Gitar Satın Alım Hakkında Yardım

Arkadaşlar merhaba, orta seviye bir gitaristim. Müzik grubumla birlikte genellikle Türkçe popüler rock, yabancı 90'lar rock çalmaktayız. Fakat ben genellikle 80'ler ve 90'lar rock-hard rock ve blues çalmaktayım. Elimde HSS bir gitar bulunmaktaydı fakat istediğim sert tonlarda ve klavye rahatlığı açısından sıkıntı yaratıyordu ve satmak zorunda kaldım. Elimde şu an 3000 TL bütçe bulunmakta. Biraz araştırma ile birkaç gitar buldum. Acaba hangi gitarı seçmem benim için daha iyi olur, yardımcı olabilir misiniz acaba?
-Epiphone Les Paul Standart
-LTD MH400 EMG 81-85 setli
-Cort M600 ve yanına 2 pedal
-DBZ Diamond Bolero Seymour Duncan JB/59 setli
-Cort CR-280 Les Paul ve yanına 2 adet pedal
Bulabildiğim ve kafama yatabilecek şeyler bunlar şu an. Les Paul gitar hayranlığımdan dolayı geneli Les Paul gitarlar seçim yaptım. Set neck - Neck thru gitarların olması ayrıca da benim için daha iyi olur. Alacağım gitarlar hep 2. el olacak. DBZ Diamond Bolero gitar çok kafama yattı teknik özellikleri açısından. Fakat hayatımda hiç duymadığım bir marka olduğu için sıcak yaklaşamadım.
 
@verkaufbars yazdığın gitarlardan en iyisi açık ara farkla MH400. Rock çalan biri için sert gelir mi bilmem ama metal çalan birisi için muhteşem bir gitardır MH400, hele ki 3000'in aşağısına bulabiliyorsan. Sabit köprüyse de tadından yenmez. EMG'ler sizin çaldığınız tarzlara göre bence çok sert gelir ama sanırım bunun ayrımını yapabilecek tecrübedesiniz, orayı size bırakıyorum, tarzınıza uyuyorsa mh400 iyi seçim.
not: bahsettiğiniz mh400'ü daha önce favorilerime eklemişim, fiyatı kötü değil ama indirim istenilebilir. switch başlığı eksik sanırım, tamamlanır bir şekilde 10-20 liraya en fazla, minik bir şey. Kozmetiği pek belli olmuyor, deneyerek alınmasında yarar var.
not2: 25.5 inç skala üstüne EMG demek deli dehşet kesici bir ton demek hocam, denedin mi bilmiyorum daha önce ama Les Paul sertliği gibi bir şey değil bu. Seni muhtemelen Les Paul'ler de keser, bu durumda o gitarlar da uygun olabilir senin için. Sınırlarını ve ne çalacağını grup grup söyleyebilirsen daha net konuşabiliriz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Merhaba, MH400'ün tam olarak şöyle bir durumu var. Bundan 1 ay önce telefonla görüşmüştüm satıcı kişilye,sarı site üzerinden bulmuştum. Bugün tekrardan aramayı denediğimde telefon numarası kullanılamamaktadır dedi. Mesaj olarak da tam modelini ve seri numarasını istemiştim fakat hala cevap gelmedi. Gözüme çarpan bir diğer şey ise ilandaki gitarın aynısını tam olarak internette bulamamam. Ya manyetikleri farklı oluyor, ya da aynı kasa olmuyor. Bunun haricindeki gitarların linklerini koymaya çalışıyorum şu an.
-DBZ Diamond Bolero : Bolero FM Tigers Eye — Diamond Guitars
Bu gitarda manyetikler SD JH/59 olarak gözüküyor fakat alacağım gitarda farklı olarak Seymour Duncan DD1-DD5 olacak. Geri kalan her şey aynı.
-Cort CR280 : CORT - CR280 CRS
Bu gitarın yanına tavsiye üzerine alabileceğim 2 pedal olacak.
-Epiphone Les Paul Standart: Epiphone Les Paul Standart Elektro Gitar (Ebony) | doremusic
-Cort M600 : CORT - M600 E AVD
Bu gitarın da manyetikleri EMG olarak gözüküyor fakat bulduğum gitarda manyetikler Duncan Designed. Yanına aynı şekilde 2 adet pedal bulmaya çalışacağım.

