Müzik Stüdyo Masası - Referans Monitörleri - Oda ve Akustik Bilgisi vb

Herkese selamlar. Başlıktanda az çok anlaşılacağı gibi genel bir konu üzerinden kesin ve doğru bir kanıya varmadan bir fikir alışverişi ortamı yaratmak istiyorum. Konuyu açma nedenim ise 15 metre karelik odamı verimli (olabildiğince) bir gitar sesi almak içi nasıl düzenleyebilirim sorusuna cevap bulmaktı. Elimdeki ekipmanlar Windows bilgisayar(Sistemim güncel ve güçlü), Scarlett Solo Ses Kartı, Neural DSP Petrucci ve 6-7-8 telli gitarlar. Neural' dan ses almak için yıllardır elimde boş boş duran Line 6 IV 15 Watt amfiyi kullanıyorum. Ses kalitesinden hiç memnun değilim. 6 telli gitarlarımda idare edebilecek sesi veriyor ama 7 ve 8 tellilerde ses bildiğiniz çamur. Ayrıca Youtube üzerinden falan açtığım videoların sesi direkt anlaşılmaz ve dağınık geliyor.

Bir çift referans monitörü almam gerektiğinin elbette farkındayım ve alacağım. Aslında burada bir kaç soru beliriyor bile. Stoktaki referans monitörlerine baktığımızda 3 inç var, 5 inç var, 4 kat fiyatlı modeli var. Burda soracağımız soruyu "4 inç yerine 3 inç alıp paramı korusam nasıl olur" gibisinden değilde " Yaklaşık 10 - 15 metrekarelik bir odada arkaplanda açılan backing track veya orijinal parça üzerinde çalarken net ve temiz sesi ,özellikle drop tuning kullandığımızı hesaba katarsak, nasıl alabiliriz?" gibisinden şekillendirmek istiyorum. Böylece ne satın aldığımızdan ziyade neyi nasıl satın aldığımızı daha iyi anlarız diye düşünüyorum.

Aşağıdaki görsel benim bilgisayarı koyduğum masa. Masa L şeklinde ve gördüğünüz üzere karşımda bir duvar. var. Masa tam odanın köşesinde yani duvarlara hem yüz. Bilgisayarı koyduğumda duvar ile bilgisayar arasında yaklaşık 35 cm boşluk kalıyor. Ayrıca masanın duvara yaslanan kısmından tam 40 cm yukarıda kitap rafım var. Bu duvarı 1 metre uzunluğunda ve 40 cm yükseklikte akustik panelle kaplamak bir işe yarar mı yoksa anca dekor mu olur? Bunun mantığı nedir ve benim bu duvara veya masanın kapladığı alanın duvarlarına bir müdahalem olabilir mi? Masanın bilgisayar koyduğum yerine yaklaşık 80 cm yanında odamın kapısı var. Genelde kapalı tutuyorum. Bu bilgi işinize yarar mı bilmiyorum açıkcası.

Ayrıca bir apartmanda yaşıyoruz ve ara kattayız. Haliyle hem yan odalara hemde diğer katlara ses gitmesini istemeyiz.

Umarım açık açık yazabilirmişimdir. Şimdiden herkese teşekkürler.

WhatsApp Image 2023-08-30 at 18.17.25.webp
 
Geri
Üst