İnceleme Boss Katana Serisi

Boss'un önce pahalı ve butik Waza denemesi, sonra pahalı ve yine butik denebilecek Blues Cube denemesi ve sonunda bu ikisinden öğrendikleri adam gibi amfi yapma ve bildiğimiz Cube'lar ile yakaladıkları ticari başarıyı harmanlayan tam anlamıyla "jack of all trades, master of none" yani her işten anlayan ama hiçbirinin uzmanı olmayan bir amfi yapmışlar. Cümle devrik oldu ama amfi tam olarak bu.

Youtube'da sebil gibi video var, merak eden bakar. Ben naçizane amatör kullanıcı olarak hissiyatımı paylaşayım:

Fiyat:
50watt olan 1200 TL, 100watt olan da 2,000+ civarı sanırım. Ucuz mu, değil. Pahalı mı değil. Önemli olan paranızın karşılığında ne aldığınız - bu malın değeridir. Diğer cebinizden çıkan miktardır. Bence değerine göre makul fiyatlı. Ha tabi USA fiyatı diye gelmeyin bana, TR vergileri ve Zuhal fiyatlarına girmiyorum, TR’de satılan diğer marka ve modeller ile karşılaştırıyorum.

Kiminle kapışır:
Her türlü modelleme amfisi. Bu tam olarak modellemeci değil zaten - yeni trend o yönde. Fender Mustang gibi Line 6 gibi markalar hala düğmeyi çevir xx amfi ya da sanatçı sesi al yolunda ilerlerken Blackstar ve şimdi Boss daha ziyade amfi ve lamba karakteri üzerinden kendi tonunu oluştur yönünde ilerliyor. Bence Mustang filan hepsi hikaye, karşısında sadece Blackstar ID:TVP serisi muadil olur. Bende o da var ve açıkçası tercih yapmakta zorlanıyorum.

Kutuyu açtım kaç dakikada inletirim:
Çok zor. Uzun bir süreç var önünüzde. Panel ayarları ile çok aman aman bir başlangıç yapamıyorsunuz. Demo tonlar ve hatta Boss Tone Central’dan indireceğiniz patch’ler de gerçekten leş. Bütün modelleme ya da simülasyon amfileri gibi malzeme orada ama yemeği yapmak size kalmış. Efekt butonlarından 55 farklı Boss pedal’ı kullanabiliyorsunuz. Üzerinde düğme ile belirtilmiş 4 amfi tipi var ama ufak bir kandırmaca ile (sneakyamps) ToneCentral uygulaması ile o butonlara 20-25 farklı amfi atayabiliyorsunuz. Yani clean, crunch, lead ve brown diye adlandırılan 4 amfi tipi var ama software aracılığıyla çok kolayca mesela Lead isimli kanala bir Bugera koyabiliyorsunuz. Dediğim gibi ToneCentral uygulaması ile 1-2 saat oynayarak iyi bir yere gelirsiniz. Gerisi de zaten bir yolculuk...;)

Nedir bu “lambalı gibi” olayı:
Blackstar ID serisi de aynı iddiada. Lamba karakterinde solid state olayı. Bence asla aynısı olamaz ama Boss da ID serisi gibi en azından kırılma nüansları, gitarın volume’una olan tepkileri vb gibi konularda bir lamba tadı yakalamış. Açıkçası ben bunu almadan küçük watt lambalı bakıyordum ama evde 1watt veya 1watt’a düşürülebilir amfilere bakıyordum ama 1watt bile apartman için çok yüksek. Boss solidstate olmasına rağmen üstünde watt ayarı var, yani volume ve master kökleseniz de 0.5watt’a alarak aynı tonu fısıltı düzeyinde alabiliyorsunuz. 1watt lambalıyı sesini çok az açarak kullanmak asla olmuyor maalesef o yüzden bu açıdan Boss daha keyifli. Müstakil ev ya da apartmanda ses düzeyi sorunununz yoksa açıkçası Katana 100watt yerine ikinci el ENGL filan bulabilirsiniz ama dediğim gibi ..... ihtiyaçlar, kısıtlar, bütçe ... bunlar her zaman Mesa ya da Bugera olarak değil çoğu zaman Katana vb olarak giriyor hayatımıza :).
Ha bir de şu var, lambaya en yaklaştığı yer de o sanırım. Gitarın volume ve varsa Tone kontrolleri çok etkili, dandik amfilerle çalarken genelde ikisi de tepede olur, kıssanız da saçma sapan ses azalır, bu öyle değil ciddi ciddi karakter değiştiriyor gitar – ve hatta manyetikler için de aynısı. Yav dedim bu amfi konuşuyor gitarla resmen.

50 mi 100 mü?
100’ün fazlası 2 yerine 4 kanal hafıza var. Efects loop ve footswitch var. Onun dışında watt değerleri farklı ama ikisinde de 0.5 watt var bir de hoparlör ikisinde de 12 inch. İhtiyaç ve bütçe diyorum. Aradaki farka değer mi bilemedim, aslında gönül 100 diyor ama farkıyla neredeyse iki pedal alınır diye kıyamadım.

