En Iyisini Isteyenler...

Bazen forumda görüyorum en iyi gitar hangisi, en iyi tonları hangi pedalla alırım gibisinden. Hatta bazen yazıyorlar en baba ekipman bende var daha ötesi yok şeklinde. Açıkça söylemek gerekirse en hafif tabirle salakça laflar bunlar ve anlamsız başlık ve isteklerle forumu kirletiyor bu kişiler.

Öncelikle kendileri nasıl bir müzik sever beğendikleri sanatçıların tonları nedir ve tabiki buna ulaşmak için bütçesi nedir bunları söylemeleri gerek ancak bodoslama en iyisini isterim demek işte salaklığın daniskası hatta bu kişiler okulda nasıl bir türkçe eğitimi alıyor merak ediyorum. Kompozisyonda bile giriş-gelişme-sonuç diye öğretirler. Bodoslama sonuç kısmını yazan bir öğrenciye ben şahsen sıfırı çekerim :D

Dediğim gibi şu "en iyisi" hikasesine nasıl başlanmalı?

1) Hangi müzik türü ile ilgilisiniz?

Blues, Rock yada Metal hepsinin kendine göre ekipman seçimi ve tonu var. Açıkça hangi tarz ile ilgilendiğiniz yazın.

2) Örnek aldınığız müzisyenler kim?

Buda önemli bir soru. Evet ekipman ve tonunuzu müzisyene göre şekillendirebilirsiniz ancak birebir aynısınıda beklemeyin. Milyon dolarların şekillendirdiği bir pazar ile sizin bir kaç yüz liranızla yapabilecekleriniz aynı değil. Kulladıkları binlerce dolarlık gitar-amfi-pedal üçlemesini bir kenara bırakırsak bile bunun için çalışan ses kayıt mühendisleri ve mix ve mastiringini yapan mühendislere kadar hepsi şekillendiriyor bir şekilde. Sizin onlarla rekabet etmeniz mümkün değil. Ayrıca her gitaristinde tuşesi farklıdır. Hani tamamen aynı ekipman olasa bile aynı sonucu alamayabilirsiniz.Tabi o kadar umutsuzluğada kapılmayın hemen aynısı olmasa bile eh işte "benzeri" bir ton elde edebilirsiniz yine.

3) Gitar alırken

Sırf X kişisi bunu kullanıyormuş diye o gitar alınmaz. Mesela ben Metallica ESP kullanıyor diye onu almam zira benim tarzım değil. Ha Metalica dinlerim ama onların kullandığı gitarıda almam. Alırken mutlaka deneyin. Çalarken rahat ediyormusunuz en başta? Hangi ağacı seçeceksiniz? Hangi manyetikler sizae uygun? Ben single seviyorum mesela ama başkası çıkıp humbucker diyebilir. Ayrıca sapık şekli ne olmalı? V shape yada C shape olabilr. Onun haricinde radiusu ne? Kaç fret olacak? Sabit köprümü? Floyd rose mu? Hepsini araştırmalısnız ve bu bir günde olacak bir şey değil.

4) Amfi alırken

Genelde 100watt gibi gayet güçlü amfiler kullanır gitaristler ve genelde de pahalı amfilerdir. Paranız yetse bile 100Wattlık bir amfiyi yatakodasında kullanmak akıl karı değil. Komşularla aranızın bozulmasını istemezsiniz. Onun haricinde lambalı yada lambasız almak ve tarzınıza uygun amfi seçmek yine sizin elinizde. Gidin çalın dinleyin amfileri işte. Ben şahsen Cub12'imi alıncaya kadar defalarda aynı dükkana gibip diğer Cub serileri ile birlikte denemiştim işte inceleme yazım burada.

http://ongunbatuhanaltan.blogspot.com/2011/11/laney-cub12-kafa-kabin-incelemesi.html


5) Pedal-Presesör ve diğerleri

İlk 4 maddeyi gerçekleştirmeden pedal almayı hiç düşünmeyin bile. Sonuçta gitar yada amfi olmadan hiç bir işe yaramazlar. İŞte bu noktada analog pedal yada dijital dünyanın nimetlerinden yararlanma durumu var. Şahsen ben ikisinide seviyorum. İmzamdan da görülebilceği üzere bolca analog pedalım var ve bunu vst ler ile destekliyorum. Pedal seçiminde de yine müzik tarzını öncemli onun harince o pedala gerçekten ihtiyacınız olacakmu düşünmek gerek. Mesela EQ pedal almak yerine bunu amfi üzerinden de halledebilirsiniz. Ha ben de ayrıca GE7 var ama benim ihtiyacım olduğu için sizin olmayabilir. Onun haricinde kaliteli kablo kullanırsanız noisedan yana avantaj sağlarsınız. Ben şahsen Noise Gate gibi pedallar kullanmıyorum ihtiyacımda yok.


Peki bu başlıkta herşeyi anlattım mı? Hayır tabiki. Ancak şu basit gerçeği önemle vurgulamam gerekirki bişeyler sormadan önce okuyun ve araştırın zaten sizden önce aynı soruyu yığınla sorun var. Kafanızda şekilledirin bazı şeyleri öyle gelin. Unutmayın ki hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez.
 
Laney Cub Head incelemesi güzelmiş. Bir de video ile desteklense dört başı mamur olurmuş hani :) Yalnız başına dert aldın onu söyleyeyim. Artık mesaj kutuna "Abi MT2 mi Metal Muff mı?" "MG10 mu TBX15 mi" tarzında bol bol mesaj yağar :D
 
Gayet açıklayıcı ve şekillendirici bir yazı olmuş hocam teşekkürler ve tebrikler. İnşallah yeni başlayan arkadaşlar bu konuya rast gelir de dediğiniz gibi konu kalabalığından kurtuluruz. Bu arada ds-1 mi ds-2 mi :D :D :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Laney Cub Head incelemesi güzelmiş. Bir de video ile desteklense dört başı mamur olurmuş hani :) Yalnız başına dert aldın onu söyleyeyim. Artık mesaj kutuna "Abi MT2 mi Metal Muff mı?" "MG10 mu TBX15 mi" tarzında bol bol mesaj yağar :D


Aldığımdan beri bir video yapmak var ama işte üşeniyorum :D Tabi işlerimin yoğunluğa buna katkı yapıyor. Bir ara boş bir vakit belki olabilir.
 
Geri
Üst