@skillsinpills Yeni gitar alma fikri gayet guzel. Ibanez ve Shecter secenekleri de gayet guzel. Ibanez'leri deneme firsatin yoksa Schecter'e yonelmek de mantikli.
Ikinci el ile ilgili konusulduysa gozumden kacmis olabilir. Cevrendeki ikinci el Ibanez ve Schecter'lere de bir bakabilirsin. Hem deneme sansin da olur.
Butce konusunda da aileni uzmeden halletmeye calis, olmuyorsa da bekle biriktir, hazir oldugu zaman gucunun yettigi birseyler bak derim.
Para anlaminda imkan varsa SX strati satmadan ikinci gitarini al. Genel olarak stratocaster ve telecaster gitarlar temel ayarlamalari ogrenmek, egzersiz yapmak icin cok guzel gitarlar. Eger SX'i satmadan diger gitarini alirsan da yavas yavas denemeler yaparak SX'ini cok daha iyi bir seviyeye getirebilirsin.
Ancak SX'i satip butce olarak kullanacaksan saygiyla karsilarim.
Tel yuksekliklerini alcalttiginda buzz oluyorsa sap ayari ile ilgili bir durum olabilir.
Tahminimce gitarin 6 vidali vintage tremolo bir kopruye sahip. 2 vidali koprulerde koprunun kendisi de yukseltilip alcaltilabilirken 6 vidali koprulerde genellikle saddle lar alyan anahtar yardimi ile yukseltilip alcaltilarak tel yukseklik ayari yapilir.
Interneti biraz arastirip ornek fotograflari inceleyip videolari izlersen sapinin ic bukey/dis bukey olmasi durumuna karar verip, saddlelarini ortalama bir yukseklige alip sonrasinda cok zorlamadan
(ceyrek tur, yarim saat bekle, bi ceyrek tur daha) sap ayarini daha duzgun bir seviyeye getirebilirsin.
Sonrasinda saddlelarindan bir daha yukseklik ayari ve arkadaki vidalardan entonasyon ayari yaparsin.
Biraz amelelik gibi gorunebilir ancak bunu usanmadan 2-3 gun ust uste fine tuning misali en iyi noktayi bulana kadar tekrar tekrar ince ince ayarlarsan eminim ki o SX gitar oldugu haliyle cok daha iyi olur.
Butce uygun olursa isinin ehli bir luthier veya deneyimli gitarci bir arkadas bu ayarlari kolaylikla senin icin yapabilir.