Alternatif Akord Sistemleri

Gitar üzerinde standart akord sistemi dışında akordlar denemek ve aynı zamanda sap ayarı bozulmasın istiyorum. Gitarın scale uzunluğunun bunun üzerindeki etkisi nedir? Hangi akord sistemi için ne çeşit teller kullanmalıyım? Köprü, eşik ayarlarını değiştirmem gerekir mi? Ya da gitarın akordunu sık sık değiştirmek herhangi bir ayarını bozar mi? Ne sıklıkla değiştirmeliyim? Sorularım fazla biliyorum ama cevap verebildiklerinize cevap verirseniz bir fikir paylaşımı yapmış oluruz.
(Half-step ve drop tuningler ile beraber,
GGDDD#D#,
GABDEG,
ACCGG#C,
F#F#F#F#EB gibi komplike akordlar da denemek istiyorum. Bilgilerinize.)
 
Akordu değiştirip durmanın gitarın yapısına nasıl bir olumsuz etkisi olur, bilmiyorum. Ama şu bilgiler biraz yardımcı olabilir.
0.010 numara (E) ile başlayan standart akordlu bir gitar sapının üzerindeki gerilim 60 kilodan biraz fazla. Yani sapın üztinde yaklaşık bir adam yükü var denebillir. Tüm akordu yarım ses pesleştirirsek (half step down) yük 54 kiloya düşüyor
GGDDD#D# hadisesine gelirsek, eğer aynı tel takımını kullanarak bu akord yapılacak olursa yük, ilginçtir yine yaklaşık 60 Kilo oluyor.
GABDEG 66 kg
ACCGG#C 67 kg
F#F#F#F#EB 68 KG
Kısaca öyle çok aşırı fark yok gibi. 5-6 kg fazladan ağırlığın içinden demir çubuk geçen bir tahtaya ne yapıp yapmayacağını düşünmek gerek.
Yukarıdaki tel gerilimleri yineliyorum, standart tel takımı ile akordlanırsa elde edilen gerilimlerdir. Ama eğer yanlış anlamışsam ve gitar mesela GGDDD#D# diziliminde olduğu gibi en üst iki tel 0.50, ortanca iki tel 0.28, en alt iki tel 0.24 numara olacaksa, yük 130 kg oluyor ki BU hiç bir şekilde denememelidir bile. ( ne tür bir müzik yapılacağını da çok merak ederim)
Bu tip akordlarla ilgilenen pek olmadığından sonuçları konusunda da pek bilgi yok otalıkta. Siz deneyip bilgilendirirseniz biz de öğrenmiş oluruz.
 
Skala uzadıkça teller sertleşir, bariton gitarlarla çok düşük akortlar kullanabilirsiniz, 9luk tel takımıyla Drop D'ye düşerseniz tellerin sertliği kısa skalalı bir gitarda E standart akordun oluşturduğu sertlik kadar olur mesela(27" ve 25.5" skalalı gitarlar için bu örneği verdim.) Bariton 8 telli gitarlarda standart akort yapmak ciddi bir gerilime sebebiyet verir, bu sebeple çift truss rod kullanılmalıdır bence.( sap 8 şeklinde bile dönebilir)antbalci hocam verdiğiniz ağırlıklar için skala da belirtirseniz daha iyi olur.

Aynı zamanda tel kalınlığı arttıkça sertlik de artar, akort düştükçe tek kalınlığınızı arttırmalısınız. Gitarın akordunu sık sık değiştirmek çok uç akort sistemleri denemediğiniz sürece bir ayar bozmaz(mesela ben 27" skalalı bariton 7 telli gitarımda sürekli A ile E arasında akort değiştiriyorum, bir sıkıntım olmadı şu ana kadar, gerçi bazen abartıp bass gitar olarak da kullanıyorum kayıtlarda :D). ancak bir gün E standart, ertesi gün drop G yaparsanız sap ayarı sorunu yaşamanız muhtemel.

furkmayan siz de gitarınızın skalasını belirtirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz, farklı akort düzenlerinde skala en önemli konu.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
ilk defa bu sekilde akord duzenleriyle karsilasiyorum
merak ettigim birsey var
ornegin GGDDD#D# akord duzeninde en ust 2 teldeki G ler tamamen ayni seslermi yoksa biri digerine gore daha farkli bir oktavdami
( ayni soru diger akord duzenleri icinde gecerli )

Bu akord sistemlerini sonic youth grubu kullanıyor. Tabi onların teknikerleri farklı akordlara göre ayarlıyor gitarları ve birçok gitarları olduğu için değiştirmek zorunda kalmıyorlar. Zaten yarım ses ve drop akordlar dışında diğer alternatifleri şu an denemeyi düşünmüyorum sadece merakımdan sordum. Hepinize teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için. Bu arada o sesler tamamen aynı sesler. Şarkıları genellikle ses duvarı oluşturma temelinde olduğundan kolaylık olsun diye böyle bir sistem kullanıyorlar bence.
 
ltd ec-1000 24 perde gitarımı, 2007'den beri 0.12'lik tel takımı ile D Flat ve arada Drop C şeklinde kullanıyorum, her sene bir kez bakımı yapılır, onun haricinde arada luthier'e bıraktığımda bile herhangi bir sıkıntısı olmadığını, ayarlarının bozulmadığını görüyorum, ki son bir yılda haftada 2 prova ve arada bar programları oldu.
 
Geri
Üst