Merhaba,
Konuya dair yazılanları okudum da, yardımcı olması dileğiyle aşağıdakileri yazıyorum;
Gitarınızın sardığını söylediğiniz bindinglerine ilişkin resimlerde, belki resmin ışığındandır, gövdedeki bindingde sararma yok gibi geldi bana.
Bindinglerinizin üzerinde gitar gövdesine atılan cila var ise (genelde o şekilde olur) kullanılan cila sararıyor olabilir.
10 yıl önce ltd ler korede yapılıyordu sanırsam , halen korede mi yapılıyor bilmiyorum ancak bu husus gitarın imal edildiği yerde kullanılan cila ve cila işçiliği ile alakalı olabilir.
Gitarınızın üzerindeki cila poliüretan ise (genelde poliüretandır, bir nevi polyester yani) o zaman üretim esnasında poliüretan düzgün karışmamışsa gitar üretimden çıkıp satışa hazır hale gekdiğinde dahi kimyasal tepkimesi yavaşta olsa sürüyor olabilir (bu tamamen tahmindir) bu nedenle tepkimesi ilerledikçe cilanın rengi değişiyor olabilir.
Eğer bindinglerinizin üzerinde cila yoksa o zaman binding plastik malzemesi içindeki boya pigmentleri belli nem sıcaklık ve zaman süreci sonunda sararıyor olabilirler (üzerinde cila bulunan bindingler havayla temas etmediklerinden bu olmuyor genelde)
Sonuç olarak yapabşlecekleriniz;
a) Eğer cila sararıyorsa (bining üzerinde cila varsa) ellemeyin cilayı kaldırabilirsiniz. Bu bindinge zarar cermez ama gitarın sap/gövde ahşabı ve üzerindeki boyaya zarar verebilirsiniz.
b) Eğer binding üzerinde cila yoksa, ağızı düz bir exacto bistüri ucu ile bindingi kazımanız gerekir. (Aynen gitarların boya dıktan sonra bindingin üzerinde gelen boyanın kazınması gibi) Ne var ki bu iş hassas ve yorucu olduğu gibi eğer binginginizi bir şeyle mühürlemezseniz tekrar sararma olasılığı yüksektir ayrıca bu işlemi her yapılınızda bindinginizi inceltmiş ve gitarınızın kenarlarının formunu, bir kaç seferin sonunda, az da olsa bozmaya başlamış olursunuz.
Umarım yardımcı olacak bir şeyler yazabilmişimdir, esenlikler dilerim.