Gitara yeniden başlamak

5 sene önce başladım gitar çalmaya. İlk 2 sene klasik gitar çaldım sonrasında elektroya geçtim. Ancak bu 5 senenin 3,5 senesinde falan aktif çaldım. Kolumu kırdığımdan uzunca bir süre çalmadım. 6 aydan beri şöyle böyle çalmaya çalışıyorum. Ancak hiçbir şekilde nereden başlayacağıma karar veremedim. Kursa gitmek istemiyorum. Ama teknikten mi yoksa şarkı repertuarımı mı geliştirmem gerektiğine karar veremedim. Sizin öneriniz ne olur bu konuda? Bu arada gitarı elime alsam bile ne çalacağımı bulamıyorum. Bunu aşmak için ne yapabilirim? Şimdiden teşekkürler.
 
Bu konuda öneri istemek bana hep üzücü geliyor. Yanlış anlamayın tabii ki öneri istenebilir, gelecek cevaplara göre motivasyon sağlanabilir, hepsi mümkün ama sorduğunuz konunun cevabını tamamen kendiniz içinizde hissetmezseniz zaten bir manası yok, verilen cevaplarla bu değişecekse uzun vadede işinize yaramayabilir. Tamamen hobi olarak bakıyorsanız elbette yapılması gereken neyden keyif aldığınızı bulup o yönde ilerlemek olmalı.

Cevabım fazlasıyla kişisel olacak o yüzden uyarayım hemen, zaten dediğim gibi bu yolculukta yönünüzü kendiniz bulmanız en doğrusu olacak. Söyleyeceklerim buna dair.

Ben gitarı elime alınca ilk kez elime aldığım zamanki gibi hissediyorum. Hiçbir şekilde müzikle alakam (bir planım, amacım) olmamasına rağmen bir klasik gitarı elime alıp bir telini titreştirdiğim zaman vay be bu neymiş böyle dediydim. Daha sonra bu ses titreşimlerinin dinamik süreçte birbirini etkilemesinin bir bütünlük algısı yarattığını öğrendim. Belki bir taraftan beynin o kısmını gıdıklıyor ya da bir nevi "inanç" yerine geçebiliyor. Ben kişisel olarak bununla tatmin olduğumu fark ettim, bu şekilde yönümü bulmaya çalıştım.

Tabii ki çok sayıda grup denemesinde repertuar sıkıntısıyla karşılaştım, ne kadar çabalasam da bu konuda ilerlemeye sağlayamadım. Sadece hani mecburen olmalı abi, bu işler böyle falan diye kendimi zorladığımda da mutsuz olduğumu fark ettim. Tabii kendi bestelerini yapan grupların şarkılarını öğrenmek daha iyi hissettiriyordu. Repertuar olayını kişisel olarak bu şekilde ele almak belki benim açımdan gelişmeye büyük engel yarattı bilemiyorum ama amacım müzisyenlik ya da bu işte bir yerlere geleyim gibi bir şey olmadığı için bunları dert etmedim.

Olaya seslerdeki bütünleşme algısı olarak bakmayıp şarkıların verdiği hissiyatı yaşamak, onların melodisiyle yine farklı bir tür bütünleşme olarak bakmış olsam tamamen farklı bir yol izleyecektim, yani çözülmesi gereken sorun bu, sesler sizin için ne ifade ediyor? Bir şarkının anlamı nedir? Müziği neden dinliyorsunuz? Bunların cevaplarını düşününce zaten yapmak istedikleriniz de kendiliğinden belirecek elinize gitarı alınca o yolu bulacaktır. Tabii ki iyimser senaryo için bu böyle.
 
