duu_rock demiş ki:benim duyduklarımda mesela 1453 istanbulun fethi rakamları toplayınca 13 olur.aynı şekilde hz.Muhammedin 571 doğum yılı da böyle.tabi bunlar tamamen kulaktan dolma şeyler.ama bazı kavimler eskiden yaşamış insanlar başlarına gelen belaların veya onlara göre lanetlerin bu güne veya bu sayıyla ilşkilendirip rastlaması onların 13 ü uğursuz kılmasına neden olmuştur.
cesareborgia demiş ki:abi bırakalım bu sayıları lanetlemeyi 😀
birşeyleri ya hep kutsuyoruz yada lanetliyoruz.
uğursuzluk diye birşey var mı??
uğursuzluk ne demek mesela?
aynendir....hep birşeyleri biryerlere yamamaya çalışıyoruz.........rockczar demiş ki:cesareborgia demiş ki:abi bırakalım bu sayıları lanetlemeyi 😀
birşeyleri ya hep kutsuyoruz yada lanetliyoruz.
uğursuzluk diye birşey var mı??
uğursuzluk ne demek mesela?
budur işte
lanetleyeceksek savaşları lanetleyelim 😛 8)
Hollandada yasiyorum ve burdada bazi insanlar 13 rekam ugursuz olarak goruluyor hala .Bazilar ucaga bile binmiyorlar 13 cuma gunu olunca. :?onurgs1905 demiş ki:13 fobisinin kaynağı olarak birçok olay gösteriliyor.
> Hz. İsa’nın bir cuma günü çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunuyordu; İsa ve 12 Havari. Sonraları 13 sayısını çağrıştıran bu sayının içinde geçtiği herşey lanetli, kötü, korkunç olarak nitelendirilmeye başlandı.
> İbraniler’e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin “mavet” (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan “m” olmasıydı. Hammurabi kanunları listesinde 13 sayısı atlanmıştı. İskandinav mitolojisinde, İskandinav tanrılarının en kötülerinden olan Loki, Valhalla’daki oniki kişilik bir şölene davetsiz olarak gitmişti. 13’üncü kişi olarak gittiğinde, gözyaşı tanrısı olarak da anılan, adının anlamı “Muzaffer” olan, yakışıklı ve adil Baldr’ın ölümüne yol açtığından, bu sayı uğursuz olarak anılmaktaydı. 13 Ekim 1307 Cuma günü, Fransa Kralı Philippe ile Papa Clemens’in işbirliği sonucu Tapınak Şövalyeleri’nin çoğu tutuklanıp idam edilmişti.
> Tarihte ünlü adlardan kimileri de bu fobiye sahipti. Henry Ford ayın 13’ünde çalışmazdı. Franklin Delano Roosevelt 13 kişilik bir grupla aynı masada yemek yemezdi. Napolyon, Mark Twain ve Richard Wagner de bu fobiye sahip öteki ünlü kişilerdir.
> Birçok otel müşterisi 13 numaralı odada kalmayı reddeder; bu nedenle kimi otellerde oda numaraları 12, 12A, 14 olarak devam eder. Yemek sırasında masada 13 kişinin olması büyük uğursuzluk olarak görülür. Ayın 13’üne rastlayan cuma gününde kişiler yolculuk yapmaktan, anlaşma imzalamaktan kaçınırlar. Kimi ülkelerde gökdelenlerin asansörleri 13’üncü katta durmaz. Agatha Christie’nin “Thirteen at Dinner” adlı romanında da sayı uğursuz olarak geçmektedir.
> Aslında 13 sayısı tüm toplumlarda uğursuz değil. Örneğin, Meksika’da, Keltik ve Germen toplumlarında bu sayı genelin tam tersine önemli, kutsal ve şans getiren bir sayı olarak düşünülüyordu.• (Pelin Hazar)
---ALINTIDIR---
aysu_ demiş ki:Batıl inançları "bilim - felsefe" bölümüne yazmak bile saçma. 🙂
O zaman bu tür başlıkları açacağımız bölümler açın sizde oraya yazalım.Bence forumda daha böyle birsürü anlamsız başlık açılıyor.Ozan kise bu gibi işlerle ilgilenen bununlada ilgilensin madem....soulwalker demiş ki:aysu_ demiş ki:Batıl inançları "bilim - felsefe" bölümüne yazmak bile saçma. 🙂
çok haklısın aysu. saçma demeyelimde çelişkili diyelim. 😉 daha bilimsel olur 🙂