı hemde. Ammmaaa bütün bir sene mal gibi sadece ritim gitar çalışmanın bazı zararları oluyor. Şu anda en basit arpeji bile yapamıyorum. Solo denen şey zaten yok. For Whom gibi basit soloları çalabiliyorum ama arpej hiç yapamıyorum. Parmaklarımın mutlaka sabit durması gerekiyor.

En büyük sıkıntım bunlar değil ama. Müzik kulağım gelişmiş olacak ki duyduğum hemen her şeyi bir yere bakmadan çalabiliyorum. Öyle happy birth day falan değil, her türlü ses. Şarkı olur, konuşma olur. Ama sıkıntı şurada, hayatım boyunca hiç gitarımı akort etmedim. Çok büyük ihtimalle yanlış sesleri öğrendi kulağım. Mesela şu yeni Metallica albümündeki şarkıların neredeyse bütün rifflerini çaldım bir yere bakmadan. Ama konserlerde görüyorum ki James Hetfield ve benim eller çok çok farklı yerlerde.

İşte böyle saçma bir şekilde ilerliyorum. Solo atmaya çalışıyorum, alışkanlıktan ellerim sürekli üste gidiyor. Sürekli downpicking ile solo atmaya çalışıyorum ki bu da saçma bir şey. Şimdi ben kendimi nasıl doğru bir yola koyabilirim? Kulağım gerçek sesleri öğrensin istiyorum ama şu saatten sonra mümkün mü? Sıfırdan gitar öğrenmeye başlamak şu arpej ve solo açısından yararlı olacak mı? Çünkü o parmak egzersizleri hala sıkıcı geliyor bana. Yapabiliyorum artık ama bir etkisini hissedemiyorum.

Genel olarak toparlarsam üç soru oluşuyor ;
Sizler nasıl arpej çalışmaları yapıyorsunuz ?
Solo açısından gelişmek için egzersiz mi yapmalıyım yoksa direkt solo mu çalışmalıyım bütün olarak?
Bundan sonra gitarı akort edersem kulağım düzelir mi yoksa böyle mi kalacak?

Sağ olun şimdiden.
 
O halde bir adet troy stetina speed mechanics for lead guitar edinin. Tum calismalari soyledigi sekilde metronom 50 60 seviyesindeyken gitar akordlu halde calisin. Ogrendiginiz down picking olgusunu tamamen yikmaniz şart. Pena tutmayi da dogru yapip yapmadiginiz konusunda fikrim yok, youtubedan videolar ve dersler izleyin bol bol.
 
Gitarı neden akort etmediniz? Tel kopar korkusuyla mı yoksa bilmediğinizden mi? Birde bence çalışın. Metod kitabı falan arkadaşların dediği gibi. Birde arkadaşların dediği gibi hoca, gitar çalan her hangi bir insan görürseniz atlayın üstüne.
En güzeli el egzersizleri şu an(Bence).
En ünlüsü 1-2-3-4, 4-5-6-7 diye giden. Yavaş yavaş başlayın. Sonra geri gidin 7-6-5-4-3-2-1 diye. Arpej konusunda ise tüm telleri tarayıp sonra da yukarı doğru taramanız işinize yarar. Zaten zamanla şarkılar ile farklı kombinasyonlar göreceksiniz. Daha da zorlamak için 1-3-2-4 ve ya 2-1-4-3 falan yapabilirisiniz. Birde örümcek metodu. Mümkünse metronom ile çalışın. Kolay gelsin! :)
Bende çok tecrübeli değilim ama yanlışsam yanlışsın deyin.
 
Öncelikle o downpickkingleri alternate picking'e dönüştürmeniz lazım. Benim nazarımda alternate picking. Gitarda teknik kısmın yüzde 50sini oluşturuyor. Gitar hergün hatta ve hatta gerektiğinde şarkıdan önce veya sonra bile akort edilir. Gitarınızı akort etmeye kesin kes alışmanız lazım. Bunu adeta bir ihtiyaç haline getirmeniz lazım. Akortsuz gitar çalınmaz. Ek olarak aşağı yukarı hrpimiz aynı gruplarla başladık fakat repertuarınızı genişletmeniz lazım ki ilk tavsiyem blues rock, hard rock ve heavy metal tarzı gruplardır. Diğer bir şekilde madem hızlandırdınız elinizi; youtube da john petruccinin rock discipline videosu var. Hem videoyu izleyip hem de guitar prodan tablarını indirerek solo tekniği de çalışmış olursunuz. Fakat imkan bulduğunuz gibi bir hocayla sıfırdan işe koyulmak en sağlıklısı.
 
