Davul loop'ları miksajı...

Mix esnasında davul looplarla çok fazla oynama şansımız yok değil mi ?! Yani tek kanal üzerinden geldikleri için eq. felan ayarını istediğimiz detayda yapamıyor olmamız gerek...

Yapıyorsak eğer neler yapabiliriz ?! Ne kadar oynayabiliriz ?!

Bugün bazı albümlerde dahi davul loopları kullanılıyor, ben de merak ediyorum kayıt esnasında bu looplara ne gibi işlemler uyguluyorlar.. Yoksa davul aynen girip çıkıyo mu kayıttan üzerinde hiçbir oynama olmadan ?!
 
Çok uzun konu. Bu kısaca mastering- remastering ile ilgili. Bir stereo sesin üzerinde oynamak çok iyi frekans bilgisi gerektirir ve ekipman tabi. Q 100 değerinde EQ lazım ki belli bir frekansın üzerinde oynayabilmeli. Kitaplar var bunun için. Stereo bitmiş soundun üzerinde değişiklik yapmak başlıbaşına bir konu.
 
Çok ufak EQ ayarlarıyla bazı sesleri ayarlayabilirsin biraz. Ama her yaptığın değişiklik bütün soundu bozacağından şansın çok zor. Anca çok küçük oynamalar yapabilirsin.Mesela hi hat i biraz daha öne almak istersen ilgili frekansı bulup yükseltirsin ama bu yükselttiğin frekans kickinde, trampetinde tonunu bozar. loop kullanmanın zorluğu işte. Bu konuda çok fazla bir bilgim yok. Atalayın ve diğerlerinin yorumlarını takip et.

Saygılar
 
Satilan looplarin bazilari zaten kompres edilmis ve oda reverbi ile geliyor o zaman cok oynamak sakincali oluyor.
Bir kismi dry (reverbsiz) satiliyor onlarla bazi islemler daha kolay EQ (ekonomik olarak kullanilmali zaten ) ve reverb ile muzige yediriliyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Çok teşekkürler..

Buradan başka bir konuya zıplayayım:
Dxi synth'i ile birlikte gelen looplar var mı ?!

Yani dxi olması gerekmez soundfont ya da türevi de olabilir,
amacım loopu kullanırkan fill in ler için midiyi kullanmak
ancak sampleların aynı olması gerekiyor doğal olarak bunun için de loopun yanında aynı sesleri içeren bir synthe ihtiyaç duyuyoruz..

Bu şekilde gelen looplar var mı ve varsa örnek verebilir misiniz ?
 
Ben akai cdlerini kullanıyorum.
Adamlar loop ları metronoma göre koymuş cd ye.
sonra da tek tek sample olarak koymuşlar.
istediğin loop u kullanıp aralara da sample larla ataklar falan filan koyabiliyorsun.
 
Abysmo, davul loop'lari genellikle "tuketime hazir" olarak piyasaya suruluyorlar. Bu da kullaniciya fazla manevra alani birakmiyor. Benim stratejim, mumkun oldugu kadar mevcut halini begendigim bir loop kullanmak ve gerekirse diger sesleri ona uydurmak. Eger bir loop'un ritmini cok begeniyorsan ama sesleri cok ters geliyorsa, Recycle veya benzeri bir programla loop'un ritmini "extract" edip sonra bu ritmi baska seslere caldirabilirsin.

Bir sure once davul loop'lari kullanarak hazirladigim iki parcayi burada analiz etmis ve produksiyon sureci hakkinda epey ayrinti vermistim, firsat buldugunda bir bak belki isine yarayacak bilgiler bulunabilir. Linkler asagida:

http://www.turkrock.com/ftopic2854.html

http://www.turkrock.com/ftopic1672.html
 
Aslında ben Sonic Implants'in davul soundfontlarını satın almıştım ilk başta son derece tatmin edici geliyorlardi ancak bu siralar yeterince dolgun olmadiklarini düsünüyorum.. Ön plana çekip kuvvetlendiremiyorum onlari, bunu da eq. bilgimdeki eksikliğe bağlıyorum tam da emin değilim...

Bir de bunları deneyelim bakalım...
 
Ben de davul için loop kullanıyorum.En önemli nokta söylendiği gibi önce tarzına göre dinleyip almak.Bu konuda www.bigfishaudio.com sitesine gir davul konusunda çok fazla loop cd si var hepsini dinleyebilirsin.Benim şu ana kadar aldığım en güzel loop cd leri oradan aldım.
Bir de senin derdine çare olabilecek birşey daha gerçi çok fazla yok ama "integrated multitrack drum" denen bir olay var.Mesela www.discretedrums.com sitesinden aldım.4 cdlik set geliyor.1.cd de tüm looplar audio cd olarak var.Diğer 3 cd de bu looplar 4 kanala ayrılmış.Birinde kick baskın birinde trampet birinde ziller falan.Yani 4 kanalı alıp istediğin mix i yapmana yardımcı oluyor.Satın almadan önce daha detaylı bilgi almak istersen ben bütün bildiğim sitelerin adresini veririm.
 
Ama bana sorarsan ben bigfishaudio yu tavsiye ederim çünki bazı sitelerde toplasan toplasan 3 4 cd var davul olarak.Ama bu adamların sırf sdavul loop cd lerinin samplelerini dinlemek için 1 gün uğraştım.Onlarca var.Biraz tuzlu ama 15 dolarlık cd ler gibi elini kolunu bağlayan saçma cd ler değil.
 
Geri
Üst