yardım! cort g serisi mi? fender meksika mı?

hemen buraya yazayım bildiklerimi.
yaklaşık 1,5 yıl önce 2gördüm onu. İlk bakışta insanı çeken bir görüntüsü vardı. işte o an çarpıldım.
İlk yaptığım şey tremolo kolunu denemek oldu. Çünkü elimde 2 adet godin strat köprülü gitar sürekli akord kaçırıyor ve bu beni delirtiyordu.
problem çıkmadığını gördüm.graph tech kiltili burgu var. G-vt , hiram bullock modellerinde eskitme metal aksam kullanılmış. ve bu beni doğal ahşap görünümlü gitarlarda çok etkiliyor. siyah veya kararmış metal görünümlü metal aksamın doğal ahşapa yakıştığını düşünüyorum. parlak krom ? pek gitmiyor kanısındayım.
gitarda lace sensor set var fabrika çıkışı. ben de ise sapta seymour duncan da161 ve köprüde dimarzio steves special var.mid lace sensor gold
gitar o kadar rahat ki cort yazısı yerine suhr filan yazsa 3000-4000 tl rahatça bedel biçerdim.
Bu arada cort 270 280 290 lara bakma fırsatımda oldu. karşıma tek tük çıktılar bu zaman zarfında. mesela cort 280-290 da sperzel in kilitli burguları kullanılıp seymor duncan vya emg manyetik seti ile fabrikadan çıkıyor.
ekli resimde bahsettiğim modellere ait görüntü ve parça kalitesini anlatmaya çalıştım. Bir de ek olarak yabancı sitelerden bulduğum Cort Hiram Bullock modeli resmi ekledim.
cort fanatiği gibi davranmak istemem ama şaşırtıcı bir durum oldu bu benim için. 2.elde ekonomikleşen bu seriler bence çok enteresan.sıradışı mutluluk...
 

Dosyalar

  • cort-hbs-i-713355.jpg
    cort-hbs-i-713355.jpg
    291.4 KB · Gösterim: 252
  • cort-hiram-bullock-signature-made-in-korea-slika-17909487.jpg
    cort-hiram-bullock-signature-made-in-korea-slika-17909487.jpg
    61.2 KB · Gösterim: 245
  • cort-hbs-i-713363.jpg
    cort-hbs-i-713363.jpg
    229.7 KB · Gösterim: 243
Cort son zamanlarda eskiye nazaran çok iyi gitarlar üretiyor. Fiyat - performans olarak çok iyi. Sanırım yavaş yavaş eskide bırakıyor "Cort gitarlar cortladı" muhabbetini. Özellikle bazı modellerde öyle sap ağaçları kullanıyorlar ki bird's eye maple, insanın baktıkça bakası geliyor.
 
benim elimdeki g-vt 2005 model sanırım. kore yapımı.
elimde bir de cort LCS-2 var.yine kore yapımı .2005 te sıfır almıştım .bu gitarda çok güzel işçiliğe sahip.

yayınladığım resimler temsili olarak internetten indirildi. elimde gitarlarıma ait foto olmadığı için böyle oldu.
 

Dosyalar

  • cort-lcs-2-natural-79347.jpg
    cort-lcs-2-natural-79347.jpg
    91.9 KB · Gösterim: 222
Ben zamanında ilk dönem g270lerden kullanmıştım, çok güzel bir gitardı, sattığıma pişman olmadım değil. Parlak, sıkı basları olan güzel bir gitardı. g-vtler, g270lerin yeni versiyonu gibiydi ama g270lerin üstünde bookmatched maple kaplama mevcuttu. 2si de çok kısa süre piyasada kaldı.
 
gitar firmalarının belli bir dönem iyi kalite tutturup sonradan fabrika değiştirip işi berbat etmelerine şahit olduğumuz bir dönemdeyiz.
epiphone gibson gölgesinde kore de ürettiği o eski les paulleri hatırlayan var mıdır aranızda ?bugünlerde gördüğüm epiphone lar çinde üretiliyor ve kore üretimleri ile o kadar fark var ki arada.aynı şey cort ta da meydana geldi. fabrika koreden taşındı kalite söndü.
 
Fabrikaları Çin'e taşımak sadece ekonomik bir hamle aslında, maksat işçiliği ucuzlatmak. Kalitedeki düşüşü ayrı yorumlamak gerektiği kanaatimdeyim. Gördüğüm kadarı ile Çin Epiphonelarının Korelerden genel olarak pek eksiği yok. İkisinde de kalitesiz parça veya üretim kaynaklı sorunlar denk gelebiliyor. Benim Kore SG G400 üç parça gövde iken, eğer işin içinde bir makyaj hilesi yoksa denk geldiğim Çin G400'ler hep tek parça gövde. Ton olarak da Korelerden farkları yok.
 
Çin malı diye kötülemem yanlış olur.

