Ben de biraz daha genel olarak yanıtlayayım. Biraz bu konulara meraklandım, araştırınca fazla karışık ve sınırlayıcı geldi. Aman TSM'ci arkadaşlar yanlış anlamasın, ben Jazz için de aynı hislere kapılıyorum, yani bir yerden sonra bana öyle geliyor olabilir.
Öncelikle makamlar gam değildir, o şekilde düşünürseniz baştan hata edersiniz. Makamlar biraz modlara benziyor ama daha sınırlayıcı şekilde diyebilirim, yani anladığım kadarıyla bu böyle. Yani zaten makam sesleri önce daha ufak dörtlü beşli seslerden oluşturulmuş sonra göçürülme (başka teknikler de vardı) kök notası değiştirince son halini almış, muhtemelen "Kürdilihicazkar" deyince de bu böyledir, özellikle bileşik olanlar daha da sınırlayıcı anlamına geliyor. Sesleri değiştirince başka makam'a geçiyorsunuz, o yüzden yüzlerce makam var, benim araştırmalarımda anladığım kadarıyla bu böyle, yanlış anlamışsam da şimdi burada konuyu bilenlerle düzeltmek çok iyi olacak çünkü bulduğum TSM forumuna da yazdım ama oradaki ısrarlı sorularım bir yerden sonra ters tepmeye başlayınca sustum
🙂 En azından ben öyle hissettim.
Ve en önemlisi bunları gitarla çalabilir miyiz? Aslında hayır çünkü sesler karşılamıyor, temel seslerde kabul edilebilir derecede yakınlık olsa da mutlaka fark var, sadece bunları batı müziğindeki karşılık sesler olarak listeleyip öyle çalmak mümkün olabilir ama toplamda bu aslında yerel bir enstrümana göre farklı sesler anlamına gelecektir.
Ben bu konuda yaptığım ufak araştırmayı tabloya döküp genel sesleri ve değerleri görmek istedim, arada bunları mikrotonal ayarlarla klavyede çalabiliyorum, tabii ki makam teorisini anladığımı ya da uygulayabildiğimi söyleyemem, sadece ses aralıkları bağlamında görmek için işinize yarayabilir çünkü internette başka yerde böyle bir liste bulamadım, açıkçası frekanslardan da yüzde yüz emin değilim çünkü icracıya göre de değişen bir sistemden bahsediyoruz, bu da işleri iyice içinden çıkılmaz hale getiriyor:
Son dönem bu konuya biraz merak sardım. Türk Sanat Müziği forumundan bilgi de aldım ama hala cebelleşiyorum. Belki aranızda bilen varsa aslında çok temel bilgiler arıyorum. Elimde uygun enstrüman yok, olsa da çalamam, bilgim yok. Midi klavye vasıtası ile bilgisayardan "Plectra Series 4: Turkish...
turkrock.com
Listede maalesef Kürdilihicazkar yok ama genel mantığı anlamak için biraz inceleyebilirsiniz.