Ezelden beri bitmeyen arayıştır hangi başlangıç amfisini alayım...?
Hiç kimse zahmet edip sağ üstteki Arama kutusunu kullanıp daha önce forumda bin kere yazılmış bilgilendirmeleri okumadığı, aynı soruyu soran 400 kişiye ne cevap verilmiş bakmadığı ve hatta bu konuda sabit bir başlık varken ona bile bakmadığı ve ben de her sorana benzer şeyleri yazmaktan bıktığım için şöyle bir şeyler yazayım dedim. Her yeni gelene copy paste yaparız artık.
Tavsiye konusu:
Bir numaralı kural eğer amfi tavsiyesi sorduysanız kesinlikle gelen modellerden önce tavsiye edenlere bakın. Bu forum 3 ay önce bu 6 telli şey gitar mı oluyor şimdi diyen ama 3 ay geçince hocamm şimdi şunu alacan bunu alacan diye ahkam kesen az bilgililerle dolu. Aman önce tavsiye vereni bir karıştırın daha önce neler yazmış, neler önermiş. Profiline girin son 10-15 mesaj attığı konuya bakın, %90 oranda nasıl biri, dikkate almalı mıyım anlarsınız. Söz gümüşse sükut altındır ... bir konuş, bin dinle gibi deyimler bu foruma pek uğramamış. Ben bunca sene sonra bile kimseye şunu al demem, artısı eksisi vs anlatırım karar senin derim. Tavsiyeyle iyi amfi seçimi buradan başlar, aşağıdakiler detay.
Başlangıç amfisi nedir?
Böyle bir amfi tipi yok. Ama gitara başlarken hem düzgün ses ve ton versin hem kullanması basit olsun hem de ucuz ve genelde pratik olsun (hafif ve ufak) diye gruplanan bir takım amfiler var. Yani isteyen Katana Mini ile başlar isteyen Marshall 4x12 stack kurar. Ama dediğim gibi artılar eksiler...
Lambalı amfi konusuna girmiyorum çünkü öncelikle başlangıçta çoğu kişi ya kısıtlı ya da kontrollü harcama yapmayı tercih edecektir. Olur da sevmezsem kolay satayım vs gibi faktörleri de düşünürler. Lambalı amfi istisnalar hariç hem pahalı bir yoldur hem de ucuz veya pahalı genelde her modelin kendine has bir tonu, tınısı olan bir alandır. Yani başlangıçta daha ton beklentisi ve zevki oluşmadan seçim yapmak zor olacaktır. En bilinen resmini görüp vaay be dediğimiz devasa Marshall stack’ler, Mesa Boogie’ler bir çok insan için aman istemez o ne biçim ton diye değerlendirilebilir. Lambalı işi biraz olgunlaşma gerektirir. Ha ev kullanıcısı ve acemilere olta atmak için 1-5w aralığında epey model doldu piyasaya, güzel olanları da var mesela bende HT-1 Metal var ama tek bir ton için keyifli ama başlangıç için tavsiye eder miyim bilemem, kısıtlayıcı olur. Bir de 1w lamba bile ev için epey yüksek bir ses verir. Zaten de full lamba değil hybrid amfi HT ama neyse oraya girmeyelim.
Kaç watt almalıyım?
En yaygın şehir efsanelerinden biri. Başlangıç için büyük ihtimalle bütçeyi de sınırlı tutarak zaten lambalı amfi bakmadığınızı varsayarsak, solid state, transistor, dijital... tabir edilen amfilerin tamamında watt ile ses seviyesi arasında çok da direkt bir ilişki yok. En yaygın yanlış, bilen bilmeyen, anlayan anlamayan hemen ev için xxx watt fazla 10’luk al, 15’lik al gibi yorumlar yapıyor. Kaç watt olduğu tek başına bir kriter değil. Hoparlör çapı, Master volume var mı ve nasıl çalışıyor gibi faktörler var. Değineceğiz.
