Profesyonel bir kayıt yapmam için öneri ekipmanlarınız ?

Arkadaşlar şöyle örnek vereyim . Çilekeş , Kurban , Duman gibi grupların kalitesinde bir kayıt yapabilmem için eve ekipman dizsem ne önerirsiniz ayrıca bana maliyeti kaça patlar acil yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
o kadar ekipmanı dizemessin eve 1,
dizdin diyelim onları çaldırman için onlar kadar yalıtım ücreti ödemen lazım 2,
hadi bunları da yaptın bunun düzenlemesi aranjesi miksajı masteringi var bunlar için bilgiye deneyime ihtiyacın var 3..
bunların oldugunu varsayarsak belki 100bin 300bin dolar arası paran ve 3-4 yıllık en az deneyimin olmalı.
 
selam arkadaşım burada nasıl birşeyden bahsediyoruz daha ayrıntılı yazarsan ona göre yorumlar alırsın...amacın evde pc de kayıt almak mı yoksa arkadaşın dediği gibi stüdyo kurmak mı?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Benim kastım bilgisayarda yapabileceğim onlar kadar profesyonel kayıtlar olabilir mi gerekli ekipmanları alsak yada onların yaptıkları kayıtlara yakın birer demo olabilir mi ? Biliyorum yalıtım falan gerektiğini stüdyo kurmak gibi bir lüksüm yok gelişmiş ses kartları vs vs ile ne kadar iyi bir kayıt yapabilirim ve bana fiyat olarak ne kadara patlar ?
 
ekipmandan önce iyi yalıtımlı akustik düzenlemesi düzgün bir studio ortaına yada odaya itiyacın var....

sonra iyi bir ses kartı; örnek m-audio delta 1010

daha sonra yine kaliteli mikrofonlara ihtiyacın olucak hem vokal hemde ensturman için....onada örnek vercek olursak en çok bilinen ve kullanılan SHURE diyebiliriz...

amfi olayına hiç girmiyim....çıkması zor olur tazrına zevkıne uygun bir amfi diyim istedğin tonu alabilceğin....

şimlik aklıma gelen bunlar

tabiiki bunları en iyi şekilde kulanıp aldığın kayıtları Deathination'ında dediği gibi düzenlemesi aranjesi miksajı masteringi....

yalıtım olayını geçtik diyelim....aranjesi miksajı masteringi şimdilik bi kenara koyalım..... ama iyi bir ses kartı + mikrofonsuz olmaz işe ses kartı ve mikrofonları araştırmakla başlayabilirsin....
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
tamam olayı anladım amfi sorunum yok , fakat iyi bir ses kartı ve mikrofon bana ne kadara patlar onu şuanda bilmek istiyorum ve ona göre belli bir bütçe ayırmayı planlıyorum açıkcası.
 
bence önce evde basit demo kaydı nasıl yapılır diye araştırmalısın...sorduğun soru yürümeden koşmaya çalışmak olmuş...

önce bir cubase öğren VST kullanmayı, ses kartı ya da ses kartı özelliği olan gitar prosesörüyle gitar kaydı, bass kaydı yapmayı öğren...midi yazmayı, davul, bass yazmayı öğren...

kendimden örnek vereyim ben tek başına besteler yapıyorum cubase kullanarak m-audio mobile pre usb ses kartımla vokal kaydı yapıyorum(kendim vokal yapmıyorum tabi) gitarları zoom g9 prosesörümle kaydediyorum vs ama benimde bilmediğim nokta mix ve mastering olayı o yüzden besteleri ham haliyle cubase den mp3 alıp myspace e yüklüyorum merak edersen http://myspace.com/tasmektepband adresinde bestelerim var...şu ana kadar tüm öğrendiklerimi bu forum ve müziktek forumundan öğrendim fakat ileri seviye pc başında öğrenme imkanı olmadığı için bende tıkanmış durumdayım...2-3 senelik evde demo kaydı tecrübeme dayanarak albüm kalitesinin yanına bile yaklaşılamaz diyorum son tahlilde...kolay gelsin şimdiden...
 
