Gitara yeni başlayan biri için ses kartı ne kadar mantıklı

Merhabalar öncelikle, biliyorum bu konu çok kez konuşuldu. İnanın ki sitenin altını üstüne getirdim ama tam olarak emin olamadım bu nedenle kusura bakmayın. Ben gitarımı daha yeni sipariş ettim ve uzun zamandır da bir ses kartı almayı kafama koymuştum. Ik multimedia axe i/o solo ses kartı ve yanına da başlangıç düzeyi bir referans monitörü alacaktım ama kafam cidden çok karıştı, ses kartı önerenlerin çoğu daha önce elektro gitar deneyimi olanlara öneriyor. Acaba başlangıçta ses kartı ile başlamak yerine çoğu kişinin başlangıçta kullandığı blackstar id core 10 v3, boss katana mini gibi amfilere yönelmem daha mı sağlıklı olur? İlk başta bana çok cazip geliyordu ama ses kartlarını iyice araştırdıktan sonra kullanımının tahmin ettiğimden zor olduğunu gördüm. Bir şekilde üstesinden gelebileceğimi düşünüyorum ama gitar kursuna da gideceğim ve orada amfi ile pratik yapacağım büyük ihtimalle sonrasında eve gelip ses kartı kullanmak zorluk yaşatabilir mi diye de düşündüm. Ses kartına sizce ilerleyen süreçlerde mi bakmam mantıklı yoksa başlangıçta amfi değil de ses kartı ile daha iyi mi performans alırım. Daha yeni olduğum için sahne,kayıt gibi işleri şu anlık kafama takmıyorum onları birkaç sene sonra düşünürüm.

 
Yazılanları okuduysan soracak bir şey kalmamış olmalı…. Senin gönlün kartta, onay bekliyorsun ya da şiddetli muhalefet…

Her iki yol da doğru, bu işte yanlış yok ama dediğim gibi yazılanları okuduysan ortak akıl basit ama kaliteli bir amfi ile başlayıp ne istediğine daha hakim olduktan sonra kart ve daw-app dünyasına girmek.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Yazılanları okuduysan soracak bir şey kalmamış olmalı…. Senin gönlün kartta, onay bekliyorsun ya da şiddetli muhalefet…

Her iki yol da doğru, bu işte yanlış yok ama dediğim gibi yazılanları okuduysan ortak akıl basit ama kaliteli bir amfi ile başlayıp ne istediğine daha hakim olduktan sonra kart ve daw-app dünyasına girmek.
Evet gönlüm başta karttaydı ama dediğim gibi sonrasında kafam çok karıştı ve amfiye daha sıcak bakmaya başladım. Sizin yazdıklarınızı da okudum bu konuda hatta kararımda da etkisi çok ama tam olarak ne yapacağıma karar veremedim. Galiba dediğiniz gibi ilk başta beni belli bir seviyeye ilerletebilecek bir amfi ile başlayacağım çünkü ses kartı aldığımda sürekli pcye bağımlı kalacağım ve kullanmam gereken programlar da oldukça gözümü korkuttu, daha önce hiç o tarz programları kullanmadım. Şimdi iş başa düştü bu sefer de amfi araştırması yapacağım
 
Ben de muhalefet yapayım o zaman. Tekrar kafanızı karıştırayım :)

Para sorun değilse amfiyle başlamanızda bir sakınca yok çünkü ilerde muhtemelen ilerletirseniz bilgisayara geçiş yapmak gerekecek. Amfilerin ses kartlı ve bilgisayara bağlanabilir olanları da bu anlamda seçenek olabilir yani performansları nedir bilemiyorum ama her şey bütçe ile ilgili.

Bilgisayara bağımlılık konusunu da çok anlamıyorum çünkü amfinin taşınması da o kadar kolay değil, küçük bir amfi düşünüyorsanız bilemiyorum ama şu an bir laptop ve ses kartını taşımak çok daha kolay bence. Laptop yoksa belki sök tak biraz dert olabilir ama yine de bir amfiden daha ağır olacağını sanmıyorum.

Bu tarz programları hiç kullanmamak çok göz korkutmuş, aslında biraz bilgisayardan anlıyorsanız programlar atla deve değil, çalışma mantıkları basit ve zaten hazır gelen ayarlardaki tonlar bile gayet tatmin edici olacaktır.

Yani özetle harcayacak paranız varsa ve gitarı ilerletemem (en azından temel seviyede çalamam) diyorsanız garanti gitmek için belki daha sonra elden çıkartmak için amfi mantıklı olabilir ama bütçe kısıtlı, ben bu işi hallederim ve ilerde zaten her şey dijital, kayıt alıp internete koyacağım diyorsanız her türlü ses kartına ve yazılımlara ihtiyacınız olacak, ne kadar erken o başlarsanız sizin için o kadar iyi olur.