Gitarı tutuş şekliniz, ayakta çalıyorsanız askı boyu, gitarın yeri, pena tutuş şekliniz, pena açısı, vuruş hızı, gamları öğrenme, teori bilgisi vs.. Bunlar size en uygununu bulmanız gereken, zamanla oturacak şeyler.. Önemli olan yanlış yerden başlamamak.. Öğrendiğini unutmak veya doğrusu ile düzeltmek kimi zaman sıfırdan öğrenmekten daha zor olabiliyor, malum alışkanlık oluşuyor, kas hafızası gibi enteresan işler var.. İnternette zibilyon tane kaynak mevcut artık.. Alternate picking'e takın kafayı biraz, basit bir tuner da akort işinizi görür.. Soloyu çalmaya çalışmak ta egzersizdir zaten, ama ben hala bazı temel egzersizleri yaparım arada, ama amaç sol elim hızlansın değil, sağ el sol el uyumu ve temiz çalmaya çalışmak olmalı. Arpej çalışma videoları da var, galiba Chris Broderick'in bir etüdü vardı kendisinin çalıştığı, alışması zor ama çok faydalı, en azından benim işime yaradı..

Özetle akortsuz gitarı eline alma, ne çalıyorsan hızlı değil, temiz ve doğru çalmaya çalış, ne öğrenmek istiyorsan en başından doğru kaynaktan, doğru metodla öğren ve muhakkak metronom kullan.. Benim bunlara ilave kişisel tavsiyem alternate picking mevzusuna en başından vakıf ol, hatta sadece pena ile tellere basmadan farklı tellerde metronom değiştirerek ritme uygun, temiz vuruşlar yapmaya çalış.. Bunu 8 ölçülük mezurlarda yapabilirsin, etüdün sonu yok..
 
Picking olmadan ne kadar verimli solo atılabilir zaten. Bir solo gitar metod kitabı alın. Gam ve Picking çalışın. Bunlar olmadan olmaz yani.
 
İnternet üzerinde pena tutma, pena vuruşları, arpej çalışmaları, rock licks, riff, alternate picking, sweep picking, economy picking, matkap picking (paul gilbert:)) gam bilgisi, mod bilgisi, enstrumanı doğru tutuş, gitarı boyunda çevirme, tapping (bildiğimiz şelpe:)) gibi ve geri kalan bilimum tüm tekniklerin ayrı ayrı kişilerce çekilip yüklenmiş tahminen milyonlarca videosu mevcut. Bunun yanında rock, blues, metal, jazz, falan filan tarzlarda gitar metotları pdf olarak da jpeg olarak da (belki) word olarak da mevcut. İnternette neyi nerede nasıl arayacağını bilirse insan bulamayacağı şey yok gibidir.
Gelelim mevzuya,
Öncelikle akort etmede problem varsa, bir adet tuner (akort cihazı) edinerek bu iş çözülebilir. Halk tabiriyle "kulağı var, kulağı iyi" ifadelerindeki "kulak" duyulan sesin beyin tarafından analiz edebilme yetisidir. Kimi insanda yaratılıştan gelen bir yetenektir, kimi insanda da doğru eğitim ile gelişen bir yetidir.
Arpej konusunda, yine internetteki o milyonlarca video ve metottan (türkçe ve yabancı) çalışılabilir.
Sonrasında solo konusunda, solo atmak için kaba taslak bilinmesi gerekenler gam mod bunların dışında o soloda kullanılan teknik ne ise ona kafi derecede hakim olmak. Misal; daha önce tapping(şelpe) tekniğini duymamış hiç denememiş birisi ya da yeteri kadar hakim olmayan birisi Yaşar Kurt - Korkuyorum Anne şarkısının sonundaki soloyu atamayacaktır haliyle.
Dolayısıyla sadece riff, sadece teknik, sadece teori çalışılarak beklenilen raddeye gelinmesi ihtimal dahilinde değildir.
Mesela Mesut Uğurel'in güzel bir sözü var solo ile ilgili "zor solo yoktur, az çalışılmış solo vardır".
ayrıca diğer arkadaşların da değindiği gibi, metronom metronom metronom!
çalışılan teknik her ne ise, alternate picking, arpej, akor basıp ritim atma, sweep picking, parmak açma egzersizler, (yukarıda bahsedilen) örümcek metodu kesinlikle metronom ile yapılmalıdır muntazam çalım, düzgün tuşe ve emin adımlarla ilerleyebilmek için. misal bir alıştırma 60 bpm (beat per minute) metronomda seslerin hepsi net gelecek şekilde basıldıysa ve o gün 5 dakika 2-3 set çalışıldıysa, bir sonraki gün 63 bpm ile denenebilir. Ha o günki tempoda basımda çalımda hatalar çok oluyorsa bir önceki günün temposuna geri dönülüp o temizlenip devam edilebilir.
ve tabi kesinlikle bu iş ciddi sabır isteyen bir iştir. alıştırmalar metronom ile bıkmadan usanmadan sapık gibi tekrar tekrar (eğer mümkünse) her gün yapılmalıdır. sadece bu enstruman için değil diğer tüm enstrumanlar için de aynı mevzu söz konusudur. misal ney enstrumanını bilmem kaç ay deneyip de hala ses çıkaramadığını söyleyenlerin dudak rahatsızlıkları, nefes problemleri yoktur. sadece yeteri kadar uğraşmamışlardır. dolayısıyla teori pratik sabır ile olamayacak bir şey değil bir enstrumanı çalmak.
özet olarak bir enstrumanı çalmak çalabilmek değil iyi çalabilmek zordur.
 