Sadece kayıt yapabilmek için 5.000 Euro lazım: Protools 003 plus ses kartı, iyi bir bilgisayar ve orta kalite bir çift dinleme monitoru (KRKV8mesela).

Sadece dijital olarak miks yapabilmen için bir 10.000 Euro daha lazım (pluginler ve midi programlar için) waves, sonnox, native instruments, vs. vs.

Sadece kayıt için cihazlara ihtiyacın var, gitar, amfisi, bası ve bunların mikrofonları... davul seti lazım davul kayıtları için.. .ve bunların mikrofonları... orta kalite mallarla 20.000 euro...

35.000 euro ediyor.

Tecrübeye ise paha biçilemez...
 
Öncelikle çilekeş, duman, kurban gruplarının kayıt kaliteleri arasında ciddi fark var.Anladığım kadarıyla ortalama bir rock yada alternatif grubunun kayıt kalitesini yakalamak istiyorsun..Bunu ev şartlarında yakalaman pek mümkün değil.Arkadaşların söylediği uçuk fiyatlara tekabul ederki orda bahsedilen zaten evi bir stüdyoya çevirmek..Analog kayıt yapmak masraflı bir iştir ki,bahsettiğin gruplar analog kayıt alırlar...Senin dijital 4 kısmen anolog kayıta yönlenmen gerekir.Uygun bütçelerle de iyi,albüm kalitesine yaklaşmış ev kayıtları almak mümkündür.Bu da kullandığın alet edavattan çok senin kulağın,müzisyenliğin ve tecrüben önemlidir.Bunların olduğunu varsayarsak en temel gereksinimlerin şunlar..

Bir müzik yapma programı(fruty loops,cubase,acid vb...)
Plugin ler,vst ler..davul loopları (yazdığın davul ritminin altına hazır loopları kısık sesle koyduğunda tonunu güçlendirirsin,dolgun ses elde edbilirsin.)
Ve tabii CPU ve Ram i en az ortalama,tercihen ortalama üstü bir bilgisayar.Kayıtın dijital bölümü için sadece bu kadarı yeteerlidir.Bu programlardan en az birini kullanmayı biliyorsan iyi işler çıkarman mümkün..Tüm enstrumanlar burdan yazılabilir.Bir mouse yardımıyla nota nota istediğin herşeyi yazar ve çaldırırsın..Yani ben duman gibi davul kaydedicem deyip akustik davul ki kaliteli olanlarından ve de mikrofonlarını vb.. vb.. almaya kalkasan olay amacından sapar.Stüdyo kiralamak daha mantıklı olur.İstediğin bu değil anladığım kadarıyla..Bir program yeterli..

Kaydının analog bölümü için ise sonsuz harcama yapmak mümkün..Ama temel gereksinimleri yazacağım..

yarı profosyenel bir ses kartı(m-audio unun 48 V phontom power lı bir ses kartını kullanabilirsin mesela uygun fiyatlıdır.300 lira civarı olsa gerek..)..

Vokal kaydı için kondansör bir mikrofon(Rode Nt 1 A gibi birşey alabilirsin..350 lira civarında olsa gerek oda..Yada Behringerin çok daha ucuz modelleri var..)

Kullanacağın enstrumanlar ve bunlara uygun processorler yada analog pedallar var ki olayın bu aşamasında sonsuz harcama yapmak mümkün..Uygun fiyatlı bir elektro gitar ve bir bas gitar işini görecektir..Birde dijital proccecor kullanırsan ortalama bir ton elde etmek mümkün..Gitar ve bass 400 lira civarında olsa 800 eder...300 lirayada orta seviye bir proccecor almak seni kurtaracaktır.Şüphesiz analog pedallar sesi daha iyi yapar ama herbiri tek tek masraflı olacağından min bütçe çıkarıyorum...

