Ltd ec-400 vardı forumda bir tane, şu an gold emg manyetiklerle dolaşıyor. al, mis gibi gitardır.
Ağacı hala yaş olduğu için sapı dönen, potanzları iki gün sonra bozulan sıfır gitarlar var. Bunlar müzik mağazaları tarafından burada tamir ettiriliyor, sıfır diye aldığın alt model bir gitarın elden geçmiş olması ihtimalini gözden geçir. Rötuş boyaya girenleri bile var. Bu arada o sınıftaki gitarlar bekledikçe ağaçları kurumaz, ama en başından yaş ağaç kullandılarsa bu durum daha en başlarda kendini ele verir. İkinci el alacağın bir gitarda ya bu sorun düzeltilmiştir, ya da zaten bu sorun yoktur.
Onun harici, eğer önemli noktalara dikkat edersen ikinci el gayet güvenlidir. Bakacağın şeyler neler?
1. Metal aksamlarda, özellikle Floyd Rose tipi köprülerde aşınma, paslanma var mı? Köprüyü değiştirip kurtulabilirsin, ama yapmazsan bol bol akort kaçıran bir gitarın olur. Sabit köprülerde ve Fender tipi köprülerde bu tür aşınmalar pek dert olmaz. Sırf rengi atmış diye almamazlık etme, ama pazarlıkta iyi fiyat kırarsın bu sayede 🙂
2. Fretlerin durumu ne? Tesviye 90-100 lira, komple değişim 180-250 lira. Alacağın gitarın fretlerinin durumuna mutlaka bak. Oyuklar var mı, erimiş bitmişler mi kontrol et. Çok pahalı bir işlem değil, ama çok önemli. Sıfır gitarlar bu konuda avantajlılar, tabi dükkanda denenmekten aşınmış fret de görmüşlüğüm var. Her ikinci el gitarın fretleri de bitmiş durumda değil.
3. Sap ayarı, entonasyon vs ne durumda? Bunlar bedava ile 30 lira arasında maliyet getiren ayarlar. Çoğu gitarda kendin bile rahatça yapabilirsin. Sıfır alacağın gitar bu konuda dezavantajlı bile olabilir, buradaki çoğu firma elindeki sıfır gitarların ayarlarını yapmaz, kutudan çıktığı gibi satar. Ellerinde tonlarca gitar var sonuçta, teker teker yaptırmak uzun iş. Bakımlı ikinci el bir gitarı eğer bir tüccardan değil kendine saygısı olan bir müzisyenden alıyorsan zaten ayarlı gelecektir.
4. Kırık çıkık var mı? Hakkına sayfalarca yazı yazdığımız gitarlar aslında gayet ucuz ağaçlardan imal edilen şeyler. Gibsonlar mesela meşhurdur kafa kırılması konusunda, yapıştırırsan da bütün ton gider der bazıları. O gitarın sapının gövdesine yarım kilo tutkalla yapıştırıldığını unuturlar. Kafası kırılmış Gibsonları çok severim, çok ucuza alabiliyorsun bunu bahane ederek 🙂 Net bir eksisi olduğunu da görmedim ne stabilite ne de ton olarak. Jackson ve ESP de tunerdan kırılma konusunda tecrübeli firmalardır, yine fiyat kırarsın ama bir eksisi yoktur. Ibanezler de güzel kırılırlar, özellikle eskileri.
5. Elektronik aksamın durumu ne? Potanz dediğin şeyin en kalitelisi 5-7$ falan. Switch bozulsa da tamir edebileceğin bir şey, yenisi 10$ en fazla. Manyetik yine kolay kolay bozulmaz, bozulsa da anlarsın zaten ses gelmediği için 🙂 Kablosu kopmuştur, taktırırsın. Hele gitarın üzerindeki manyetikler kötüyse sök at çöpe zaten, tak iki Duncan geç. Burada en sorun çıkaran şey potanzlardır, belirli bir ömürleri var zira. Bu arada yine bir not, Jackson elektronik konusunda bence en kötü firma. Genelde aldığım gibi söküp geri topluyorum sıfır aldıklarımı bile. Maliyetsiz, rahat işler bunlar. Yapmak gerek ama, yapmazsan canını sıkar, hevesin kaçar.
Gördüğün üzere şurada en masraflı işlem komple fret değişimi, 250 lira olsun kazık yesen bile. Onun harici hepsi ufak tefek şeyler. Ölümcül bir kusuru olmayan bir gitarı alıp Fatih Yılmaz gibi tecrübeli ve en önemlisi MÜZİSYEN bir gitar ustasına teslim edersen karşına çıkacak masraf 100 liradan fazla olamaz. 100 lirayı bile bulmaz genelde. Sıfırı 2000 lira olup forumda 700 800 lira civarına dolaşan tonlarca gitar var. Bence bir bak, buluş, dene. Araba değil bu, biraz oturup incelersen her şeyini görüyorsun gitarın zaten. Süpriz çıkması ihtimali yok gibi bir şey.