Kaç inch hoparlör olmalı?
Bunun da tek bir cevabı yok yani büyük iyidir demek kısmen doğru. Ev tipi amfilerde önemli olan sesi/tonu güzel vermesi, headroom denilen hacmi dolduran bir ses çıkarması ve tabi malzeme kalitesi vs ... Mesela kendimden örnek vereyim, Yamaha THR II üzerinde 3.2 inch stereo hoparlör var, piyasadaki 3-10 inch arası neredeyse tüm “başlangıç” amfilerinden daha iyi performansı var. Gözü kapalı dinletsem odada 10 veya 12 inch combo bir amfi var hem de iyi bir amfi var dersiniz. Ama öte yandan yine kendimden örnek, 10 inch Celestion’u olan Blackstar Silverline kullanıyorum, onu da çalınca farkı net hissediyorsunuz. Yani biri iyi biri kötü diyemem ama büyük (ve kaliteli) hoparlör her zaman o sesi sadece kulak değil böğrünüzle fiziksel olarak da duymak için iyidir. Sonuçta ses fiziksel bir olay amfinin o thump denilen fiziksel varlığını da hissetmek keyifli. Hah burada sesi açabilir miyim sorusu gelecek...
Master volume ve kanal volume konusu nedir?
Adı üstünde sesi açan düğme. Bazı amfilerde Gain düğmesi yanında Volume ve ayrıca bir de Master düğmesi görürsünüz. Gain malum preamp’e giren gitar sinyali seviyesini ayarlar. Drive veya distortion’ın ilk oluştuğı yer burasıdır eğer daha önde pedal yoksa. Volume düğmesi eğer tek ise genelde sadece amfinin dümdüz ses seviyesi olur. Master olan amfilerde ise Volume genelde preamp’in volume’u gibi çalışır yani poweramp’e giren sinyali arttırır ve lamba “kırılmasını” simüle eden yani sesi açtıkça aynı lambalı gibi daha fazla crunch ton etkisi veren sanal bir etki yaratır.
Örnek verelim; ID:Core tipi amfilerde sadece Volume var. Açtıkça yükselir ses o kadar. Silverline veya ID:TVP serilerinde ise ayrıca Master var; bu amfilerde Gain’i ağzınızın tadına göre ayarladıktan sonra Volume ile poweramp drive denilen etkiyi kontrol edersiniz. Yani Volume köklersen “sanal” tüpleri o kadar zorlarsın ve o ikinci katman drive’ı alırsın. Master ise düz ses aç kapa düğmesidir.
Preamp, poweramp demişken, bahsettiğim tipte amfiler lambaları (tüpleri) simüle ettiği için ve de amfilerin pre ve power katında farklı tüpler kullanıldığı için çok fazla seçeneğiniz olur. Mesela az gain ile preamp’i zorlamadan drive alıp full Volume ile sadece poweramp drive almak başka bir ton, tersi ve aradaki her şey başka ton verir. O yüzden Master’lı amfiler daha bilgisayara takmadan bile çok fazla seçenek sunar. Şahsen buna teyit vereceğim amfiler tüm Katana’lar ve ID:TVP ve Silverline’lar. Ve elbette Nextone, Artist gibi daha üst serileri Boss’un. Bu sebeple hocammmm evde 100w ses açamazsın misal Katana’yı boşver NUX al diyen olursa ciddiye almayın.
Dolayısıyla tek başına “10-15w ev için yeter” yanlış bir tavsiyedir çünkü Master olmayan hele de ses düğmesi çok hassas olup çok az açınca bile yüksek ses veren bir amfi yerine örneğin 100w olup çift Volume ayarı olan Katana çok daha mantıklı bir seçenektir. Ya da en azından apartmanda şu kadar watt, bahçede bu kadar kalıplarının doğru olmadığını gösterir. Lambalı amfide ise biraz yüksek watt=komşularla kavga eşitliği doğrudur ama onun da çareleri var.
