Kailtesiz bir gitara iyi bir manyetik takılarak güzel bir tona ulaşabilir miyim?

Bir de çalan adam ile koleksiyoneri ayırt etmek lazım. Gitara koleksiyoner gözüyle bakılırsa öncelikler değişir çalan adam gözüyle bakılırsa da değişir. Maalesef Avrupa’da ve bizde son yıllarda türeyen koleksiyon sevdası başladı. Çok pahalı enstrümanlar sahneye, kayda girilmeden haftada belki 1 saat bile çalınmadan alınır satılır oldu. Bundan dolayı firmalar abarttıkça abarttı. Fender Game of Thrones serisi çıkarttı mesela. Bu enstrümanlara binlerce dolar ödeyecek birileri oldukça çalan insanların ulaşacağı enstrümanlar da pahalılaştı. Bir yerde birilerine 10 bin dolara gitar satıyorsan aynı marka ve modeli bin dolara satmak istemezsin. 2-3 bin koyarsın ki insanlar bakıp 10 bin dolarlık gitar almıyorum ya diyerek pahalı olana görece ucuz olan ama yine de pahalı olan ürünü almaya motive olur. Koleksiyon kafasıyla gitar alanlar sağolsun çalan adamlar bu sefer uzakdoğu enstrümanlarına yöneldi. Bu da arada aslında o kadar fark olmadığını gösterdi. Mesela bende iki Japon Fender var. Daha önce Custom Shop da almıştım, evlenmek için sattım. İki gitarın da radius’u 7,25, normalde pek rahat olmayan radius. Eğer konu gitar çalmaksa elimdeki Japon Fender bana daha çok keyif veriyor çünkü daha rahat enstrümanlar. Koleksiyon değeri ise pek yok. Ben çalan adam gözünden baktığımda Custom Shoptan iyi olduğunu iddia edebilirim. Gerçekte ise bunu söyleyene millet oturma organı ile güler. Sap ayarını kolay yapıyorum, tonu daha güzel geliyor vs vs. Ama koleksiyon değeri olarak 15 sene sonra fiyat farkı 4 kat olacaktır. Şimdi ben gitarıma neye göre değer biçeyim? Rahatlığına, vakit geçiriyor olmama mı yoksa koleksiyon değerine göre mi? Ben mesela bu açıdan Japon enstrümanların hastasıyım. Kusursuz işçilik, tonlar hep olması gerektiği gibi, artistlik yok, sade vs vs. Fakat kaç tane Japon enstrüman değerini korur? İşte bu değer algısı biraz da fetişizm. Tonla alakalı değil. Birileri de buna ağaç vs diyerek kılıf bulmak zorunda. İyi ağaç + işçilik örneği için Japon dedim. Yoksa Kore de olur hatta bazı Endonezya gitarlar da olur. Eastman gibi kaliteli malzemeler kullanılan çinli markalar bile olur. Çalıcı gözüyle bakarsanız ihtiva edeceği değer ile koleksiyoner gözüyle bakarsanız arada fark olduğunu görürsünüz.
 
Kendi adıma ağacın tona-tınıya etkisinin olmadığı argümanına hiç katılmıyorum..Bu noktada çok ta basit hatta “şabanca” denilebilecek kadar da düz düşünüyorum….
Özellikle takip ettiğim en az 2-3 gitar firmasının gelecek yılların ahşap stoku için kurduğu ağaç plantasyonları var…bu en az 30-40 yıllık bir süreci ifade eder( ağacın -türlere göre değişmekle beraber idare süresi) elbette bu da önümüzdeki 30-40 yıllık süreçte ahşap kullanacaklarına delalettir.
Şimdi tüm endüstri karlarını maksimize etmeye çalışırken üstelik değil dünyayı galaksiyi bile kaplayacak miktarda ve çeşitli kalitelerde plastik üretilirken hem de ahşaptan her anlamda ucuzken neden hala ahşap-ağaç kullanılıyor? Sorum bu ve cevabını biliyorum…
Şu kabulüm; bilindik asli ağaç türleri( abanozun türleri-honduras,akçaağaç,dışbudak…vs) piyasada azaldıkça özellikle yüksek kapasiteli büyük firmalar çok daha ucuz ve yeni ağaç türlerini devreye sokuyor ve aradaki sound farkını mekanik-elektronikle kapamaya çalışıyor.Tabi bu benim düşüncem,İbanez in patronuyla konuşmadım…
Son olarak modern metal ve türevleri müziğe yön veren Dingwall markasının( ki fan fretin bayraktarıdır yıllardan beri-en azından bassplayer 97 sayısında bile öyleydi…)
Sahibi ve yaratıcısı Hz Sheldon Dingwall ın fabrika turunu bırakıyorum buraya…
14:19 da o tahtaya ne için vurduğunu anlarsınız artık..
 
