Ilk Defa Beste Yapacağız

E

EfeAkn

Belirttiğim gibi ilk defa beste yapıcaz ama ne yapcağımızı bilmiyoruz... ritim gitarın riffleri hazır sadece solo gitar ve bass gitar yazılıcak artı nakaratın sözleride var ama burdan sonra ne yapıcaz nasıl uyum sağlayabiliriz? bu konuda en ufak bi tecrübeniz bile varsa lütfen iletin

Konuyu yanlış yere açmış olabilirim forumda yeniyim.
 
bence sözleri tamamlayın sarkının makamı ritm gitara göre belli olsun. solo ve bass yürür gider başarılar :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Guitar Pro üzerine yazabilirsin. Ben öyle yapıyorum. :)

Ben guitar proda sadece bateri tabı yazabiliyorum ama arkdaşlarım pek kullanamıyo ama yinede teşekkür ederim :)

bence sözleri tamamlayın sarkının makamı ritm gitara göre belli olsun. solo ve bass yürür gider başarılar :)

En zor iş söz yazmak ama sanırım dediğin gibi sözleri tamamlamaktan başka çare yok.Çok çok teşekkür ederim :)
 
Ben guitar proda sadece bateri tabı yazabiliyorum ama arkdaşlarım pek kullanamıyo ama yinede teşekkür ederim :)



En zor iş söz yazmak ama sanırım dediğin gibi sözleri tamamlamaktan başka çare yok.Çok çok teşekkür ederim :)

Eğer sözleri yazmadan besteyi yaparsan sonra sözleri oturtmakta çok zorluk çekersin. Sözle müziği aynı anda yaparsan hem daha kolay olur hem de şarkı tek düzelikten daha fazla uzaklaşır, ayrıca şarkının içine daha fazla ayrıntı ekleyebilirsin.
 
selamlar,

beste yapmanın çeşit çeşit yolları herkese göre farklı stilleri vardır elbet. bu anlamda geniş düşünebilirsin. pat diye beste işte böyle yapılır diye bir kalıp yok. zamanla yapa yapa, deneye yanıla beste yapma tarzın şekil kazanır. tabi ki şöyle daha kolay olur, şöyle olmalıdır, şunu da şöyle düşün şeklindeki tavsiyeler, tecrübeler sana çok yardımcı olacak bu yolda hız kazanamanı sağlayacaktır. ritm gitarlar hazırsa üzerine davul ekleyerek başlayabilirsin mesela işe. onun üzerine ufak ufak vokal çalışmaları yapabilirsin tabi bulacağın vokal melodileri de parçayı yönlendirebilir ve parçanın dur kalklarını değiştirebilir. davulların revize olması gerekebilir ya da tirm gitarın. bir bütün halinde düşünmende yarar var. deneye yanıla aklına kulağına en uygununu bulmaktan kaçınma, yorulma. lead gitarları ekleyin daha sonra. sonra basları yazın üzerine. şöyle bir dinleyin içinize sinmeyen ne var, neler değişebilir? en önemlisi parça içindeki geçişler nasıl?? kulağa batıyor mu? (gitarlar akortlu mu? vokal detone oluyor mu? sesler birbirleriyle uyumlu mu?) parçayı yavaşlatıyor mu? akşını engelliyor mu? bunları bir gözden geçirin ona göre elinizdeki enstrumanları en verimli şekilde nasıl kullanabilirsiniz kararlayın ve tekrar deneyin. revize olmasını düşündüğünüz yerleri değiştirin. yeni fikirler deneyin üzerinde.

kabaca bu şekilde bilgi verebilirim. tabi ki bu arada herkes enstrumanını alsın ve çalışsın. video izlesin. röportaj dinlesin. makale okusun. müzik dinlesin. bu sayede görüş açınız genişleyecek, parça üzerine çok daha fazla çok daha akıcı şekilde konuşup, parça ile ilgili pratik çözümler, fikirler bulabileceksiniz. bu uzun bir yol. pes etmeye, yorulmaya gelmez. başarılar diliyorum, bestenizi de bitince burada paylaşırsınız bakalım. kolay gelsin. :)
 
Rockstar Orhanın da dediği gibi beste yapmanın belli bir kalıbı yok. Ama sen uğraştıkça göreceksin ki kendi kendine kalıpların oluşacak. Bu oluşan kalıplar da bestelerine özgünlük katacak. Mesela birisi dinlediğinde o bestenin senin olduğunu anlayabilecek. Ama bunun için sabırlı olmalısın, yeni besteler yapıp, farklı şeyler denemelisin.

Bir de enstrumanları sırayla yazmaktansa, hepsini aynı anda yazmaya çalış. Yoksa hem şarkıda kopukluklar olabilir hem de şarkı daha tek düze olur.
 
Öncelikle zaman ayırıp ilgilendğiniz için çok teşekkür ederim. söylediğim gibi daha çok yeniyiz ve ilk defa yapıcaz bu işi. Söylediğiniz her şeyi denemeye çalışıcaz. Ve bitirdiğimiz zaman elbette burda sizinle paylaşacağım. Zaman ayırıp yardım ettiğiniz için tekrar çok çok teşekkür ederim. Sizede müzik hayatınızda başarılar. Saygılar... :)
 
Şarkının iskeletini hallettik yani şu şekilde başlıyor sonra bass giriyor sonra nakarat falan herşey tamam bi söz kaldı tekrar teşekkür ederim :)
 
Geri
Üst