İnceleme Ibanez RGA71AL (TR’de ilk ve tek)

Selam forum,

8 ay sonunda nihayet dün geldi gönlümün efendisi. Hikayesinden kısaca bahsetmiştim diğer rgd61al inceleme başlığında, bağlantıyı buraya da bırakayım merak eden oradan daha detaylı göz atabilir. İnceleme - Ibanez RGD61AL

Başlamadan önce belirtmeliyim ki bu gitar hakkında bir türlü içime sinmeyen, aylarca beni kemiren iki unsur vardı. Birincisi 10 yıl sonra 25.5” skalaya dönecek olmaktı. ikincisi de “nyatoh” adlı daha önce hiç duymadığım bir ağaç türünün ana gövde ağacı olarak kullanılmış olmasıydı. Aşağıda her ikisine de değineceğim fakat özetle kaygılarım boş ve yersiz çıktı.

Her şeyden önce, bendeniz azılı bir mor bağımlısıyım. Gündelik eşyalardan tutun da giyim kuşama hayatımda çok büyük yeri ve önemi var bu rengin. Fakat konu enstrüman/ekipman olduğunda yıllar boyunca dişime göre niteliklere sahip mor bir gitara denk gelmemiştim. Bir sebepten çok çiğ ve ruhsuz görünüyordu tüm örnekler. Mayones, skervesen, kiesel gibi butik markalarda bile tam olarak aradığımı bulamıyordum. Ta ki birkaç yıl önce yine ibanez’in prestige serisinde ürettiği S5527QFX serisi kanıma girene dek de bu konuyu fazla takıntı haline getirmemiştim, ve maalesef o yıllarda maddi olarak bu gitarı yurt sınırlarına sokmaya şansım olmamıştı. Ben de bu sevdanın peşini bırakıp kaderimi kabullenmiş ve elimdeki “metalci” işi gitarlarla mutlu olmaya debeleniyordum.

Geçtiğimiz yıl sonu ise ibanez 2019’da üretimine başlayacağı “axion label” serisi içinde daha bu gitarı paylaştığı ilk günden sazan gibi avlandım. Böyle bir renklendirme gerçek olamayacak kadar güzel görünüyordu. Haliyle bir süre daha dayanıp tuttum kendimi fakat modelin görselleri düşmeye başladıkça iş işten geçti, en sonunda 2019 Şubatında Kentpark Zuhal’in yolunu tuttuğum gibi yine sevgili Özgür Apak’ı bulup roket takımımızı oluşturduk ve karanlık planlarımızı yapmaya başladık. Nihayet 8 aylık bir bekleyişin ardından da dün itibarıyla kavuştuk.

Ağaç ve boya işçiliği;

Yukarıda bahsettiğim üzere ana gövde eşit boyutlarda kesilip birleştirilmiş 3 parça “nyatoh” ağacından oluşuyor. Gövdenin arka yüzünde tıpkı rgd61al’de olduğu gibi ağaç dokunsunun hissedilmesini mümkün kılan bir renklendirme mevcut. O gitar için de yazdığım gibi, parmaklarımın ucunda ağacın doğal hareketleri hissedebilmek olağanüstü. Üst gövdede ise yine alevli akçaağaç mevcut. Fakat rgd61al’de bu akçaağaç oranı 5mm kalınlığında iken bu gitardaki malzeme kalınlığı markanın sitesinde belirtilmemiş. Manyetik kavitelerinden anlamaya çalıştığımda yine 2-3mm civarı bir katman görebiliyorum fakat bu boya işçiliğinden kaynaklı bir bir göz yanılgısı mı henüz çözemedim. “Veneer” olarak bildiğimiz ince bir kaplama tabakası mı yoksa gerçekten yine 2-3mm’lik gerçek alevli akçaağaç mı bilmiyorum fakat bu gitar da farklı ışık açıları altında en az rgd61al kadar göz alıcı görünüyor. Nyatoh için ufak bir araştırma yaptığımda da karakteristik olarak maun ile yüksek oranda benzerlik taşıdığını görüyorum. Duyuma daha detaylı geleceğim fakat özetle her şey yolunda, haliyle bir kaygım endişem kalmadı.