Son düzenleme:
Ben de sap , tuşe ağacının ve manyetiğin tona kesin etkisi olduğunu düşünenlerdenim. Gövde ağacı belki sustain ? Kendi naçizane tecrübelerimden bahsedecek olur isem ;
Aynı fender cs texas special manyetik seti 3 telede denedim. Hepsi maple tuşe idi.
harley benton bok gibiydi. sx bir tık daha iyiydi. Gene donuktu. Meksika Fenderde sonuç gayet tatminkardı.
Yamaha pacificaya custom 50s set taktım hala kullanıyorum. Gayet modifikasyona gelen bir seri.
cort g290 a dimarzio air norton air zone set taktım. Harika sonuç aldım. Şu an ilk elimi attığım gitar diyebilirim ki elimde gibson us fender vs bayağı gitar var.
 
Kavramları iyi biliyorum hocam da şu kafa karisikligini halen çözemedik maalesef.

Siz 15000 dolarlık PRS Private stock gitarınızı ve 3000 dolarlık USA PRS gitarınızı kucağınıza alıp çaldınız amfi karşısında ve titreşimleri, tonal harmonikleri vs hiçbir ton farkı olmadığını farkettiniz. OK, benim böyle bir tecrübem yok.

LTD EC1000 gitarınız ile ESP Eclipse gitarınızı karşılaştırdınız evinde, yine fark bulmadınız. OK, benim o gitarlarla da tecrübem yok. Kişisel deneyimim olmayan hiçbir şey hakkında yorum yapmıyorum.

Pahali gitar karsilastirmalarindan ziyade ben asıl buradaki cogu gencin kafasındaki soru işaretini cevaplamaya çalışıyorum. Ornekler verelim:

- PRS SE custom gitara USA PRS manyetikleri takarsam aynı tonu aliyor muyum?

- RG370DX'e Ibo Prestige manyetikleri takınca da aynı tonu alabiliyor olmalıyım öyle değil mi?

- SX stratin manyetikleri ve kopru, elektroniğini Fender marka urunlerle degistirsek birebir ayni tonu mu aliyoruz?

- Ben bir ara SX strata Fender köprü ve manyetikler taktım. Fender köprü mesela hiç farkettirmedi tonda, keşke para vermeseymişim dedim ama hadi köprü dahil tüm donanımı değiştirelim. Epi LP studio veya standardı Gibson reissue LP ile birebir ayni tona getirebiliyor muyuz?

İşin AAAAAAA flame maple top gibi janjanlarina ödenen ekstra farktan bagimsiz olarak, benzer gitarlarin ucuz uzakdogu ve USA/Japon olanlari ile arasinda fark varsa bu farki ne olusturuyor, yalnizca iscilik kalitesinin belirli bir standartta olmasi ve pahali isci ucretlerine mi bunlar kadar fark ödüyoruz, bunu anlamaya çalışıyorum.

Ben menseinden bagimsiz olarak her gitarda az veya çok farklı tını, titreşim yoğunluğu vs gibi farklılıklar tecrübe ettiğimden sizler kadar kesin ve tartışmasız bir dille ''gövde ve sap materyalinin tona etkisi yoktur!'' kadar net bir ifade kullanamıyorum, belki tecrübem yetersizdir, ancak görünen o ki anti-ağaç lobisi epey sert dilli, tahammülsüz ve öfkeli.

İşin ilginç tarafı yan odalarda maun prestige Ibo övenler, balkonunda yaptığı telenin dişbudak gövdesini lezzetli bulanlara veya bu forumdaki



gibi çoğaltılabilir birçok başlıkta üyelerin büyük kısmı (hatta bazıları burada dalga geçenler arasında) hala maun, alder, ash vs farklılıklarından veya gövde ağacının kalitesinden bahsediyor. Youtube veya diğer yurtdışı forumlarda da tonla insan bu materyallerin tona etkisini karşılaştırıyorken hadise bu kadar kesin yargıyı ve kestirmeci bir üslubu haketmiyor olabilir diye düşünüyorum. Ben de falanca materyal filanca materyalden üstündür diye düşünmüyorum, lakin bir LP alma niyetim var, eger Gibson LP tinisinin aynisini modifiye edebileceğim en ucuzundan Epi LP ile alabileceksem, bir ilana verdiğim teklifi geri çekeceğim.