En kolay yollardan biri yousician denen program. En basta gitarini akordlattiriyor. Caldigin gitarin sesini algiliyor. Hata yaptigin yerleri gosteriyor. Ona gore egzersiz veriyor. Seviye seviye ilerletiyor. Ucretsiz app kulkanabiliyorsun. Parali alirsan daha da iyi.
 
Herkese çok çok teşekkür ederim. Temel olarak herkes aynı şeyleri yazmış. Gitar akort etmeme sebebim sürekli alttaki iki telin kopması. Ve bulunduğum bölgede gitar ekipmanı satan yer olmadığı için tel alamıyorum, internetten sipariş ediyorum. Sürekli ritim atmamın bir diğer sebebi ise sadece üstteki 3 tane telin olmasıydı. Şu an 5 telim var ve yakında sipariş etmem gerek yine.

Elimde akort etmeye yarayan bir cihaz var, metronom da var. Onu kullanabilirim ama akort edemiyorum bir türlü. Elimdeki cihaz teli sıkmam gerektiğini söylüyor ve azıcık sıktığımda kopuyor tel hemen.

O halde bir adet troy stetina speed mechanics for lead guitar edinin. Tum calismalari soyledigi sekilde metronom 50 60 seviyesindeyken gitar akordlu halde calisin. Ogrendiginiz down picking olgusunu tamamen yikmaniz şart. Pena tutmayi da dogru yapip yapmadiginiz konusunda fikrim yok, youtubedan videolar ve dersler izleyin bol bol.
Ah hocam çok güzel kaynaklar var ama işte dil bilmiyorum. Türkçe bulursam hemen indiririm.

Gitarı neden akort etmediniz? Tel kopar korkusuyla mı yoksa bilmediğinizden mi? Birde bence çalışın. Metod kitabı falan arkadaşların dediği gibi. Birde arkadaşların dediği gibi hoca, gitar çalan her hangi bir insan görürseniz atlayın üstüne.
En güzeli el egzersizleri şu an(Bence).
En ünlüsü 1-2-3-4, 4-5-6-7 diye giden. Yavaş yavaş başlayın. Sonra geri gidin 7-6-5-4-3-2-1 diye. Arpej konusunda ise tüm telleri tarayıp sonra da yukarı doğru taramanız işinize yarar. Zaten zamanla şarkılar ile farklı kombinasyonlar göreceksiniz. Daha da zorlamak için 1-3-2-4 ve ya 2-1-4-3 falan yapabilirisiniz. Birde örümcek metodu. Mümkünse metronom ile çalışın. Kolay gelsin! :)
Bende çok tecrübeli değilim ama yanlışsam yanlışsın deyin.
Kopuyor ya. Ne zaman yeni tel alıp taksam sürekli kopuyor. Alttaki iki tel özellikle. O pratiklerin pek etkisini hissedemiyorum hocam, belirli bir dizilimi takip eden şeyler yapılıyor. Ama arpejlerde hem elin hizası hem de basılan perdeler değiştiği zaman yapamıyorum. Çapraz aşağı yukarı falan belirli bir presibi takip ettiği için gözümü boyuyor.

