Bir Meslek Olarak Bas Gitar

D

Dogukan_

Merhaba...

Bir süredir kafama takılmakta olan bir sorular hakkında sizlere danışmak istedim.)

22 yaşındayım. Gitara (akustik) yaklaşık 1 sene önce başladım diyebilirim. Yaklaşık olarak 6-7 aydır klasik gitar eğitimi (tabi durum böyle olunca akustiğin yanında evde ona arkadaş bir klasik gitar oldu :) )almaktayım. Bu süre içerisinde müziğe olan inanılmaz sevgim ve azmimle kendimi çok geliştirdim. Klasik gitarı bir pop gitarı gibi görüp sahilde Akdeniizz akşamlarıııı diye söylemektense sürekli sürekli değişik kitaplardan klasik metodları ve klasik eserler çalıştım. Hatta şu 6-7 ayın sonunda şu an neredeyse Asturias bile çalabiliyorum baya baya. İlçe çapında koro olsun, bireysel olsun sahne tecrübelerim oldu. Yani kıssadan hisse geçen şu 6-7 aylık süreçte işi baya sıkı tutup, çok sıkı ve disiplinli bir çalışma döneminden geçtim.

Ve bas gitar... Bazı tecrübeli ve olayların en başında bana gitar çal, sen disiplinli adamsın çalarsın diyen arkadaşlar bas gitardan bahsediyorlardı bana. (Aslında işin en başında da bas gitardan bahsetmişlerdi, ama akustik gitar alındı. :) ) Bas gitarın çalınış keyfinin, müzikteki öneminin, basçılığın başlı başına bir karizma olduğunu anlayınca ne yapıp edip bas gitar edinmeyi kafaya koydum. Bu forum sayesinde ikinci el öğrenme amaçlı bir bas gitarda edindim. Şimdi yepyeni bir macera... 4 tane inşaat demiri gibi teller, gepgeniş perdeler... Daha önce klasik gitarı bas gitar gibi kullanmayı deniyordum, tabi olmuyordu. :D

Şimdi buradan sonra sorularım ikiye ayrılıyor...

1-) Bugüne kadar herhangi bir bas gitar eğitimi almadım ve yakın bir gelecekte de imkanlar nedeniye alabileceğimi zannetmiyorum. Yani bu macerada aslında biraz tek başımayım. Sıfırdan başlayacağım, neler yapmalıyım, nasıl bir metod izlemeliyim ? Fa anahtarını iyice öğrenmem gerekli mi ? (Sol anahtarından sonra baya kafa karıştırıcı oldu ikisi. :p ) Ve sıkı bir çalışmayla tahmini ne kadar sürede adam olurum bu konuda ? Daha şimdiden baya baya kulaktan şarkıların baslarını çıkartıp, şarkılara gitarımla eşlik edebiliyorum. :) Önereceğiniz yöntemlere göre çalışmalara başlayacağım...

2-) Ve asıl sorum... Bir meslek olarak bas gitar ?

%99 açıköğretim 4 yıllık iktisattan mezuniyeti garantiledim. Sırada hemen bir koşu askere gidip gelme var. Fakat macerasever bir ruh taşıdığımdan olsa gerek ömrüm boyunca kendimi bir masabaşında önümde bir monitör, bir klavye, bir mouse ile geçiremeyeceğimi tahmin ediyorum. Ya da durum sadece böyle olursa ne kadar mutsuz olacağımı...

Ben bu yola gönül koydum. Ne olursa olsun iyi bir müzisyen olmak istiyorum. Azimli yapıma şükür olsun ki bugüne kadar neyi arzuladıysam söke söke kazandım. Eğer ki doğru bir yönlendirme olursa bu konuda da başarılı olacağıma eminim. Basamakları atlarken büyük bir sabır ve disiplinle atlatabilirim. Kaldı ki amcanın oğlu iş buldu sen otur türevi muhabbetleri bile duymazdan geliyorum artık. :D

Geçen gün amcamla laflarken bırak bu işleri, heves etme, konservatuar mezunu çocuklar Taksim'de barlarda iş bulamıyor dedi. Geçmişte herhangi bir alt yapım olmadığından bu yaştan sonra konservatuar kazanıp okuyabileceğimi hiç sanmıyorum.

