Elektro Gitara Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler

Öncelikle esenlikler değerli büyüklerim,
kendimi bildim bileli elektro gitara merakım var,almak yeni nasip oldu.15 yaşındayım henüz 2 yıllık bir klasik gitar tecrübem var.
Başlangıç için schecter omen extreme 6,blackstar fly 3 satın aldım amfim az önce elime ulaştı yarın da gitarım gelecek.Sizlere danıçacağım konu ise;kendimi geliştirmek ve gitarda ilerleme için ne yönde ve nasıl çalışmam gerekiyor.Ayrıca gitar ve amfi dışında şimdilik bir ekipma almam gerekiyor mu?
Şimdiden teşekkürler.
 
Merhabalar, madem bu yola baş koydunuz hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz...

SABIR SABIR SABIR!!! diye başlıyoruz.

İlk iş olarak bir adet "Pena" edinebilirsiniz.
Daha sonra, temiz çalmak hızlı çalmaktan daha önemlidir. hatta çoğu zaman yavaş ve temiz çalmak, aynı parçayı hızlı çalmaktan daha zordur. bunu aklınızdan çıkarmayınız. Notaları tane tane duyurmaya özen gösteriniz. Sadece gitar ve amfi ile başlamak, şuan sizin için yeterli olucaktir. Gereksiz yere masraflara girmek için çok erken, bunu zamanla öğreneceksiniz.

YouTube'da Selim Işık videoları, çalışmalarınızda size yardımcı olacak yerli yapım harika bir kaynaktır. Yabancı kaynaklara gelirsek John Petrucci'nin Rock Disipline önerebilirim. Aynı zamanda adını hatırlamadığım Bir çok Guitar Lessons diye aratıp bulabileceğiniz (Özellikle sevdiğiniz Tarza yönelik) bir çok değerli videolar mevcuttur. Kulak gelişimini aksatmadan metronom ile düzenli olarak çalışmayı farz görmelisiniz. Varsa çevrenizde sizin gibi yeni başlayan müzik sever dostlar bulup stüdyolar yapıp kaynaşip bir yandan da birlikte ilham alıp, hem eğlenip hemde stüdyo kokusu,o yoruculuğu emek terini hissetmek o kokudan bile zevk alacak kıvama gelmek dahi diyebiliriz, buna benzer çalışmalar yapabilirsiniz.
En önemlisi "bol bol müzik dinlemek" her ne tür olursa olsun. Burun kivirmadan her tarzı dinlemelisiniz. Müziği içinizde hissetmeli kulağınızı ufkunuzu geliştirmeli, bir yandan da dinlediğiniz bir melodiyi, gitar üzerinden de çıkarmayı ( Karaduzen tarzi kullanmayı beyne endekslemelisiniz)

Tab okumayı belki bilirsiniz. Lakin ilerde sahne alacaksanız, Tab her zaman bulunmaz ve sizi o an kurtarmaz, kulağınıza güvenecek hale gelmelisiniz ve de bunun için sürekli olarak müzik dinlemeyi, ritme, tempoya, makama uymayı bilmeli ve her gün yeniliğe açık vaziyette farklı gitaristlerin canlı performans ve yaptığı gamlari farklılıkları görmelisiniz. Günde en az 2-3 saatinizi gitara ayirmalisiniz. Parmaklar nasır mi tutmuş geçer...hepsi geçer alışacaksınız. Sabret sabrın sonu Kirk Hammett...=)


Biliyorum, sen de her gitara yeni başlayan gibi yorulmadan sıkılmadan,
"Nothing else matters" in giriş notlarını katletmeye çalışmak ya da cizir cizir tınılarla, " Knockin on heavens door"u tingirdatmak istiyorsun.
Yapma canım yapma arkadaşım...
Önce bir tellere düzgün şekilde dokunmayı, perdelere doğru basmayı öğren ki bu şarkılara geçebilesin...
en basit temel ilkeler olan doğru tutuş biçimlerini gereksiz görmeyin uygulayın
solo atacağım deyip direktman kastırmalara başlamayın, başarısızlık hevesinizi kırabilir, ritim atmak ta güzeldir, armoni önemlidir
gitarda çıkarttığınız her sesi duymaya çalışın, en iyi bildiğiniz parçalar dahi olsa,
akortsuz gitara meyletmeyin, hiç çalmayı denemeyin, o güzel omini mini kulaklarınız bozulacak ve sesler karışacaktır. Bu yüzden parmak egzersizleri pena tutuşu "alt-üst" seklinde tekrar söylüyorum, metronom ile çalışınız. Sabir şart! Unutmayınız.

Parmak egzersizi deyip geçme tanı, düşün sana ilerde katacaklarını...

Kolay gelsin...
 
Önce teknik, sonra hız. Metronom dosttur.

Duman tonu, metallica tonu ve türevlerini nasıl alacağım diye düşünme. Anlamsız sorular olduğunu zamanla görüyorsun.

Bol bol araştır, dene ve yanılmaktan korkma.
 
Geri
Üst