Çıldırtan Uğultu Ve Gürültü Kaynakları !

Evde bir toprak sorunu çıktı başıma ama, ne olduğunu anlamadım. Elektrikten de anlamadığım için başım dertte !
Bugün biraz paraya kıyıp bir lambalı mikrofon preamfisi aldım (Electro harmonix mic pre...) Mağazada birşey yok, eve geldim, inanılmaz ve sabit bir uğultu ! "Hummm"lıyor bildiğin... Herhalde "60 cycle hum" (veya işte bizdeki frekans her neyse) dedikleri gürültü.
Bir diğer sorun da yeni wah pedalı... Zincirdeyken acaip bir uğultu-cızırtı yapıyor, açınca daha beter oluyor. "In" kısmına taklı jacka dokununca filan azalıyordu gürültü.... Ama sinyal zincirinden çıkarana kadar gürültü sorunum çözülmedi.
Her iki cihazı da kullanamıyorum...
EHX'im "hum debugger" diye bir cihazı var (uğultulu preamfi yapıp üstüne bir de o sesi kesmek için cihaz yapıyor uyanıklar...) ama şu ara Türkiye'de bulamadım. Benzer bir cihaz ya da başka çözüm önerisi olan var mı ? Gözünüzü seveyim topraklama ile ilgili teknik detaylara girmeyin, biraz somut ve pratik öneri istiyorum... Evde dünya kadar cihaz var ama böylesi sıkıntı yaratan olmamıştı daha önce...
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Sorunu İnternet'te aratınca, bir çok benzer şikayet görülüyor. Bir eleman her iki ucu 1/4" TRS jak (iri stereo jak) kullandığında "hum" gürültüsünün tamamen ortadan kalktığını belirtmiş.
http://homerecording.com/bbs/equipment-forums/rack/ehx-12ay7-mic-pre-hum-problem-solved-161563/
Teşekkürler Ant. Sorunun cihaza spesifik olabileceğini düşünmemiştim. Bu çözümü her iki cihazda da deneyeceğim, bakalım ne olacak.
Ancak, bu TRS jaklar kolay bulunuyor mu ? Elemanlardan biri kısaca (ucunda iki adet plastik halka vardır" diye açıklamış, benim evdeki hiç bir jakım böyle değil...
 
Kolaylıkla bulunuyor, balanslı kablo da sanırsam ki aynı işi görür.

Olmadı bir elektronik dükkanına sipariş verin yeter, 2 adet stereo jak bir de sıcak-soğuk-toprak olmaz üzere 3 çıkışlı kabloya ihtiyacın var, yani stereo kablo demeniz yeterlidir sanırım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Tamamdır, teşekkürler.
Ancak sanırım gürültünün kaynağı başka bir yerde, çünkü şu anda aynı gürültü gelmiyor. Bu delirtici bir durum, çünkü sorun sürekli olduğu zaman çözme şanısınız var, olmadığı zaman birinin ya da birisinin insafına kalıyorsunuz. Bu işlerden anlamadığım için soruyorum, komuşuda veya apartmandaki başka bir cihaz vs... nedeniyle bu olabilir mi ? Eğer TRS jaklar ile iş çözülürse sorun yok, ama öbür türlü beni delirtmeye devam edecek sanırım bu durum:)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Bilgisayara yakınım, evet, ama monitör LCD. Üstünde dimmer olan bir lambam var, ama gürültü onu kapatınca düzelmiyordu. Sorun her neyse, buradaki sabit bir şey değil gibi...
 
EHX pedallarında ben de zaman zaman aynı sıkıntıyı yaşamaktayım. kullanılan devre elemanlarının çevresel gerilimleri çekmek gibi bir hüneri var nedense.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
TRS kablo ile mikrofon preamfisi gürültüsünü çözdüm gibi. Kendi sistemimle ilgili de problemler var galiba, onlar çok da önemli değil şu an için.
Ancak pedal setimdeki gürültüyü yapan o namert her kimse onu daha bulamadım:) Voodoo Lab Pedal Power 2 plus aldım bugün, meselenin güç beslemesinden de kaynaklanabileceğini düşündüğüm için. Ancak gürültünün ne yapacağı belli olmuyor ne yazık ki...
 
Şu an itibariyle Dunlop Cry Baby (GCB 95)'in inanılmayacak kadar çok gürültü yaptığını keşfetmiş bulunuyorum. Diğer gürültüleri ISP Decimator ile tümüyüle kesebiliyorum, bir miktar yüksek gaine bağlı sıkıntılar gibi gözüküyor bunlar. Wah gürültüsü ise banamısın demiyor ve hiç etkilenmiyor. Pedalı zincirden çıkartınca da bu gürültü kesiliyor; ayrıca wahın input jakına dokununca gürültü bayağı azalıyor. Wah konusunda bu tip sorun yaşayan varsa duymak isterim. Sizce bu sadece bendeki pedal ile ilgili bir sorun mu, yoksa genel olarak wahlar da böyle sıkıntılar olur mu ?
 
Wah ı açınca gelen uğultudan bahsediyorsanız feedback olabilir fakat kapalıyken gelen bir gürültü ya da uğuldama varsa pedalla alakalı anormal bir durum olabilir, pille çalıştırmayı deneyebilirsiniz, uzun süreli bir crybaby kullanmadım ama 2-3 farklı Morley geldi gitti, hala da Morley var hiç böyle bir sıkıntım olmadı.
 
Morley BH2 ile ben de benzer bir sorunla karşılaşmıştım. Kendi orijinal adaptörü haricinde farklı bir adaptör kullanınca deli gibi gürültü yapıyordu, NS kesemiyordu. Pil ile kullanıınca gürültü kesildi. İlgisi var mı bilmiyorum ama zincire farklı ohm ile çalışan elemanlar girince sıkıntı başgöstermiş olabilir (tamamen sallıyorum, alakasız olabilir).
 
Pil ile çalıştırmak pek de bir şey değiştirmiyor, giriş kısmında jaka dokununca düzeliyor ses yine, ama kımıldayınca sorun oluyor. Jakın hiç bir derdsi yok tabii, sadece wah ile gürültü oluyor. Wah açıkken amfiye radyo-telsizvari seslerin girdiğini de fark ettim bu arada.
Morley Mini Wah ile de denedim, onunla sorun bariz biçimde azaldı. Özellikle açık pozisyonda gürültü olabiliyor biraz, ama Decimator ile kesiliyor.
 
Geri
Üst