Goruntuye muzik yapmak: teknik ve estetik konular

Sonunda indirebildim bende. Müziğe diyeceğim yok ama videoyu başarılı bulamadım. Hızlı akış olması gereken romantik havayı bozuyor. Birde sahne değişimleri müziğin temposuna uymayınca biraz garip geldi bana
 
Pek konuyla alakalı olmayacak ama Awakeone; bir kaç kere daha cell animation yazdığını gördüm, aman diyeyim animatörler bunu görmesin topa tutarlar alimallah (bir de hangi otelde animasyon yapıyosunuz deyince feci sinirleniyorlar).Hocam o "cel animation".Cell yani hücre değil.Bu da böyle bir not olsun. :)
 
a transparent sheet of celluloid on which objects are drawn or painted in the making of animated cartoons

Buradan geliyor.Yani asetat kullandıkları için 2d animatörlere cel animatör deniyor.

Bu arada cell olarak da kullanılıyormuş ama sanırım cell(yani hücreyle) karışmasın diye cel tercih ediliyor.
 
skatheist demiş ki:
Sonunda indirebildim bende. Müziğe diyeceğim yok ama videoyu başarılı bulamadım. Hızlı akış olması gereken romantik havayı bozuyor. Birde sahne değişimleri müziğin temposuna uymayınca biraz garip geldi bana

Ozan bitirince bir yere upload edebilirsen izlemek isterim merak ettim açıkçası ..
Ben bu işi çok düşündüm ama zor ya gerçekten bir iki kayıt yaptım ama hiç de öyle tahmin ettigim gibi olmadı bir kaç reklam downloads ettim sadece görüntüye bir seyler ekledim ama başarılı oldugum söylenemez..
 
Görüntüye müzik, endüstride genelde işin son ayağıdır.Bir iş genelde en son müzik yapacak vatandaşa gelir.O yüzden sevgili videocular sallana sallana, keyifle kurgularını yaparlar, işin bitiş tarihine en yakın zamanda size gelirler, "abi 3 saat içinde bunu teslim etmeliyiz" benzeri laflarla sizi çileden çıkarırlar,Siz, "Video kaç dakika?" dersiniz ve karşınıza 5-6 dakikadan daha kısa bir şey çıkmayacağını bilirsiniz.(tanıtım filmleri için konuşuyorum).Hele önünüze 15 dakikalık videolar gelebilir, o zaman napacağınızı şaşırırsınız.Yine de eğlencelidir görüntüye müzik yapmak.

Özellikle animasyon için.İlk etapta seslendirmesini yaparsınız(ki çok zevklidir), sonra sesleri edit edersiniz, (biz buna ses kesmek diyoruz, hiç zevkli değildir), bunları verirsiniz animatörlere, güzel bir şekilde dudak hareketlerini oturturlar.(3d animatörler biraz işin kolayına kaçıp sadece 3 dudak hareketi kullanmayı tercih ediyorlar).Sonra müzikler, aslında ben her zaman müziğe uygun yapılan kurgunun daha iyi olduğunu savunuyorum.O nedenle müzisyenin biraz kasıp, senaryoyu iyice sindirip ona uygun bir şeyleri kurgudan önce ortaya çıkarması yapılacak işin daha ahenkli olmasını sağlayacaktır.
Bunun için, filmin storyboardunun çok açıklayıcı, hissettirici olması gerekir.Gerekirse animatik storyboard kullanılır ve müzisyenin işi ciddi bir şekilde rahatlar.
 
Bende üniversite sinama klubünün filmlerinin müziklerini yapıyorum daha dogrusu ses kayıt vs vs sesle alakalı herşey bende Gerçekten zor iş. ben film müzigi yapacagımda 1 hafta istiyorum senaryoyu okuyorum filmi defalarca izliyorum ondan sonra akış semasına göre müzikleri yapıyorum en makbulu bu bence aceleye geldimi olmuyor...
 
Proje yavaşladı şu an, şimdi tripod almamız gerekiyo, birkaçtanede kostüm var yapılıcak onlar için para biriktiriyoruz :) Şu firewiredan/usbden bağlanabilen kameralardan olsaydı daha rahat olacaktı işimiz.

