Uygun Tel.

Merhaba arkadaşlar. Benim strat kasa Jay Turser bir gitarım var. Bu gitara daha öncesinde Ernie Ball 2223 Nickel Super Slinky tel takmıştım. Fena değildi. Daha sonrasında Elixir 12002 Nanoweb Super Light takmıştım ve Elixir'i çok beğenmiştim. Mi teli kopması sebebiyle bendeki bir takıntıdan dolayı takım olarak tellerimi değiştirmek zorunda kaldım. Acil değiştirmem gerekiyordu ve yakınımdaki dükkanda Peavey satılıyordu mecbur idarelik taktım. Daha 2-3 gün olmadan karardı slide ve bendlerde rezil zaten. Her neyse tekrar adam gibi tel almak istiyorum Elixir kalitesini denedim biliyorum. Fakat internet üzerinde Dean Markley Blue Steel 2552 LT tellerini çok öneriyorlar. Elixir telleri denedim ve gayet memnundum. Blue Steel'i denemeli miyim ? Yoksa Elixir alıp devam mı edeyim yada sizin önereceğiniz bir tel mi var ?

Şimdiden teşekkürler ve iyi günler.
 
Elektro gitarda kullandığım teller

Ernie Ball (3 çeşidini kullandım,şu turunculu vintage 75 mi 76 mı ne o seri de vardı,bir de klasik pembe 0.9'luk seri)
Dean Markley (2 çeşidini kullandım)
Daddario (elektro gitarla ilk tanıştığım zamanlar sürekli kullandığım teldi)
Fender squire bullet series
Elixir (7-8 yıl önce tercih ettiğim teldi,o dönem memnundum)

Aralarında net olarak en memnun olduğum ERNİE BALL'dur.
Benim kafam şu yönde ; deneyin ve kendiniz görün.Tel dediğiniz şey gitar gibi,amfi pedal gibi pahalı bir şey hiç değil,çoğu müzisyen drive pedalı seçiminde bile deneme yanılma yöntemine giderek ''memnun olmazsam elimden çıkartırım zaten'' diye kullanacağı pedalı deneye deneye buluyor.İnanın gitar teli seçiminde bu konuda çok daha kolay alternatiflere sahibiz.
Piyasada en pahalı tel diye bilinen elixirr'in takımı 40-50 TL civarında olsa gerek (dediğim gibi 7-8 yıldır takmadım gitarlarıma vazgeçtim.O dönem 30 küsür lira gibi bir rakama aldığımı hatırlıyorum)
Diğer bahsettiğimiz teller ise 13-30 lira bandında.Elektro gitarla amatör seviyede uğraşan biri bile rahatlıkla 5-6 farklı ten markası ve kalınlık deneyerek kendine uygun olanı bulabilir.Bence en mantıklısı bu anlattığım yöntem.Ben diğer telleri denemeseydim ernie ball'da karar kılmazdım inanın.
0.9'luk ernie ball kullanıyorum ve çok memnunum.
Tel 6 ay paslanmadan dursun diye bir derdim yok.Bana sorarsanız ton beklentisi olan hiçbir gitarist de böyle bir beklenti içinde değildir zaten.Tel dediğiniz şeyin aylık (bilemediniz 2 aylık) periyotta değiştirilmesi normal bir durum.Çok nemli bir bölgede yaşıyorum (Samsun) ve çalınan bir gitarda telin paslanmaması gibi bir durum söz konusu olamaz.Haliyle 2 ayda bir falan değiştiririm telleri.Ernie ball alıyorum 3-5 paket götürüyor 1 yıla yakın.
Benim gördüğüm kadarıyla en fazla talep edilen tel de ernie ball (mydukkan yorumları o yönde en azından)
Şu teli kullanıyorum.(son 7 yıldır diyelim)

 
Önerilenler arasından deneyeceksen zaten beğenmesen bile koparıp atmak istemezsin bence. O yüzden eğer gene yakın zamanda değiştirme imkanın olacaksa yeni teller denemekte fayda var.
 