Ha bu çok mu önemli bir konu? Daha önce dediğim gibi, hayır. Herkes kendi gitar dünyasında istediğini yaşamakta, harcamakta ve düşünmekte özgür. Memleket meselesi değil yani. Bu konuyu okuyup da başka yerlerde "uff sıktı bu kafadaki insanlar" diye hayiflanan arkadaşlar da bi zahmet okumasın, ilgilenmesin. Zaten ben de sıkıldım doğrusu.
🙂

Ağzımdan midex gitara seymour takınca Jackson SL1 olur diye bir laf mı çıktı? Bin defa yazdım lütfen okuyunuz artık. Ibanez 370dxten falan bahsetmiyorum. Hala sx diyorsunuz. Elime bile almadım sx. Bahsettiğim konular belirli bir seviyeden sonraki gitarlar için. Hatta gitar tavsiyesi isteyen herkese adam gibi gitarin 1000 dolardan başladığını söylerim.

Yurtdışında yaşıyorum. Private Stock PRS'inden Mayones'ine Suhr'undan Gibson Vos'una kadar denedim. Size ne lazım?

IMG_20240622_160741.webp
IMG_20240622_160804.webp

IMG_20240622_160529.webp


Buradaki gitarların çoğunu elledim. Yani belki internette resmini bile görmediğiniz gitarları görüp ellemişimdir. Öyle Blackstar idcore ile de değil.

Kimseyi ikna etmeye de çalışmıyorum. Beni ilgilendirmiyor. İncelemek isteyen girsin aşağıdaki ağaç fiyatlarını incelesin. Bin tane daha da site atarım. Fiyatlari ortalama bu şekilde seyir eder. Ki bu fiyatlar gitar üreticilerinin aldığı fiyatlar değil.



Bir Seymour Duncan TB4 135 euro. Bir gövde ağacı 50 euro. En kaliteli klavye 35 euro. Hangi bileşen daha değerli?

Ağaç önemlidir. Kimse ağaç önemsiz demiyor. Ama bir seviyeden sonra zaten kullanılan ağaçlar kaliteli ağaçlar. Şöyle anlatayım. En dandik gitarda 10 euroluk ağaç kullanır üretici. Bir üstü 15 euro. Bir üstü 30 Euro. Bir üstü 50 euro. Bir üstü yine 50 euro. Bir üstü daha yine 50 euro. Yok üstü çünkü. Kapak takar bilmem ne takar. Fiyatı öyle katlamaya devam eder. Tonewood bir yere kadar. Bir yerden sonra prestij satıyor adam.

Araştırın abi. Internet var imkan var. Binlerce blind test var. Yüzlerce yazı var.

Ha bana lütfen İbanez 370, yok Sx falan yazmayın. Yıldım.
 
Yilma dostum, Lea marka gitar modifikasyonu başlığında ağacın önemli olduğunu,1000 dolar uzeri gitarlarda ağacın benzer seviyede olduğunu yeni söylediniz. Benim açımdan bu diyalektik sona ermiştir. Kalın sağlıcakla.
 
Yilma dostum, Lea marka gitar modifikasyonu başlığında ağacın önemli olduğunu,1000 dolar uzeri gitarlarda ağacın benzer seviyede olduğunu yeni söylediniz. Benim açımdan bu diyalektik sona ermiştir. Kalın sağlıcakla.
Bir gitarın en önemli yeri klavyesidir. Gitar üreticileri de bunu biliyorlar. Ben şimdi gideyim 300 dolarlık gitar alayım. 100 dolarlık manyetik alayım. 1000 dolarlık gitardan daha iyi olsun. Öyle bir mantık yok. Bu şekilde hiçbiri para kazanamaz zaten. Ben her zaman diyorum. Adam gibi klavyesi düzgün köprüsü tel yüksekliği düzgünce ayarlanabilen, ortalama bir manyetikli gitar 1000 dolardan başlar. 2500-3000 dolara da en iyi işçilikli, en kaliteli malzemeli gitara sahip olursun. Geri kalanı fantazi. 15000 dolarlık private stock PRS ile normal amerikan 3000 dolarlık PRS arasındaki farklı çıplak kulak ile kimse anlamayaz.