Sapta ise yine 5 parça panga panga/ceviz birleşimi mevcut. Geniş, yayvan fakat oldukça ince bir D biçimine sahip sap profili. Yıllar boyunca elimden geçen 7 telliler içinde en rahat ve akıcı tutuş duygusu bu sapta mevcut. Tuşede bu sefer Macassar abanozu ile birlikte yine axion label serisinde ilk defa karşılaştığım jumbo boy “sub zero treated” fretler kullanılmış. Çelik değil, fakat çelik kadar sağlam olduğunu söylüyor ibanez abimiz. Duyum olarak km-7 ile kıyasladığımda çelik ile arasında herhangi bir olumsuz farklılık, eksiklik yok. Umarım dayanıklılık olarak uzun yıllar yüzümü güldürür.

Gitar genel olarak tıpkı rgd61al gibi acayip hafif, son derece rezonant ve “sustain for days” sularında geziyor. Schecter’lar yanında bildiğin ceset kalıyor. Bu kadar hantal ve sobaya atsan yanmayan odun karakterli gitarları 10 yıl boyunca nasıl çalmışım diye kendime acıyorum arada. Sonra bu kızımıza bir daha bakıyorum, eriyip gidiyor hüzünler. Bu arada gitar fabrikadan üzerinde D’addario NYXL 10-59 set ile B standard düzenine akortlu geliyor. Bense en fazla A standard’a düşürüyorum akordu, ve şunu mutlaka belirtmeliyim ki bunca yıl 26.5” skalalı schecter’larla resmen sol el bileğime işkence yapmışım. A standard’dan daha aşağıya inmeyecekseniz, ve tel gerilimi konusunda gereksiz bir sertlik arayışınız yoksa “baritone” yapılı gitarlara sarmadan önce ne kadar konforsuz olabileceklerini iyi araştırın. Deneyebiliyorsanız mutlaka deneyin. Şahsen 25.5” skalaya geri dönmek kendimi aptal gibi hissettirdi. Bunca yıl 7 telli çalmanın bu kadar zevkli, sorunsuz ve rahat olabileceğini unutmuşum neredeyse.

Manyetikler;

Gitar üzerinde bare knuckle aftermath set ile geliyor. Daha önce juggernaut deneme şansım oldu ve özellikle mid frekans cevabı çok köşeli/keskin gelmişti. Aftermath ve juggernaut malum bu “djenty tone” kulvarında markanın başı çeken modelleri, haliyle çekine çekine taktım amfiye. Sonuç ise muh-te-şem! Aynı anda sıcak, agresif, bol bol gövdeli ve aşırı Duyarlı. Penalama şiddetimi artırıp düşürerek muazzam sonuçlar alabiliyorum. Coil split özelliği ile de inanılmaz başarılı hibrit clean’ler, yeni nesil “djenty” kirli-clean tonlar bulmak işten değil. Ek olarak manyetiklerin sahip olduğu “burnt chrome’ renkli metal kaplama butik bir malzemenin ne hissettirmesi gerektirdiği konusuna noktayı koyuyor. Zaten hala daha her iki gitarı da seyretmekten adam gibi oturup çalamadım.

Metal aksam;

Axion label serisinde gotoh magnum kilitli burgular, schaller s-lock kilitli askı düğmleri ve ibanez’in kendi tasarımı gibraltar eşik gibi gayet kaliteli parçalar mevcut. Her birini rgd61al başlığında detayıyla yorumladığım için uzun uzun burada da anlatmayayım.

Özet geçiş & kapanış;

Nihayet yıllar sonra 35 yaşımda her şeyiyle istediğim/hayal ettiğim niteliklere sahip 2 gitara gerçek olamayacak bir şekilde aynı anda kavuşma imkanım oldu. Yaşadığım mutluluğu tarif etmek zor (suyu köpürtmesi), ancak çok daha iyilerine sahip olmanızı dileyebilirim. Umarım okurken suratımdaki istemsiz gülümsemeyi sezebilirsiniz. Çok çok daha iyilerini hayat her biriniz için mümkün kılsın, bir sonraki macerada görüşmek üzere!

