Master Of Puppets Harmonic Solo Hakkında

Arkadaşlar merhaba,

Kusura bakmayın biraz saçma bir konu olacak bu ama çok bunaldım. Bir fikir veren olabilir diye düşündüm.
1,5 aydır elektro gitar çalmaya çalışıyorum (yaş 36). Günde en az 5 saat parmak egzersizleri ve sevdiğim şarkılardan küçük sololar deneyerek, bazı video eğitim derslerini takip edip çalışıyorum. İlk günden beri master of puppetsin harmonic solo bölümünü çalışıyorum bir yandan. solonun ilk bölümünü gayet temiz şekilde çalmayı başardım ama james'in solosunun başlangıcında hammer on - pull of tekniğinde 8-10 notalık bir bölüm var. Oradaki melodiyi bir türlü yakalayamıyorum. Ne kadar video, tab varsa denedim, farklı versiyonlarına baktım. Ama yok! Olmuyor. Notalara doğru bastığım sanıyorum. Yavaş deniyorum, hızlı deniyorum orjinalinin yakınından bile geçmiyor. Saçma sapan bir şey çıkıyor.
Hani en azından şu tekniği denemelisin yada orada şöyle bir trick var ona dikkat etmiyorsun diyebilecek, ufak da olsa bir tavsiye verecek var mıdır?

Bahsettiğim bölümün bir kaç versiyonu;



Ekran Alıntısı.JPG
 
Merhaba hocam, benim gitar çalmaya başladıktan yaklaşık 1 yıl sonra çözdüğüm sorunu siz şuan yaşıyorsunuz. Solonun o kısmı oldukça ritmik ilerliyor ama aralarda diğer notalardan 3 kat daha hızlı(üçleme, 8 lik notaların 1 tanesini 3 ayrı nota olarak çalıyor) notalar var. Burayı güzel çalabilmek için öncelikle legato(hammer on-pull off) tekniğinizi belli bir seviyeye getirmeniz, parmaklarınızı güçlendirmeniz gerekiyor. Bir hoca eşliğince çalışırsanız oraları çok rahatça size gösterebilir birkaç denemede çalıyor gibi olabilirsiniz ama benim size önerim egzersizlerinizin bir bölümünü tamamen legatoya ayırıp sağ el gelişimi kadar sol ele de önem vermeniz. Ağaç yaşken eğileceği için bu tekniği şimdi düzgün biçimde çalışırsanız 3. yılınızda benim çektiğim sol el sıkıntılarını çekmezsiniz.
Bu arada egzersizlerinizi delaysiz, hatta reverb bile açmadan efektsiz yapmanızı öneririm öyle yapmıyorsanız. Efektler bazen hatalarımızın üstünü örtebiliyor.
Denemediyseniz o bölümü çalıştıktan sonra bir de distortionda hafif delay, hafif reverb ile çalın orjinale yakın hissedilir. Orjinali 2 gitar ama sizin de dediğiniz gibi biri armoniğinden gidiyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Üstadım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Konuyu açtıktan sonra videoları ağır çekimde tekrar tekrar deneyerek melodiyi çıkarmayı başardım. Ama sizin de söylediğiniz gibi o bölümleri çok hızlı çalabilmek gerekiyor. Parmaklarımı kuvvetlendirmek için söylediğiniz egzersizlere daha çok zaman ayıracağım. Tekrar zaman ayırıp cevap verdiğiniz teşekkür ederim.
 
Bu soloya hiç çalışmadım ama ikinci öğretim videosunda serçe parmak ile legato yapmış. Serçe parmak çok daha güçsüz olduğu için, 3 ve 4. parmakları kullanarak trill yapmayı da egzersizlere ekleyin. Stretching ve kuvvet açısından baya faydasını görürsünüz. ;)
 
Geri
Üst