5 sene önce başladım gitar çalmaya. İlk 2 sene klasik gitar çaldım sonrasında elektroya geçtim. Ancak bu 5 senenin 3,5 senesinde falan aktif çaldım. Kolumu kırdığımdan uzunca bir süre çalmadım. 6 aydan beri şöyle böyle çalmaya çalışıyorum. Ancak hiçbir şekilde nereden başlayacağıma karar veremedim. Kursa gitmek istemiyorum. Ama teknikten mi yoksa şarkı repertuarımı mı geliştirmem gerektiğine karar veremedim. Sizin öneriniz ne olur bu konuda? Bu arada gitarı elime alsam bile ne çalacağımı bulamıyorum. Bunu aşmak için ne yapabilirim? Şimdiden teşekkürler.
İçinizde gerçekten çalma isteği olsa bu kadar basit bir şey sizi alıkoyamaz. Gitar veya benzeri tutkular, "önce nereden başlasam ?" şeklinde sorularla yönetilebilecek şeyler değildir. Bir projeyi bitirmeye veya işi teslim etmeye çalışmayacaksınız. Böyle soruların mantıklı cevabı yoktur. Zaten gerçekten ihtiyacınız olmadığı veya net bir hedefiniz olmadığı sürece repertuar filan çıkartamazsınız, bunun için ya bir grubunuz olmalı, veya kayıt vs. gibi bir şey hedeflemelisiniz. Muhtemelen şu anda ne istediğinizden emin değilsiniz, hatta belki de korkuyorsunuz. Çünkü geçmişte emek vermişsiniz, ama yarım kalmış bir süreç var. Bence biraz içinizdeki sesi dinleyin.
 
İçindeki ateş, gözlerdeki ışıltı.... hep bunu derim... yani ekonomi için söyleyince saçmalık tabi de gitar için değil. Varsa o istek kimseye bir şey sormadan çalarsın. İlham almak, bir fikir vermesi için filan görüş sorulabilir ama açıkçası bence de "isteyen" insan çoktan tıngırdatmaya başlardı. Öğrenme metodu, kayıt teknlojileri filan sorulur eyvallah da.... atla direkt suya derim madem de 5 sene çalmışsın. Ben ilk gitar (elektro) aldığımda sadece 3 tane powerchord biliyordum (yazıyla ÜÇ). Eve geldim 2 saat filan aralıksız oynadım gitarla. Hala da teorik bilgim minimal düzeyde, kayıt filan da yapmam ama bazı gün iş bitse de aletin başına otursam diye dakika sayarım. Hele başla tıngırdatmaya, tıkanırsan verimli çalışma, metodik öğrenme vs forumda bir sürü bilgi verecek adam var ama şu aşamada eee gitar var ne yapayım ben şimdi dersen gelen tepki bu son yazılanlar gibi olacaktır.
 
3.5 sene çalmışsın. Yani bir alt yapın var. Beni annem gitar kursunun 3. ayında kurs parası çok diye almıştı. 96-96 yıllarıydı. Evde kendi kendime öğrendim. O günün internetsiz koşullarıyla bugünün koşulları arasında uçurum var. En kötü aç songsteer'i yada yükle telefonuna çalmak istediklerini tab olarak döküyor önüne, çal devam et.

Sene 2011'de ilk yöneticilik deneyimim nedeniyle Artvin'e gitmiştim. 4 yıl sonra Edirne, ve 5 yıldır İzmir'deyim(Devlet memuru değilim 😀). Bu 11 yılda pandemi öncesini konuşursak elime gitarı aldığım gün sayısı 2 elin parmaklarını geçmez inan. Ama bazı şeyler bisiklete binmek gibidir. Pandemide ilk başladığında ölüm korkusundan olsa gerek, gençliğimde odamda yazdıklarımı kanalıma son derece amatörce yüklüyorum 😄 Geçmiş yazdıklarım üzerinde oynamalar yapıyorum. Solo, riff vb şeyleri deniyorum kendimce. Akustik gitar kesmedi gittim elektro aldım kendime falan. Son 1.5 yılda inan gitar çalışım ilerledi. İşin özü eline gitarı al başla bir yerden, daha iyi olacaksın zamanla.
 
Klasikten geçtiğiniz için muhtemelen sol el tekniğiniz berbat. Hızlanmanızı engeller. İyi bir hoca bulmadan bunu düzeltemezsiniz. Hatta uzaktan ders bile kesmeyebilir, direk yanınızda nasıl bastığınızı görürse müdahaleyi yapar.
 
Geri
Üst