Öncelikle o downpickkingleri alternate picking'e dönüştürmeniz lazım. Benim nazarımda alternate picking. Gitarda teknik kısmın yüzde 50sini oluşturuyor. Gitar hergün hatta ve hatta gerektiğinde şarkıdan önce veya sonra bile akort edilir. Gitarınızı akort etmeye kesin kes alışmanız lazım. Bunu adeta bir ihtiyaç haline getirmeniz lazım. Akortsuz gitar çalınmaz. Ek olarak aşağı yukarı hrpimiz aynı gruplarla başladık fakat repertuarınızı genişletmeniz lazım ki ilk tavsiyem blues rock, hard rock ve heavy metal tarzı gruplardır. Diğer bir şekilde madem hızlandırdınız elinizi; youtube da john petruccinin rock discipline videosu var. Hem videoyu izleyip hem de guitar prodan tablarını indirerek solo tekniği de çalışmış olursunuz. Fakat imkan bulduğunuz gibi bir hocayla sıfırdan işe koyulmak en sağlıklısı.
Haklısınız. Zaten genelde aynı gibi çalınan şeyler. Farklı türler çalmak yararlı olacaktır. Sürekli thrash thrash, zaten amfim yok saz gibi ses çıkıyor sürekli aynı gibi. Blues, hard rock deneyeceğim. Akort etmek 1 saatimi alıyordu ve en sonunda telleri koparttığımla kalıyordum bu yüzden yapmadım hiç.

Gitarı tutuş şekliniz, ayakta çalıyorsanız askı boyu, gitarın yeri, pena tutuş şekliniz, pena açısı, vuruş hızı, gamları öğrenme, teori bilgisi vs.. Bunlar size en uygununu bulmanız gereken, zamanla oturacak şeyler.. Önemli olan yanlış yerden başlamamak.. Öğrendiğini unutmak veya doğrusu ile düzeltmek kimi zaman sıfırdan öğrenmekten daha zor olabiliyor, malum alışkanlık oluşuyor, kas hafızası gibi enteresan işler var.. İnternette zibilyon tane kaynak mevcut artık.. Alternate picking'e takın kafayı biraz, basit bir tuner da akort işinizi görür.. Soloyu çalmaya çalışmak ta egzersizdir zaten, ama ben hala bazı temel egzersizleri yaparım arada, ama amaç sol elim hızlansın değil, sağ el sol el uyumu ve temiz çalmaya çalışmak olmalı. Arpej çalışma videoları da var, galiba Chris Broderick'in bir etüdü vardı kendisinin çalıştığı, alışması zor ama çok faydalı, en azından benim işime yaradı..

Özetle akortsuz gitarı eline alma, ne çalıyorsan hızlı değil, temiz ve doğru çalmaya çalış, ne öğrenmek istiyorsan en başından doğru kaynaktan, doğru metodla öğren ve muhakkak metronom kullan.. Benim bunlara ilave kişisel tavsiyem alternate picking mevzusuna en başından vakıf ol, hatta sadece pena ile tellere basmadan farklı tellerde metronom değiştirerek ritme uygun, temiz vuruşlar yapmaya çalış.. Bunu 8 ölçülük mezurlarda yapabilirsin, etüdün sonu yok..
Hocam Chris Broderickin eğitim videolarına baktımda ben yapamam onları. Daha basit şeyler lazım. Ama kaynak fazla cidden, başlangıç için uygun bir tane bulup girişeceğim. Temiz çalma konusunda pek sıkıntım yok ama bunun sebebi aynı şeyi milyonlarca defa yapmam. Arpej ve solo konusunda dediğinize uyup yavaş ve temiz çalmaya özen göstereceğim.

