Sahnede kullanmak üzere Amfi, Kabin IR modelleyici pedallar

Merhabalar,
Uzun yıllardır yarı profesyonel sahneye çıkmaktayım, şu zamana kadar da genelde tercihim her zaman gitar tonumu amfiden almaktan yana oldu. Ancak gerek ekipman fiyatlarının yükselmesi, gerekse insanların eğlendikleri mekanda sahneye çıkmamak gerektiğini öğrenememesi, gerekse mekanların tamamen kar odaklı davranıp sahne teçhizatı ve tesisatına yatırım yapmıyor olması artık beni amfi kullanma konusunda oldukça isteksiz bir noktaya getirdi. Sahnede kazanılan paralar, sahneye çıkardığınız ekipman ile karşılaştırıldığında oldukça komik olmaya başladı. Sarhoş bir seyircinin elinde sağa sola saçarak getirdiği birası ile size bişeyler söylemeye çalışırken ortalığı batırmasından tutun da, mutfakta çalışan bir pişirme cihazı yüzünden sahnedeki tesisatta dip gürültü oluşmasına kadar en olmadık olaylara şahitlik ettim. Dolayısıyla, gözümden sakındığım amfimi sağa sola taşımak yerine daha önce forumdan satın almış olduğum BOSS FDR-1 Amfi simülatörü pedal ile son 3 sahnemde amfisiz çalıştım. Sonuç olarak çok tatmin edici değildi ama amfi simülatörlerinin yabana atılmaması gerektiğini ve makul kalitede bir pedal ile setup'dan amfimi çıkarıp hem yükü azaltabileceğimi hem de ne seyirciyi ne de kendimi üzmeden kaliteli ton alabileceğimi ilk elden tecrübe etmiş oldum. Ancak FDR-1'de kabin simülasyonu olmadığı için ton epey cılız kaldı. Haliyle de amfi simülatörü pedalları incelemeye başladım. Bunlar arasında da Strymon ve Friedman oldukça ilgimi çekti. Diğerleri görece biraz daha gözüme sınırlı geldi. Tarz olarak hali hazırdaki ekibimiz ile Pop-Rock müzik yapıyoruz ancak benim sevdiğim gitar tonları biraz daha hardrock - heavy metal tarzına yakın. Kullandığım gitar ise Fender MIM Strat ancak manyetiklerim Dimarzio Superdistortion S, Area 67, Area 61. Fikirlerinizi duymak isterim, amfi simülasyonunda şimdiye kadar benim görebildiğim, anlayabildiğim IR simülasyonu yoksa çok da bir verim alınamadığı yönünde. Sizlerin dikkat ettiği hangi noktalar var? Neleri dikkate almak gerekebilir yorumlarınız bekliyorum.
İncelediklerim:

Strymon Iridium,
b8e1839165544c30b09e7f3d62a7384b.webp

Friedman IR-X
friedman-ir-x-feature-980x980.png.webp

Boss IR-2
BOSS-IR-2-Amfi-ve-Kabin-Simulator-Pedali.webp

Tech 21 Sansamp GT2

thmb_900x900_Tech21.TECH21SansAmpGT2864.webp


Nux Solid Studio IR
Nux-Solid-Studio-IR-ve-Power-Amfi-Simulatoru_1.webp
 
Son düzenleme:
@patlakkulak selamlar,
Paylaştıkların arasında bir tek Sansamp GT2'yi (hem orjinal hem de klonları ile birlikte) kullandım. Ancak (özellikle ucuz fiyatlı) modelleri oldukça fazla miktarda kullanma fırsatım oldu. Meslek olarak yapmıyorum, hobi olarak çalıyorum. Evde Yamaha HS7 referans monitör set ile kullandım bütün bu aşağıda bahsedeceğim pedalları. Ben de (en çok) The Chopper, Fender Custom Shop, Fast Track 1'li strat ile kullandım.
Uzatmadan yazmayı becerebilirsem bir iki yorum yazayım;
Önce konu1 ve konu2 yi paylaşayım. Buralarda elimden geldiğince deneyimlerimi aktarmaya çalışmıştım.

Amfi sim. dediğimiz hadise preamfinin sese (tona) uyguladığı etkiyi simüle ediyor.
Kabin sim. dediğimiz hadise ise kabin ve içindeki speakerın sese (tona) uyguladığı etkiyi simüle ediyor.

  1. Sadece amfi sim. pedalları
  2. Sadece kabin sim. pedalları
  3. Amfi & kabin sim. birlikte olan pedallar (send/returnsüz ve kabin sim. özelliği kapatılabilen modeller)
  4. Amfi & kabin sim. birlikte olan pedallar (send/returnsüz ve kabin sim. özelliği kapatılamayan modeller)
  5. Amfi & kabin sim. birlikte olan pedallar (send/returnlü ve kabin sim. özelliği kapatılabilen modeller)
  6. Amfi & kabin sim. birlikte olan pedallar (send/returnlü ve kabin sim. özelliği kapatılamayan modeller)
6 maddeye ayırmam konuyu biraz uzatacak biliyorum ama hem @patlakkulak arkadaşa hem de konuyu okuyacak birilerine faydalı olursa ne mutlu.