Mesela bu 1000 dolarlık gitarı alırsın. Üst seviye köprü, eşik, manyetik takarsın ileri seviye gitara yaklaşırsın. Ama 300 dolarlık 400 dolarlık gitarları 'bence" modifiye etmeye değmez.

Bu başlığa yazdığım ilk yazı yukarıdaki. Hiçbir zaman suntaya iyi manyetik takılınca uçar kaçar gibi bir ifadem olmadı.

Gibson arayışınız için de aşağıdaki videoları tavsiye ederim.



 
Bu başlığa yazdığım ilk yazı yukarıdaki. Hiçbir zaman suntaya iyi manyetik takılınca uçar kaçar gibi bir ifadem olmadı.

Gibson arayışınız için de aşağıdaki videoları tavsiye ederim.




Daha önce Gibson LP standard satmistim, elimdeki Epi LP custom pro'dan aman aman üstünlüğü yoktu. Gibson LP almaktan vazgeçtim. Epi prolar yeterince guzel, veya Schecter LP'ler.
 
Daha önce Gibson LP standard satmistim, elimdeki Epi LP custom pro'dan aman aman üstünlüğü yoktu. Gibson LP almaktan vazgeçtim. Epi prolar yeterince guzel, veya Schecter LP'ler.
Kullanılan malzeme ve specler benzer ise benzer tonlara ulaşmak gayet mümkün, fiyattaki fark işçilik/ marka/ etiket.
Düzgün bir Epiphone gitarın Gibson'dan pek de aşağı kalır yanı yok. Gibson Les Paul modellerinde epey kusur olabiliyor. Mağazada sıfır gitar denerken de hiçbir örneği biribirini tutmuyor, illa ufak tefek bir kusur çıkma şansı hep var. En güzeli deneyerek, seçerek almak.
1000 Euro'ya kadar gitarlar arasında kalite farkı çok oluyor, 1000 Euro ödedikten sonra düzgün malzemeli, düzgün manyetikli, kabul edilebilir işçilikli gitar bulmak mümkün. 1000-2500 arası kalite az biraz daha artabiliyor, işçilik hataları olmuyor veya çok çok nadiren (QC daha titiz olduğu için), üstüne kaliteli manyetikler veya daha üst model manyetikler (mesela Bare Knuckle manyetikler pahalı gitar marka-modellerinde geliyor), üstüne bir de default olarak hardcase, son dönemlerde paslanmaz çelik fretler, gitarın zaten markası ve bazen de sertifika ıvır zıvır belge eklenmiş oluyor.
2500-3000 bandını geçtiniz mi artık biraz fantazi, özel renk ve finishing, biraz custom shop/ hand made falan filan işin içine giriyor.
2500 fiyat bandı üstü çok gitar denedim sahibi oldum, sahsi görüşüm ortalama sıfır fiyatı 1500 Euro olan Kore üretimi (özellikle de World Musical Instruments fabrikası çıkışlı) bir gitar ile (mesela LTD 1000 serileri) 2500 ve üstü seri ESP gitarları arasındaki kalite farkı minimal düzeyde. Her serisini de kullandım, 6 bin Euro'luk custom shop modeli ile bahsettiğim 1000 serisi LTD arası yüksek fiyat farkına değmez . Alan yine alır birşey demiyorum, ama aradaki kalite farkı, kullanım konforu, tonlar arasında o kadar fiyat farkı kadar fark yoktur. Vardır diyen verdiği yüksek fiyatı haklı çıkarmaya çalışmaktan daha öteye gidemez.