Katana 100w çok gelir 50w al diyen adam gördüm. Katana 100 üzerinde aynı zamanda 0.5w, 50w seçenekleri de var yani yarım watt!! Keza Katana 50’de de 0.5w ve 25w’a düşürme opsiyonu var. Yani tavsiye verirken dedim ya sallama tavsiyelere dikkat edin. Gözüyle Katana görmüş biri yazmaz bunu. K50 alacaksanız 100'de olan bazı özelliklere ihtiyacım yok daha az para vereyim diye alın, gücünden dolayı değil.
Şimdi burada soru sormanız lazım ..... madem watt ve Master volume ile bu iş komple kontrol ediliyor neden dijital bir amfi olan Katana’da attenuator var (0.5w’a düşürme). Güzel soru. Boss’un bu konudaki olayı biraz farklı. İddia o ki tüm düğmeler etkileşimli çalışıyor yani ben Master sadece ses seviyesi desem de Boss o da yükseldiğinde poweramp drive gibi bir etki yapıyor diyor. Bunu ancak çok yüksek seviyelerde belki test etmek mümkün ama evde genelde Master makul bir seviyede olunca ben almadım bu farkı. Ama gerekçe şu herşeyi zevkine göre ayarladın ama bu sefer 100w seviyesinde ses yüksek geldi, mesela bass’ı ya da davulu bile bastırır oldu o zaman hiçbir ayarı değiştirme ama watt’ı 100 değil de 50 yap ve hatta 0.5w yap diyor Boss. Ev kullanımında her şekilde oluyor, 100w ile de sorun yaşamadım, 0.5w yapınca da bir ton kaybı vs yaşamadım.
Katana ve Blackstar örneği vermem tamamen elimin altında oldukları için, bu özellikleri olan sadece bu iki marka değil elbette, üstte de dedim marka övmeye gelmedik.
Sesi açma konusunda hangisi rahat kullanılır?
Üstte yazdığım üzere öncelikle Master olan her amfi evde, yatak odasında vs çok rahat kullanılır. Master yoksa o zaman kullanıcı tecrübelerini okuyun. Tek volume pot’u varsa Lineer mi Logaritmik mi, hassasiyeti nasıl vs sorun. İstisna her zaman vardır, mesela geçen forumdan bir Vypyr 30 aldım, Master var fakat pot aynı Fender amfiler gibi çok az çevirince bile dev ses çıkıyor, alet ya sıfır ya 1 seviyesinde kullanışlı sesi 2 yaparsam alt kat imalı imalı bakıyor otoparkta rastlaşınca. Ama dediğim gibi post-gain vs bazı ayarlarla onu bile kısmam mümkün. Pre ve post gain her amfide yok boşuna aramayın, Peavey’e özel. Master var veya yok modelden bağımsız genelde Marshall MG modelleri ve Fender’lerin tamamı bu açıdan kötü. Yani sesi çok az oynatınca bile yeterli çıkıyor biraz açayım diyince çok fazla geliyor. Champion 20 vardı mesela düğme 12’ye mi ne gidiyor, ben 1’e açıp araya da kağıt sıkıştırmıştım ne aşağı ne yukarı oynamasın diye, 2-3 de oluyor ama 4’te evi duvarı inletiyordu. Neyse çok telaşlık bir konu değil ama bazen insanlar buna hiç dikkat etmeyip sonra ya gece açamadım vs diye dertleniyor.
