CoolDog senin o dinlediğin kayıtlar hakkında biraz bilgi vereyim o halde..Çünkü benim kıyas yaptığım kayıtlar feedback için yaptığım ve sitede duran o kayıtlar değilller..
Sitedeki kayıtlar, n-track stüdyo ile yapılmıştır ve kayıtta sblive value'nun mic girişine direk bağlı olan normal böyle eğilip bükülebilen bilgisayar mikrofonu kullanılmıştır.. Dandik de olsa bir pop-filter dahi uydurulamamıştır.. Özellikle vokal kaydının üzerine eq ve reverb hariç compression dahi verilmemiştir... Compression olmadığı için ortalamada, gitar volume'une göre 3 ila 6 dB aşağıdadır vokaller (ki tam tersi olması lazım biliyorsun)...Vokal kayıtları bir veya iki sonradan düzeltme dışında baştan sona tek seferde kaydedilmiştir.. (Keza gitar ve baslar da)....Zaten otomasyonun "o"su yoktur...Drummachine olarak leafdrums ve kendi presetleri kullanılmıştır..N-track studio'nun zırt pırt çöken bir yazılım olması yüzünden her parça en az 3 defa baştan mikslenmiştir..
Çünkü niye? Onlar benim yaptığım ilk kayıt "denemeleri" idi.. "E müzik yaptık, bari dinlemebilsin" çabasının ürünüdür... Hâlâ bir kısmı sitedeler çünkü utanç duymuyorum.. O bilgi ve o imkanlarla yapılabilecek en iyi kayıtlardan biridir o... Üzerinde çok uğraşılmış ama ne yapılacağı bilinmediğinden pek ilerletilememiş kayıtlardır.. Şimdi senin karşılaştırma yaptığın kayıtlar böyle bir şeyler.. Tabi elma ile at kestanesini karşılaştırmış oluyorsun...Benim şu an internette gösterebileceğim bir referansım yok... Ama mesela yine bizim sitede bir stüdyo kaydı var, bilmem gördün mü?.. O kayıttaki vokaller de böyle dehşet stüdyo ekipmanlarıyla değil bir shure sm-58 ve şu roland'ın dijital kayıt aletlerinden biri ile yapıldı, tabi kendi mic pre-ampı var...Ha bir de arada analog compressor var idi...Kayıt mekanı ise bir gardrop....Onunla karşılaştır yaptığın vokal kayıtlarını, sonra de ki sblive iyi bir karttır

..Evet kaydı deniz yaptı ama kuru kayıt ile miksten geçmiş hali arasındaki azıcık farkı ben biliyorum.. Orada her şey kurudur, vokalin dublesinde ise sadece delay vardır.. Ancak sıkı bir otomasyon yapılmıştır kaybolan heceler için v.s.. Şimdi bu karşılaştırmayı da sen haksız bulacaksın ama aslında haksız değil, ikisi de dijital aletlerdir birinde anaolg compressor+mic preamp vardır, diğeri ise doğrudan ses kartıdır..
Ha şunu da söyleyeyim, şimdi elimde çok dehşet ekipman yine yok. Ama en azından idare eder bir dinamik bir de kapasitif mikrofonum var... Yaptığım yeni denemelerin hiçbirinde "hah tamam" dediğim bir şey duyamadım..Fakat şu an artık onu demem gerekiyor.. Çünkü gördüğün üzere sen bile o kayıtların kalitesine göre değerlendirmede bulunuyorsun, ne gibi bir durumda üretildiklerini hesaba katmadan...
Neyse konuya dönelim.. Sblive'ın mic preampı diye birşey zaten yok sayılır da, dışardan ekleyeceğin bir preamp'ın da sesini bozmak gibi bir kötü huyu var meretin...(Converter'lar sağolsun)
İkinci bir mevzu ise sblive'ın sesi bir garip renklendirmesi sorunu (Hem kayıt ederken, hem çıkış verirken).. Herhangi bir onboard ses kartını al, bir de sblive ı al... Aynı sisteme ikisini bağla aynı eq ile çal.. Hangisinin spektrumu kulağına daha doğal daha açık seçik gelecek merak ediyorum

....O kattığı renk güzel tabi böyle cıs tak oluyor, iyi vuruyor falan, ama sen bu ekipmanla kayıt yapıyorsan, senin sisteminde öyle çıkan ses bi başkasında öyle muddy oluyor bulanıyor ki...
Sonuçta ben son denemelerimi sblive ile yapmıyorum.. Nforce2 chipseti ile gelen onboard apu yu kullanıyorum... Çok daha net çok daha doğru sesler geliyor kulağıma, yine cılız ama en azından olduğu gibi orada, "Ben bunu böyle duyuyorum ama acaba şurda çalınca ne olacak ki bu?" diye düşünmüyorum.. Denemelerim sonucunda gördüm ki sblive iyi hoş ama eğer miks yapacaksan en azından sana referans olacak 1 ses kartına daha ve 2 farklı güçte çıkış sistemine daha ihtiyacın var... Aksi takdirde yaptığını sandığın şeyle alakası olmuyor çıkan ürünün...
Ha yanlış anlaşılmasın sblive ile iyi bir şey yapılamaz demiyorum, yapılır, yapanlar da var ama işte o sıcaklığı yakalayanını görmedim...Çok yerli yerinde oturmuş, sakin parçalar yapılabiliyor.. Burada da daha evvel örneklerini gördük, Ama ya çalan adamı yanı başındaymış gibi hissetmen? İşte sıcaklık öyle bir şey, her şeyin ezilip yerine oturması sıcaklık değildir, tam tersine kuruluktur...Ben onu yapmaya hiçbir zaman çalışmadım, hala da çalışmıyorum.. Amacım ya birinin kulağında böngürdeyen bir şey yapmak, ya da adamın suratına patlayan cayır cayır bir şeyler koymaktır oraya bir miks yaparken... Sblive ile henüz bunu bir kez bile başaramadım, Nforce'un apu'su ile dar bir ses oldu ama oldu.. Belki ilerde görürsünüz orda burda...