Ses yalıtımı

Prova ve kayıt şlerşnde kullanılacak orta halli bir stüdyonun yalıtım amacı ne olmalıdır?

a)sesin dışarı çıkmasını engellemek
b)Stüdyo içinde reverbleri tamamen kesmek
c)reverbleri olması gerken düzeye çekmek.
d)bunuda siz ekleyin...

ben şu anki olmayan bilgimle a ve b şıklarını düşünüyorum.
 
http://www.realtraps.com/
http://www.saecollege.de/reference_material/index.html

Öncelikle yukardaki link'lere gözatmanı tavsiye ederim bende bu linkleri Mahcem abi den almıştım çok işime yaradı..
Senin sıraladıkların dogru ama sadece onlarlada sınırlı değil tabi bu iş için çok kafa yordum bende, evde bir odayı tamamen ses yalıtımı filan yaptım yinede çok tecrubeli sayılmam benimki biraz amatorce oldu ama iyi başlangıç sayılır diye düşünüyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
ben de az önce senin yazdığın yalıtım başlığını okuyordum.

forum yöneticilerine: "araştırmadan bu başlığı açtım,özür dilerim,kilitleyebilirsiniz."

wareyha:benim de durumum senin gibi,amatörce bir iş olacak ama eninde sonunda olacak. İnternette bazı malzemelere baktım,yalıtım masrafı 1500 euro ya geliyor.
Ama anlamadığım bir şey var.
Yalıtım konusunda kimisi reverbü tamamen kesmek lazım diyor,kimisi kesmemek lazım(ses boğulur) diyor.Bunun arasındaki ince çizgiyi kitaplardan bulacağım heralde.

benim düşündüğüm mekan 5m-5m yükseklik 3 metre.

real traps sitesine girdim.
ilk sayfadaki resimlerde görülen trapler,ses olarak yalıtılmış bir odaya mı konuyor yoksa yalıtım amaçlı mı?
 
Selam..
Haklısın bu iş biraz masraflı açıkçası ya su an aklıma gelmedi bir singer çeşidi vardı onu düşünüyorum ama hatırlayamadım... Onu bulmak çok zor ve çok pahalı ben ona yakın bir sey kullandım kalınlıgı 3-4 Cm olan birazcık sert olanlardı.. Sanada tavsiye derim sen Bursadasın sanırım ist. olsan yaptıgım seyleri sanada gösterirdim (malum bende su aralar ist. de değilim ama)
Küçük bir odayı yaptım ben aşagı yukarı 6,5-7 metre boyunda 3-4 metrede eninde bir oda...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
valla görüşsek çok güzel olur ancak benim ist e gelmem şu sıralar zor gibi,belki yazın olabilir. Realtraps in sitesinde işimi gören bir şeye rastlayamadım,genelde control roomlar içino şeyler galiba.Gözden kaçırdığım bir şey varsa uyarırsan sevinirim.

Benim control room için hem yerim yok hem de ihtiyacım yok.
Ben kayıtlarımı recording workstation la yapıp evimde miksajını gerçekleştireceğim. Bu yüzdenşu anda benim için asıl önemli olan sesin dışarı çıkmaması ve dışarıdan ses gelmemesi,ve gereksiz reverblerin kesilmesi.Zannedersem bu istediklerimi yaparsam bu odayı kayıt için de kullanabilirim.
 
Control Room işine yaramayacak mı? abi ne biliyim bu kadar zahmet verip bunları yapacaksan bence C.R da düşün derim yer sıkıntısı bendede vardı ama ben yine yaptım en azından iki PC lik bir yer ayırdım. Bir tane PC var ama ilerde başka ekipmanlar alabileceğimi düşündüm..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
malesef yer ayıramıyorum.
2 gitar hatta belki 3 bile olabilir.
bass gitar
davul(2 davul biri v-drum)
klavye
mixer

tüm bunları(gitaristleri) amplileriyle beraber düşünürsek malesef yer kalmıyor.
 
Anladım abi o zaman e biraz zor ben iki gitarlık bir yer ayırdım yani drums filan hiç düşünmedim...
Sorunların olursa elimden geleni yapmaya çalışırım
kolay gelsin
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
teşekkür ederim. yahu bu müziğin derdi hiç bitmiyor valla.:)
önc ampliyle başladı herşey,sonra yeni gitar derdine düştüm,kayıt işi falan derken stüdyo olayına da girmiş bulundum herkese hayırlı ve uğurlu olsun.
Bundan sonra da heralde yaptığım müzikleri buraya koymak kalıyor.
ya da direk albüm çıkarıp buradakilere imzalı olarak mı varsem? :) :)
neyse çok uçtuk.
 
şu anda bilgisayarımda onboard bir ses kartı olduğu için kayıt işine giremiyorum malesef. ama ilk kaydımı muhakkak upload edeceğim buraya.
 
Pramit şeklindeki yalıtım malzemelerini Ankara'da nerede bulabiliriz?Tam adres verirseniz daha iyi olur konya sokak dediler gittim 6-7 yere sordum bulamadım.
 
Peki istanbul'da adres var mı verebileceğin?Bana emici(sesin bir kısmını absorbe edecek) bunları monitorlerin arkasındaki duvar için ve akustik denge için dağıtıcı yüzey lazım.
Sadece malzeme arıyorum.
 
