Goruntuye muzik yapmak: teknik ve estetik konular

Forumda yaptigim nabiz yoklamalarindan anladigim kadariyla, goruntuye muzik yapma konusuyla ilgilenen epey arkadasimiz var. Ben de birkac senedir bu ise kafa yormaya basladim, birkac projem oldu, ama henuz ogrenecek cok seyim var, o yuzden boyle bir baslik acayim, bildiklerimizi paylasir, bilmediklerimizi sorar, hep birlikte birseyler ogreniriz diye dusundum.

Aslinda isin teknik bolumu eskisine gore cok kolaylasmis durumda. Eger bilgisayarinizda belli basli muzik produksiyon programlarindan biri varsa (Cubase, Sonar, ACID, Logic, Pro Tools, Nuendo) avi, mpeg veya mov (Quicktime) formatindaki herhangi bir dosyayi “import video file” diyerek projenin icinde acabiliyorsunuz. Projenize yeni bir “video track” ekleniyor, burada filmi temsil eden kucuk kareler (thumbnails) goruyorsunuz, bir de ayrica ufak bir video ekrani acilip filminiz orada gosteriliyor. Eskisine gore cok kolay diyorum cunku bu islem bir kez yapildiktan sonra yaratacaginiz seslerle goruntunun senkronizasyonu hicbir zaman kaybolmuyor, dolayisiyla goruntudeki belli bir olaya muzikte belli bir motifle karsilik vermek isterseniz bu tur seyleri yapmak son derece kolay.

Muzigi yapip bitirdikten sonra miksaji export edip herhangi bir video edit programinda goruntunun uzerine ekleyebiliyorsunuz. Nuendo bu ekleme islemini kendi icinde yapabiliyor, diger programlarin boyle bir yetenegi var mi bilmiyorum.

Isin estetik yanina gelince, goruntuye muzik yazmanin bazi kurallari var ama gunumuzde bu kurallarin cogu sorgulaniyor ve uygulanmiyor, ki bu da yaraticilik acisindan olumlu birsey tabi. Artik kosusturan insan goruntulerinin ardina agir bir orkestral muzik veya romantik bir goruntunun ardina distorsiyonlu gitar yuklu enerjik bir muzik koyabilirsiniz, ille su tur goruntuye su tur muzik gider diye birsey yok. Yaptiginiz sey mantiga ne kadar ters gelirse gelsin, eger dinleyenler yaptiginiz seyi begeniyorsa basariya ulastiniz demektir.

Yalniz genel bir “kural” varsa o da muzigin eskisi gibi goruntudeki her ufak nuansa cevap vermesinin gerekli olmadigi. Eski Tom ve Jerry cizgi filmlerine bakarsaniz, ekrandaki her hareketin muzikte bir karsiligi oldugunu farkedersiniz. O zaman bu tur senkronizasyonlarin kagit-kalem, hesap cetveli ve karin agrisi ile yapildigi dusunulurse insan yapilan ise saygi duyuyor, ama gunumuz anlayisina gore biraz demode bir yaklasim bu. Goruntudeki hareketleri desteklemek icin gunumuzde muzik degil ses efektleri kullaniliyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Bu kisa giristen sonra ilk ornegi de ben vereyim. Goruntu internette buldugum bir Peugeot 406 reklamina ait. Peugeot disindaki hersey, diger otomobiller, insanlar, binalar 1900’lerin basindan kalma. Peugeot disindaki hersey siyah beyaz. Klip 30 saniye suruyor, ve bir ciftin randevularina gelmelerini konu aliyor, kiz yuruyerek geliyor, adam Peugeot ile, ama trafik var, yol degistirmek zorunda kaliyor ve biraz gecikiyor, tam kiz boynu bukuk ayrilmak uzereyken yetisiyor. Mutlu son.