Olmazsa olmaz, cıbıllarca;

0DCAAB03-9208-418D-840B-0D9B5DFE65E4.jpeg


B2EF8167-62AC-4342-A1CA-341EE9C6452A.jpeg


C5E6C3F5-09B6-4090-8022-641C759FF4BA.jpeg


043EE946-E986-466A-808B-5C79A6E1B931.jpeg


D269A3AF-7995-4B0C-92BB-0BC86C9D03A1.jpeg


1E2AF2EB-2F92-431B-8ACC-B0B353F58B2A.jpeg


E8784BFF-27E2-4AF1-8B5C-A5F37048476E.jpeg


E99D7E56-4B5F-4AFC-8686-E41D8A07F657.jpeg


684F1DA4-D999-4AB4-91BB-A468A6A89475.jpeg


9C3612F5-E714-46BA-968D-4097771D9E7B.jpeg


0B1F2F44-ABE7-4D1D-8F11-4F882C03D04C.jpeg


5799EA1F-109C-4C48-A809-6E5CD674E6EB.jpeg
 
Son düzenleme:
İlk yorumda benden olsun abi gitarların muhteşem ötesi gözüküyor sen konuyu açtığından beri rgd61AL nin hastasıyım zaten :)
Musmutluuuu bir hayat dilerim yeni cici gitarlar ile :)
Bu arada mor bir fret wrap alman lazım gibi duruyor abi :)(son fotoğrafta göremedim)
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Harika bir gitar (7), güle güle çal ... neden 8 ay sürdü kavuşmak? Kesinlikle göz koyduğum bir model ama 8 ay Zuhal beklenecekse bozar adamı :)

Aslında Zuhal Müzik de değil, tek bir şahıs bazında yaşanan bir abukluktan ötürü böyle oldu. Normalde Şubat ayında sipariş geçildi ve Mart - Nisan gibi tertemiz gelecekti, fakat ithalat departmanından bir arkadaş kafasına göre “bunu kimse almaz” diye düşünerek, ödemesinin çoktan yapıldığını da bilmeden son anda sipariş listesinden siliyor. Sağ olsun Özgür ile durumu fark ettiğimizde maalesef ilk parti gemi ile çoktan yola koyulmuştu. Tekrarlanacak bir hata olduğunu düşünmüyorum.
 
İnsanın her zaman hayalini kurduğu gitara bir gün sahip olması gerçekten anlatılmaz yaşanır bir his. Her ikisi de çok çok güzel görünüyor. Çalımları ve soundları da en az görüntileri kadar güzeldir diye tahmin ediyorum. Böyle kuru kuru fotoğraf ile olmaz ama. En yakın zamanda bir video bekliyoruz :D

-İyi günlerde kullanın.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
İnsanın her zaman hayalini kurduğu gitara bir gün sahip olması gerçekten anlatılmaz yaşanır bir his. Her ikisi de çok çok güzel görünüyor. Çalımları ve soundları da en az görüntileri kadar güzeldir diye tahmin ediyorum. Böyle kuru kuru fotoğraf ile olmaz ama. En yakın zamanda bir video bekliyoruz :D

-İyi günlerde kullanın.

Çok teşekkür ederim, videoları çektikçe ekleyeceğim. Hatta hali hazırdaki bazı parçaları tekrar kaydedebilirim bile. 6 telli içinse ilk riffler yağıyor. Derleyip toparladıktan sonra onu da tam parça olarak yayınlayacağım fakat süre belirtmek işim sebebiyle mümkün olmuyor.
 
Güle güle çal, senin videolarını hep keyifle izledim bu gitarlarla da süper videolar gelir sanırım yakında...Floydlu versiyonları olsa şahane olurmuş diye düşündüm yazıyı okurken :)

Muhtemelen floyd eşik de gelir güncelleme olarak. Yabancı forumlarda ve tüm sosyal medyada insanlar aynı talepte bulunuyor. Bu arada çok teşekkür ederim abi, çok daha iyileri sizlere olsun. 🤘🏻
 
Hayırlısı olsun, yine çok guzel gitar. Sorması ayıptır, zuhal yurt dışı fiyatından mı getirdi gitarı yoksa üstüne belli bir komisyon koydu mu?
 
Hayırlısı olsun, yine çok guzel gitar. Sorması ayıptır, zuhal yurt dışı fiyatından mı getirdi gitarı yoksa üstüne belli bir komisyon koydu mu?

Günlük döviz kuru üzerinden ödeme yaptım ve gitar yurt sınırlarına girdiğinde dış piyasa ile aynı rakama gelmiş oldu. Öte yandan artık Amerika için bile sweetwater başta olmak üzere bazı mağazalar belli modeller için ödemeyi önden talep ediyor. Kaparo yada “down payment” olayına yanaşmıyorlar tek adetlik siparişlerde.

