Odadaki Yankıyı Kesmek

Merhaba;

Apartmanda kayıt yapmak artık dert oldu, bu bahaneyle müstakil bir eve çıktım. Oldukça da büyük :) Tek kişi kaldığım için evi dolduramıyorum: İki çekyat, bilgisayar masası + bilgisayar, ampli + kabin + mikrofon, gardırop ve halı :) İçerde amplifikatörün sesini açmakta sıkıntı yok. Şöyle ki, 5150III 50W'ın sesini 2 ye kadar rahatça açabiliyorum (Fazlasında komşular rahatsız olmuyor da ben çok oluyorum, ayrı konu :) ). Lâkin, gerek kayıt yaparken, gerekse kaydı mikslerken/düzenlerken içerde muazzam bir yankı oluyor. Tabii bu da miksajı doğru dürüst yapmayı engelliyor.

Yankıyı kesmek için, odayı düzensiz şekillere sahip eşyalar doldurmak veya duvara halı vs. asmak dışında önerileriniz var mı? Bir de soğurucu paneller varmış galiba. Tam olarak kullanımı nasıl oluyor bunların?

Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Tek yapmanız gereken akustik sünger alıp, öncelikli olarak hoparlörün baktığı yerlere yerleştirmek olmalı. Ardından sıra tavanlara gelir, fakat ilk aşamada duvarları halletmeniz yeterli olacaktır. Başka şeylere yönelmeyin, çok işe yaramıyorlar, tecrübe ile sabittir.

Bu arada karar verirseniz, fiyatlarının çok ucuz olmadığını farkedeceksiniz, şu an satmayı düşündüğüm birkaç tane 1metrekare boyutunda 1. sınıf oldukça kaliteli sünger setleri mevcut, karar verirseniz piyasaya göre uygun bir fiyata verebilirim, ayrıca yerleştirme(hem hoparlör hem sünger), yer belirleme konusunda yardımcı da olurum, özel ulaşmanız yeterli olur.
 
merhaba . biraz önceki mesajlardaki arkadaşların yazdıkları tamamen doğru ve en profesyonelidir . normal bir oda için maliyet ortalama 300 - 1000 lira arasındadır . . ancak çok daha uygun fiyata bu kadar profesyonel olmasada size bir tavsiyem var. 2011 yılında çalıştıgım amatör bir radyo istasyonunda yaptıgımız sistemdir bu .

Yumurta kartonları aynı işlemi görmektedir . biriktirdiğiniz yada topladığınız yumurta kartonlarını duvarrlara yapıştırarak ve her kartonun piramitlerindeki tepelerine demir para büyüklüğünde rastgele delikler açarak akustiği sağlayabilirsiniz . tatmin edici faydası vardır .
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
... Yumurta kartonları aynı işlemi görmektedir . biriktirdiğiniz yada topladığınız yumurta kartonlarını duvarrlara yapıştırarak ve her kartonun piramitlerindeki tepelerine demir para büyüklüğünde rastgele delikler açarak akustiği sağlayabilirsiniz . tatmin edici faydası vardır .
Evet, bunu ben de duymuştum. Ama şüpheli baktığım kısmı, kağıt ya da kartonun -bir kumaş kadar olmasa da- tatmin edici bir şekilde iş görmesiydi. Bunu da deneyeceğim. Olmazsa artık akustik sünger mecbur :) Teşekkürler.
 
denemekte fayda var . bozuk para büyüklüğünü geçmeyen deliklerde işinizi görecektir . mantıken düşündüğünüzde yumurta kabının piramit şekli var ve ses dalgaları o üçgenlerden ortada doğru topplanıyor ve yansımıyor . benim sistemimde de ses dalgalarının yarısı da açtığımız deliklerden içeri giriş geri dönmeye çalıştığında içerde kalıyor . deneyin inşallah tatmin olursunuz
 
Google'a diy bass trap yazın. malzemeler genelde taş veya cam yünü. Yapar veya yaptırırken taşınabilirliği unutmayın, yankı üst frekanslarda kesmesi çok zor değil ama altlarda uğraştırıcıdır(uygulamaya odanın köşelerinden başlayın, duvarla tavan gibi köşelerde dahil) . Alt frekanslar için mesela bir arkadaşım yığınla karton ayakkabı kutusu buldu ve içlerine camyünü yerleştirdi, hem işe yaradı hemde başka eve taşınırken problem olmadı.
 
Geri
Üst