Gojira Başlığı

Esenlikler. Bu başlığı açmadan önce forumu iyice araştırdım, fakat genel olarak Gojira hakkında konuşulan bir başlık bulamadım. Ben de bu başlığı açmaya karar verdim. Eğer forumda Gojira'yı ve yaptıkları müziği seven tek ben değilsem güzel sohbetler döneceğine inanıyorum.

Gojira 1996 yılında kurulmuş bir progresif/teknik death metal grubu. İlk demo albümleri olan Victim'de grubun bateristi olan Mario Duplantier 15 yaşında. Performansı sizin takdirinize kalmış.



Sanırım şu anki tarzlarının temellerini attıkları ilk albümleri Terra Incognita. Özellikle albümün Space Time adlı parçasını metal dinlediğini iddia eden herkes dinlemeli.



The Link vs. derken grubun en meşhur albümlerinden biri olan From Mars to Sirius yayımlanıyor. Bu albümde artık grubun tarzı tam olarak oturuyor. Müzikleri, sözleri ve albümlerindeki temaları en belirgin olarak ilk kez bu albümde ortaya çıkıyor. Genel tema küresel ısınma, iklim değişikliği, Dünya'ya verdiğimiz zarar üzerine kurulu. Zaten Joe da çevreci bir müzisyen ve bu konuda pek çok etkinlikte yer almış/hâlâ da alıyor. Bu albümden özellikle The Heaviest Matter of the Universe'u dinlemelisiniz. Baterist Mario Duplantier'in en başarılı performanslarından bir tanesine bu parçada tanık olacaksınız. Albüm genel olarak intro'lardaki balina sesleri ile ön plana çıkıyor.



Sonraki albüm olan The Way of All Flesh'te biraz daha farklı bir tema işlenmiş. Genel tema yaşam-ölüm üzerine. Bu albümde Joe'nun spritüalist yönünü, 4 yıl boyunca ormanda yaşamasının kişisel gelişimine katkılarını görüyoruz. Özellikle The Art of Dying'in outro'suna rakip olabilecek derecede bir outro var olduğunu sanmıyorum. Böyle tekinsiz bir atmosfer ancak Gojira'dan beklenebilirdi.



Sıradaki albümleri olan L'enfant Sauvage'de melodik olarak değişikliğe gitmişler. Önceki albümlerdeki agresif hissiyatın üzerine bu albümün biraz daha depresif bir yanı var. Özellikle The Gift of Guilt'in outro'su buna bir örnek.



Son albümleri olan Magma ise bir trajediye tanık olmuş. Albümün kaydı sırasında gruptaki Joe ve Mario kardeşlerin annesi vefat etmiş. Albümün annelerine adanmış olduğuna dair söylentiler var. Albümdeki The Shooting Star parçasının canlı kaydında Joe "It's in the past, you have to let it go." dedikten sonra Mario'nun mimikleri pek çok şey ifade ediyor. Aşağıda söz konusu kaydı ve albümü bulabilirsiniz.





Yaklaşık 4 yıldır yeni bir albümden haber alamasak da birkaç ay önce Another World adında bir tekli yayımladılar. Yine tanıdığımız, bildiğimiz Gojira gibi çevre kirliliğini konu alan bir parça olmuş. Özellikle klibi ve klibin sonu oldukça vurucu. Klipte gazete sayfalarında gördüğümüz "R.I.P Ancient Forests, The Last Elephant, New Pandemic Alert" başlıkları geçtiğimiz yılı oldukça başarılı bir şekilde özetliyor.



Uzun lafın kısası, Gojira, genellikle tapping ile çaldıkları intro'lar, kendilerine has riff'leri ve Joe Duplantier'in farklı bakış açısı sayesinde kolaylıkla ayırt edilebilen bir grup. Joe'nun balinalar ile olan ilişkisi ("Some people say that I made a deal with the Devil for making great music. But no, it was a whale."), Mario'nun ısrarla t-shirt gitmeyi reddetmesi, Christian'ın müziği tam anlamıyla yaşaması ve yaşatması, Jean-Michel'in yaptığı işten zevk alması, enerjisi vs. ile Gojira eşsiz bir grup. Dinleyin, dinlettirin...
 
Son düzenleme:
Spotify listeme baktım, toplam 21 şarkılarını beğendiklerim listesine göndermişim. Kalplediklerim yani, belki tür bazlı kategorilere ayrılmış diğer listelerimde o kalplemediklerimden de birkaç parçası olabilir. Yani beğendiğim, takdir ettiğim bir grup ama öyle tüm diskografilerini dinlediğimi de söyleyemem, yani bu kadar fazla bilgim yoktu kendileri hakkında, başarılı bir yazı olmuş teşekkürler.
 
Geri
Üst