Ernie Ball en güzeli. Elixire göre daha sık tel değiştirirsin ama zaten aynı fiyata denk geliyor. Blue Steel denedim beğenmedim açıkçası.
 
Ben de blue steel'in yorumlarda fazla şişirildiğini düşünüyorum. İndirim muhabbetinden tüm gitarlarıma takmıştım bir ara. Bence tonu vasat, netlik kaybı var en başta. Bari yumuşak olsa, o da değil. Fiyat/performans olarak da ton olarak da hep beni mutlu ettiğinden artık sadece D'addario kullanmaya karar verdim. Balance tension setlerini çok sevdim özellikle. Ayrıca yaşlandığımdan mıdır nedir stratta 10 numara tel takıntımdan da vazgeçtim. 9 numara en güzeli, en cıngılı, en twangi :).
 
Ben Elixir - Nanoweb diyorum. Diğerlerine göre çok daha uzun süre dayanıyor. Bu sayede hem bend yaparken daha rahat oluyor hem de teller daha kaygan kalıyor. Tek tuhaf kısmı ilk çaldığınızda penayı vurduğunuz yerlerdeki nano kaplama soyuluyor ve tuhaf bir görüntü oluşuyor. Ancak bu durumu sap tarafında yaşamazsınız. Şimdiye kadar kullandıklarımı aşağıya sıralıyorum ve her türlü Elixir'i öneriyorum

DR
Gibson
Ernie Ball
Daddario
Fender
Jim Dunlop
Elixir

bunların dışında da forumda Rotosound markasını oldukça beğenen arkadaşlar var. Denemedim o nedenle yorum yapamıyorum.
Bir de Ernie ball ucuz, ondan 2-3 takım alırsın Elixir ile aynı fiyata gelir mantığına katılmıyorum. Gittigidiyor'a bakın kargo dahil Ernie Ball fiyatları 25 TL, Elixir 35 TL civarı. Öyle aman aman farklar yok bence...Özellikle Ernie Ball ve Elixir'i aynı anda farklı gitarlara takıp test etmişliğim var, Elixir biraz daha kaygan ve üzerinde gezinmesi biraz daha kolay bir tel. O nedenle

Fender'i denemek isteyebilirsin, 3 farklı materyal seçeneği var - Nickel, Nickel Plated, Stainless - sırasına göre yumuşak materyalden sert materyale doğru seçenekleri var. Biri yumuşak ama sustaini düşük. Biri sert ve perdeleri zamanla aşındırıyor ama sustaini güzel. Biri daha ortalama bir dengeye sahip vs...(fiyatları 20-25 TL civarı)

--ELIXIR bayiliği yapan arkadaş varsa IBAN numaramı gönderebilirim reklam ücretinin tahsilatı için :D --
şaka bi tarafa beğenmişsin madem, elixir ile devam et.:cigar:
 
Elixir candır bugune kadar kullandıgım tüm elektro gitarlarda vazgeçilmezim oldu kendisi
Uzun süre kendini koruması dısında ton karakteride hosuma gidiyor

Onun dısında

Fender kullandım bana max 3 gün dayandı simsiyah çıktı ortaya
Ernie ball kullandım kaplamalı (Elixir benzeri) Olan seri . Evet uzun süre kendini korudu ama yapış yapış bi dokusu vardı anlayamadım ne olduğunu
Daddario sahnelerde vazgeçilmezim . Kısa sürede olsa verdiği ton gerçekten düzgün bu tellerin
Dr telleri ise olmamıs bana göre kesinlikle aralarında en şikayetçi oldugum marka buydu.
 
Aslında telin yapısındaki bozulmaya ben biraz alarm gözüyle bakıyorum. Evde 1 den fazla gitar olunca bir süre sonra teli ne zaman taktığımı unutuyorum. Fretler içinde yıpranmış tellerle çalmak kadar kötü bir şey yok sanırım. Ben Rotosound kullanıyorum ses kalitesi/yıpranma oranı bence en iyi tel.
 