Arkadaşlar foruma yeni katıldım..ve gezinirken bu forum başlığını gördüm..ayağımın tozuyla yardımcı oliyim dedim...
çoğu arkadaş ses izolasyonu (ses yalıtımı) ile akustik'i (kabaca ses bilimi) birbirine karıştırmakta...halbuki bu iki olgu bambaşka dır...örneğin bir stüdyo hazırlanırken 2 aşamalı olarak hazırlanır..önce 6 yüzünde de (tavan döşeme duvarlar) gerekli ses geçiş kaybı değerleri sağlanmalıdır(sound transmission loss)..böylece hem içerden dışarı ses geçişi hem de dışarıdan içeri ses geçişi önlenmiş olur..yalnız sadece hava doğuşumlu sesi (airborne sound) izole etmek yetmez..aynı zamanda stüdyo içinde kullanılan malzemelerin birbiryle teması da kauçuk veya mantar bazlı ama kompozit(içinde daha yüzlerce alaşım ve karışım olan ) malzemeler kullanılarak önlenmeli böylece malzemelerin ve bunun sonucunda da hacmin rezonansa(kabaca frekans örtümesi) girmesi önlenmelidir...bas seslerin soğrulması(absorbtion) her zaman tiz seslere(yüksek frekanslı) göre daha zordur..dikkat ederseniz stüdyoya girmek için beklerken stüdyodan gelen bass gitar ve bateriyi biraz da olsa duyarsınız..çünkü bas seslerin(düşük frekanslı) havada meydana getirdiği basınç daha fazla olduğundan ve dalga boyu da daha büyük olduğundan duvar elemanını daha rahat titreştirir..titreşen duvar kaynak haline gelerek (sesin oluşması titreşimin bir sonucudur) kendisi ses dalgaları yayınlar..bu yüzden tüm duvar tavan döşeme elemanlarının da cidar titreşiminin önlenmesi gerekir.
ince seslerin enerjisi ise dalgaboyları bas seslere göre çok daha az olduğu için bu elemanları titreştirmesi daha zordur..ses izolasyonu için kullanılan malzemelerde her malzemenin akustik için kullanılan frekans değerlerinde davranış biçimlerinin verilmesi gerekir(frequency reponse)...tek bir değer veren malzemelere inanmayın(ör: 68db ses geçiş kaybı sağlıyoruz gibi)..bu yalan arkadaşlar..çünkü hacmin işlevine göre seçilen malzemenin her frekansda gösterdiği değer farklı olabilir..kimi yüksek frekanslardaki seslerin geçişinde rol oynarken düşük frekanslarda bir sonuç vermemektedir..
2.bir konu ise akustik önlemlerdir..bu konu ise (stüdyoyu örneklemeye devam ediyorum) gerekli ses izolasyonu hacim içinde sağlandıktan sonra,hacim içerisindeki sesi, insan kulağının en iyi şekilde duyabileceği ve hi fidelity(aslına uygun) şekilde kayıt edilebileceği tarzda dağılımını sağlamaktır.yani hacim içinde YANSIŞIM SÜRESİ NİN(reverbration time,halk ağzıyla echo)) istenilen aralık da olmasına çalışılmasıdır.(her hacmin işlevine göre istenilen yansısşım süreleri farklı değerlerdedir)bunun için de kimi frekanslar yutulup(absorbtion) kimileri yansıtılır.ince ve kalın sesler için yutulma farklı şekillerde sağlanır..ince sesler daha çok gözenekli (kabaca :camyünü,taşyünü,kumaş,perde) tarzı malzemelerle yutulurken,bas sesler titreşen levha lar dediğimiz (kabaca:alçıpan,çeşitli ahşap levhalar,vb...) malzemelerle yutulur..gerektiğinde iki tip malzeme bir arada kullanılarak da uygulamalar yapıyoruz...
Sonuç olarak:hacim içindeki seslerin bazı arkadaşların dediği gibi tümünün yutulması mümkün değildir.(sadece belli sayıdaki özel olarak hazırlanmış odalarda hacim içerisindeki ses düzeyi(fon gürültüsü) 0db olacak şekilde yutulabilir).zaten akustikte istenilen de bu olamaz ..çünkü reverberasyon sesi zenginleştirir..yani aranılan bir durumdur....
Daha yazacak çok şey var ama umarım izolasyon ile akustik arasındaki farkı anlatabilmişimdir... Ben yüksek lisansımı bu dalda yapıyorum...artı ses ve gürültü kontrolü firmasında çalışıyorum..o yüzden okuduklarınız sallama değildir merak etmeyin:)
 
Teşekkür ederiz Uninvited.Benim amacım odadaki fazla reverb'i engellemek.Bunu pramit şekilli süngerlerle yapabilir miyim?Daha çok köşelerdemi uygulamak lazım ?
 
odanın içindeki her malzemenin belli bir yutuculuk değeri var.dolayısıyla kullanacağın ürünle reverb ü çok fazla da kesme derim.bunun için döşemeyi halıfleks kaplarsan(belli gözeneklikte ve kalınlıkta) odanın bütününü değil de karşılıklı 2 duvarı o ürünle kaplaman belli bir yutuculuk sağlar..aslında ben sana delikli alçıpan levha öneririm..levha üzerinde belli boyutlarda kare şekinde küçük deliklerden oluşan alçı levha olarak düşün..hem daha estetik hem de işlevsel.hem bas sesler için de daha iyi sonuç alırsın..
 
çok uzun yıllar önce bilim teknikte okuduğum bi makaleye göre bir arkadaşın oturduğu apartmanın kazan dairesinde suntadan yapılmış küçük bir odayı izole etmiştik ve sonuçtan da gayet memnun kalmıştık. duvarlar ve yere eski halıflexler, üzerine de bildiğin yumurta kutularını döşemiştik. kutuların konik çıkıntıları arasına giren ses dalgaları dışarı çıkmak yerine giderek daralan iki duvar arasında sönüyor, basit çalışma prensibi bu
 
Geri
Üst