Birde ters mantık var şu anda, müziğe görüntü çekiyoruz, o dahada zor oldu, metronom eşliğinde sahne çekmece :)
 
Ska, metronoma göre görüntü çekmek için kasılmayın.Bunlar kurguda hallolacak şeyler.Ufak bir senaryo yazın, bolca görüntü çekin sonrada bir kurgu programında bunları birleştirin.İlk etapta çektiğiniz görüntüleri ayıklayın, kullanacaklarınızı bir kenera koyun.Aslında müzikten bağımsız yapılan bir kurgu üzerine müzik yapmak daha zor ama müzik üzerine kurgu yapmak daha kolaydır.O nedenle ters bir durumunuz yok.Eğlenin, eğlenceli şeyler yapın, sonrada koyun bir yere izleyelim. :)

Kolay gelsin...
 
skatheist demiş ki:
Proje yavaşladı şu an, şimdi tripod almamız gerekiyo, birkaçtanede kostüm var yapılıcak onlar için para biriktiriyoruz :)

Patenli kameramanlar, kostumlu oyuncular... merak ettim bu calismayi simdi :D

Biran once bitirin de izleyelim sunu!
 
haklı olabilirsin domokun. sadece o grafik programı yuklendiğinde çok rahat çalışabilir galiba. Pek fazla deneyimim olmadı video işleriyle. Ama mantıklı dedin :)
 
Zaten kurgu programında birleştirilecek gibi çekiyoruz, ama yine sahneleri kafada kurmak ve parçanın hangi aralığına sığıcaksa aşağı yukarı o aralıkta çekmeye çalışıyoruz. Daha deneme çekimlerinden başka bişey çekemedik, eksikler var, ama kostümü tamamlıyalım başlıyacaz :) ( kostüm dediğimde üstü baskılı bir t-shirt, dekor dediğim buzdolabı kutularından yapılmış duvarlar, Gerçek Kesit gibi olmazsa iyidir :))
 
Yahu, hazır konusu açılmışken...
Şu Renault Megane reklamındaki (hani adam masanın altından hareket ettirdiği mıknatıs ile, masadaki minyatür arabayı hareket ettiriyor.) müziği bilen var mı? Sevdim... Evet çok sevdim... (Sonu biraz dramatik oldu ama neyse...)

;)
 
Arkadaslar, yogunluktan ve üşengeçlikten dolayı baya bir gecikerek bahsettiğim Ömer Özgür(Jingle Jungle) röportajının konuyla ilgili kısımlarını buraya aktarıyorum.

(kaynak: FHM dergisi Şubat 2004)

Jingle Jungle Ne zamandır faaliyette?
Aşağı yukarı 7 senedir açık, ben reklam müzikleri yapmaya başladıktan sonra şirket kurmak zorunda kaldık. Çünkü müşteriye fatura kesecek şirket lazımdı. Biz burada ayakkabı satar gibi istek üzerine müzik yapıyoruz. Artık neye sipariş gelirse. Adam diyor ki, kardeşim benim şu kampanyama müzik lazım, öbürki diyor ki benim filmime lazım. Bazıları bayii toplantıları için marş istiyor. Ahbap çevresinde evlenme törenlerine bile müzik isteyen oluyor.

Özel bir durum bu...
Tabii ki, düşünsene senin için yazılan bir şeyin notaları dağıtılıyor ve adamlar bunu çalıyor. Adam yaptığı gösterişli törende 10 tane havai fişek atmasa bu para çıkar zaten.

Müziği neye göre yapıyorsun?
İsteğe göre. Ürününün tanıtımında ne derdin varsa ona göre müzik yapıyoruz. Bir markanın bize vereceği duyguyu perçinleyecek bir şey üretiriz biz. İnsanlar farkında olmadan o kadar çok müzik dinliyorlar ki. Artık haberlerde bile ortamı kasvetlendirmek için müzik döşeniyor. Çıkart müziği fondan, o kadar etkileyici olmayacak.

Ses her türlü görüntüde önemli değil mi?
Bir porno film düşün kapa sesini izle, evet yine de tahrik edici olabilir. Ama görüntüyü kapayop sesi açarsan, sen mutfakta olsan bile tahrik olabilirsin. Dert neyse onu çözeriz yani. Parfüm gibi bir şeydir bu. Bir kadına bazı parfümler acaip yakışır. Ben de görüntüye yakışan müziği buluyorum. O müziği üretmek aslında o kadar da büyük hadise değil. Asıl önemli olan neyin neye yakıştığını bulmak.

