Amfilerde Hoparlör Boyutu Ne Kadar Önemli

Merhabalar. Bu güne kadar kullandığım amfiler hep 6 inç civarında hoparlör boyutlarına sahipti. Şuan kullandığım amfi de blackstar id core 10 2*3 inç hoparlörleri var. Amfinin efektlerinden memnun olmakla birlikte tonal çeşitlilik açısından daha çok ses kartının kulaklık çıkışından amfiye bağlanıp bias fx kullanıyorum. Eski gitarıma görece çok daha kaliteli sayılabilecek bir gitar aldım ama sanırım amfim sese yeterli dolgunluğu veremiyor. Çoğu yerde dolgun bir ses alabilmek için en az 10 inçlik hoparlör kullanılmalı diye okudum. Bias fx amfi simulatörlerinde genellikle 2*12 veya 4*12 kabinler kullanıyorum. Yine de 10 veya 12 inçlik hoparlörü olan bir amfi alırsam büyük bir fark olur mu sizce ? Eğer evet diyorsanız ev kullanımına uygun mümkünse düşük wattlı ve ses kartına bağlamaya müsait amfi önerebilirseniz çok sevinirim.
Son olarak ses kartı ile amfi arasındaki bağlantıyı dandik 5 liralık aux kablosu ile yapıyorum. Daha kaliteli bir kablo kullanmam bir fark yaratır mı? Teşekkürler.
 
Merhaba,
Ben dijital teknolojiden hiç anlamam ama sizin anlattığınızdan çıkarımım size bir ampli değil stüdyo monitör diye tabir edilen doğru düzgün speakerlar.
Bağlantı kablosunun elbette kalitesi çok etkiler, kablo çok geniş bir yelpaze. Ama nispeten düzgün bir kablo (beş liralık kablo kullanıyorum dediğiniz için böyle yazıyorum) edinirseniz daha iyi sonuçlar alacağınızı düşünüyorum.
Esenlikler dilerim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Yorumunuz için teşekkürler. Ben de stüdyo monitörlerini hiç test etmemiş olmakla birlikte daha çok kayıt alırken kullanıldığını biliyorum. Duyum zevki için güzel bir kabinin daha uygun olacağını tahmin ediyorum. Hem bazen bilgisayarı hiç açmadan direkt gitarı amfiye bağlayıp takılıyorum o açıdan da daha işlevsel gibi duruyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Hoparlör boyutu kesinlikle büyük fark yaratıyor. Ayrıca bias gibi yazılım kullanıyorsanız fx send return girişi olan bir amfi öneririm.
Teşekkürler yorumunuz için. Bu konularda pek bilgili olmadığımdan soruyorum fx send return girişi ses kartını amfiye bağlamak için mi gerekli yoksa footswitch tarzı ekstra pedal kullanmak için mi? Ayrıca emin olmak için soruyorum combo amfi yerine sadece kabin alsam ses kartına bağlama ihtimalim yok değil mi?
 
Yok, o giriş pre amp kısmını atlamak için var. Zaten programdan amfi veya pre amp sonrası girilmesi gereken pedallar açıyoruz, üstüne amfiye direkt girilince güzel sonuçlar alınmıyor. Bu tip bir amfide programdan kabin kısmını kapatıp güzel sonuçlar alınabilir.

Direkt kabin çalışmaz maalesef, araya magnum 22 gibi pedallar lazım.
 
Hoparlörünün boyutu 10" ve sonrası tercihe bağlıdır ama daha altı çok nadir modeller hariç tavsiye edilmez. Bunun en önemli sebeplerinden biri clean headroom yani amfinin overdrivea girme aralığı.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Sağolun verdiğiniz bilgiler için. Peki 10 inç ve üzeri hoparlörlü ve fx loop içeren amfi önerebilir misiniz? Ben biraz araştırdım transistörlü amfilerde 100 watt civarlarında ancak 10-12 inçlik haporlörler oluyor düşük wattlarda çok nadir. Lambalı amfiler de hem pahalı hem de doğası gereği analog olmayan sinyalleri iyi işleyebileceğini sanmıyorum. crafter cruzer 35 rg diye bir model buldum iş görür mü acaba pek bildiğim bir marka değil. Bir de ikinci elde çok uygun fiyatlı randall v2xm modeli var sanırım artık üretilmiyor. İş görür mü sizce bunlar?
 
Sahibinden'i bi iki hafta sık sık güncelleyin, kesin bi tane aradığınız gibi bi amfi denk gelir. Benim şu an evde sıklıkla kullandığım Trace Elliot 40 Watt Celestion hoparlörlü İngiliz malı bi amfi ve speakerın fiyatından ucuza mal oldu bana. Marka takıntınız yoksa Laney, Trace Elliot, Carlsbro gibi bütçesi kısıtlılar için oldukça iyi sayılabilecek amfiler sürekli ucuza denk geliyor, özellikle doksanların amfileri. Şimdi şöyle bi bakınsam kesin yine denk gelirim benzer bi çok seveceğim amfiye. :)
 
Bas frekansların dalgaboyu büyük olduğu için ufak hoparlörler bunu üretemezler. 100Hz altında ciddi kayıplar olur. Şöyle düşün, elinde tabak büyüklüğünde bir davula mı vurunca daha çok bas alabiliyorsun yoksa 1 metre boyunda bir davula vurunca mı?

Gitar için 10inç hoparlör bas etkisini ev için yeteri kadar hissettirir. 6 inç hoparlör bası çok cılız verir, 8 inç'te eh işte dersin ama 10 inçte basın hacimli geldiğini anlarsın mutlu eder. 12 inç daha iyi tabi ama evde düşük volume ile kullanılırsa verim azalıyor, bence ev için uygun değil. 10 inç 30w hoparlör ev için en ideali oluyor genelde.
 
Geri
Üst