@berdin123 EMG manyetiklerin isteğimin bir tık üstünde sert kaçtığının farkındayım ama aynı şekilde clean tonlarının çok hoş olduğunu bir kaç farklı inceleme videosunda gördüm. Bu yüzden çok sorun olmayacağını düşündüm fakat deneyimlemediğim için kesin olarak evet bu bana uyar-uymaz diyemiyorum. Ayrıca aynı ilandan bahsediyoruz sanırsam, gitarı görmüşsünüzdür ilan üzerinden. Bu modeli internetten tam olarak bulamadım. Acaba siz bulabildiniz mi tam olarak?
Ek olarak da dinlediğim gruplar/kişiler çok çeşitli. Pink Floyd ve GNR hayranlığım, aynı şekilde de David Gilmour ve Slash hayranlığım bulunmakta. Birbirinden çok farklı sanatçılar olduğu için aynı tonları tek gitarla almanın zor olacağının farkındayım ama bunların haricinde Metallica, Megadeth, İron Maiden gibi grupları da çalmaktayım. Bu yüzden HH gitarları arıyorum.
 
tam modelini ve seri numarasını

Ya manyetikleri farklı oluyor, ya da aynı kasa olmuyor
LTD'nin orta-üst seviye gitarları 2010-11 civarları/öncesinde üretilenler ve daha sonra üretilenler olarak ikiye ayrılıyor aslında. 2010 ve 2011 olan 400-500-1000 serilerinin hepsi Kore üretimi, çoğunlukla EMG manyetik var üstlerinde. Yeni versiyonlar ise genellikle Endonezya üretimi ve SD manyetikler daha yaygın emgye göre. Benim baktığım mh400 ilanındaki gitar sabit köprü, emg manyetikli fiyatı 3200 lira. Gitarı internetten bulmaya gerek yok, ne olduğu belli bir gitar zaten. 25.5 skala, les paul tipi sabit köprü, emg manyetikler, 24 perde, neck thru(yanlar maun orta akçaağaç), sap akçaağaç. Çakma olup olmadığından şüpheleniyorsan çakma bir gitar değil o, sahibi geri dönüş yaparsa yeni fotoğraflar istersin buraya da atarsın bir kez daha doğrularız.
şu o gitarın frlisi : ESP LTD MH-400 2000's Quilted Maple Blue | Ben's Gear Emporium | Reverb
burada da satılmış reverb ilanları var, biraz karıştırarak aynısını bulabilirsiniz muhtemelen: Reverb

clean tonlarının çok hoş olduğunu
EMG'lerin cleanleri bazı durumlarda hoş gelebilir ama çok tek yönlüdür, istediğin gibi yönlendirebileceğin bir clean değil. Hele o manyetikler bölünmüyor, humbucker cleani yani onlar. Ben şahsen squier single cleanlerini humbucker cleanlerine tercih ederim.

Şimdi gelelim diğer gitarlara: 3000 civarı bütçeniz varsa üzerinde duncan design manyetik olan bir gitarı almanızı önermem, seymour duncana yeter bu para(gitardan eminseniz modifiye edilebilir tabii ki ama emin değilsiniz).
DBZ'de seymour duncan duncan distortion manyetikleri var anladığım kadarıyla, tercih edilebilir ama DBZ bir gitar alacaksanız onu bir daha çok kolay şekilde satamayacağınızı bilmelisiniz. Bundan dolayı alırken çok uygun bir fiyattan almalısınız, 2600'lük ilanı diyorsanız bence indirim alabilirsiniz.
Cort'ları öneremem ben malesef, bu paraya daha iyi gitarlar alınır kesinlikle. M600 kötü değildir ama paranızın yettiği seviyede bir gitar değil bence.

Ben de sizinle benzer sebeplerle HH gitarlarımı satmıştım, bir Jackson performer aldım(HSS) ve manyetiklerini değiştirdim. Sapa single boyutlu DD humbucler, köprüye oldudkça sert bir SD olan Invadder, ortaya da single olsun benim olsun ddiyerekten luthierin elinde bulunan bedavaya verdiği bir single taktırdım(tahminen squier). 5 yollu switchi olması çok iyi, çok geniş bir ton yelpazesi sunuyor. Size de böyle birşey öneririm, HSH dizilimli bir gitar alabilirsiniz. Ibanez HSH'nin ustasıdır ama prestigelere yetmez 3000 lira. Belki, 1500 civarına RG350 gibi birşey alıp manyetiklerini değiştirebilirsiniz, çoğu ihtiyacınız olan tonu karşılar.
 