Boyutu önemli mi? ... (amfinin)
Çoğu kişi ya zaten yeni başladım maksat ses çıksın diye Blackstar Fly, NUX gibi şeyler yöneliyor. Bir iki eksik bilgili, yalandan tecrübeli arkadaş da gazı verince alıp mutsuz oluyorlar. Bu tip amfiler asla ve asla amfi yerini tutmaz. Bunlar oyuncaktır, kuru kuruya egzersiz yaparken maksat ses çıksın denilecek şeylerdir. Bunların en kralı ezici olarak Katana Mini’dir ama o bile esas amfi değil yardımcı bir aparat olabilir. Mesela arkadaşa giderken sırt çantama atayım orada tıngırdatırız, Katana 100 taşıyacak halim yok derseniz kullanışlı olur. Küçükleri çok da kötülemeyeyim ama her işin bir adabı var, aman iş görsün diye yüzlerce liranızı oyuncağa yatırmayın. Öte yandan harika oyuncaklar da var, mesela merak eden araştırsın Hotone Nano Legacy serisi kafa amfiler ve kabinleri var, paket halinde harika ve üstelik o minicik kafanın Cab çıkışı da var 🙂
Neden her sorana ID:Core v3 öneriliyor?
O amfiyle ilgili uzun uzun yazdım. Açıkçası bir optimum çözüm listesi yapsam maddelerin çoğuna + atarım o yüzden tavsiye ediliyor. Dertsiz tasasız, makul fiyat “başlangıç” için ideal amfi. Neden?
Öncelikle o tipte rakipsiz Yamaha THR varken başkasının suratına bakmam ama gel gör ki THR, v3’ün tam iki katı fiyattan başlıyor. ID:Core bilgisayara takmadan bile plug’n play tarzı kullanışlı ama basit bir kaç app ayarlamasıyla oldukça tatminkar bir ses/ton veriyor. Elbette kendi segmentinde. Kalkıp bana Silverline mı ID mi dersen cevabı belli. Dünyanın en iyi amfisi diyemem ama pek çok kriteri sıraya dizince büyük oranda hepsine pozitif check atan ideale yakın çözüm sunan bir amfi. O yüzden herkes övüyor diye uzak durmaya gerek yok, haddince ve kendi çapında oldukça iyi amfi. Ta ki v4 çıkana kadar çünkü yıllardır da v2 övülüyordu 😊.
Ses kartı mı amfi mi?
Bu konu ayrı bir başlık gerektirir. Her ikisi de birer yol, doğrusu yanlışı yok. Artılar, eksiler .... dediğim gibi birkaç mesaj yazdıktan sonra "hızlandırılmış" tecrübe sahibi bazı arkadaşların bu konuda çok keskin fikirleri oluyor... dikkat edin. Sonra sıkça xxx ses kartı aldım ama hiç keyfim yok ne amfi tavsiye edersiniz başlıkları doluyor foruma. Kart olayına da gidecekseniz çok güzel başlıklar var forumda karıştırın. Hiçbir şeyin ucuzu ya da meşhur tabirle F/P ürünü olanı uzun vadede kesin tatmin vermeyecektir. Piyasadan da yılların kabul görmüş tecrübelerinden de akıllı değilsiniz, gitar işi biraz masraf işidir onu unutmayın. Benim önerim kulaklık uzun vadede çok ciddi sağlık sorunları yaratacağı için genel çalım için amfi, kayıt vs özel hedefler için kart ve kulaklık olayına gidilmesi. Ya da adam gibi ses kartı ve bilgisayar ve en önemlisi monitor olayına girilecek. İşte burada da stereo hoparlör, referans monitor, studio monitor ve hatta PA hoparlör nedir iyi araştırmanız lazım – benim alanım değil uzatmıyorum.
İyi araştırmalar yolun başındaki herkese. Ben de epey yanlış amfiler aldım sattım bazı bilgileri para harcayarak öğrenmiş oldum, belki bu sayede tasarruf edenler olur okuyanlardan 🙂
Hiç kimse zahmet edip sağ üstteki Arama kutusunu kullanıp daha önce forumda bin kere yazılmış bilgilendirmeleri okumadığı, aynı soruyu soran 400 kişiye ne cevap verilmiş bakmadığı ve hatta bu konuda sabit bir başlık varken ona bile bakmadığı ve ben de her sorana benzer şeyleri yazmaktan bıktığım için şöyle bir şeyler yazayım dedim. Her yeni gelene copy paste yaparız artık.
