klavye kenarındaki beyaz bindinglerin sararması

şaka gibisin, oldu direkt tornavida ile girişsin daha iyi olur.


birader kimselere kulak asma, saçma sapan yollar deneme,
pasta ile sil, yapı marketlerin araç bölümünde olur.
pasta polish bileşimi olanlar da var ama bir miktar boyayı inceltirler, o yüzden direkt pasta al ve sil. geçer.

bu konuda burada kapansın, yoksa komple kazıt boyat gibi acayip fikirler gelmeye başlayacak.


Binding büyük ihtimalle plastik malzeme. Polyester ya da Selüloit gibi. Kolonya veya cif ile silmenin ne gibi zararı olabilir? Yorum yaparken iyice bir okuyun bence... Farkindaysaniz ahşap ve gövdeyi maskeleyerek yapmasi gerektiğin de belirtmiştim.

Siz bir luthier e uğrayın bence...
 
aklıevvel arkadaşım üzeri vernik kaplama o plastik malzemenin. zımparalarsan işi biter.
önce birkaç gitar yapım videosu izle sonra konuş!!!
 
iğneli konuşmaya başlamadan önce bu soruyu kendinize sorsa idiniz bu şekilde cevap almazdınız.
karşınızdaki insanları bu kadar mı boş görüyorsunuz klavye arkasından anlamıyorum.
 
iğneli konuşmaya başlamadan önce bu soruyu kendinize sorsa idiniz bu şekilde cevap almazdınız.
karşınızdaki insanları bu kadar mı boş görüyorsunuz klavye arkasından anlamıyorum.

K
kendi gitarınıza asla yapmayacağınız bir muameleyi maharetmiş gibi başkasına anlatmayın

Vernik kaplama olduğunu belirttiğiniz malzemeye oto pastası tavsiyesinde bulunan ben değilim..

Dediğim gibi tavsiye isteyen arkadaş ne sizin gibi ne de benim gibilerin sözüne bakmasin. Bir luthier e götürsün...
 
aklıevvel
sıfat
  1. 1.
    en doğruyu düşünür ve her şeyi çok iyi bilir geçinen, sivri akıllı.
buyrun şikayet edin.

bunu siz zımparalayın dediğiniz için söylediğimi de unutmayın!!!
 
aklıevvel
sıfat
  1. 1.
    en doğruyu düşünür ve her şeyi çok iyi bilir geçinen, sivri akıllı.
buyrun şikayet edin.

bunu siz zımparalayın dediğiniz için söylediğimi de unutmayın!!!


aklıevvel
sıfat
1.
en doğruyu düşünür ve her şeyi çok iyi bilir geçinen, sivri akıllı.
2.
akıl yoksunu, densiz.

Bir kaç anlamı daha var...Her şeyi işinize göre yorumlamayın.
 
vernikli bir model değil, siz şimdi de laf cımbızlamayın.
poliüretan, poliester türevi yada nitro selülozik oto boyası tabir edilen türde ise evet pasta ile düzelir.

esp yada ltd ye vernik atıldığını bende görmedim. vernikten kastım türü ne olursa olsun koruyucu katman anlamında.
 
Merhaba,
Konuya dair yazılanları okudum da, yardımcı olması dileğiyle aşağıdakileri yazıyorum;
Gitarınızın sardığını söylediğiniz bindinglerine ilişkin resimlerde, belki resmin ışığındandır, gövdedeki bindingde sararma yok gibi geldi bana.
Bindinglerinizin üzerinde gitar gövdesine atılan cila var ise (genelde o şekilde olur) kullanılan cila sararıyor olabilir.
10 yıl önce ltd ler korede yapılıyordu sanırsam , halen korede mi yapılıyor bilmiyorum ancak bu husus gitarın imal edildiği yerde kullanılan cila ve cila işçiliği ile alakalı olabilir.
Gitarınızın üzerindeki cila poliüretan ise (genelde poliüretandır, bir nevi polyester yani) o zaman üretim esnasında poliüretan düzgün karışmamışsa gitar üretimden çıkıp satışa hazır hale gekdiğinde dahi kimyasal tepkimesi yavaşta olsa sürüyor olabilir (bu tamamen tahmindir) bu nedenle tepkimesi ilerledikçe cilanın rengi değişiyor olabilir.
Eğer bindinglerinizin üzerinde cila yoksa o zaman binding plastik malzemesi içindeki boya pigmentleri belli nem sıcaklık ve zaman süreci sonunda sararıyor olabilirler (üzerinde cila bulunan bindingler havayla temas etmediklerinden bu olmuyor genelde)
Sonuç olarak yapabşlecekleriniz;
a) Eğer cila sararıyorsa (bining üzerinde cila varsa) ellemeyin cilayı kaldırabilirsiniz. Bu bindinge zarar cermez ama gitarın sap/gövde ahşabı ve üzerindeki boyaya zarar verebilirsiniz.
b) Eğer binding üzerinde cila yoksa, ağızı düz bir exacto bistüri ucu ile bindingi kazımanız gerekir. (Aynen gitarların boya dıktan sonra bindingin üzerinde gelen boyanın kazınması gibi) Ne var ki bu iş hassas ve yorucu olduğu gibi eğer binginginizi bir şeyle mühürlemezseniz tekrar sararma olasılığı yüksektir ayrıca bu işlemi her yapılınızda bindinginizi inceltmiş ve gitarınızın kenarlarının formunu, bir kaç seferin sonunda, az da olsa bozmaya başlamış olursunuz.

