Nasıl Rockstar olunur

[

Genel kültür bilgisi icin tsk ederim. Rock hakkında son kısma katılmıyorum. Youtube videolarında yaşıyor artık demişsiniz ama yurt dışında yeni kurulan, punk, grunge tarzi yapan gruplar var ve popüler. The jins, Destroy Boys gibi. Onun dışında hard metal zaten öldü dediğiniz gibi. Ama punk, grunge bu çağın ruhuyla da bir yerde kesişiyor o yüzden öleceğini sanmıyorum.

Punk ya da grunge öldü demedim dikkat derseniz. Ama tartışma da "öldü mü, kaldı mı" tartışması değildi zaten. Cobain'den bu yana star var mı grunge sahnesinde ? Bilmiyor olabilirim, ilgili değilim. Ama artık süperstarlar çağını geçtik. Micahel Jackson'dan bu yana piyasaya kendini dikte ettirebilen birisi yok. Piyasa size dikte ediyor ne yapacağınızı.

Vaktiyle rock, gerçekten ana akımı belirleyen şeydi, ne kadar sulandırılsa bile, yine de rock her şeyden önce rocktı. Bangır bangır, enerjik, enstrümanın ön planda olduğu, kafa sallatan, tempo tutturan bir şeydi. Bugün sizin rock dediğiniz şeylerin çoğunda bunlar yok zaten. Yapılan şeyler tüketim müziğinden ibaret. Kökleri itibariyle punk-grunge seven tayfanın bu müziği sevdiğini hiç sanmam. Benzer durum başka müziklerde de vardır. Gerçek rap tayfası bugünkü piyasa soytarılıklardan nefret eder mesela. Orhan Gencebay (arabeski yaratan adam) "ben arabesk yapmıyorum" diyor. Aynı şey, Metallica ana akıma dahil olduğundan yaşanmıştı. Ben mesela Siyah albüm ile itibariyle Metallica dinlemeyi bıraktım. Benim için Metallica o albümle öldü. Pek çok insan için de öyle. Ama adamlar ana akımda "süperstar" oldular. Paraya para demiyorlar. Bedeli de bu.

Benim söylediğimin özü şudur: "Şu anda ne tutuyor ?" kafası ile müzik yapılmaz. Yaparsanız, ana akım sizi de soytarı eder eninde sonunda. Müziği yapma amacınız sizinle ilgili olmalı, başkaları ile değil. Bu devirde star olduysanız zaten ana akıma dahil olmuşsunuz demektir. O da aslında starlık filan değil, bir tür kölelik aslında.
 

Geri
Üst