- Aşağıdakiler naçizane tecrübe ettiğim amfiler ile edindiğim kişisel bilgiler ile sınırlıdır. Tartışmaya açık noktalar elbet olabilir.
- Bilmediğim kullanmadığım cihaz hakkında sağdan soldan duyduklarımla yorum yapmam. Laf olsun diye “çok tutuluyor”, “youtube’da epey bahsediliyor” gibi katkısız yorumlar yapmam.
- Herhangi bir marka veya satıcı ile bağım yok, bir şey översem sadece kendim memnun kaldığım içindir.
- Yazdıklarım mutlak doğru olamaz, kendi araştırmanızı da yapın.
- Bilgi ve yorum eklemekte serbestsiniz ama ilave bilgi olsun ... bence öbürü daha iyi gibi sübjektif goy goy olmasın.
Tavsiye konusu:
Bir numaralı kural eğer amfi tavsiyesi sorduysanız kesinlikle gelen modellerden önce tavsiye edenlere bakın. Bu forum 3 ay önce bu 6 telli şey gitar mı oluyor şimdi diyen ama 3 ay geçince hocamm şimdi şunu alacan bunu alacan diye ahkam kesen az bilgililerle dolu. Aman önce tavsiye vereni bir karıştırın daha önce neler yazmış, neler önermiş. Profiline girin son 10-15 mesaj attığı konuya bakın, %90 oranda nasıl biri, dikkate almalı mıyım anlarsınız. Söz gümüşse sükut altındır ... bir konuş, bin dinle gibi deyimler bu foruma pek uğramamış. Ben bunca sene sonra bile kimseye şunu al demem, artısı eksisi vs anlatırım karar senin derim. Tavsiyeyle iyi amfi seçimi buradan başlar, aşağıdakiler detay.
Başlangıç amfisi nedir?
Böyle bir amfi tipi yok. Ama gitara başlarken hem düzgün ses ve ton versin hem kullanması basit olsun hem de ucuz ve genelde pratik olsun (hafif ve ufak) diye gruplanan bir takım amfiler var. Yani isteyen Katana Mini ile başlar isteyen Marshall 4x12 stack kurar. Ama dediğim gibi artılar eksiler...
Lambalı amfi konusuna girmiyorum çünkü öncelikle başlangıçta çoğu kişi ya kısıtlı ya da kontrollü harcama yapmayı tercih edecektir. Olur da sevmezsem kolay satayım vs gibi faktörleri de düşünürler. Lambalı amfi istisnalar hariç hem pahalı bir yoldur hem de ucuz veya pahalı genelde her modelin kendine has bir tonu, tınısı olan bir alandır. Yani başlangıçta daha ton beklentisi ve zevki oluşmadan seçim yapmak zor olacaktır. En bilinen resmini görüp vaay be dediğimiz devasa Marshall stack’ler, Mesa Boogie’ler bir çok insan için aman istemez o ne biçim ton diye değerlendirilebilir. Lambalı işi biraz olgunlaşma gerektirir. Ha ev kullanıcısı ve acemilere olta atmak için 1-5w aralığında epey model doldu piyasaya, güzel olanları da var mesela bende HT-1 Metal var ama tek bir ton için keyifli ama başlangıç için tavsiye eder miyim bilemem, kısıtlayıcı olur. Bir de 1w lamba bile ev için epey yüksek bir ses verir. Zaten de full lamba değil hybrid amfi HT ama neyse oraya girmeyelim.
Kaç watt almalıyım?
