Shredin zirvesi: Shawn Lane'den enstrümantal Purple Haze yorumu

Videoyu paylaşmak istedim, çünkü kalitesi "iyileştirilmiş" bir video bu; Turth in Shredding isimli kullanıcı AI ile elden geçiriyor bu videoları.
Öncelikle bir uyarı: Herkese göre DEĞİL bu video. Shred sevmiyorsanız dinlemeyin.

Rahmetli Shawn Lane, gelmiş geçmiş belki de en abartılı iki el senkronizasyonuna sahip, "uzaylı" bir gitarist idi (aynı zamanda klavyede da virtüöz düzeyinde hakimiyeti vardı). Bir tür harika çocuktu, münzevi olduğu için dünya çapında tanınmadı, sağlık problemleri de buna katkı yaptı ne yazık ki. Guthrie Govan başta olmak üzere bugün dinlediğimiz tüm virtüöz shred tayfası bu adamdan şu ya da bu şekilde etkilenmiştir (bütün JTC shred virtüözleri muhtemelen adamın hayranı). İnternette Bonamassa ve Eric Johnson'ın pentatoniklerle çaldığı hızlı fikirleri çok beğenenler var. O arkadaşlar pentatoniklerle Lane'in yaptıklarını dinleyince gitar çalmayı bırakabilirler:)
Lane her iki elde de olağanüstü tekniğe sahip, ilk defa hybrid picking ile shred çaldığını gördüğüm adam da odur. Aslında Holdsworh hayranı olmasına rapmen, legatoyu daha az kullanıyor. Teknik olarak en çok öne çıkan özelliği olağanüstü alterne vuruş tekniği; küçük ellerine rağmen de sol elde akıl almaz streçler ile çalabiliyor.
Başka gitaristler sağ elde bu hıza erişse bile iki elini senkronize edemiyor, Govan'ın bile bu denli abartılı çaldığını pek görmedim ki, o da bazen "God mode" şeklinde takılıyor malum. Çaldığı bazı şeyleri dinlerken hızlandırıldığını zannedebilirsiniz:)
Lane hem son derece tane tane ve melodik çalabilen, hem de "outside" (ton dışı notalarla) notalarla bunu birleştirebilen çok nadir gitaristlerdendi. Genellikle birini yapan diğerini yapamaz. Olağanüstü müzisyendi adam, çalamayacağı şey yoktu. 40 yaşında kaybettik kendisini.
 
Abi sabah sabah kulağımın pası silindi valla. Şimdi gidip powers of ten dinleyip kendi beceriksizliğime ağlama vakti :). Kendisiyle ilk defa forum aracılığıyla tanışmıştım bu arada. Başlıkların birinde (hangisi hatırlamıyorum kusura bakmayın) yine Barrios üstad Shawn Lane ile alakalı bi anektod yazmıştı. Oradan görüp, merak edip dinlemiştim. O günden beri bayılarak dinlerim. Tekrardan teşekkür etmiş olayım bu vesileyle...
 
Geri
Üst