Nasıl kullanıyorum:
Temel olarak iki yaklaşımım var, öyle patch filan uğraşılmıyor hepsi sıkıyor bir yerden sonra. Ne yapıyorum. Birincisi, 12inch hoparlör ile gayet headroom’lu güzel bir clean’i var. Güzel derken hemen kimse atlamasın yok Fender bilmemne filan diye, bu alet için çok güzel bir clean diyorum, dünyanın referans clean’i demiyorum. Neyse ilk yaklaşım girişe bir drive pedalı takmak ve direkt clean kanalda amfi üzerinden gerek duyulan efektleri vermek (modulation, delay, reverb vb ... dedim ya 55 pedallık malzeme var). Ben boss DA-2 ile denedim. Amfide Tone Central’da bir sürü drive pedalı var ama önüne gerçek bir drive takınca daha lezzetli oldu. Ayrıca DA-2 yok o listede. Bir de Boss drive pedallar ile sıfır gürültü. Normalde modelleme amfiler pedallarla pek anlaşmaz malum. Gerek yok ya da pedalım yok diyenler için ikinci yaklaşımım ise şu. Crunch, Lead ya da Brown amfilerden birinde gain’i saat 12 gibi tutup aletin kendi içinden bir BD-2 ya da OD-1 dayamak önüne. Aynısı ilk yaklaşımda olduğu gibi clean kanala da yapılabilir tabi, bende pedal var nasılsa bir sürü diye gerçeğini kullandım. İkinci yaklaşımda EQ filan da kurcalanırsa çok güzel tonlar alınıyor. Dikkat etmek gereken metal metaaaal yapacam diye Brown’da full gain, önüne de MT-2 koymaktan kaçınmak çünkü iğrenç bir vızıltıya dönüyor ses. Yavaş yavaş hiçbirşeyi tepelemeden yapın. Metal sonuçta pedaldan değil bilekten gelir :smuggrin:.

Almayı düşünenler şiddetle olmasa da ciddi olarak tavsiye ederim. Dediğim gibi Blackstar ID:15 TVP mi bu mu derseniz gerçekten seçmekte zorlanabilirim, allahtan ikisi de var da kafa yormuyorum bu işe. Onun dışında Marshall MG, Fender Mustang filan geç bi kalem....

BOSS - BOSS Amplifiers - Katana Amp
BOSS - KATANA-50 | Guitar Amplifier
 
Son düzenleme:
apartmanda şikayet çıkartmıycak daha iyi veya bundan başka bi ürün çıktı mı? yamaha thr10 ve vox adio var benim bildiğim ama katanada çeşitlilik daha fazla gibi
 
Çok güzeldir de Zuhal'e 3 ay önce sipariş vermeme rağmen getirtemedi Katana 50 :). Burda da alınık ilanı koydum kimse cevaplamadı.
Neyse elinde temiz ve sorunsuz Katana 50 satacaklar bana özel mesaj yoluyla ulaşabilirler.
 
thomann’dan getirsek 1100 TL olacak amfiyi Zuhal 1600 liraya satıyor. thomann veya amazon göndermiyo buraya Boss ürünlerini, bi anlaşmaları falan var heralde. 200 dolarlık amfiyi 400 dolara alıyoz
 
Ben de almanyadayım şimdi, aklımda 200 euro civarlarında amfi alma fikri vardı. Katanayı sevdim ama çok karmaşık geldi Id corelara göre. Yani günde 4 saat çalıyorsam 1 saatini ton yazmaya geçirmek istemem açıkçası.
 
Ben de almanyadayım şimdi, aklımda 200 euro civarlarında amfi alma fikri vardı. Katanayı sevdim ama çok karmaşık geldi Id corelara göre. Yani günde 4 saat çalıyorsam 1 saatini ton yazmaya geçirmek istemem açıkçası.
Bir kere yazacan, her oturuşta 1 saat uğraşmayacan 😁. Biraz karışık ve zahmetli ama uğraşıp yazarsan tadından yenmiyor...
 
Selamlar
Boss katana 50 ve 100 almaya gidip dükkan sahibinin "şu mini'yi de deneyin" demesinden sonra, ben mini'yi, arkadaşım da air'i alıp dükkandan çıktık. Ben evde amfi'yi sadece pratik yapmak için kullandığımdan bana felaket uydu. Garip ve ilginç bir şey. Son seviyede sesi baya bir yüksek. Sadece pratik için değil, otur çal. Ton olarak da şimdiye kadar denediğim bu boyutlardaki açık ara en iyi amfi. Şimdi Türkiye'den bir tane daha aldım, indirimle 650 tl ye denk geldi. Özetle yukarıda diğer arkadaşların katana serisi ile yazılmış güzel bilgilerinin ışığında ktn-mini 'yi de şiddetle tavsiye ederim. En azından imkan dahilinde deneyiniz.
 
Bu meretin içine ne hoparlör koydularsa o boyutlara göre ses gümbür gümbür geliyor. Zuhalde ben denerken orada çalışan eleman yanıma gelip hangi amfiden geliyor o ses etrafında amfi yok ki demişti. Ufaklığı görmemiş meğerse :)

Şimdi prova için 100W head alsam mı diyorum bilemedim ben de.
 
Katana mini nefistir ama coşkulu yorumlarda bir konuyu es geçmeyelim. Adam gibi tadını almak için sadece oha küçücük aletten ne ses çıkıyor şeklinde yaklaşmak yetmez. Headroom vs bir sürü faktör var, test ortamında 10 dakika güzel gelse de uzun vadede gerçek bir amfinin yerini tutmaz bu ufaklıklar. Bende THR var, o da inanılmaz ama 1 saat çalmıyorum çünkü bir noktada o hacmi, dolgunluğu veremiyor amfi gibi. Pratik sebeplerden hepsi çok iyi... katana mini, THR ama ara sıra yorumlara yazdığım gibi TEK amfiniz olacaksa, tercihinizi amfiden yana kullanın, bunlar mükemmel İKİNCİ cihazlar.
 
Uzun uzun anlattım, hatta ID için ayrı başlık bile yazdım. Daha farklı söyleyebileceğim bişey yok. En iyisi diye iddia edemem, iyilik kavramı neye göre..? Bence piyasada alınacak düşük-orta güçte en iyi (mantıklı ve randımanlı) iki seçenek ID:TVP ve Katana. İkisi de var bende yanyana şu anda, seçim yapamam :)
 
Geri
Üst