Şartmış gibi görünen referans monitörleri,gitar anfisi vb..ilk aşamada düşünmemen gerken şeyler kanımca.Çok masraflı ve kayıtta illki olması gereken şeyler değil..Herhangi bir hoporlör yada kulaklıklada kayıtlarını dinlemek mümkün...İlla doğru ses duyacağım dersen bir referans kulaklığı ki behringerin 100 lira civarında kulaklıkları var fena deiller, alabilirsin..Herhangi bir hopörlörlede verdiğin kararı denetleyebilirsin..Proccecor yardımı ile gitarını bilgisayara girebilir ve iyiye yakın tonlar elde edebilirsin..İlla anfi mikrofonlayacaksın diye bir şey yok...Bass gitarıda direkt ses kartına girebilirsin hatta programdan bir bass seçip yazabilirsin..Bas gitara ihtiyacın bile olmayabilir.

Yani yürümeden koşma benzetmesi doğru bencede..Sonuçta duman,kurban ayarında kayıt almak isteyen birisi kayıtla ilgili herşeyi biliyor durumda olmalı zaten..Bu durumda olmadığını varsayıp sana en uygun şartlarda en uygun kaydı nasıl alabileceğin ile ilgili bilgiler verdim..Bu seviyelerden başlaman ve ortaya mevcut imkanlarla güzel birşeyler çıkarmaya başladığında yavaş yavaş takviye yapmanı öneririm..

Bir şeyi daha söylemeden geçemiyeceğim..Bir kayıtın karakterini veren en temel aşamalar mixing ve masterin aşamasıdır..Bunun için gerekli alet edavatı geçtim,uygun dinleme ortamını yaratmak bile çok pahalıdır..Ama mixin ve mastering i müzik programları aracılığı ile yapmak da mümkün...Bu aşamalar tecrübe ve hassas kulak gereksinimin tavan yaptığı aşamalardır.Buda zamanla olur..İlk kaytlarda mükemmel performans bekleme bence..Tecrübe kazandıkça nasıl bir kayıt istediğin konusunda daha net olacaksın..

Kolay gelsin...
 
Profesyonel kayıt, adı üzerinde profesyonel, evde yapman zor-imkansız. Bir kaç bin dolarlık amfilerden birkaç tanesini mikrofonlayıp gitar kaydı almaktan falan bahsediyoruz, evde yapılamayacağı aşikar. Ancak bu demek değil ki çok çok yakın bir şeyleri evde kaydedemezsin. Özellikle cab impulse olayı alıp yürüdüğünden beri deneyimli dinleyicileri bile tongaya getirebilecek gitar kayıtları alınabiliyor. Yapman-alman gereken şeylerden zaten bahsedilmiş. Bence bunlara ek olarak biraz forumlarda dolaş. Bu tip işlerle uğraşan çok insan var ve bazılarının yaptıkları gerçekten şaşırtıcı. Başlangıç için homerecording.com'u deneyebilirsin. Bir de ne tür müzik yaptığın kayıt set-upını büyük ölçüde belirleyebilir. Neleri kaydedeceğine, neleri yazacağına ya da loop yapacağına iyi karar ver. Örneğin evde bas kaydı bir şekilde yapılabilir, iyi sonuçlar da alabilirsin. Ha keza gitar da öyle. Ama tutup da davul kaydetmeyi denersen bu çok zor olur. Örneğin davulları yazabilirsin veya gerçeğe biraz daha yakın olsun diyorsan beta monkey loopları var davul için, onlara veya benzerlerine yönelebilirsin. İnsanların ev kayıtları için ne tip yöntemler kullandıklarını anlaman gerekiyor önce. Bunu yapmadan ihtiyacını belirlemen zor olur, bir sürü ekipmana boşuna para dökersin.
 
Geri
Üst