En yaygın şehir efsanelerinden biri. Başlangıç için büyük ihtimalle bütçeyi de sınırlı tutarak zaten lambalı amfi bakmadığınızı varsayarsak, solid state, transistor, dijital... tabir edilen amfilerin tamamında watt ile ses seviyesi arasında çok da direkt bir ilişki yok. En yaygın yanlış, bilen bilmeyen, anlayan anlamayan hemen ev için xxx watt fazla 10’luk al, 15’lik al gibi yorumlar yapıyor. Kaç watt olduğu tek başına bir kriter değil. Hoparlör çapı, Master volume var mı ve nasıl çalışıyor gibi faktörler var. Değineceğiz.
Kaç inch hoparlör olmalı?
Bunun da tek bir cevabı yok yani büyük iyidir demek kısmen doğru. Ev tipi amfilerde önemli olan sesi/tonu güzel vermesi, headroom denilen hacmi dolduran bir ses çıkarması ve tabi malzeme kalitesi vs ... Mesela kendimden örnek vereyim, Yamaha THR II üzerinde 3.2 inch stereo hoparlör var, piyasadaki 3-10 inch arası neredeyse tüm “başlangıç” amfilerinden daha iyi performansı var. Gözü kapalı dinletsem odada 10 veya 12 inch combo bir amfi var hem de iyi bir amfi var dersiniz. Ama öte yandan yine kendimden örnek, 10 inch Celestion’u olan Blackstar Silverline kullanıyorum, onu da çalınca farkı net hissediyorsunuz. Yani biri iyi biri kötü diyemem ama büyük (ve kaliteli) hoparlör her zaman o sesi sadece kulak değil böğrünüzle fiziksel olarak da duymak için iyidir. Sonuçta ses fiziksel bir olay amfinin o thump denilen fiziksel varlığını da hissetmek keyifli. Hah burada sesi açabilir miyim sorusu gelecek...
Master volume ve kanal volume konusu nedir?
Adı üstünde sesi açan düğme. Bazı amfilerde Gain düğmesi yanında Volume ve ayrıca bir de Master düğmesi görürsünüz. Gain malum preamp’e giren gitar sinyali seviyesini ayarlar. Drive veya distortion’ın ilk oluştuğı yer burasıdır eğer daha önde pedal yoksa. Volume düğmesi eğer tek ise genelde sadece amfinin dümdüz ses seviyesi olur. Master olan amfilerde ise Volume genelde preamp’in volume’u gibi çalışır yani poweramp’e giren sinyali arttırır ve lamba “kırılmasını” simüle eden yani sesi açtıkça aynı lambalı gibi daha fazla crunch ton etkisi veren sanal bir etki yaratır.
Örnek verelim; ID:Core tipi amfilerde sadece Volume var. Açtıkça yükselir ses o kadar. Silverline veya ID:TVP serilerinde ise ayrıca Master var; bu amfilerde Gain’i ağzınızın tadına göre ayarladıktan sonra Volume ile poweramp drive denilen etkiyi kontrol edersiniz. Yani Volume köklersen “sanal” tüpleri o kadar zorlarsın ve o ikinci katman drive’ı alırsın. Master ise düz ses aç kapa düğmesidir.
Preamp, poweramp demişken, bahsettiğim tipte amfiler lambaları (tüpleri) simüle ettiği için ve de amfilerin pre ve power katında farklı tüpler kullanıldığı için çok fazla seçeneğiniz olur. Mesela az gain ile preamp’i zorlamadan drive alıp full Volume ile sadece poweramp drive almak başka bir ton, tersi ve aradaki her şey başka ton verir. O yüzden Master’lı amfiler daha bilgisayara takmadan bile çok fazla seçenek sunar. Şahsen buna teyit vereceğim amfiler tüm Katana’lar ve ID:TVP ve Silverline’lar. Ve elbette Nextone, Artist gibi daha üst serileri Boss’un. Bu sebeple hocammmm evde 100w ses açamazsın misal Katana’yı boşver NUX al diyen olursa ciddiye almayın.