5-6 bin Euro'luk Gibson Les Paul Custom gitarın , 2500 Euro'luk Les Paul Standard serisinden 2 kat fiyata değecek bir farkı yok. Isterse 70 yıllık ağaç kullansın, specler benzer işe, manyetik ve ağaç türü aynı ise gerisi boş. Daha geçen gün 1000 Euro'luk Edwards Les Paul kasa gitarın custom shop Gibson'dan çok daha kaliteli ses verdiği, çalım konforu açısından da eksiği değil fazlası olduğunu konuşuyorduk.
Bu yüzden benim için gitarın tepesinde made in USA yazıp yazmamasi çok birşey ifade etmiyor. Çin'de düzgün malzeme ve işçilikle yapılan bir ürün, düğün kalite kontrol ile yapılırsa USA gitardan eksigi olmaz, kullanıcıya verecefi ton ve hissiyat da eksik kalmaz. Ha, çoğu insan neden çin üretimine temkinl çünkü çoğu üründe (başlangıç ve orta seviye gitar diyelim) düşük kalite ve ucu malzeme üstüne de itinasiz işçilik, düşük QC ile eksikler hatalar görmezden gelinir. Işte bu ürünlerden uzak durmak gerekir. Ama her bütçeye uygun her kullanickya uygun seriler cikariyycogu firma. 200 Euro'luk Jackson JS serisi, Veya benzer şekilde LTD 10 ve-50 gibi serilerden neden düzgün ton çıkmıyor, neden çalım konforu yok, feet kenarları elimi kesiyor, entonasyon ve akort tutmuyor diye şikayet etmek de anlamsız ise, abi 5 bin Euro'luk PRS USA de birşey mi, sen private stoğu bir dene, aklını kacirirsin gibi bir yorum yapmak da aynı kefede.

Evet, ne kadar para o kadar köfte hesabı ama bir yere kadar. Belli bir fiyat ve mutlak değer üzeri artık işin fantezisi. Bir malın koleksiyon ve marka değeri farklı ama bu makdan kullanıcı olarak alacağınız pratik sonuç farklı.

Sonuç olarak gitar fiyatları uçmuş olduğunu kabul etmekle birlikte, belli bir tutarın üstünde para vermeyi de gereksiz buluyorum.

Cevabım size değil tabii, ama hazır gibsondan bahsetmişken örnek vereyim dedim.

Paul Reed Smith in tahtaya pondik atarak yaptığı testi de kınıyorum. Evet her ağacın yoğunluğu ve tınısı farklı olabilir, kuruyan ağaçla yaş ağacın da tınısı farklı olabilir ona da lafimiz yok. Ağaç gitardan çıkan tonu da belli bir yere kadar ve duruma göre etkiler o da tamam.
Ama şimdi kardeşim gitar vurmalı bir çalgı mi? Ağaca elinle vurarak şaplak atarak aldığın ses farkını gitarı çalarken( hele hele elektro gitarı) de alabilecek misin? Nah alırsın işte. Işte bu şark kurnazlığı, koyduğu fahiş etiketi haklı çıkarma çabasının ötesine geçemez. Özellikle de high gain sularında gezen bir gitarist için ağaçtan gelecek tını farkı hay hay düşecek.

Yine daha önce attığım, biraz espirili gelse de aynı mesajımı tekrarlayacağım, herkesin tonu kendine, herkes istediği gibi yapsın, kim ne kadar para veriyorsa versin. Şurada şu makale varmış, adam tonewood u ispatlamış ağbi, vay şu adam küreğe tel gerip gitar yapmış, manyetiği de radyodan çıkan bobin ile yapmış kirwe gibi muhabbetlere girmeyi de gereksiz görüyorum
 
Son düzenleme:
konuyu açan kardeş basit bi soru sormuş ama sidik yarışına dönmüş iyice.

Şimdi ben de birşeyler söylerdim ama falanca meslek erbabı olan cerrah doktor, uzay mühendisliği okumuş, bilgisayar mühendisi, dişçi gibi elit tabaka biri çıkıp da terliği şöyle ağzıma ağzıma vurur diye bişey söylemiyorum 😄

Sahi yaaa konuyu açan kardeşe ne oldu ?
"vay başıma gelenler" deyip
kaçıp gitti galiba.
 
konuyu açan kardeş basit bi soru sormuş ama sidik yarışına dönmüş iyice.

Şimdi ben de birşeyler söylerdim ama falanca meslek erbabı olan cerrah doktor, uzay mühendisliği okumuş, bilgisayar mühendisi, dişçi gibi elit tabaka biri çıkıp da terliği şöyle ağzıma ağzıma vurur diye bişey söylemiyorum 😄

Sahi yaaa konuyu açan kardeşe ne oldu ?
"vay başıma gelenler" deyip
kaçıp gitti galiba.
Başlık başa kalmış desene 😂
 