Dostum sıfır linklerini istemedim ki, bilmediğim gitarlar değil zaten. Diamond'da mesela ilk mesajında SD manyetik var demiştin, ben de bir Diamond sattığım için satılık olarak öyle bir Bolero olmadığını biliyorum ama emin olmak için link istedim. Görsel farklılıklar olsa da donanım olarak sadece manyetik farkı var ama azımsanacak fark değil, fiyatı da direkt etkileyen bir şeydir. Duncan Designed manyetik atsan atılmaz, satsan satılmaz.

LTD zaten kaç senesi üretimi, köprüsü vs ne diye sormuştum, o da havada kalmış.

Son olarak o Diamond (muhtemelen LTD hariç) diğerlerinden daha iyi işçiliğe sahiptir. Çin yapımı Epiphone, Endonezya yapımı Cort yanına yaklaşamaz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
@Ketamin Hocam şöyle ki bahsettiğim gitarların hepsi 2.el satış sitesinden bulduğum gitarlar ve forumda yeni olduğumdan genellikle forumlarda bu tarz ilan paylaşımları yasak oluyor bu yüzden paylaşım yapmiyim dedim. Ama bulduğum gitarların hepsi tahmin edeceğiniz 2. el satış sitesinde. LTD gitar için açıklamasında sadece MH400 olduğu, yekpare sap ve EMG 81-85 manyetikleri olduğu yazıyor. Bunun dışında ne sapın yakından bir fotoğrafı var ne de tam model bilgisi. Bunların haricinde bahsettiğim Bolero satıcısıyla konuştuğumda bana manyetiklerinin DD1-DD5 olduğunu söyledi. DBZ'in sitesinde bu manyetikleri kendileri için yaptırdıklarına dair bazı bilgiler vs. bulunuyor fakat DD1-5 set bulunan başka bir Bolero ben de bulamadım herhangi bir sitede. Hepsi SD JB/59.

@berdin123 Şöyle ki RG350-70 gitarlar temizleri genel olarak 2500 TL ve üstü.Bir tane 1950 TL'ye bulunmakta.Bu fiyatları verdikten sonra iyi bir manyetik modifiyesi yapabileceğimi çok sanmıyorum, çünkü zannımca köprü,burgu vs. kısımlarını da değiştirmem gerekicek. Şu an alacağım gitarı da aslında daha sonra satmak gibi bir niyetim yok(en azından önümüzdeki 3 4 sene). Çünkü bundan sonra alacağım gitar eğer geliştirirsem kendimi üst seviye bir gitar olur, bunu da zaten alırken elimdeki DBZ'i de satıyım da alayım şeklinde düşünmem. Bu yüzden şu an elimdeki bütçe ile alabileceğim en iyi gitarı alıp uzun bir süre beni idare etmesini istiyorum. Bundan dolayı da elimdeki gitarı satmayı düşünmem.LTD gitara gelince zaten satıcıyla temas kurabilsem benim konumumda oturmakta, gidip gitarı göreceğim. Ama dediğinize göre clean tonları benim istediğim/beklediğim clean tonlar olmayabilir. Clean arama sebebim grubumla birlikte türkçe şarkılar çaldığımızda arpej veya ritim sırasında tatlı bir ses elde etmek. Söylediğinize göre de bunu LTD gitar ile elde etmem zor olacak. DBZ gitar şu an mantıklı duruyor, ama LTD gitarın kalitesi de beni kendine çekiyor. İkisi arasında kaldım gibi, ama eğer modifikasyonlu öneriniz olursa da seve seve araştırırım.
 
İlanları buraya koymanızın bir sakıncası yok, ilanlarda gitarların isimlerini değişik yazanlar yüzünden bulmak zor oluyor ki zaten konuya bakan kaç kişi ilanlarda o gitarı arasın? :) Bu LTD ise hem marka hem başlıkta ESP diye açılmış. Alınırken LTD, satılırken ESP olan gitara bir örnek daha. :D

Fiyatı iyi, Kore üretim, üretim yılı 2010-2012 arası olabilir. Gitarı biraz temizleseymiş iyiymiş ama sıkıntısı yok gibi duruyor.

DBZ ile Diamond farklı firmalar. Bir ara beraber üretim yapıyorlardı, sonra ayrıldılar. Linkteki direkt Diamond üretim, fiyatı zaten 900 dolar, eğer o gitar olsaydı 2600 liraya durmazdı ilanda. Binding, inlay, matching headstock gibi ekstra işçiliği var. Manyetikler zaten dediğim önemli fiyat farkı yaratır. DBZ'nin sıfır fiyatı 600-650 dolar civarı olabilir.

