İnceleme Neumann MT 48 audio interface

Neumann ; pro-audio dünyasının ağır abilerinden birisi olarak kaliteli bir audio interface üretmiş gibi görünüyor.

Bundan yaklaşık iki sene önce ; özellikle kendi mikrofonları ile match olan V402 mic-pre ile ( ki gerçekten kaliteli ve transparan bir mic-pre olarak dikkat çekmişti ) yeni bir trend başlatmışlardı. MT 48 de audio interface olarak V402'nin devamı gibi bence. Zira belirttiklerine göre ; kendi mikrofon , monitör ve kulaklıkları ile match olması amacı bu cihazda da öncelenmiş gibi sanki. Gördüğüm kadarıyla hedef müşteri kitleleri proje ve home stüdyo kullanıcıları.

Neumann ( SPL gibi ) kökeni itibariyle analog teknoloji firması olduğu için ; bu ses kartının tasarımında gördüğüm kadarıyla , günümüzde çok önemli bir dijital teknoloji firması olan İsviçre kökenli Merging Technologies'in desteğini almış ( ki bence bayağı akıllılık etmiş ama bu destek belli ki cihaza ekstra maliyet olarak yansımış . 😊 ) . Bu arada bilmeyen arkadaşlar için küçük bir dip not ilave etmek isterim : Merging ; günümüzde pro- audio sektörüne high-end ürünler üreten sektörün çok önemli oyuncularından birisidir.


Tabii Merging ile yapılan bu işbirliği cihazın spec'lerine pozitif olarak yansımış. Özellikle ADC dynamic range değeri çok dikkat çekici. Gerçi ölçümlemenin detayları konusunda fazla bir bilgi yok. Sektördeki üreticilerin yaptıkları bu tarz dynamic range ölçümlemelerine son yıllarda genellikle hurafeler karışıyor ama ben şahsen Neumann gibi ciddi ve köklü bir Alman firmasının bu konuda taviz vermeyeceğini düşünmek istiyorum.

Cihazın Thomann fiyatı yaklaşık 1700 Euro. Bu cihazın distribütörü vasıtasıyla Türkiye'ye geldiği zaman fiyatının 2300-2400 Euro'ları bulacağını tahmin ediyorum. Yani ucuz bir cihaz değil. Ama muhtemelen fiyatını hak ediyordur.

Alternatifi ne olabilir ? Örneğin bu kıyaslamada aynı segmentte ve benzeri özelliklerdeki RME UCX II 'yi değerlendirmek mümkün. UCX II'nin Türkiye fiyatı 1500 Euro civarında . Aralarında muhtemelen 600-700 Euro gibi bir fark oluşacağını tahmin ediyorum. Peki değer mi ? Neumann mikrofon ve/veya monitör kullanıcıları için ( eğer RME seviyesinde stabilite özelliklerine sahip olacaksa ) büyük ölçüde değebileceğini düşünüyorum.
 
Geri
Üst