Kullanılan malzeme ve specler benzer ise benzer tonlara ulaşmak gayet mümkün, fiyattaki fark işçilik/ marka/ etiket.
Düzgün bir Epiphone gitarın Gibson'dan pek de aşağı kalır yanı yok. Gibson Les Paul modellerinde epey kusur olabiliyor. Mağazada sıfır gitar denerken de hiçbir örneği biribirini tutmuyor, illa ufak tefek bir kusur çıkma şansı hep var. En güzeli deneyerek, seçerek almak.
1000 Euro'ya kadar gitarlar arasında kalite farkı çok oluyor, 1000 Euro ödedikten sonra düzgün malzemeli, düzgün manyetikli, kabul edilebilir işçilikli gitar bulmak mümkün. 1000-2500 arası kalite az biraz daha artabiliyor, işçilik hataları olmuyor veya çok çok nadiren (QC daha titiz olduğu için), üstüne kaliteli manyetikler veya daha üst model manyetikler (mesela Bare Knuckle manyetikler pahalı gitar marka-modellerinde geliyor), üstüne bir de default olarak hardcase, son dönemlerde paslanmaz çelik fretler, gitarın zaten markası ve bazen de sertifika ıvır zıvır belge eklenmiş oluyor.
2500-3000 bandını geçtiniz mi artık biraz fantazi, özel renk ve finishing, biraz custom shop/ hand made falan filan işin içine giriyor.
2500 fiyat bandı üstü çok gitar denedim sahibi oldum, sahsi görüşüm ortalama sıfır fiyatı 1500 Euro olan Kore üretimi (özellikle de World Musical Instruments fabrikası çıkışlı) bir gitar ile (mesela LTD 1000 serileri) 2500 ve üstü seri ESP gitarları arasındaki kalite farkı minimal düzeyde. Her serisini de kullandım, 6 bin Euro'luk custom shop modeli ile bahsettiğim 1000 serisi LTD arası dalı fiyat farkına değmez . Alan yine alır birşey demiyorum, ama aradaki kalite farkı, kullanım konforu, tonlar arasında o kadar fiyat farkı kadar fark yoktur. Vardır diyen verdiği yüksek fiyatı hakkı çıkarmaktan daha öteye gidemez.

5-6 bin Euro'luk Gibson Les Paul Custom gitarın , 2500 Euro'luk Les Paul Standard serisinden 2 kat fiyata değecek bir farkı yok. Isterse 70 yıllık ağaç kullansın, specler benzer işe, manyetik ve ağaç türü aynı ise gerisi boş. Daha geçen gün 1000 Euro'luk Edwards Les Paul kasa gitarın custom shop Gibson'dan çok daha kaliteli ses verdiği, çalım konforu açısından da eksiği değil fazlası olduğunu konuşuyorduk.
Bu yüzden benim için gitarın tepesinde made in USA yazıp yazmamasi çok birşey ifade etmiyor. Çin'de düzgün malzeme ve işçilikle yapılan bir ürün, düğün kalite kontrol ile yapılırsa USA gitardan eksigi olmaz, kullanıcıya verecefi ton ve hissiyat da eksik kalmaz. Ha, çoğu insan neden çin üretimine temkinl çünkü çoğu üründe (başlangıç ve orta seviye gitar diyelim) düşük kalite ve ucu malzeme üstüne de itinasiz işçilik, düşük QC ile eksikler hatalar görmezden gelinir. Işte bu ürünlerden uzak durmak gerekir. Ama her bütçeye uygun her kullanickya uygun seriler cikariyycogu firma. 200 Euro'luk Jackson JS serisi, Veya benzer şekilde LTD 10 ve-50 gibi serilerden neden düzgün ton çıkmıyor, neden çalım konforu yok, feet kenarları elimi kesiyor, entonasyon ve akort tutmuyor diye şikayet etmek de anlamsız ise, abi 5 bin Euro'luk PRS USA de birşey mi, sen private stoğu bir dene, aklını kacirirsin gibi bir yorum yapmak da aynı kefede.

Evet, ne kadar para o kadar köfte hesabı ama bir yere kadar. Belli bir fiyat ve mutlak değer üzeri artık işin fantezisi. Bir malın koleksiyon ve marka değeri farklı ama bu makdan kullanıcı olarak alacağınız pratik sonuç farklı.

Sonuç olarak gitar fiyatları uçmuş olduğunu kabul etmekle birlikte, belli bir tutarın üstünde para vermeyi de gereksiz buluyorum.

Cevabım size değil tabii, ama hazır gibsondan bahsetmişken örnek vereyim dedim.