Ha daha temele inersek ve bütçe tamamen sınırlıysa yeni başlayan biri için ben hiçbir şey önermiyorum. Bilgisayarın mevcut onboard ses kartıyla da iyi kötü bir ses alabilirsiniz. Burada kötü ses çıkışları varsa o çok etkiler, düzgün bir kulaklıkla belki bir parça daha iyi olabilir. Kulaklıkla çalmak sıkıntı yaratabilir elbette.

Sonuç olarak her şey bütçeyle alakalı, harcayacak para konusunda sıkıntı yoksa zaten bu kadar araştırmaya bile gerek yok alıp geçip ilerlediği sürede güncelleştirebilirsiniz ama bütçe gerçekten kısıtlıysa boş yere para harcamadan önce bahsettiğim şekilde temel seviyede sesleri alıp ilerledikçe ihtiyacınıza göre geliştirebilirsiniz.

Her zaman için ekipman ve donanımla övünme durumu oluyor, forumda bu çok var ama esas önemli olan eldeki imkanları en iyi şekilde kullanabilmektir çünkü bu işin sonu yok. Her zaman daha iyisi olacak...
 
Ses kartı seçeneğinde referans monitörlerine de ihtiyacın olacak. Programları kullanmak öyle zor değil. Mesela bir Neural DSP plugin'i alsan (şu an indirimde €50-€60 arası) hem çok güzel delay, reverb, zevkine göre amfi ve pedallar var. Stand-alone çalışan pluginler bunlar bir DAW'a ihtiyacın yok çalmak için.

Kaliteli bir amfinin sıcaklığını tabi bu pluginler vermiyor ama zaten gitara yeni başladığın için o farkı anlamazsın (tuşen ve çalımın oturmadığı için)

Ben yerinde olsam ses kartı+ Ref. monitör tercih ederdim.
 
Yeni başlayan için her zaman söylerim bunu, amfi.

Ses kartına belli bir teknik seviyeye ulaşınca geçersin. Neural, mercurial vb ürünler her ne kadar kaliteli olsa da amfi gibi olamıyorlar. Yeni başlayan birinin teknik gelişimi açısından büyük sıkıntılar yaşatır uzun vadede.
 
bu konuda eski kafalıyım... bir şey sadece ulaşılabilir diye veya kolay diye atlamaya gerek yok... evet bugün teknoloji ucuz ve kullanımı kolay ama gitar öğrenmek için amfi daha iyi bir başlangıç noktası... Flight Sim oynayarak Boeing bile uçururum zannedersiniz ama bir pırpır uçakla ilk türbülansa girdiğinizde anlarsınız uçmanın nasıl bir şey olduğunu
yine de mutlak doğru yok, hangisiyle mutlu olacaksan onu al diyeyim...
 
Daha yeni olduğum için sahne,kayıt gibi işleri şu anlık kafama takmıyorum onları birkaç sene sonra düşünürüm.
Bu cümlenize ek olarak aradan süre geçtikten sonra istersem ses kartı da alırım sorun değil diyorsanız o zaman kesinlikle amfi ile başlayın. Ses kartındaki sınırsız deryadan o tonu alacağım, bunu alacağım, bu da iyiymiş, şu nasılmış derken asıl iş olan gitar öğrenmek kalkıyor rafa. Üç basit solo çalan vasat bir gitarist olarak kalırsınız. Sizin için amfi (ortalama olması şart, bahsettiğiniz amfiler iyidir) ile çalışmak daha kolay olacak ve zamanınızı daha çok öğrenmeye, gitarı temiz çalmaya, tuşenizi geliştirmeye vs. ayıracaksınız. Enstrümana hakkıyla zaman ayırıp geliştikçe amfi-ses kartı konularında artıyı eksiyi kendiniz görmeye başlayacaksınız zaten.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Herkese verdiği tavsiyelerden dolayı gerçekten çok teşekkür ederim, çok işime yaradılar. Bugün eğitim alacağım hocama ve gitar çalan birkaç arkadaşıma da danıştım ek olarak ve kafamdaki soru işaretlerinden arındım sonunda. İlk başta evet ses kartı da mantıklı ama bana amfiyle çalmak daha mantıklı ve zevkli geldi açıkçası. Ses kartı da almayı iptal etmedim yalnızca ilk başta temelimi az çok atıp, sonrasında almayı düşünüyorum. Evet belki alacağım ses kartından amfiye göre daha çeşitli tonlar elde edebilirim ama daha yeni başladığım için başlarda onlardan çok da verimli bir şekilde yararlanabileceğimi düşünmüyorum. Dediğiniz gibi eğer bütçem çok kısıtlı olsaydı belki ses kartını daha öncelikli olarak düşünebilirdim fakat ileride fiyatı çok uçuk olmayan (büyük ihtimal öncesinde bahsettiğim ses kartı) alabilirim. Herkese tekrardan çok teşekkür ediyorum değerli görüşleri için. Şu anlık fiyatı çok üst seviyelerde olmayan ortalama bir amfi alacağım en azından bir 6-7 aylık bir süreç için de ses kartı almayı erteliyorum.
 
