Amfi Mi, Referans Monitörü Mü?

L

LACOUSTİCS

Merhabalar 500 lira bütçem var. 500 liralık bir amfi almak mı daha mantıklı yoksa ses kartı artı referans monitörü almak mı?
Eğer ses kartı ve referans monitörü alırsam bazı programlarla istediğim pedalı kullanabileceğim ve ileride işi ilerletmek istersem ses kartı ve monitör çok işime yarar. Siz ne düşünüyorsunuz şimdiden teşekkürler.
 
Toplamda 500 lira bütçen varsa, 500 liralık bir amfi al. Ses kartı + referans monitörü daha mantıklı, ancak 500 lira ile bunlardan sadece birini alabilirsin.
 
Amatör olarak sadece evde çalıyor isen, bir adet ikinci el ses karti ve kurzweil'il 300-350 liralık monitörü baslangic icin iyi olacaktir. Kendini gelistirdikce sistemini de gelistirirsin.
 
Kayıt işlerine çok meraklıyım, sürekli bir şeyler kaydetmek isterim derseniz belki ikinci tercih edilebilir.
Ancak çalarken hiçbiri amfi kadar organik veremeyecektir sesi -tabi oyuncak amfileri pas geçiyorum-. Ve yine ileride bütçeniz olunca bir ses kartı ve mikrofon alarak en güzel kaydı alabilirsiniz, yine kullanacağınız programlarla tonu zenginleştirirsiniz.

Çok kafanızı karıştırmak istemiyorum ama şimdilik amfi alın, 500 milyon da çok ciddi bir para ikinci ele yönelirseniz tabi. Doyasıya çalın.
 
Aksama kadar ritim atariz o zaman da ustad, yaniliyor muyum :D
Güzel amfi ya Cub serileri, baya baya lambalı güzel tonları olan amfi.
66835_l.jpg
 
Referans monitörlerindense amfi almak, laney cub özellikle, çok daha mantıklı. Ortalama bir monitör 2. el peavey c30 fiyatında. Ses kartı da olsun dediğinde 2bin lira civarı bütçe gerekiyor. Ayrıca yazılımlara nedense pek ısınamadım, axe fx 2 ile alınan tonlar insanı tüm yazılımlardan tek dinlemede soğutuyor. Alacağın clean tonlar cub10dan daha sağlam olmayacaktır, ben pratik yaparken ht20 kullanıyorum, dinamikleri- tepkisi focusrite 2i2+focal alpha 65 lerden daha iyi. Mikrofonum olmadığı için vst ile kayıt alıyorum, mix yapamadığımdan da olabilir, sesler aşırı yapay geliyor. Ht20 nin yanında bile dijital kalıyor, özellikle drivelarda.
 
Ama amfiyle kayıt alayım dersen iyi mikrofon lazım, bir de apartman dairesinde sesi açabilmek gerek. Mikrofonu yine bir ses kartına bağlamak gerek. Sonra Cub 10 mesela güzel clean tonu olan, gayet de güzel crunch overdrive olabilen amfi ama bir delay, reverb, dist. vs için pedallara bir ton para lazım olacak. Bir de tüm bu parçaları bir araya getirdiğinde düzgün bir ton oluşturmak acemiler için kolay değil. Hal böyle olunca bu kadar düşük bütçe ile giriş seviyesi bir ses kartı + (referans monitör değil de) iyice bir çift hoparlör daha mantıklı bence.

Ben Laney Cub 10'umu evde açamadığım için ve kayıt (ki bence bir gitarist için olmazsa olmaz) derdi yüzünden sattım. Çoğunlukla GT-8'i direkt ses kartına bağlayarak kullansam da arada tek başına Amplitube, Waves vs vst'ler kullanıyorum. Bence yazılımlarla da tek başına son derece güzel tonlar yakalanabiliyor. Üstelik modelleme dünyasının sonsuz seçenekleri oldukça cezbedici.

Bence küçük lambalı ev amfilerinin ton açısından yazılımlardan ya da iyi prosesörlerden belirgin üstünlüğü yok. Ama yine de o küçük amfilerin çok önemli gördüğüm belirgin üstünlüğü çalım dinamiklerine tepkisi. Gitaristin tuşesini eğitmesi için amfi şart. Ama evde cayır cayır lambalı tonu elde etmek halen oldukça pahalı bir lüks. Bu nedenlerle imkan varsa her ikisi ama yazılım öyle ya da böyle yaptığınız müziğin içine girecek. Bunun dozu ise tümüyle kulağınıza ve zevkinize kalmış.
 
Küçük ya da büyük lambalı amfilerin bana göre clean ya da hafifi kirli tonlarda komşuları rahatsız etmeden tadına varılarak çalınabileceğini düşünüyorum. Ancak drive, metal tonları ve bunların analog setaplara tepkilerini hissetmen için müstakil bir eve ihtiyacın olduğu kesin:) o nedenle ben şimdilik 50w lambalı amfimi clean ya da hafifi grunch tonlarda lamba kokusu tadı için açıyorum.Kayıt işinde de jamup pro ile diziyorum pedallarımı ipad' ime ver çoşkuyu, distortionu kulaklığa cayır cayır. Arkadaşa tavsiyem bu olur.
 
ne yapmak istediğinle çok alakalı bir durum bu...eğer evde keyif için çalarım arada youtube a video yüklerim bu bana yeter diyorsan anfi almak mantıklı çünkü referans monitörü ile o keyif yakalanmıyor ama eğer küçük demolar yapayım ezdrummer ile hafiften davul yazayım kayıt mix mastering olaylarına dalayım dersen ses kartı ve referans monitörü almak çok daha iyi...o bütçeye ses kartı ve giriş seviyesi referans kulaklık alınabilir ancak tabii...
 
Line 6 ses kartı + Maudio AV40 referans monitör alabilirsin. Line 6 ses kartının içinden zaten gitar yazılımları hazır çıkıyor.
Kötü yanları;
Referans monitörler anfiler gibi ayarlanmamıştır. Anfi gibi bir ses vermezler.
Bilgisayarı aç, yazılımı aç, ses seç, ayar yap, diğer sesler daha mı iyi tekrar arayışa gir.... İnan gitar çalmaya başlamadan hevesin geçiyor.
Drive aç-kapa, reverb aç-kapa gibi her şey Mouse ile olduğu için kullanımı zor.
Bir parçayı oluşturduktan sonra kafanda her şey varsa onu kaydetmek için uygun olan bir ekipman.
Ben tavsiye etmiyorum.
500 tl çok fonksiyonlu birçok model var;
Line 6 spider seresi, Roland Cube serisi, Fender G-dec serisi vb marka ve modeller. 12 inç hoparlörü olan, drive ve efekt kanallarını açıp kapatacak footswitchli bir model tercih ederim.
 
Geri
Üst