Aslinda goruntulerde oldukca fazla hareket var, ama izleyince goreceginiz gibi klibin genel havasi aslinda son derece romantik. Ben de zaten portfoyume romantik birseyler eklemek istedigim icin bu klibi secmistim (her muzisyenin portfoyunde romantik birseyler olmali :D ), dolayisiyla romantik bir piyano parcasi yaptim ve yaylilarla destekledim. Benim daha once buraya astigim “kaba” parcalarimi dinleyen arkadaslar burada cok farkli bir muzikle karsilasacaklar.

Klip kisa oldugu halde aslinda icinde epey farkli duygu var: randevuya gitme (heyecan, beklenti, guzel bir yaz gunu); bekleme (merak, endise); kavusma (mutlu son). Bunlari armoniyle desteklemeye karar verdim. Parcada toplam 7 akor var, once major tonlarla acilisi yaptiktan sonra isler ters gitmeye basladiginda dominant 7’lere geciliyor ve bir-iki tension (ceken) notasi duyuluyor, ondan sonra hafif bir kadansla hersey yerli yerine oturuyor. Klibin bitmis halini asagidaki okutiklayarak yukleyebilirsiniz. Internet baglantiniz yavassa sag mouse tusunu tiklayip once bilgisayariniza yukleyin, yuklendikten sonra izleyin, cunku bu ne de olsa bir video file ve hacmi biraz fazla (9.400 KB civari):

:arrow:

Muzigi yapmak miksaj dahil bir saatimi aldi, once klibi Nuendo’ya import edip izleyerek piyanoyu caldim, sonra uzerine yaylilari giydirdim. Seslerin tumu Garritan Personal Orchestra’dan geliyor, henuz % 100 randimanla kullanmaya baslayamadigim cok derin bir program bu. Yayli seslerinde kulaginiza bir yapaylik gelirse suc programda degil, bendedir.

Normalde yaylilar orkestradaki yerlesimlerine uygun olarak pan edilir, yani birinci kemanlar yaklasik saat 10 pozisyonunda, ikinci kemanlar saat 11’de, viyolalar ortada, viyolonseller ve kontrbaslar yaklasik saat 1 ve 2’de gibi. Fakat ortada piyanoya biraz yer acmak icin herseyi biraz daha kenarlara ittim, comme ca:

:arrow:

Evet, bu gercekten zevkli bir konu, ilgilenenler buyursun katilsin, varsa calismalarindan ornekler versin, acimasiz elestirilere devam, hep birlikte ogrenelim.
 
Çok faydalı bir başlık oldu/olucak.

Bende şu anda var olan bir besteye video çekmek ile uğraşıyorum :) Durumun tam tersi oldu :) Bitirdiğimiz anda paylaşmayı iple çekiyorum.

Sound engineer kafası video editing e çok kolay bir şekilde adapte oluyor :) Görselliğede bir şans vermenizi tavsiye ederim

Çok fazlada bir bütçe gerekmiyor bunun için, arkadaşın video kamerası ( bu durumda arkadaşa başrolü vermek zorunda kalıyorsunuz ), piknik tüpü tava fog fluid, raylı kamera yerine patenli kameraman......

Bakalım seni klipte oynatıcam vaatlerine dişi kişiler nasıl yanıt vericek :p
 
Doruk, tebrik ederim çok başarılı.Fakat aklıma takılan bir kaç nokta oldu.
Finaldeki vurgunun fotoğraf makinasının diaframının kapanmasında mı yoksa filmin fotoğraf haline geldiği o an mı olmalıydı?
Çünkü iki final varmış gibi oluyor ve sondaki donan kare havada kalıyor.
Bir diğer nokta, giriş beni hafifçe rahatsız etti yani devam eden bir şey kesilmiş ve biz kesilen kısmını izliyoruz gibi hissettim.
Üçüncü ve son nokta, kurgu müziğe nazaran daha tempolu.Senin de önceden belirttiğin gibi.

Ama kurguya uygun güzel geçişler var.Yol yapımı sırasındaki düşüş hoş olmuş.

