Klasik Olmak?

hiçbir eser ortaya çıktığı dönemde klasik değildir.sizin de belirttiğiniz gibi,klasik olma özelliği gelecek nesilleri ve çok büyük kitleleri etkilemekten geçiyor.o yüzden bizim klasik diye bildiğimiz herşey esasında çok eskilere dayanıyor.
 
klasik bir eser nasıldır acaba?

günümüzde üretilen günübirlik sanat(!) eserlerine baktıkça bunu farketmek daha kolay aslında.bu yüzden karşılaştırma yaparak durumu açıklamaya çalışacağım.(bkz :dipnot)

konumuz müzik olsun.bilmem dikkat ettiniz mi ; günümüzde yapılan tüm şarkılar seri imalat ürünü gibi birbirine benziyor.biri yeni bir imalat modası ortaya atıyor , hoop! ona benzeyen yüzlerce parça her yerde çalınıyor.sonra bunların modası geçiyor ve başka biri yeni bir imalat modası oluşturuyor.

budara dikkat çeken şey ; genelde bir modanın ömrü en fazla iki yıl sürüyor,sonra o teknikle üretilmiş tüm "seri ürünler" çöpte çürümeye terkediliyor.

peki bunların nedeni ne?açıklayayım.çünkü bu günlerde yapılanların içinde bir gram sanat yok.
çünkü bu günlerde yapılan şarkılar "müzik yapmak","bir şeyler ifade etmek",ya da sadece "kendini aşmak" amacıyla bile değil,hedef kitleye göre yapılıyor.tıpkı bir sene yaz sezonunda moda olan şapka tasarımının daha sonra yüzüne bile bakılmaması gibi.amaç güzel bir şeyler yaratmak değil.hatta amaç bir şeyler yaratmak da değil.

amaç "insanlara istediğini verip" (hele ki insanlar ne istediklerini bilmiyorlarsa bu iş daha da kolaydır) verilen şeyin son kullanma tarihi geçene kadar bundan para kazanmak.

işte buradaki anahtar sözcük "son kullanma tarihi" dir.gerçekten klasik olabilmiş bir eserin (kitap,beste,fikir vs...) son kullanma tarihi olmaz.devir değişip o eser eski heyecanını kaybetse bile hala kendine özgüdür(bkz:eek:rjinal),şarkı için konuşursak bu şarkı dinlendiğinde insana ne kadar eskimiş olsa bile zevk verir.çünkü sadece üretildiği zamanın müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmamıştır.o eser ; çalışıp , çabalayıp ortaya gerçekten bir şeyler koymak isteyen biri tarafından şekillendirilmiştir ve o yüzden şimdiki içi boş ürünler gibi paketlenerek çekici hale getirilmeye ihtiyacı yoktur.bir paketi olmadığı içindir ki ; üstünde son kullanma tarihi de yazmaz.


dipnot:"zaten topu topu 7 tane nota var bununla kaç farklı bese yapılabilir ki" diyen serdar ortaça da burdan bereket heykelciği hediye etmek istiyorum.
 
mo demiş ki:
eser kendi döneminde klasik olamaz,kendi döneminde -klasik olmaya aday varsayılan- eserler için "kült" ifadesi kullanılır,günümüzde "kült eser" deyimi her ne kadar farklı,bağımsız,aykırı eserlere veriliyor olsa da,kendi içinde bir bütünlüğü olan ve kalıcı olmayı başarabilenler ileride "klasik" olarak adlandırılacaklardır.bunun için yalnızsarkının da belirttiği gibi ileride de aynı etki va anlamını barındırıyır olması gerecektir.sonuçta her kült eser klasik olamaz,ama her klasik bir külttür diyebiliriz.

doğru bi tespit olmuş bence başka bişey söylemeye gerek yok :)
 
Geri
Üst