Bütçe sorunun yoksa, iyi ve kendini kanıtlamış bir model amfi almanı öneririm. O duymak istediğin tonu standart amfilerde şu an için çıkaramazsın.

Elektrik gitarda iyi sound çıkarmak biraz yemek yapmaya benziyor. Kaliteli malzeme ve biraz beceri lazım.
 
Bütçe sorunun yoksa, iyi ve kendini kanıtlamış bir model amfi almanı öneririm. O duymak istediğin tonu standart amfilerde şu an için çıkaramazsın.

Elektrik gitarda iyi sound çıkarmak biraz yemek yapmaya benziyor. Kaliteli malzeme ve biraz beceri lazım.
Bütçem çok kısıtlı değil ama çok pahalı amfileri de alamam, başlangıç için aklımda birkaç model var hala da bir arayış içerisindeyim açıkçası henüz karar veremedim.
 
Bütçem çok kısıtlı değil ama çok pahalı amfileri de alamam, başlangıç için aklımda birkaç model var hala da bir arayış içerisindeyim açıkçası henüz karar veremedim.
 
Evet hocam sizin paylaşımlarınızı bol bol okudum ve sayenizde aklımda az çok bir fikir de oluştu. Catalyst 60 veya 100 düşünüyorum şu anda, biraz daha ucuz olarak da id:15 tvp olabilir ama catalyst alacağım galiba. Size gerçekten çok teşekkür ediyorum şu gitar alma sürecinde yorumlarınızın oldukça faydası dokundu.
 
TVP üretimden kalktı sıfırını bulmak zor olabilir... geçenlerde forumda Silverline sattım güncel kardeşi... o tip ilanları da kovala derim. Hatta Catalyst de sattım ondan önce :)
 
TVP üretimden kalktı sıfırını bulmak zor olabilir... geçenlerde forumda Silverline sattım güncel kardeşi... o tip ilanları da kovala derim. Hatta Catalyst de sattım ondan önce :)
Evet, gördüm sizin ilanınızı hatta keşke daha önce denk gelseydim diye de düşündüm. Dün biraz göz gezdirdim diğer ilanlara ama tam bakmadım bugün bakacağım iyice. Tvp’nin de evet sıfırı yok ama 2.elleri bayağı uygun eğer catalyst almazsam 2.el tvp alırım büyük ihtimalle.
 
@solitude71 Hocam kusura bakmayın rahatsız ediyorum ama catalyst 100 ile tvp30 arasında çok özellik ve kalite fatklılıkları var mı? Aralarından birini seçicek olsanız hangisi olurdu
 
Özellik farkı var elbette... kalite ise sübjektif bir kriter. İkisi de iyi amfiler ama farklı yönleri ile öne çıkıyorlar.
TVP'yi uzun uzun yazdım forumda. Catalyst için de ben başlık açmadım ama olana yorum yaptım bolca. Başka diyecek yeni lafım yok.
Hangisini alırdım? farklı zamanlarda ikisini de aldım, memnun şekilde kullandım sonra da sattım. Bir cevap veremem yani "hangisi" soruna. Catalyst CX modeli çıktı, eski düz olana da aynı firmware yüklenip app içindeki seçenekleri duble ettiler. Sırf bu yüzden bir adım belki öne çıkabilir en azından günceli yakalama konusunda TVP'nin artık pek şansı yok...
 
Özellik farkı var elbette... kalite ise sübjektif bir kriter. İkisi de iyi amfiler ama farklı yönleri ile öne çıkıyorlar.
TVP'yi uzun uzun yazdım forumda. Catalyst için de ben başlık açmadım ama olana yorum yaptım bolca. Başka diyecek yeni lafım yok.
Hangisini alırdım? farklı zamanlarda ikisini de aldım, memnun şekilde kullandım sonra da sattım. Bir cevap veremem yani "hangisi" soruna. Catalyst CX modeli çıktı, eski düz olana da aynı firmware yüklenip app içindeki seçenekleri duble ettiler. Sırf bu yüzden bir adım belki öne çıkabilir en azından günceli yakalama konusunda TVP'nin artık pek şansı yok...
Anladım, çok teşekkür ederim
 
Geri
Üst