Bence Çin üretimi veya uzakdoğu ürünlerin en güzel yanı ekonomik olması ve hayalindeki gitarı edinebilme şansı vermesi.

bazı gitarlar için deneyimlerimi sıralamak isterim:

1-ibanez af-75 jazz kasa gitar: o kadar ekonomik ki insan bu fiyata elinde jazz gitar olduğuna inanamıyor. ancak gitar sanki son kişinin elinden çok hızla çıkmış gibiydi. burguları kafaya bağlayan vidaların hepsi gevşekti.jack girişindeki somun gevşekti. çok kötü bir sap ayarı yapılmıştı. teller titreştiğinde klavyeye çarpıyordu. bunlar dışında gerçekten iyiydi.

2- elime aldığım bir epiphone sg pro sap ayarı çok özensizdi. sap kalındı ama bu epiphone dot ta da aynıydı. sanırım bu iki modele özgü.lp lerde bu kadar kalın sap yoktu. epiphone lp prophecy modeli oldukça pahalı bir model neredeyse 2000 tl fiyatı .gövde arkası parlak bordo, klavye mat bordo idi.bu bence büyük detay hatası. sebebi: gitar sanki sonradan toplanmış hissi veriyor. yani sap kırılmışta başka gitar sapı takılmış gibi.sap gövde bağlantı noktasında bu detay göze çok batıyor. bu gitarın manyetikleri gibson manyetiği ama diğer detaylar yine özensizdi. potanslar dönerken 8 çiziyor ve tellerde cızlamalar vardı.

3-cort markası için çinde üretim var mı bilmiyorum ancak kore den sonraki modelerde bilinçli bir ucuzlatma stratejisi oldu sanırım.çünkü manyetikler , burgular standart tiplere dönmüş.


0 gitar almaya giden bir kişi bu tip detayları görünce soğuyabilir. elbette bu sorunlar çözülmez değil ama ilk intiba kötü oluyor.
en azından benim için böyle oldu.
 
Cort son zamanlarda eskiye nazaran çok iyi gitarlar üretiyor. Fiyat - performans olarak çok iyi. Sanırım yavaş yavaş eskide bırakıyor "Cort gitarlar cortladı" muhabbetini. Özellikle bazı modellerde öyle sap ağaçları kullanıyorlar ki bird's eye maple, insanın baktıkça bakası geliyor.

Bu kıyaslamanızı biraz açabilirseniz çok sevinirim. İlk dönem Endonezyalara kıyasla daha iyi olduğunu mu kastediyorsunuz ? Doğrudan aynı model gitarı kıyaslayarak mı yaptınız bu değerlendirmeyi ? Çünkü ben 3 tane Kore malı eski Cort kullandım, üçü de birbirinden iyi gitarlardı. Çaldığım Endonezya Cortlar ise berbat şeylerdi ve görüntü itibari ile bile özensiz işçilikleri belli oluyordu. Aynı model gitarın Endonezya ve Kore malı olanını kıyaslayacak durumda olduğumu da söyleyeyim; Viva modelinde her ikisini de kullandım. Dağlar kadar fark vardı aralarında.
Bu arada, soruyu tartışma açmak için değil, ciddi ciddi soruyorum. Eğer Endonezya malı Cortlar gerçekten Kore seviyesine yaklaşmışsa bilmek istiyorum çünkü. Klavyesinin rahatlığı ve işçilik anlamında hayatımda çaldığım en iyi gitarlardan biri, Kore malı bir Cort G270 idi... Ama şu anki G serisi gitarlarının o gitarın yanına bile yanaşabileceğine ihtimal vermiyorum.
 
Sektör ne olursa olsun "üretim yeri" ürün hakkındaki en fikir verici kalite kriteridir. Cipsten basküle kadar aldığım herşeyde dikkat ederim. Eskiden böyle değildim yaşarken oldum :) "Bak bu iyi çıktı, bakayim nere üretimiymiş"ler zamanla yerini 'daha satın almadan' kontrol etmelere bıraktı / sistematiğe bağladım ve hiç yanılmadım.
Kore üretimi Cort'lar her zaman özel gitarlar olarak kalacak, özellikle 2003'e kadar ürettiği "world class" ürünler.. Elimde 3 Kore Cort var ve 3'ünün de şu an eşdeğer modellerini bana sorsanız veya deneyip kıyaslasanız bunları geçecek gitarlar şu an en az 3000 liradan başlar. Zaten bu markanın "rekabetçi üstünlük" noktası da bu idi. Ha parasını verince de en Master Built 'lerini de yapmadılar değil :)
 
H-S-S Meksika Fender bence.Ton çeşitliliği istersen gitara bir Pushh/Pull (Coil-Tap) taktır.Köprüde hem single hemde humbucker olur ikisinide kullanırsın :);):)
 
Geri
Üst