Dolayısıyla tek başına “10-15w ev için yeter” yanlış bir tavsiyedir çünkü Master olmayan hele de ses düğmesi çok hassas olup çok az açınca bile yüksek ses veren bir amfi yerine örneğin 100w olup çift Volume ayarı olan Katana çok daha mantıklı bir seçenektir. Ya da en azından apartmanda şu kadar watt, bahçede bu kadar kalıplarının doğru olmadığını gösterir. Lambalı amfide ise biraz yüksek watt=komşularla kavga eşitliği doğrudur ama onun da çareleri var.
Katana 100w çok gelir 50w al diyen adam gördüm. Katana 100 üzerinde aynı zamanda 0.5w, 50w seçenekleri de var yani yarım watt!! Keza Katana 50’de de 0.5w ve 25w’a düşürme opsiyonu var. Yani tavsiye verirken dedim ya sallama tavsiyelere dikkat edin. Gözüyle Katana görmüş biri yazmaz bunu. K50 alacaksanız 100'de olan bazı özelliklere ihtiyacım yok daha az para vereyim diye alın, gücünden dolayı değil.
Şimdi burada soru sormanız lazım ..... madem watt ve Master volume ile bu iş komple kontrol ediliyor neden dijital bir amfi olan Katana’da attenuator var (0.5w’a düşürme). Güzel soru. Boss’un bu konudaki olayı biraz farklı. İddia o ki tüm düğmeler etkileşimli çalışıyor yani ben Master sadece ses seviyesi desem de Boss o da yükseldiğinde poweramp drive gibi bir etki yapıyor diyor. Bunu ancak çok yüksek seviyelerde belki test etmek mümkün ama evde genelde Master makul bir seviyede olunca ben almadım bu farkı. Ama gerekçe şu herşeyi zevkine göre ayarladın ama bu sefer 100w seviyesinde ses yüksek geldi, mesela bass’ı ya da davulu bile bastırır oldu o zaman hiçbir ayarı değiştirme ama watt’ı 100 değil de 50 yap ve hatta 0.5w yap diyor Boss. Ev kullanımında her şekilde oluyor, 100w ile de sorun yaşamadım, 0.5w yapınca da bir ton kaybı vs yaşamadım.
Katana ve Blackstar örneği vermem tamamen elimin altında oldukları için, bu özellikleri olan sadece bu iki marka değil elbette, üstte de dedim marka övmeye gelmedik.
Sesi açma konusunda hangisi rahat kullanılır?
Üstte yazdığım üzere öncelikle Master olan her amfi evde, yatak odasında vs çok rahat kullanılır. Master yoksa o zaman kullanıcı tecrübelerini okuyun. Tek volume pot’u varsa Lineer mi Logaritmik mi, hassasiyeti nasıl vs sorun. İstisna her zaman vardır, mesela geçen forumdan bir Vypyr 30 aldım, Master var fakat pot aynı Fender amfiler gibi çok az çevirince bile dev ses çıkıyor, alet ya sıfır ya 1 seviyesinde kullanışlı sesi 2 yaparsam alt kat imalı imalı bakıyor otoparkta rastlaşınca. Ama dediğim gibi post-gain vs bazı ayarlarla onu bile kısmam mümkün. Pre ve post gain her amfide yok boşuna aramayın, Peavey’e özel. Master var veya yok modelden bağımsız genelde Marshall MG modelleri ve Fender’lerin tamamı bu açıdan kötü. Yani sesi çok az oynatınca bile yeterli çıkıyor biraz açayım diyince çok fazla geliyor. Champion 20 vardı mesela düğme 12’ye mi ne gidiyor, ben 1’e açıp araya da kağıt sıkıştırmıştım ne aşağı ne yukarı oynamasın diye, 2-3 de oluyor ama 4’te evi duvarı inletiyordu. Neyse çok telaşlık bir konu değil ama bazen insanlar buna hiç dikkat etmeyip sonra ya gece açamadım vs diye dertleniyor.
