Gitar ile yurtdışı uçak yolculuğu

Ön edit: Yanlışlıkla dsgt gibi bir şey yazıp gönder butonun basmış bulundum, editleyip yazı gelecek demiştim. Pek ekşınlık bir şey yok ancak yine de işte beklenen an geldi diyelim! İyi okumalar.

Thomann başlığında çok konuşulmuştu. Bugün yurtdışından döndüm ve önceki konuşulanlardan çok farklı olmasa da tecrübelerimi aktarayım.

TLDR Özeti: Hardcase içinde uçak kabininde, kafa üstü dolaba yerleştirerek sorunsuzca seyahat ettim.

Daha detaylı anlatım:
Pegasus kabinde taşınmasına izin vermiyor. Kabinde taşımak için ek koltuk almanız gerekli veya kargo bölümüne vermeniz gerekli.

THY / Anadolu Jet kabine alıyor. Hardcase olmasına rağmen check-in’de kabin etiketi taktıkar ancak uçak kapısında sorun ederlerse kargoya alabilirler diye belirtti. Ben de yapacak bir şey yok deyip kabin etiketini kabul ettim tabii ki. Kargo bölümüne alınması halinde ek önlem olsun diye de hardcase kilidine ek olarak bir de sıkıca bir bagaj kemeri taktım. Sonraki adım güvenlikten geçip kapıya gitmek.

Güvenlikten geçerken hardcase cihaza sığmadı. Sebebi ise xray makinesinin giriş bölümünde el bavullarını bant üzerinde hizalayan belki de aynı zamanda genişliğini ölçen 5-10 cm yüksekliğindeki sağlı sollu parçalardı. Ben hardcase’i açmayı ve gitarı ayrı xray’den geçirmeyi teklif ettim. Ayrıca check-in sırasında gitarın kargo bölümüne alıp almama kararını uçak kapısında alınacağını söylediklerini ilettim. Deli gibi uzun kuyrukların olduğu bir yoğunluktan dolayı güvenlik kontrolü aşamasına gelinceye kadar çok zaman kaybetmiştim. Uçağım kaçmak üzere olduğudan dolayı da kontuarlara geri gitmem mümkün değildi.

Sonunda xray’deki görevli hızlı ve zekice bir çözüm buldu. İçine eşyaları koyduğumuz plastik kasaların üzerine hardcase’i yerleştirdi ve engel oluşturan parçaların üst kısmından geçip gitar hardcase içinde cihaza girdi. (Eğer ki başına gelen olursa aynı çözümü önersin diye detaylı açıklamaya çalıştım)

Ardından gitarla koşa koşa gate’e gittim.
Yolcu alımı arka koltuklarda oturanlar önce giriş yapacak şekilde yapılıyordu. Benim koltuğum en önde olduğu için en son uçağa binip gitarı kabine alamama riskine girmemek için biraz yolcu alımı yapılmasını bekledikten sonra giriş yaptım. Bilet kontrolü yapan görevli bir an gitar için laf edecek gibi oldu ancak kabin etiketini görünce vazgeçti gibi sanırım.

Ardından kabin görevlileri çok yardımcı oldular. Kabin görevlilerine kendilerine ait bir yere mümkünse alabilirler mi diye sordum ancak öyle bir bölümün olmadığını, gitarı ancak boş bir kafa üstü dolaba koyabileceğimi söylediler. En önde oturmama rağmen önümde dik olarak koymama da tabii ki izin yoktu. Kontrollü yolcu alımı sayesinde orta kısımlarda kalan bir boş kafa üstü dolaplarından birine gitarı hardcase içinde yerleştirdim. Çıkarken de sorunsuzca geri aldım.

Kabin görevlilerinden biri çıkarken içinde org mu var diye sordu, gitar deyince şaşırdı biraz. Kalınlıktan dolayı org gibi geldi, elektro gitar o zaman herhalde dedi. (Pek gitarla hardcase ile seyahat eden yok anlaşılan)

Sabiha Gökçen’den çıkışı biraz değiştirmişler. Cam koridor yapmışlar ve içine girince xray cihazının bulunduğu odanın kapısındaki bir memur ya sizi içeri kontrole davet ediyor ya da devam etmenizi istiyor. Xray cihazında yeterli kuyruk varsa devam etmenizi istiyor. Aaa gitar, hardcase mutlaka inceleyelim diye bir durum oluşmadı. Direk devam etmem istendi ve kolay gelsin deyip çıkış yaptım. Xray’den geçse nasıl bir prosedür izlenirdi bu kısma bir yorum yazamıyorum.

Bu arada bazı gitarlarda ülke dışına çıkışı yasak ağaçlar kullanılması halinde özel evrakların hazır bulundurulması gerekli diye bir şeyler duymuştum vakti zamanında. Ancak bende soran eden, önemseyen olmadı. Aksine herkes hardcase’in hantallığı konusunda yardımcı olmaya çalıştı.

Eyyorlamam bu kadar.
Umarım genel sorulara cevap olur.
 
Son düzenleme:
43 dakika olmus ama ben yazayim. Biz giderken gitarist aldi gitari bas ustu bagajina yerlestirdi. Kimse de bisey demedi. Bide orkestrayla bir yurtdisi tecrubem oldu orda cellolar falanda vardi ama ucak bize ayrilmisti o sayilmaz herhalde 😁
 
Güzel bir softcase ile gidip ufak da bir çanta ile kabine aldırmaya çalışmak çok mu riskli olur acep?
Şimdi başka konulara da baktım da, uçak ağzına kadar dolu olmadığı sürece sorun olmaz gibi gözüküyor -ki dolu olsa da yardımcı olabilirler sanıyorum-. Ama yine de son zamanlarda gitmiş olan varsa bilgi verebilirse çok sevinirim :)
 
Son düzenleme:
Tamda merak ettigim konuydu. Yakin zamanda ingiltereden bir yakinim gitar getirecek. Gitarin case'i yok. Standart bir gigbag tasima cantasi var. Kabin ust bagajiyla gelir diye dusunmustum. Gigbag ile sorun cikar mi acaba? Bagaja verin derseler case olmadigindan tek parca gelexeginden supheliyim..
Ne olur ne olmaz diye case alip uçak bagajinami versék. Orda da firtlatip atarlarsa diye korkmuyor degilim.. Riske girmemek icin ne onerirsiniz?
 
Geri
Üst