Monitoring yüzünden bir sorunum var

Arkadaşlar eskiden terratec dmx6 fire kullanırken ses kartının external kısmında kulaklık girişi olduğundan vokal kaydında kolonları kapatıp buradan kulaklıkla dinleyip vokal kaydını yapardım.Ama yeni ses kartım m-audio audiophile ve sadece 2 tane rca çıkışı var ve bunu da monitorleri bağlayacağım.Ama vokal kaydında monitorleri kapatmam gerektiği için müziği duyamayacağım.Elimde bir behringer mixer var ve bunun phone out u var.Mixerin tape in kısmına ses kartının çıkışını girip hem kulaklık hem monitor bağlayabilirim ama bu sefer de mixere mikrofonu bağladığım için vokalin yanında ses kartından gelen geri plan müziğini de kaydediyorum.
Bana alternatif olarak ses kartımın çıkışını hem kulaklık hem de monitore girebileceğim çoğullayıcı görevi görecek birşeyler tavsiye eder misiniz.
Ucuz olursa sevinirim
 
Eğer mikserinde subgroup yoksa aux send'leri de birer subgroup olarak kullanabilirsin. Mikserden geçip kayıda giden sinyali kayıt girişine master'dan göndermek yerine Aux'lar üzerinden gönder, (Aux kanalı monodur, dolayısı ile stereo kayıt için iki Aux kanalını da kullanman gerekir, miksere giren playback sinyalinin kanallarındaki Aux potanslarını da sıfıra indir ki aux hattına karışmasın, bu arada stereo kayıt yapıyorsan bir kanalı Aux 1'e gönderirken diğerini de Aux 2'ye göndereceksin ki stereo sinyal bir anda iki adet mono sinyal olmasın ;) ) kulaklık çıkışını da monitör/kulaklık çıkışından normal olarak al, duyarken hepsini birden duyarsın ama kayıda sadece Aux'a gönderdiğin sinyaller gider.

Eğer bir mikserin nasıl çalıştığını iyice kavrarsan kayıt yapmak tahmin ettiğinden çok daha zevkli hale gelebilir. Benim gördüğüm birçok kişi henüz bir mikserin çalışma prensibi nedir bilmiyor. Blok diyagramları inceleyin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Ayrı bir konu olduğu için monitor tavsiyesi yerine burada sormanın doğru olacağını düşündüm.
Alesis m1 mk2 aktiv monitorlerim geldi.Bu aleti m-audio audiophille kartımın çıkışlarına bağladım denemek için.

1-)Odada yer olmadığı için denerken yanyana koydum monitorleri ve dinledim.Tizler az geldi.Fakat mtnckr nick li grup arkadaşım dinlerken kulaklarını eliyle öne doğru itince kulaklar sesi topladığı için tizlerin iyi duyulduğunu söyledi.Denedim hakkaten ses güzel geliyor.Demek ki monitoru düzgün yerleştirmek çok çok önemliymiş.Odam ufak syılabilecek kadar küçük.Monitorleri bilgisayar masasına koymak çok zor.Zaten çok yakın oluyor o zaman.Biz de bilgisayar masasını genişletip (2 kolon arasında yaklaşık 1,5 metre boşluk bırakarak) yerleştirmeyi düşünüyoruz.
Ve monitorlar dinleyiciye göre 45 er derece(toplam 90 derece) açı yapacak şekilde koyacağız.Yani dinleyici ve 2 tane monitor bir üçgen tanımlıyorsa bu üçgenin dinleyici kısmındaki açı 90 derece olacak.Doğru bir yerleşim olur mu sizce?

2-)Ses kartımda çıkışı consumer yerine -10 Dbv seçtim.Fakat monitorun sesini ve ses kartımın sesini software mixer den köklememe rağmen monitor hiç de 75 watt mış gibi gümbür gümbür gelmedi.Acaba bunun sebebi de denerken monitorleri yanyana koymamız mı?

Son olarak ses kartımdan monitor için consumeri seçmenin zarar verip vermeyeceğini merak ediyorum.(Consumer ve -10 dbv seçeneği var)

Teşekkürler
 
1. 90 değil 60 ar derece ile açılandıracaksın. Bir köşede sen iki köşede monitörler. 60*3= 180 derece :)

Ayrıca iki monitor arası m ise sen o iki monitor arasında 1.5 ile 2 m mesafe kadar uzak durabilirsin. Eşkenar üçgen prensibi allahın emri değil :) Daha dar açılı bir ikizkenar üçgen şelinde de olabilir. Bu aslında hoparlörlere daha uzak durabileceğin anlamına geliyor ama o kadar yerin yok galiba. Prensibi anladığına göre artık oda da ayarlamayı yapabilirsin. Kolay gelsin.

2. Consumer standart dinleme çıkışı için referans ölçüdür amaç ekipmanı korumaktır. 0 desibele kadar yavaşça çıkart o setup u ve dene bakalım ne oluyor. Monitörler öyle hop diye patlamaz. Zaten büyük ihtimal aktif monitörlerde internal limiter vardır korur kendisini.
 
-10dBv zaten consumer standardıdır, orada hem Consumer hem de -10dBv seçeneği olması bana saçma geldi, yanlış okumuş olmayasın? Consumer standardında sinyal +4dBu pro standardına göre yaklaşık 12dB zayıftır, ses kartı çıkışını +4dBu (professional) olarak seçmen gerekir, yoksa sinyal seviyesinden 12dB kaybedersin ki bu da sinyalin 4'te bir zayıflamış anlamına gelir. (-6dB sinyal voltajında 1/2 zayıflama demektir).
 
Mustafa bunun yanisira duvarlardan gelen yansimalari biraz oldurursen daha guzel dinlersin. Oda da extra reverbler olunca mix yapmak zorlasiyor :) Duvarlara ben ustu yumurta kapi seklinde olan sungerlerden koydum. Ses uzerinden yansimiyor. Duvarlarin beton ise uzerine hali kilim atmak bile fayda ediyor :)
 
Geri
Üst