Prosesör mü Ses kartı mı?

Arkadaşlar merhaba, yakın bi zamanda prosesör veya ses kartı almayı düşünüyorum. Gitar olarak ibanez rg 350 mz var elimde. Guitar rigi kullanarak gitarı bilgisayara bağlıyorum fakat ses beni tatmin etmiyor. Ses kartı ve Prosesörün ne gibi avantajları veya dezavantajları var, prosesör bilgisayara bağlanıyor mu hangisi daha sağlıklı olur siz ne önerirsiniz?
 
Prosesörler genellikle bilgisayara bağlanabiliyor bir usb kablo aracılığı ile, tıpkı ses kartları gibi. Prosesör için en çok tercih edilen Line 6 HD/Helix, Boss GT, Mooer GE, Zoom G gibi serilerde bilgisayara bağlanamayan pek yoktur muhtemelen. Bu prosesörlerin ses kartına göre avantajı kendi içinde yüklü amfi/kabin/efekt/pedal modelleri var ve kendi içindeki işlemciyle (adı üzerinde processor) senin gitarının sinyallerini işliyor. Gitarını bağlayıp çalabilmek için bilgisayar zorunlu değil. Kayıt yapacaksan lazım sadece.

Ses kartında ise böyle bir olay yok, temel görevleri sadece gitar sinyallerini kalitelerine göre değişmekle birlikte en kaliteli, kayıpsız ve düşük gecikmelerle kullandığın DAW'a iletmek. Bu giden dry sinyallere efekt katma işini artık Guitar Rig, BIAS FX/AMP, Amplitube, Neural DSP, TH-U, STL Tones gibi tonla mevcut pluginler aracılığı ile yapıyorsun. Bu programları da biz genellikle crackli kullansak da bir lisans ücreti var.

İki adet 24bit/192KHz kayıt yapabilen bir prosesör ve ses kartı olsun. Prosesör genellikle daha pahalı olur. O da fark da işte dediğim gibi aslında tüm efektleri başka program gerektirmeksizin katabildiği için. Ses kartı kullansaydın ek olarak satın alacağın pluginlerin ücreti gibi düşün. Bir diğer avantajı da üzerlerinde genellikle footswitch'ler ve bir de expression pedal olur. Footswitch inanılmaz büyük bir avantaj değil, kaydettiğin presetlerine ayağınla tek basışta ulaşmanı sağlıyor pluginler de aynı imkanı bir mouse tıklamasıyla sağlıyor. Tabi çalma esnasında ayağınla yapabilme rahatlığı yok. Expression pedal da keyfine göre WAH veya Volume, Pitch, Delay gibi istediğin efekti atayabilmeni ve parametresini ayağınla kontrol etmeye yarıyor. Aynısını ses kartında yapmak istiyorsan anca MIDI pedalboard falan alırsan mümkün olabilir ki bu da zaten ekstra harcama demek. Yani

Son olarak ses kartları genellikle giriş sürüm, iş görecek bir DAW lisansı da veriyor ücretsiz olarak. Steinberg>Cubase, Focusrite>Ableton gibi. Prosesörlerde durum nedir o konuda bilgim yok.

Benim bildiğim farkları bunlar, artık artısını eksisini kendi ihtiyaçlarına göre tartıp bir karar verirsin.

Edit: Ayrıca prosesörü direkt ses kartı gibi kullanmak da mümkündü diye hatırlıyorum. Yani sadece audio interface olarak faydalanıp, gitar sinyallerini hiç işletmeden bilgisayara göndermek için de 3 kablo mu 5 kablo mu bir yöntem vardı. Araştırabilirsin detayını.
 
Ses kartıyla sonsuz bir derya denize açılabilirsin. Fakat prosesörle sınırlısın. Bu soru biraz özgürlük mü hapis mi gibi olmuş. Bu konuda açılmış çok fazla yanıtı olan hatta bu yanıtlar forumun ağır abileri tarafından özenle yapılmış bir çok başlık var. Arama kısmından bakabilirsin
 
Ses kartıyla sonsuz bir derya denize açılabilirsin. Fakat prosesörle sınırlısın. Bu soru biraz özgürlük mü hapis mi gibi olmuş.
Hayır. İkisi de birer "araç". Faydaları ve yapabildikleri de %80 ortak. Kalan %20 senin spesifik neye ihtiyacın var ya da ne yöne gitmek istiyorsan onunla ilgili belki daha pratik çözümler barındırır. Bu kadar dramatik ayrışmazlar yani... :)
 
Arkadaşlar merhaba, yakın bi zamanda prosesör veya ses kartı almayı düşünüyorum. Gitar olarak ibanez rg 350 mz var elimde. Guitar rigi kullanarak gitarı bilgisayara bağlıyorum fakat ses beni tatmin etmiyor. Ses kartı ve Prosesörün ne gibi avantajları veya dezavantajları var, prosesör bilgisayara bağlanıyor mu hangisi daha sağlıklı olur siz ne önerirsiniz?
Bunun cevabı seviyenle ve amacınla orantılı. @rangerwill güzel anlatmış. Ben de yazdım ses kartı ve prosesör çok ortak yanı var.
Amacın beginner seviye çalayım öğreneyim pratik yapayım vs ise zaten direkt iyi bir amfi tavsiye ederim. İyi derken güncel, özellikleri bol olan, tonu iyi vs... çünkü diğer seçenekle aynı paraya çok iyi amfiler bulabilirsin.
Yok ben kayıt da yapacam, miks edecem şarkı kaydedecem o zaman kart veya prosesör imkanlarını genişletir. Prosesörün bir avantajı şu olabilir, looper özelliği varsa hem öğrenirken hem tek başına çalarken faydalı olur. Yani bu işin xx al gibi bir cevabı yok, cevap sende.
Ha en önemlisi bilgisayar sesi beni tatmin etmiyor demişsin... dünyanın en iyi ses kartı ya da prosesörünü de alsan ondan çıkan ses ne olacak, iyi bir hoparlör ya da monitör, en kötüsü kulaklık alman gerekecek. O boyutu da düşün.
 
Geri
Üst