Bunun orjinalini bulabilir miyiz?Merak ettim... :)

Bu arada ben de bir şeyler koymak istiyorum ama video yerleştirmek bir alana her babayiğidin harcı değil. :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Selcuk,

Finaldeki vurgunun nereye denk gelmesi gerektigine uzun uzun kafa yordum. Deklansore denk gelmesi bana en uygun gibi geldi cunku o mutlu ani yakaliyor ve ardindan fotografi goruyoruz, o anin surup giden bir hatirasi gibi, o sirada fonda da o notanin salinimlari surup gidiyor. Ama bunlar cok kisisel kararlar ve bana dogru gelen sana ters gelebiliyor tabi.

Girisin sana o hissi vermesi sanirim yaylilarin lafa biraz ani girmesinden kaynaklaniyor. Genellikle yaylilarin girislerine volum otomasyonu verip tatli bir fade-in yaparim, kulaga daha dogal gelir. Bu sefer yapmadim, demek yapsaydim daha iyi olacakmis.

Kurgunun temposunu yakalamaya calissaydim reklamin tum havasi degisecekti. Bu konudaki kararimda israrliyim. Reklamin "retrospective" bir havasi var, yani "hatirliyor musun, az daha bulusamayacaktik, ama aslinda ne guzel bir gundu" gibisinden. Izledigimiz guncel bir olay degil, bir ani, o da telasli degil sakin bir muzigi hakediyor bence.

Bu reklamin orijinali internette var, ama siteyi dizayn eden arkadaslar anlamsiz bir takim javascript denemelerine girdikleri icin sayfaya dogrudan linkle ulasmak mumkun degil. Once surayi tikla:

http://www.adeater.com/bin/view.cgi...welcome2.html,1,ZurlW/MULTI/html/cinema.htmlZ

Acilacak sayfada "Click here" dugmesini tikla. Sonraki pencerede sol taraftaki "Brand" kutucuguna Peugeot yazip "search now!" dugmesini tiklarsan sag tarafta bir liste cikacak, orada 406'larin en sonda yer alanini sec. Slogan "Pour que l'automobile soit toujours un plaisir."

Filmin gectigi doneme cok uygun bir secimle Erik Satie vari bir solo piyano parcasi kullanmislar. Son nota da tam Peugeot ambleminin ciktigi ana denk geliyor. Son derece basarili.

Bu arada ben de bir şeyler koymak istiyorum ama video yerleştirmek bir alana her babayiğidin harcı değil.

Bu video dosyalari cok buyuk oldugu ve bandwidth yedigi icin turkrock sitesine degil, kendi sitemin bir kosesine yerlestirdim. O yuzden muzik dosyalarinda oldugu gibi "gonderin ben hallederim" diyemiyorum. turkrock serverlerini gocertmeyelim sonra :D
 
Selam arkadaşlar...;
Bu başlık benim baya ilgimi çekti..
ben de 2000 yılından beri görüntü müziği yapıyorum film/ reklam ..v.s. ....
hatta bu konuda kısa bir eğitimim de oldu..
Cubase de video import yapmak için bilgisayarda TV kartı olması gerekli mi diye bir soru sormak isterim.??!
 
Doruk, tabii ki bunlar benim düşüncelerim.Final için söylediğin şey çok doğru o salınma hissi yakalanıyor zaten ama benim demek istediğim vurgu tam o donan karede olsaydı nasıl olurdu? Merak... :)

Orjinalini seyrettim, hakikaten Eric Satie havası var.Bu arada ufak bir efekt olayın gidişatını ciddi şekilde değiştirmiş.