Kısacası LTD 3000 lira, DBZ Diamond 2500 lira dersek LTD daha mantıklı seçim olur ama çalınmak istenen şeye uymaz. Eğer DBZ bir tık daha inerse, hem LP kasa istiyorum demişsiniz, hem de istenilen tarza uygun manyetikleri var, alınabilir. LTD ile üretildikleri fabrika aynı zaten.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
@Ketamin DBZ gitar en fazla 2500'e inecektir, zaten pazarlık kabul etmiyorum şeklinde yazmış. LTD gitarı 2900 TL'ye pazarlık ile indirmiştim. Fakat bahsettiğiniz gibi DBZ gitarı almam manyetikleri ve kullanım alanım açısından daha mantıklı duruyor, 2500 TL'nin altına düşmese de bu gitarı satın almam yine iyi olur mu? Yani fiyata karşı alacağım performanstan bahsediyorum. LTD gitarı her ne kadar kaliteli dursa da almamam gerek şeklinde duruyor. Ek olarak şunu da sormak istiyorum, İbanez RG350 serisi veya benzeri HSH gitarların sadece manyetikle modifiyelenmesi acaba iyi olur mu( DBZ gitara kıyasladığımızda)?
 
Bahsettiğim gibi üretim fabrikaları aynı, sadece manyetik fiyat farkı olur, ileride satmak istenirse biri para eder biri çok az eder. 2500 liraya da alınır, 200-300 lira hoşuna gidecek fiyat şekli ve tarzı için fazladan verilir. Zaten diğer tüm ilanlara bakıldığında fiyat yine makul kalıyor.
 
Tamamdır çok teşekkür ederim yardımlarınız için, DBZ gitarı alacağım gibi duruyor. Yanına ek olarak ileriki zamanlarda alabileceğim pedal olarak öneriniz olur mu acaba? Yani distortion, overdrive vs. hangilerini almam mantıklı olur?
 
Rica ederim. Pedal konusu karışık konular, zaten od mi dist mi sorusu temel bir soru. O yüzden pedallar ve müzik türlerine göre kullanımı hakkında forumdaki başlıkları okumanızı tavsiye ederim.
 
Arkadaşlar merhaba, tekrardan rahatsız etmiş olacağım sizi fakat almak istediğim DBZ gitarın satıcısıyla temasa geçemedim. Aramama ve mesajıma dönmedi, daha demin de ilandan kaldırıldığını gördüm gitarın. Çok uzattım konuyu kusura bakmayın fakat sizce şu an neye yönelmeliyim? Bahsettiğim gitarlar haricinde Harley Benton tarzı bir Telecaster modifiyeleme gibi bir fikir de aklıma takıldı, sizce mantıklı olur mu? Kısacası hangi gitara yönelmeliyim? Bir kere alıp uzun süre kullanmak istediğimden uzun uzadıya düşünmek zorundayım, bu yüzden de çok soru soruyorum maalesef.
 
Arkadaşlar merhaba, tekrardan rahatsız etmiş olacağım sizi fakat almak istediğim DBZ gitarın satıcısıyla temasa geçemedim. Aramama ve mesajıma dönmedi, daha demin de ilandan kaldırıldığını gördüm gitarın. Çok uzattım konuyu kusura bakmayın fakat sizce şu an neye yönelmeliyim? Bahsettiğim gitarlar haricinde Harley Benton tarzı bir Telecaster modifiyeleme gibi bir fikir de aklıma takıldı, sizce mantıklı olur mu? Kısacası hangi gitara yönelmeliyim? Bir kere alıp uzun süre kullanmak istediğimden uzun uzadıya düşünmek zorundayım, bu yüzden de çok soru soruyorum maalesef.
Bulabilirseniz Godin Session gitarlara bakmanızı tavsiye ederim. Yani ben de var diye demiyorum almadan önce baya araştırdım gayet seviliyor, meksika stratlarla karşılaştırıyorlar. Piyasası yok yani bir ibanez fender kadar hızlı satılmaz ama. Bir kaç link bırakayım belki seversiniz. Ama HSS ve bolt on o yüzden pek size uymuyor olabilir.



 
Benim için set neck olmasının avantajı sustain için, mükemmel bir zorunluluk değil fakat olsa daha iyi olur gibi. Kısa süreliğine bir strat gitar kullanmıştım. Modifiyelerinden dolayı sesi çok güzeldi(meksika stratlardan belki daha güzel bir sesi vardı) fakat dediğim gibi biraz daha sert, kırçıllı tonu elde etmem gerekiyor. Telecaster'ı sorma sebebim de buydu. Hem cleande tatlı sesini kullanabilirim, hem de tele gitarların o kırçıllı sesini belki elde edebilirim.
 
Geri
Üst