Boyutu önemli mi? ... (amfinin)
Çoğu kişi ya zaten yeni başladım maksat ses çıksın diye Blackstar Fly, NUX gibi şeyler yöneliyor. Bir iki eksik bilgili, yalandan tecrübeli arkadaş da gazı verince alıp mutsuz oluyorlar. Bu tip amfiler asla ve asla amfi yerini tutmaz. Bunlar oyuncaktır, kuru kuruya egzersiz yaparken maksat ses çıksın denilecek şeylerdir. Bunların en kralı ezici olarak Katana Mini’dir ama o bile esas amfi değil yardımcı bir aparat olabilir. Mesela arkadaşa giderken sırt çantama atayım orada tıngırdatırız, Katana 100 taşıyacak halim yok derseniz kullanışlı olur. Küçükleri çok da kötülemeyeyim ama her işin bir adabı var, aman iş görsün diye yüzlerce liranızı oyuncağa yatırmayın. Öte yandan harika oyuncaklar da var, mesela merak eden araştırsın Hotone Nano Legacy serisi kafa amfiler ve kabinleri var, paket halinde harika ve üstelik o minicik kafanın Cab çıkışı da var 🙂
Neden her sorana ID:Core v3 öneriliyor?
O amfiyle ilgili uzun uzun yazdım. Açıkçası bir optimum çözüm listesi yapsam maddelerin çoğuna + atarım o yüzden tavsiye ediliyor. Dertsiz tasasız, makul fiyat “başlangıç” için ideal amfi. Neden?
Öncelikle o tipte rakipsiz Yamaha THR varken başkasının suratına bakmam ama gel gör ki THR, v3’ün tam iki katı fiyattan başlıyor. ID:Core bilgisayara takmadan bile plug’n play tarzı kullanışlı ama basit bir kaç app ayarlamasıyla oldukça tatminkar bir ses/ton veriyor. Elbette kendi segmentinde. Kalkıp bana Silverline mı ID mi dersen cevabı belli. Dünyanın en iyi amfisi diyemem ama pek çok kriteri sıraya dizince büyük oranda hepsine pozitif check atan ideale yakın çözüm sunan bir amfi. O yüzden herkes övüyor diye uzak durmaya gerek yok, haddince ve kendi çapında oldukça iyi amfi. Ta ki v4 çıkana kadar çünkü yıllardır da v2 övülüyordu 😊.
Ses kartı mı amfi mi?
Bu konu ayrı bir başlık gerektirir. Her ikisi de birer yol, doğrusu yanlışı yok. Artılar, eksiler .... dediğim gibi birkaç mesaj yazdıktan sonra "hızlandırılmış" tecrübe sahibi bazı arkadaşların bu konuda çok keskin fikirleri oluyor... dikkat edin. Sonra sıkça xxx ses kartı aldım ama hiç keyfim yok ne amfi tavsiye edersiniz başlıkları doluyor foruma. Kart olayına da gidecekseniz çok güzel başlıklar var forumda karıştırın. Hiçbir şeyin ucuzu ya da meşhur tabirle F/P ürünü olanı uzun vadede kesin tatmin vermeyecektir. Piyasadan da yılların kabul görmüş tecrübelerinden de akıllı değilsiniz, gitar işi biraz masraf işidir onu unutmayın. Benim önerim kulaklık uzun vadede çok ciddi sağlık sorunları yaratacağı için genel çalım için amfi, kayıt vs özel hedefler için kart ve kulaklık olayına gidilmesi. Ya da adam gibi ses kartı ve bilgisayar ve en önemlisi monitor olayına girilecek. İşte burada da stereo hoparlör, referans monitor, studio monitor ve hatta PA hoparlör nedir iyi araştırmanız lazım – benim alanım değil uzatmıyorum.
İyi araştırmalar yolun başındaki herkese. Ben de epey yanlış amfiler aldım sattım bazı bilgileri para harcayarak öğrenmiş oldum, belki bu sayede tasarruf edenler olur okuyanlardan 🙂