Elixir tellerin fretleri çabuk erittiğine dair yorumlar okumuştum. Hatta kendimde de bir miktar olduğunu düşünüyorum bu durumun. Ernie Ball'dan her zaman memnun kalmışımdır. Ton ve hissiyat olarak.
 
Bir gitara bir takım tel takıp aylarca kullanmak sağlıksız, ne kadar elixir falan da olsa, Dokusu dağılıyor diye kullananlar demiş zaten. Elixir in yine fret yediği bilinen başka bir gerçektir. Ernie ball kullanıcısıyım ve tek kelime, şahane. her çalımdan sonra temizliğini yapıp koyuyorum. Bir ay ne kararma, ne ton kaçması. Artık psikolojik olarak değiştirme ihtiyacı hissediyorum telleri sadece. Bu bağlamda ernie ball tavsiye ederim.
Artists | Ernie Ball

şu sayfaya göz atmak, neden ernie ball sorusuna cevaptır bir bakıma. Amerika yı tekrar keşfetmeye gerek yok.
 
Alışkanlıktan D'addario ve Blue Steel 09 setler kullanıyorum.. D'addario'nun ilk iki üç saat çalımdan sonra verdiği tonların cidden hastasıyım.. Ama en max ömrü 2 ay.. sonra ufaktan çöp.. Blue Steel ise bir zamanlar çok memnun olduğum tel, çok uzun ömürlü gelmişti bana kararma açısından ama onda da sık kullandığımda 2 ay içinde feci ton kaybı hissetmiştim, istediğin kadar temizle.. Elixir ton acısından cidden iyidir ama bendlere fazla takılınca fretleri yediği için vazgeçmiştim, 2-3 set kullandım onu da.. DiMarzio bir zamanlar tel de çıkartıyordu, galiba kılıfında Steve Vai'nin resmi vardı ya da Fire garden albüm kapağına benzer bişeyler, ya da kadın kalçasında Dimarzio dövmesi emin olamadım şimdi (en az 16-17 yıl önceydi), lan lan diyip almıştım 2-3 set, tam anlamıyla fazla cırtlak gelmişti, DR markasını da vaktiyle Senkop'tan satıcının tavsiyesi ile aldım kendi aradığım teli bulamayınca, maalesef çok vasat gelmişti.. Artık işten anlayan birisinin tavsiyesi olmadan hayatta yeni sulara yelken açmam..

Ne kadar doğrudur bilemem ama en kral tel de olsa 24 saat "kullanım süresi"nden sonra değiştirmeli derlerdi bir zamanlar ton kaybı açısından.. Bir de babamın tavsiyesi ile kendim gitara yeni tel taktıktan sonra en az 1-2 saat çalıp, sonra sahneye çıkardım veya kayda girerdim, tellerin fazladan seslerini kesmek için, yeni tel ayrı bir gürler ya, tuşe ile kontrol etmeye ayrıca kasarsın ...
 
Şu Ernie Ball'a bir ben ısınamadım herhalde. Eyvallah ellerim bolcana ter üretiyor da, her seferinde güzelce silip (Dunlop'un ürünü ve mikrofiber bezle) yerine kaldırmama rağmen, ki bu konuda çok hassasım hayatta silmeden kaldırmam, yaklaşık 10 gün sonra zor çalar hale geldim. Derdim tonu falan değil. Fazla deforme oldu yani. Çok çabuk kaybediyor ilk formunu. Ayrıca öyle aman aman tonunda da bir numara göremedim.

Yıllar önce de aynı sebepten Dean Markley Blue Steel'e geçmiştim, benim için en ideali o. 3-4 haftayı rahat kaldırıyor benim gibi birine bile. Teller eli acıtmıyor ve gerek ritm gerek solo çalarken tonal açıdan fazlasıyla memnunum ben.

Özetle ben elleri terleyen ya da hava şartlarından ötürü teli çabuk eskiyecek kimseye Ernie Ball tavsiye etmem.
 
Geri
Üst