Anadolu Ünv. Müzik Kulübü Seminerleri I

aaaaaaaaaatp.jpg


Anadolu Üniversitesi Müzik Kulübü Seminerler Dizisi Başlıyor. İlk olarak 20 Kasım Cuma saat 15:00'da Anadolu Üniversitesi Kırmızı Salon'da (Enstitü Binası) Sabancı Üniversitesinden Yrd.Doç.Dr.Mehmet Barlo ve Çizmeli Kedi Gitar Atölyesi, YUXEXES Dergisi Gitardaki Sarmaşık Köşesi Yazarı Barış ŞAHİN'in vereceği ikili bir klinik ile seminer dizisi başlayacak.
Eskişehir ve bölgesindeki enstrumanistlik seviyesinin yükseltilmesi ve genç kuşağın müziğe olan ilgisinin arttırılması amacıyla, Anadolu Üniversitesi Müzik Kulübü tarafından düzenlenen bir dizi olmasının yanı sıra, yakın gelecekte tüm Türkiye'ye ve yurtdışına, seminer veya konser kayıtlarının DVD'lerinin ücretsiz dağıtılması ile ulaşılması da hedeflenmektedir.Böylelikle ulusal bir kimlik de kazandırılacak olan seminer dizisinin ilki 20 Kasım Cuma, saat 15:00'da gerçeleşecek.




Mehmet Barlo Kimdir?


Dr.Barlo, Stratomaster, Dr.B gibi isimlerle internet üzerindeki gitar ve müzik forumlarının “bir bileni” olan Mehmet Barlo hakkında bir şey yazmak hiç de kolay sayılmaz. Ancak her vakıanın bir başlangıcı vardır. Bay Barlo için müzikal başlangıç, İstanbul Tünel tarafındaki Avusturya Lisesi’nde başlıyor, 1986 yılında. Boğaziçi Üniversitesi’ne kadarki süreç tanıdık bir zaman dilimi. Üniversite yıllarındaki “eski” ve “rezil” bir taş odada yapılan ilk grup provalarını, hocaların hocası Ümit Yılmaz ile başlanan gitar dersleri takip ediyor ve müzik daha bir ciddiyet kazanıyor. 92-95 arasında İstanbul’da Gitar Bar’dan Hayal Kahvesi’ne, Jazz Stop’tan (şimdiki Mojo) Kemancı’ya bar grubu maceraları ile geçiyor. O yıllarda slide gitar da bir yenilik oluyor. Yine de o zamanlar yüksek çıkışlı “metalci”ekipmanlar ile sert takılmaca yıllarını oluşturuyor. 1995 yılında British Council'dan burslu olarak London School of Economics'e Yüksek Lisans’a gidiyor. Müzik, hayatına orada da yön veriyor ve Norveçli, İngiliz, İskoç elemanlarla bir grup kuruyor ve bu grupla İngiltere’ de çok çeşitli mekan ve barlarda canlı çalma imkanı buluyor. Bu süre zarfında bir menajerin dikkatini çekiyorlar ve onun sayesinde, Beatles sayesinde büyük ün kazanan Abbey Road stüdyolarında bir demo kaydediyorlar. Ancak yüksek lisansın bitişi ile grup dağılıyor. Ardından Bay Barlo yüksek ihtisas için University of Minnesota'ya gidiyor ve bir sakatlık nedeniyle 2000 yılına kadar gitara ara vermek zorunda kalıyor. Bu süre zarfında amfi-manyetik-devreler gibi müzisyen elektroniğine dalıyor. Bu yıllar aynı zamanda onun için, Dünya’nın en önemli manyetik üreticilerinden Seymour Duncan için Beta Tester olarak çalışmaya başladığı yıllar oluyor. 2003 sonunda Türkiye’ye geri dönüyor ve Sabancı Üniversitesi’ne hoca oluyor. Bugünlerde “sadece ve sadece eğlenmek” felsefesi ile kurulmuş biri blues, biri de caz çalan iki grubu var ve bu gruplarla Balans ve Shaft’tan Sabancı Üniversitesi şenliğine ve Sultanahmet Meydanı’na kadar çeşitli mekanlarda sahne alıyor. Geçen sene hikayeye artık bir de Eskişehir ayağı ile eklendi ve 20 Kasım Cuma bu sürece bir ek olarak "Elektrik Gitar Manyetikleri ve Modifikasyonları" ve "Fender ve Gibson Üzerine" konularında izleyicileri bilgilendirecek.




Barış ŞAHİN Kimdir?


1999 yılında müzik dinleyiciliği, bir tanıdıktan ödünç alınan ilk naylon telli akustik ile beraber icracılığa dönmeye başlamıştır. 2001-2002 gibi ikinci el bir Vic ile elektrik gitar dünyasına adım atmış oldu. İzmir üretimi olan ve MDF gövdeli, ultra ağır bu gitar bir sıçrama noktası ollur. Zira bu gitarın, öncekii üç telli gitarın aksine tam "6" teli vardı rve akordu da ingiliz anahtarı ile yapılmak zorunda değildir. Ancak sıçrama olma durumu tel sayısının fazlalığından ziyade bazı denemelere başladığı gitar olmasıdır. İlk kez perde oyduğu, yeniden boyadığı, sapını onlarca kere söküp yeniden taktığı, perdelerini değiştirdiği, manyetiklerini söküp - taktığı, sapını incelttiği, inlaylerini değiştirdiği, sap profili ile oynadığı, gövdesini deştiği, sap ve köprü ayarlarını öğrendiği gitar oldu bu "Vic". 2003-2004 gibi Seramik Mühendisliği diploması sahibi olarak Eskişehir'e dönüp And.Ünv.'de yüksek lisans başladı. Aynı zamanlarda ileride atölye kuracağ bir arkadaş ile tanışarak gitar muhabbetlerine başladı. O yıl TR'nin en büyük rock forumlarından birinde adminliğe de başladı.2006 gibi, askerden sonra hem YUXEXES dergisinde "Gitardaki Sarmaşık" adlı köşesini hazırlamaya başladı, hem de o arkadaşı ile beraber "Çizmeli Kedi Gitar Atölyesi" ni kurdu. İlk başları kendilerine gitar yapmak gibi bir amaç varken, çeşitli forumlardan ve gitarist arkadaşlardan gelen ısrarlar sonucunda dışarıya da rica minnet birşeyler yapmaya başlandı. Şu zamana değin Radikal Gazetesi'nden YUXEXES'e yazılar yazdı. Joe Satriani'den Dream Theater'a, Alex Skolnick'ten Guthrie Govan'a kadar bir çok önemli gitarist ile röportajlar yaptı. Ayrıca TR'nin önde gelen bazı forumlarında yöneticilik görevleri aldı. Ancak baki kalan sadece GitarPedal.Net oldu. 20 Kasım'daki seminer'de ise dinleyicilere Elektrik Gitarın Anatomisi ve Elektrik Gitarlar Üzerinde Uygulanabilecek Modifikasyonlardan bahsedecek.
 
Darısı bizim topluluğa umarız :) Eskişehir liler için kaçırılmayacak birşey,Mehmet Barlo ile tanışmayı isterdim açıkçası,müzik kulübü yöneticilerinin eline sağlık...
 
Geri
Üst