Kısacası bu şartlar altında bas gitar konusunda kendimi geliştirip, bu işi kendime meslek edinebilme şansım var mı, ya da varsa da şansım çok az ya da var gibi yorumlarınıza ihtiyacım var. Ya da daha mümkünü bir işte çalışırken (haftada 5 gün muhtemelen) bir yandan ciddi ciddi bir meslek olarak bas gitarı öğrenebilmem, kendimi geliştirebilmem (malum beş parasız müzik yapılmaz) mümkün mü?Kafam ve duygularım gerçekten çok karışık. Özellikle tecrübeli arkadaşların değerli yorumlarına çok ihtiyacım var.

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim... ;)
 
Bir enstrümanı öğrenmek,iyi çalmak ve profesyonel olarak iş yapmak çok ayrı şeyler.İlk ikisi yeterince çalışan herkes tarafından yapılabilir. Fakat profesyonel müzisyenlik çok farklı bir konu. Senin nelere katlanabileceğini, kim olduğunu, ne istediğini bilmeyen birinin bu soruya cevap vermesi imkansız. Bilen birinin vermesi de pek kolay değil.

Üstteki sorulara birer cevap bulmak bir yana profesyonel camiada iş bulabilmek için farklı koşullar da gerekiyor. Şans,doğru bağlantılar gibi. Bunlar senin ne kadar çalıştığınla pekde bağlantılı olmadığından. Müziği bir iş olarak yapabilmenin sadece enstrümanına hakim olmakla başarılamayacağı anlaşılıyor.

Aslına bakarsan herhangi bir iş alanında başarılı olma şansın ne kadarsa müzik alanında başarı şansın o kadar. Müzik alanı içinde yapılabilecek bir sürü iş çeşidi var fakat hepsi herkesin isteklerini tatmin etmez. Tıpkı her iktisatçının çalıştığı yerden memnun olmaması gibi. Ama burda sorun türkiyede bu iş alanının diğerleri gibi tam anlamıyla resmi bir yapıya henüz bürünememiş olması. Aleyhine çalışıyor bu durum.

Sonuç olarak burda biri sana yaparsın desede yapamazsın desede bir anlam ifade etmeyecektir. Kendi yolunu kendin çizmen senin için daha hayırlı.
 
Sahne gitaristi olmak istiyorum lisedeyim şu an bu seneyi saymasam bir senem kalıyor çok bilgili olan biri bana ulaşabilir mi? Üniversite hangi bölüme gitmem gerekiyor iş nasıl bulacağım yardımcı olabilir misiniz lütfen
 
Sahne gitaristi olmak istiyorum lisedeyim şu an bu seneyi saymasam bir senem kalıyor çok bilgili olan biri bana ulaşabilir mi? Üniversite hangi bölüme gitmem gerekiyor iş nasıl bulacağım yardımcı olabilir misiniz lütfen
"Sahne gitaristinin" diploması/üniversitesi olmaz. İş bulma garantisi istiyorsanız memurluk, hekimlik, öğretmenlik gibi şeyleri düşünün. Müzisyenin iş bulması kendi çabalarına, becerisine ve bağlantılarına bağlıdır.
Size tavsiyem, beğendiğiniz müzisyenleri sosyal medya, atölye, sahne vs gibi yerlerde yakalayıp soru sormanız olur.
Sizden daha fazla tecrübesi olan herkes size bir şey öğretebilir. O yüzden "Çok bilgili biri bana ulaşabilir mi lütfen" gibi tuhaf şeyler de söylemeyin. Hem niye çok bilgili biri babasının hayrına size bir şey öğretsin ki?
Ayrıca, tecrübe bilgiyi döver; müzisyenlik pratiğe dayalı bir iştir. Piyasa müzisyenlerinin pek çoğu okullu değildir veya başka alanlarda diplomaları vardır. Sahne müzisyenliği bir zanaattir. Bu iş yaparak/çalarak öğrenilir. Derse girip sınav geçerek değil. Bu sadece klasik müzik icracıları/yorumcuları için geçerlidir, onların standartları farklıdır çünkü.
 
Geri
Üst