Picking olmadan ne kadar verimli solo atılabilir zaten. Bir solo gitar metod kitabı alın. Gam ve Picking çalışın. Bunlar olmadan olmaz yani.
Haklısınız, sadece üstten vurarak imkansız zaten. Alttan üstten vurabiliyorum da işte down picking kadar hızlı olmuyor

İnternet üzerinde pena tutma, pena vuruşları, arpej çalışmaları, rock licks, riff, alternate picking, sweep picking, economy picking, matkap picking (paul gilbert:)) gam bilgisi, mod bilgisi, enstrumanı doğru tutuş, gitarı boyunda çevirme, tapping (bildiğimiz şelpe:)) gibi ve geri kalan bilimum tüm tekniklerin ayrı ayrı kişilerce çekilip yüklenmiş tahminen milyonlarca videosu mevcut. Bunun yanında rock, blues, metal, jazz, falan filan tarzlarda gitar metotları pdf olarak da jpeg olarak da (belki) word olarak da mevcut. İnternette neyi nerede nasıl arayacağını bilirse insan bulamayacağı şey yok gibidir.
Gelelim mevzuya,
Öncelikle akort etmede problem varsa, bir adet tuner (akort cihazı) edinerek bu iş çözülebilir. Halk tabiriyle "kulağı var, kulağı iyi" ifadelerindeki "kulak" duyulan sesin beyin tarafından analiz edebilme yetisidir. Kimi insanda yaratılıştan gelen bir yetenektir, kimi insanda da doğru eğitim ile gelişen bir yetidir.
Arpej konusunda, yine internetteki o milyonlarca video ve metottan (türkçe ve yabancı) çalışılabilir.
Sonrasında solo konusunda, solo atmak için kaba taslak bilinmesi gerekenler gam mod bunların dışında o soloda kullanılan teknik ne ise ona kafi derecede hakim olmak. Misal; daha önce tapping(şelpe) tekniğini duymamış hiç denememiş birisi ya da yeteri kadar hakim olmayan birisi Yaşar Kurt - Korkuyorum Anne şarkısının sonundaki soloyu atamayacaktır haliyle.
Dolayısıyla sadece riff, sadece teknik, sadece teori çalışılarak beklenilen raddeye gelinmesi ihtimal dahilinde değildir.
Mesela Mesut Uğurel'in güzel bir sözü var solo ile ilgili "zor solo yoktur, az çalışılmış solo vardır".
ayrıca diğer arkadaşların da değindiği gibi, metronom metronom metronom!
çalışılan teknik her ne ise, alternate picking, arpej, akor basıp ritim atma, sweep picking, parmak açma egzersizler, (yukarıda bahsedilen) örümcek metodu kesinlikle metronom ile yapılmalıdır muntazam çalım, düzgün tuşe ve emin adımlarla ilerleyebilmek için. misal bir alıştırma 60 bpm (beat per minute) metronomda seslerin hepsi net gelecek şekilde basıldıysa ve o gün 5 dakika 2-3 set çalışıldıysa, bir sonraki gün 63 bpm ile denenebilir. Ha o günki tempoda basımda çalımda hatalar çok oluyorsa bir önceki günün temposuna geri dönülüp o temizlenip devam edilebilir.
ve tabi kesinlikle bu iş ciddi sabır isteyen bir iştir. alıştırmalar metronom ile bıkmadan usanmadan sapık gibi tekrar tekrar (eğer mümkünse) her gün yapılmalıdır. sadece bu enstruman için değil diğer tüm enstrumanlar için de aynı mevzu söz konusudur. misal ney enstrumanını bilmem kaç ay deneyip de hala ses çıkaramadığını söyleyenlerin dudak rahatsızlıkları, nefes problemleri yoktur. sadece yeteri kadar uğraşmamışlardır. dolayısıyla teori pratik sabır ile olamayacak bir şey değil bir enstrumanı çalmak.
özet olarak bir enstrumanı çalmak çalabilmek değil iyi çalabilmek zordur.
Eyvallah hocam yazdıklarınızı bilgisayarıma bir not defterine kaydettim.

çalmaya çalışıp çalamadığın solo varsa çalmaya çalış..
HEPSİ. :D Pek denemedim gerçi ama adam akıllı çalabildiğim sololar, a tout le monde son solosu, she-wolf, my friend of misery 1. solosu falan. Bu dediklerimi dinlemişseniz zaten basit olduklarını biliyorsunuzdur.