Diğer aranjörlerden farkın ne peki?
Benden çok daha kaliteli adamlar var piyasada, ama bu işi yapmıyorlar. Çünkü, bambaşka bir iş. Duygularını belirten bir müzik üretmek çok farklı bir durum.

Yapım aşamasından biraz bahsetsene?
Bizde bağlayıcı etken görüntüdür. İlk önce görüntü gönderilir ve bu görüntülerle birliktelik sağlayacak duyguları oluşturma durumu. Bazen de yoktan ses üretmek de gerekiyor, ses tasarlamak yani. İlk önce sesleri tasarlıyorum ki sesler özgün olsun, o markaya göre olsun - (awakeone' ın dipnotu: İlgilenenler icin, ses tasarımı konusu hakkında "sound design" baslıklı konuda iki kelam edilmişti, forumda "arama" kısmından bulabilirsiniz) - Filmi çeken yönetmenle de konuşmamız olur, onun duygularını yansıtabilmek için.

Hiç beğenmeyen oluyor mu yaptığınız müziği?
Oluyor tabii, ama hiçbir zaman müzikal kaliteye laf gelmez. Kimi der, bu bize çok kadınsı geldi, biz de o zaman düşünürüz, oradaki kemanı çıkartsam mı acaba. Saksafon koysam daha mı iyi olur diye. Bazısı der ki çok soğuk geldi, biraz daha sıcak olabilir mi. Çok sebepten geri dönüş olabilir, kullanılan seslerden de, genel şarkı yapısından da.

Bu işin zor tarafları yok mu peki?
Reklam müzisyeninin tarzı olamaz. Bir şey üretirsin, soundu Prodigy' e benzer, vokalini Marilyn Manson gibi tasarlarsın, ama sonraki projede adam senden caz ister. Her türlü müzik türüne yatkın olman lazım. Müzik türlerini dinleyip onları takip etmen gerekiyor.

Çok para var mı bu işte?
Fikir bu, sıfır liraya da satabilirim, bir milyon dolara da. Mesela müşteriler bazen, niye bu kadar pahalı, 20 sn. tin tin diyorlar. Ama tin tin de işte, ona bakarsan Pamukbank diyor, ona 30 milyon dolar ödeniyor.


Bir bilgisayar ve programları yeterli mi bu iş için, çoğu insan böyle düşünüyordur çünkü.

Bir sürü insan bizim sadece bilgisayarla müzik yaptığımızı düşünüyor. Bunu yapan insanlar kendileri o bilgisayarda grafik programı işletiyor, mektup yazıyor, muhasebe tutturuyor. Kardeşim senin ay sonu muhasebeni bilgisayar mı tutuyor? Şirket yazışmalarını bilgisayar mı yazıyor? Bilgisayar save ediyor. O kadar sıkıldık ki en sonunda panoya "Jingle Jungle Hand Made" yazdık. Çünkü baş edemedik. Mantalite bu noktada olunda ülkede üretilen müzikler mucize ya.
 
Ah Ömer ah, bir zamanlar The China Band diye bir grubu vardı, diğer çocukların isimlerini hatırlayamadım şimdi, Hâlâ keçi sakallı mı acaba :roll: çok iyi müzisyenlerdi onlar, ama Jingle-Jungle.com web sitelerinde http://www.jingle-jungle.com/6j/eng.html adresinde çalan şarkı da bana Bill Withers'ın "Ain't No Sunshine" adlı parçasını hatırlattı biraz :D

Bu arada Britanya'nın Nezih Ünen'i, buranın en tanınan, en çok reklâm müziği yapan müzisyeni Tot Taylor ile yapılan bir röportajı okumak isterseniz buradan buyurun Sound On Sound web sitesine. İlginç bir adam, ben çok şeyler öğrendim "how to nick musical ideas and get away with it" konusu üzerine ;) :

http://www.soundonsound.com/sos/aug03/articles/tottaylor.htm

İngilizcesi olanlara maalesef, tercüme etmeye vaktim yok.
 
Dergideki fotoğrafta, top sakal ve bıyığı var, saclar dökülmüş, vurmalının başında oturuyor, şirin bir tip. :LOL:

Tot Taylor röportajı da hoşmuş bu arada :)
 
Geri
Üst