Sevgiler
 
Ghelida sorunu tam anlayamadım, betacam veya herhangi bir kamerdan, video oynatıcısından mı import yapacaksın?Çünkü cubasede import ya mpeg ya da avi dosyası şeklinde oluyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Selcuk,

Aslinda dedigini ben de merak etmiyor degilim, bir firsat bulursam bu dosyayi tekrar acip hem yaylilarin girisini biraz yumusatmayi, hem de finaldeki piyano notasini dedigin yere kaydirip denemeyi planliyorum. Yapabilirsem buraya koyarim, ikimizin de meraki giderilmis olur :D

Ghelida,

Goruntu elinde mpeg, avi veya mov dosyasi olarak mevcutsa bunu Cubase'e import etmek icin hicbir hardware'e ihtiyacin yok. Tepedeki menude Project'e gidip add track -> video track diyeceksin.

Eger goruntuyu VHS kasetten veya bir kameradan almak istiyorsan o zaman bilgisayarinda bir cesti video capture kardi bulunmasi gerekiyor.
 
Eğlenceli iş. Ben amatörce kendimce takılıyorum arada bu konularda. İlk olarak müziğe görsel efektle başladım. Domokun sen tersini yapıyorsun. Bu tip çalışmalar aslında eskizlerle başlar. Çok ta eğlenceli olur. Ama gerçekten çok iyi güçlü bir PC lazım. Yoksa görüntüler PC yi çok yoruyor. Çok vakit alıyor. Ama insan meraktan sonucu görmek için de bekliyor tabi.

Duygulara müzikle sinkronizxe etmek çok keyifli. Özellikle dramatik sahnelerde ters etkili efektler bugünlerde çok yaygın: mesela arabası taklalar atrak devrilen ve acıklı bir film olan bir yapıtta araba takla atarken çok hafif ve neredeyse romantik, yavaş bir piano çalıyor. Araç patlıyor vs... ilginç duyguları ilginç şekillerde yansıtmak ta bir sanat.
 
güzel konu ama benim asıl ilgimi çeken audio kayıt olayını iyice oturttuktan sonra baslıyacagım görüntüye 5.1 ses eklemek.asıl güzel olan bu ama onun için 24/192 bir sistem , iyi 5.1 ses kartı ve hoparlöre ihtiyacım olacak .yani sonraki bir iş.
 
roni sen o biraları (avatar!) içerken çok iyi miks yaparsın. Orjinal olur :)

24/192 ye gerek yok 24 bit olan her tür işe girsen yeter. Çok kasmana gerek yok.
 
roni sen o biraları (avatar!) içerken çok iyi miks yaparsın. Orjinal olur
biliyordum birileri böyle bisey yazacak.

biryerlerden hatırlıyorum .dvd standardı 24/192 diye.demekki yanlıs hatırlıyorum.
 
DVD ye basmak kolay. 5.1 sistemi toparlamak olay! Pek kafiyeli oldu :) Ses ve görüntü işlerinde beni en çok PC konfigürasyonu kasıyor. Mac olsa ancak toparlar. Türkiye'de Mac'ı olmak her çözemediğin sorunda çok para harcamak demek. Servis çok yetersiz. Ne edicez bilmiyorum.
 
Doruk abi bırak forumu morumu şimdi , sen bunu direk Peugeot a göndersene...?!? :) Çok tatlı olmuş, ama sadece videonun hızını çok az , birazcık, bir gıdım azaltsaymışın sanki daha bir şey olurmuş, çünkü videonun içindeki cümleler yakalanamıyormuş gibi bir his verdi bana.
 
Benim de bir cell animation projem olmustu okulda, ona müziği yazmıstım, bir ara zaman bulup upload etmeye calısacagım ama 18 mb compressed hali(mpeg). :)

Yazılanlar cok faydalı gözüküyor, henüz adamakıllı videoları indirip konusulanları kavrayamasam da.. Bu konunun acılmasına ısrarcı oldugum icin iki kelam edeyim, önemsemediğim zannedilmesin :) Zamanım oldugunda daha detaylı okuyacagım zaten, merak ettiğim bir konu, teşekkürler.