Umarım yardımcı olacak bir şeyler yazabilmişimdir, esenlikler dilerim.
öncelikle elinize ağzınıza sağlık özel ilgi alakanız için çok teşekkür ederim , resimden dolayı öyle çıkmıştır gitarın en alttan burgu tepesine kadar her yerinde aynı derecede bir sararma gözükmekte ve şuana kadar sadece 1 kere bakıma gitti ( zaten o rezil adama da birdaha götürmem rezalet bir işçiliği var kendini luthier usta sanan bir soytarı ) gitarlar hala korede üretiliyor ve nem ve sıcak ortamda çok durmadı ataşehir kayışdağındayım istanbulun en soğuk yerlerinden biri odamda sıcak değil öyle yani sürekli de cam açarım. BEN BU DURUMDAN PEK BİRŞEY ANLAMADIM O YÜZDEN İSTANBULA DÖNÜNCE KADIKÖYDE VOLKAN ÖZDEMİRE GİDİP BU KONU ÜSTÜNDE GİTARI GÖTÜRÜP KONUŞUCAM BİRŞEY YAPILABİLİR Mİ DİYE
 
ama hala herkesin teklif ve görüşlerine açığım @songlessbird @Blackeaglem herkese yoruma açık bekliyorum. belki birilerinde doğru bir yol çıkar çünkü başkalarında beyaz kalıyorsa bunun bi yöntemi olmalı mesela nasıl sanatçıların ekipmanları sararmıyorsa bizimde özel bir bakımımız olmalı
 
O sararmanın sebebi büyük ihtimalle ya güneş ışığı (UV) ya da sıcak. Başta beyaz olan mutfak dolaplarımdan (polüretan cila) sadece fırının yanındaki (aynı zamanda cama en yakın) zamanla sarardı, Randy Rhoads'ın Les Paul'u gibi oldu, diğerleri hala bembeyaz. Geri dönüşü yok, hidrojen peroksit bazlı bir ağartıcı uygulamanız lazım ancak binding'in üstünde poliüretan tabaka olduğu için o uygulamayı yapamazsınız. Gitarınızı bu haliyle sevmeye bakın bence.
 
Son düzenleme:
Binding değiştirmenizden başka çaresi yok açıkcası, eğer bind üzeri cila varsa, zaten olmaz, değişim yapılırken klavyeye kayan cila kırıkmaları olur çok ince iş, epey maliyetli ve yüz güldürmeyen bir sonuca ulaşırsınız yazık olur gitara. Değiştireceğiniz binding'de de olup olmayacağı kesin değil. Bu parçalar artık abd-ab'de üretilmiyor zaten değiştireceğiniz parça da en iyi uzak doğu üretim olacak onlar da aynı kalitede olacak 1-2 sene sonra yine aynı hikaye başa saracak. Yine de Volkan Usta'ya götürün ama forumdakilerin dediklerini söylecektir diye tahmin ediyorum.

Binding üzeri cila olmasa bile fret değiştirmek kadar riskli ve uzmanlık-dikkat gerektiren bir konu. Zımparalarsanız seviye farkı oluşabilir bu da çalım konforuna yansır. Hiçbir işlem, bu olayı geri döndüremez. Gitarınızı kalorifer veya cam kenarı gibi sıcak-soğuk farkı yüksek olan taraflara veya duvara yakın koymayın. Isısı sabit, güneş görmeyen odalarda tutmakta yarar var ( yazın serin, kışın ılık-sıcak gibi) Başka gitarlarınız varsa, saklama yerlerini değiştirmenizi öneririm. Bu sararmaya binding değişimi dışında yapabileceğiniz bir şey yok özetle, o da çok çetrefilli ve sonucu garanti olmayan bir işlem. O seri kore ltd'lerin yağ gibi akan sapı vardır U countr, 12 radius.. yazık etmeyin o sapa.
 
şöyle söyleyim gitar 4 ay adanada kaldı biliyorsunuz çok sıcak bir yer fakat adanadayken hiçbir sorun yoktu , hiç güneş ışığı da görmedi taki ben istanbula gelip yurda yerleştim gitarı avrupa yakasında cangözün luthierine götürdüm ( 5 para etmez soytarının teki ) ondan 1 ay sonra gitar bu hale geldiğini farkettim. yani ısıdan olucak olsaydı adanada aldığım zaman olurdu çoktan
 
Elinizin teri çok asidikse, etki etmiş olabilir tuz ve asit, renk değişimine sebep olur. Tabi ki binding üzeri poliüretan cila varsa bu söylediğim geçersiz. Direkt plastikle elinizin teri temas ediyorsa zaman içinde olur, yapacak pek bir şey yok. Her çalmadan sonra gitarın sapını güzelce silmişseniz bu ihtimal çok az etkiler. Elleri terleyen birisi iseniz, bu da ihtimaller dahilinde özetle.
 
kendi gitarınıza asla yapmayacağınız bir muameleyi maharetmiş gibi başkasına anlatmayın
Ben uyguladım bir sorun olmadı neden bu kadar abarttınız anlamadım
ama hala herkesin teklif ve görüşlerine açığım @songlessbird @Blackeaglem herkese yoruma açık bekliyorum. belki birilerinde doğru bir yol çıkar çünkü başkalarında beyaz kalıyorsa bunun bi yöntemi olmalı mesela nasıl sanatçıların ekipmanları sararmıyorsa bizimde özel bir bakımımız olmalı
Resimlere bakınca durumun terden olmadığını fark ettim çünkü el değmeyen yerler bile aynı şekilde sararmış fakat sanki fazla abartılacak birşey değil pek belli olmuyor yani iyimserim bakıyorum, fazla kafaya takmayın yada başta yazdığım yöntemleri ufak yerlerde test edin bakın durum değişmezse fazla kurcalamayin geri dönüşü olmayan sonuçlar olabilir dikkat edin iyi çalışmalar dilerim
 
Geri
Üst