  1. Sadece amfi sim. pedalları:
    Joyo markasının Clean Glass (fender tip), Rushing Train (vox tip), Orange Juice (orange tip), Golden Face (marshall) tip ve Boogie Master (mesa-boogie tip) modellerinin tamamını aynı anda kullandım. Kendi zevkime göre Vox ve Marshall arasında gidip gidip gelsem de kazanan hep Marshall (golden face) oldu benim için. Tabi bu şekilde sadece amfi sim. pedalı kullanınca ton bir miktar cılız kalıyor ve sinyal zincirinin devamında bir tane de kabin sim. pedalı kullanmak gerekiyor. (diğer maddede ondan da bahsedeceğim) Bu kullanımın güzelliği amfi sim. pedalı ile kabin sim. pedalı arasında zaman bazlı efektler diyelim (delay, reverb vs. böyle söyleyince çok havalı oluyor ☺️ ) kullanma imkanı oluyor ve bence gerçeğe en yakın dizilim oluyor. (sonuçta gerçek analog sistemde de önce preamp sonra reverb sonra power amp. en son kabine gidiyor sinyalimiz)
  2. Sadece kabin sim. pedalları:
    Bu konuda benim için fiyat/performans ürünü Mooer Radar'dır. 12Volt ile çalışması haricinde (power supply uygunsa sorun yok) hiç bir eksisi yok bence. Radar'ın çıkışı TRS, yani gerektiğinde XLR'a da dönüştürülebilir sahne vs. için) Daha ucuz alternatif olarak da MS-Pozitron'un Red Box modelini çokça kullandım. Sesi biraz kısıyor gibi (ama bütün ince ayarları buna göre yapınca sorun olmuyor) gayet güzel iş yapıyor.
  3. Tech21 markasının Character serilerinin (yeni versiyonlarında) send/return yok ancak kabin sim. özelliği açılıp kapatılabiliyor. Çok aşırı bilgili değilim. Bir kaç kez (kısa) çaldım ancak yan yana kıyaslama fırsatım olmadı. Bu modellere bakılabilir. Kabin sim. özelliğini beğenmezsen ileride kapatıp sinyal zincirine farklı bir kabin sim. pedalı ekleme fırsatı sunuyor. Mooer'in çok fazla seçeneği mevcut bu klasmanda. Bunlar arasında da en beğendiğim Mooer'in Marshall tip olan modelini kabin sim. özelliği kapalı şekilde kullanma çözümüydü.
  4. Tech21 markasının Character serileri ve Joyo'nun büyük modelleri (American Sound, British Sound, California Sound, AC Tone, Oxford Sound vb.) amfi ve kabin sim. özelliğini birlikte sunuyor. Kabin sim. özelliği devre dışı bırakılamıyor. Send/return özelliği bulunmuyor. Kötü modeller değiller ancak kendi sınırlarında takılıp kalıyor, farklı amfiler ile farklı kabinleri kombine etme olanağı sunmuyor. Benim için en kötü yanları ise amfi ile kabin arasında zaman bazlı efektleri kullanma olanağı sunmuyor.
  5. Bu grupta bir pedal denemedim sanırım direkt olarak aklıma gelmiyor. MS pozitron yapımı (shakti) GT2 klonlarına yine MS pozitron yapımı red box eklettirmiştim bir dönem ancak bunu çok referans almayalım. Biraz daha yüksek bütçeli modeller veya çok özellikli (flyrig v2 vb.) modellerde mevcut.
  6. Bu grupta bir pedal denemedim sanırım direkt olarak aklıma gelmiyor. MS pozitron yapımı (shakti) GT2 klonlarına yine MS pozitron yapımı red box eklettirmiştim bir dönem ancak bunu çok referans almayalım. Biraz daha yüksek bütçeli modeller veya çok özellikli (flyrig v2 vb.) modellerde mevcut.
Bir de çok özellikli pedalların hem amfi hem kabin sim hem de ek özellikleri bulunanları var.
  1. Tech21 Flyrig 5 v2
  2. Tech21 Flyrig RK5 v2
  3. Mooer Preamp Live
Bir de çok özellikli pedalların amfi ve kabin sim özelliği olmayan ancak send/return'den amfi sim ve kabin sim pedalları takılabilen tipleri mevcut.
  1. NUX Cerberus (kabin sim. özelliği olmalı bu modelin, amfi sim yok diye biliyorum. send/return'den halledilir)
  2. Mooer Red Truck
  3. Mooer Black Truck
Konuyu toparlamam gerekirse (söz veriyorum bu bölüme bitireceğim);
Benim favori dizilimim gitar->wah->tuner->noise gate->compressor->drive1->drive2->drive3->drive4->amfi sim->noise gate->modülasyon->delay->reverb->kabin sim
(noise gate'i iki kez yazdım çünkü send/return'lü noise gate öneririm, power supply ve delay için tap tempo da olursa tadından yenmez)

Ben evde monitörlerle çok mutlu oldum bu setupla ancak sahnede birebirini hiç görmedim. Sahne yapan arkadaşlarda Mooer Radar'ı çok görüyorum. Flyrig serisi pedalları çok görüyorum.

Dönem dönem kendi kullandığım veya arkadaşlarım için plan yaptığımız örneklerin görsellerini de ekleyeyim.

iso1.webp


pedal_xx.webp

pedal_1.webp

pedal_0.webp

IMG_1867.webp

IMG_0962.webp

Bir de benim çok bilgili olmadığım Kemper gibi, Tonex gibi biraz taha pahalı aletler var ama bahsettiğin gibi içki döken ıvır yapan zıvır yapan insanların olduğu bir ortama o kadar kaliteli ekipman götürmeye kıyamazdım heralde ben.
 
Geri
Üst