Bu işle ilgilenen arkadaslar icin: Türkiye' de jingle piyasasında işlerin yarısından fazlası "jinle house" adlı firmanın ürünü. Reklam amaclı demiyorum, zaten yakınım felan da değiller, yalnız son beko tablet pc reklamındaki işleri özellikle cok hosuma gitti, ben de onları bu sayede duydum (reklamda selma ergec' in oynaması da ayrı bir olay tabi, fanıyız). Bu tarz işlerle haşır neşirseniz direk başvuracagınız yer yani burası :) Jingle piyasasında calısan ünlü bir müzisyenin de röportajını bir dergide okumustum, o dergiyi bulunca, yararlı olabilecek ilginc şeyleri postalarım.

O bahsettiğim beko reklamı. Jingle' ı dikkatli dinlediğinizde melodiyle uyumlu bir şekilde sonda "bekkooo" dediğini duyuyorsunuz bir vokalin, ben biraz gec farketmiştim. Verilmek istenen hi-tech imajı, kullanılan sesler ve melodiyle kesinlikle yansıttıklarını düşünüyorum(video da cok basarılı, ortamın renkleri özellikle daha soguk gösterilmiş, ekranda cıkan fotograflar metronun genel havasına tam zıt düşüp, öne cıkacak şekilde sıcak renkler iceriyorlar). Müzikte cok basit bir kompozisyonu tekrarlamıslar ama hikayenin gelişimine göre, melodinin arkasına sürekli birşeyler ekleniyor. Video burada:

http://www.beko.com.tr/download/reklamlar/laptop.zip

Bu arada Selma Ergeç' e benzeyen bayan forum müdavimlerinin bir an önce benimle kontaga gecmelerini rica ediyorum... Yok yani, ben de bir reklam filmi cekeceğim de, oyuncuya ihtiyacım var :p
 
Atalay,

Hocam o kadar da gozunde buyutme, oyle cok canavar gibi bir bilgisayara ihtiyac yok bu isler icin. Bak bende P4 2.4 MHz ve 1 GB RAM var, goruntu kartimin bellegi 64 MB (ki bugun icin cok mutevazi sayilir).

Bu projeyi yaparken en ufak bir hickirik dahi olmadi, ki Garritan Personal Orchestra gercekten bilgisayara yuklenen bir program.

Soyle 128 MB bellegi olan cift monitor cikisli bir video kartin varsa, her turlu video isini rahatca yapabilmen gerekir. Kaldi ki sen Pro Tools kullaniyorsun, hardware destegi sayesinde CPU'ya Nuendo'dan cok daha az yukleniyor olmali.
 
awake,

O reklami biliyorum (uydu sagolsun). Muzik dikkatimi cekmisti, cok basit ama etkili. Zaten ticari muzik olayina girdigin zaman formul de budur; amac dunyanin en guzel bestesini yapmak degil, carpici, akilda kalici birseyler yapmak.

Zaten Beko begenip parayi bastirdigina gore proje basariya ulasmis demektir, ticari muzigin de altin kurali bu iste :D
 
Domokun, tabi ürünün satısına faydasını bilmem ama bircok kişinin bu reklamdan bahsettiğini biliyorum, en azından benim dilime dolandı melodi. :)

Luke Sullivan' ın reklamcılıkla ilgili "satan reklam yaratmak(Hey whipple, squeeze this, a guide to creating ads)" adlı güzel bir kitabı var, müzik dısında bu konuyla ilgili genel bir perspektiften bakmak isteyen, keyifli yazılmıs, herkese hitap edebilen bir kitap arayanlara tavsiye ederim.

Konuyu dagıtmadan...

Bahsettiğim dergiyi buldum bu arada. FHM subat 2004 sayısı(evet evet, FHM alıyorum arada, itiraf ediyorum :p ). Jingle jungle isimli bir firmada calısan Ömer Özgür' le bu işe dair güzel bir röportaj var. Yarın buradan önemli buldugum şeyleri yazacagım, su an cook yorgunum...

(işin ilginci aynı dergide selma ergec var, kapakta hem de :D )
 
Geri
Üst