Birde temiz çalmak önemli. Ben temiz çaldığımı düşünmüyorum. Çünkü metronolu çalışmadım hiç. Bu hataya düşme. Gerçi ben yeniyim daha çok çalışırım.
Eyvallah hocam.

En kolay yollardan biri yousician denen program. En basta gitarini akordlattiriyor. Caldigin gitarin sesini algiliyor. Hata yaptigin yerleri gosteriyor. Ona gore egzersiz veriyor. Seviye seviye ilerletiyor. Ucretsiz app kulkanabiliyorsun. Parali alirsan daha da iyi.
Kulağa hoş geliyor, fazla pahalı değilse alırım.
 
1- Akilli telefona bir adet akort programi ve metronom programi yuklenir gitar akort edilir. Metronomsuz evden disari cikilmaz
2- Youtube (Tercihen AKK si yuksek bir internet hesabi ile) gitar dersleri. Videolar durdura durdura yapilmaya calisilir
3- Tv seyrederken vs gitari herhangi biseye baglamadan youtubeda seyredilen parmak alistirmalari (Bu insanin "aman simdi onu bagla bunu cikar yok ses oldu komsu zirladi" dertlerinden kurtulup usenmesini engelliyor) yapilir
4- Ilk 3 madde en az iki saat olmak kaydiyla her gun tekrarlanir

Kolay gelsin
 
tel kopmasının nedenlerine şöyle bakabiliriz, telin yıpranmış olması, telin ambalajından çıkarılırken belli bir bölgede kırılması, telin yanlış sıraya takılmış olması, köprü üst eşik ve ya burgularda tel zedeleniyor olabilir. onun dışında standart E ( mi notası ) akordunda standart akorda geldiğinde telin kopması imkansız.
şimdi bir soru da ben yönelteyim. en çok en alt mi teli kopuyor dedin. peki bu tel hangi noktadan kopuyor? köprüden mi, üst eşiğin oradan mı, burguların olduğu noktadan mı?
 
1- Akilli telefona bir adet akort programi ve metronom programi yuklenir gitar akort edilir. Metronomsuz evden disari cikilmaz
2- Youtube (Tercihen AKK si yuksek bir internet hesabi ile) gitar dersleri. Videolar durdura durdura yapilmaya calisilir
3- Tv seyrederken vs gitari herhangi biseye baglamadan youtubeda seyredilen parmak alistirmalari (Bu insanin "aman simdi onu bagla bunu cikar yok ses oldu komsu zirladi" dertlerinden kurtulup usenmesini engelliyor) yapilir
4- Ilk 3 madde en az iki saat olmak kaydiyla her gun tekrarlanir

Kolay gelsin
1 Mevcut, 2 144p ile şarkı dahi dinleyemiyorum, 3 zaten gün içinde uyku harici kucağımda sürekli. Ama sağ olun yinede.

Garip:| Bende de şöyle oldu. Mesela akor için A telini seçiyorsun e telini vurunca çek diyor kopuyor. Bir daha deneyin bence.
Keşke müzik mağazası olsa da sürekli denesem. Bir tel gitti mi tekrar internetten sipariş etmem gerekiyor.

tel kopmasının nedenlerine şöyle bakabiliriz, telin yıpranmış olması, telin ambalajından çıkarılırken belli bir bölgede kırılması, telin yanlış sıraya takılmış olması, köprü üst eşik ve ya burgularda tel zedeleniyor olabilir. onun dışında standart E ( mi notası ) akordunda standart akorda geldiğinde telin kopması imkansız.
şimdi bir soru da ben yönelteyim. en çok en alt mi teli kopuyor dedin. peki bu tel hangi noktadan kopuyor? köprüden mi, üst eşiğin oradan mı, burguların olduğu noktadan mı?
Güzel soru. Valla hocam hiç dikkat etmedim de dümdüz bi şekilde kopuyor ve sol taraftan sallanıyor. Yani şu manyetiklerin olduğu taraf teli ilk soktuğumuz yer oradan kopuyor. Sonra gitarın sapında sallanıyo öyle boylu boyunca.
 
Geri
Üst