Bir akrabamız daha dün geldi Türkiye’ye, Zuhal ile yapamasaydık mecbur ona getirtecektim ve taşıması, uçakta koruyup kollaması derken başımız ağrıyacaktı epey. Zuhal’de ise Özgür kutuyu tertemiz gözümün önünde açtı, kontrol etti ve en önemlisi herhangi olası bir probleme karşı mağaza garantisiyle elime ulaştı.

Bu arada ana yazıda bahsetmemiştim, gearformusic.de üzerinden getirtmek istedim en başta beklemeyeyim diye. Fakat öyle bir terbiyesizlik yaptılar ki elektronik postalar hala elimde duruyor, bu saatten sonra bedava gönderseler bu siteden hiçbir şey almam.

Karşılarında dil hakimiyeti olan ve hakkını arayan birini bulduklarında kıvırıp çevirip özür dileseler de internet yazışmalarında alenen ırkçı ve aşağılayıcı bir tutum sergilemeyi kendine hak görebilen gayet dangalak çalışanları mevcut. Tez zamanda temizinden ticari bir göçüş diliyorum kendilerine.

Neyse, buralar alakasız oldu. Özetle Zuhal konusunda içiniz rahat olsun.
 
Günlük döviz kuru üzerinden ödeme yaptım ve gitar yurt sınırlarına girdiğinde dış piyasa ile aynı rakama gelmiş oldu. Öte yandan artık Amerika için bile sweetwater başta olmak üzere bazı mağazalar belli modeller için ödemeyi önden talep ediyor. Kaparo yada “down payment” olayına yanaşmıyorlar tek adetlik siparişlerde.

Bir akrabamız daha dün geldi Türkiye’ye, Zuhal ile yapamasaydık mecbur ona getirtecektim ve taşıması, uçakta koruyup kollaması derken başımız ağrıyacaktı epey. Zuhal’de ise Özgür kutuyu tertemiz gözümün önünde açtı, kontrol etti ve en önemlisi herhangi olası bir probleme karşı mağaza garantisiyle elime ulaştı.

Bu arada ana yazıda bahsetmemiştim, gearformusic.de üzerinden getirtmek istedim en başta beklemeyeyim diye. Fakat öyle bir terbiyesizlik yaptılar ki elektronik postalar hala elimde duruyor, bu saatten sonra bedava gönderseler bu siteden hiçbir şey almam.

Karşılarında dil hakimiyeti olan ve hakkını arayan birini bulduklarında kıvırıp çevirip özür dileseler de internet yazışmalarında alenen ırkçı ve aşağılayıcı bir tutum sergilemeyi kendine hak görebilen gayet dangalak çalışanları mevcut. Tez zamanda temizinden ticari bir göçüş diliyorum kendilerine.

Neyse, buralar alakasız oldu. Özetle Zuhal konusunda içiniz rahat olsun.
Abi o sitenin yaptıklarını daha açık yazsan da bizde bilgilensek olmaz mı
 
Abi o sitenin yaptıklarını daha açık yazsan da bizde bilgilensek olmaz mı

Sitelerinde bu gitar için Türkiye’ye de gönderim yaptıkları görünüyordu ve neredeyse o anda ödeyip geçecektim. İçime sinmedi ve mail ile gayet düzgün bir dille durumun göründüğü gibi olup olmadığını sordum. Karşı taraftan ise sadece “hayır, yok” gibi dandik ve geçiştirme bir cevap geldi. Ben de aynen yukarıda yazdığım gibi, birçok ürünlerinde benzer bir bilgi hatasının mevcut olduğunu, bu durumun karışıklığa sebep olabileceğini ifade ettim. Aynı şahıs bu sefer “hayır bir karışıklık yok, ve özellikle Türkiye’ye hiçbir şey göndermiyoruz” şeklinde daha da yakışıksız bir cevap gönderdi.

Bu noktadan itibaren benim şalterler attı, “özellikle Türkiye” ibaresiyle ne kast ettiğini, ticari bir işletme/kurum adına benimle konuşurken edebini takınmasını ve detaylı olarak bu yazdıklarının açıklamasını talep ettiğimi belirtince devreye doğrudan başkası girerek “arkadaşımız ve kullandığı ifade adına özür dileriz” diye çevirdiler. Yaşanan gerginlik sebebiyle bu devreye giren şahıs gitar için free shipping + liste fiyatı üzerinden bir miktar indirim teklif edildi fakat aynı gün ben Zuhal’den siparişimi verdim geçtim.

Kısaca, terbiyesiz her yerde terbiyesiz, cahil her yerde cahil.
 
Geri
Üst