Paul Reed Smith in tahtaya pondik atarak yaptığı testi de kınıyorum. Evet her ağacın yoğunluğu ve tınısı farklı olabilir, kuruyan ağaçla yaş ağacın da tınısı farklı olabilir ona da lafimiz yok. Ağaç gitardan çıkan tonu da belli bir yere kadar ve duruma göre etkiler o da tamam.
Ama şimdi kardeşim gitar vurmalı bir çalgı mi? Ağaca elinle vurarak şaplak atarak aldığın ses farkını gitarı çalarken( hele hele elektro gitarı) de alabilecek misin? Nah alırsın işte. Işte bu şark kurnazlığı, koyduğu fahiş etiketi haklı çıkarma çabasının ötesine geçemez. Özellikle de high gain sularında gezen bir gitarist için ağaçtan gelecek tını farkı hay hay düşecek.

Yine daha önce attığım, biraz espirili gelse de aynı mesajımı tekrarlayacağım, herkesin tonu kendine, herkes istediği gibi yapsın, kim ne kadar para veriyorsa versin. Şurada şu makale varmış, adam tonewood u ispatlamış ağbi, vay şu adam küreğe tel gerip gitar yapmış, manyetiği de radyodan çıkan bobin ile yapmış kirwe gibi muhabbetlere girmeyi de gereksiz görüyorum

ben de tamamen ayni görüşteyim, ki ucuz ve pahali gitarlarla yeterince vakit geçirmiş herkes de aynı fikirdedir. En baştan phanomania gibi nickli şahıs bu kadar kibir ornegi sergilemeseydi dediklerime gelecekti, hepinizin de açıkladığı gibi.

Benim sweet-spotum LP'de Epi standard veya custom pro veya Schecter solo ii (bunlari tecrube ettim), stratta usa pro veya elite/ultra strat (manyetik, cila, elektronik ve işçilik farkından dolayi), superstratta ise hep dediğim gibi high-gainde gitar konforundan ve manyetiklerden başka hersey inanilmaz az etki ettiğinden asla satmayi düşünmediğim SD Blackouts manyetik setli Schecter Banshee 6A gitarım.

Custom shopmus, private stockmus vesaire imiş, bunlar özel istekleri bulunan veya koleksiyon amacı güden cok zenginlerin fetis unsurlari. Daha iyi ton verdiğini sanirim alanlar da iddia etmiyordur.

Dolayisiyla bütün yaygara maalesef dediğim gibi buradaki cogu kişinin onyargili davranması, düşünerek değil tepkisel yanıtlar vermesi ve iyi okuyup anlamamalarindan kaynaklanıyor. Gitar tecrubesi pek olmayan arkadaşlar için yine de fazlasıyla yararlı bilgiler paylaştığımızi düşünüyorum. Bu da birseydir 😊
 
Müzik ekipmanında para harcamak için en mantıklı seçenek ses kartı, referans monitörü gibi unsurlar desem başka bir kavga alevlenir mi acaba. Fiyat farkı açıldıkça en doğrusal kalite farkı bu ürünlerde sanki. Yanlışsam düzeltin 🤔
Katılıyorum. Çok ucuza kayıta hazır ekipmanınız oluyor. Ama aynı tadı vermiyor. Analog setup daha farklı bir deneyim. En azından benim için öyle.
 
Müzik ekipmanında para harcamak için en mantıklı seçenek ses kartı, referans monitörü gibi unsurlar desem başka bir kavga alevlenir mi acaba. Fiyat farkı açıldıkça en doğrusal kalite farkı bu ürünlerde sanki. Yanlışsam düzeltin 🤔
Müzisyen/grup ilanı haricinde hiç konu açmadım ama, istersen öyle başlık açayım dalın birbirinize.
Kavga için öküz altında buzağı arıyorsunuz zaten
🤣🤣🤣🤣
 
Müzik ekipmanında para harcamak için en mantıklı seçenek ses kartı, referans monitörü gibi unsurlar desem başka bir kavga alevlenir mi acaba. Fiyat farkı açıldıkça en doğrusal kalite farkı bu ürünlerde sanki. Yanlışsam düzeltin 🤔

Yeni nesil prosesorler mobil bilgisayar gibi. Onları da bu kategoriye koyduğumuzda, para işin içinde ise yani sınırsız paramız yoksa, bu aletlerden daha avantajlı bir sistem yok. Kavga etmeye gerek yok bence bu konuda 🙂
 

Geri
Üst