Tel Kopması Yardım Edin Lütfen

A

amaya

Admin önceki mesajımı kilitlemişsin.
Arkadaşlar bu yaz tam 7 kez elektro gitarmın telleri kopmuştur. kopma yeri eşik cıkışıdır. Tellerimin markası Elixirdir Gitarım İbanez Gio Grg170dx tir Tel kalınlıgı 0.9 Dur ve işin garip tarafı gitar ½ ton kalınlaştırılmış şekilde akort edilmiştir yani standart tuning olduğu için bend kaldırıken kopmuştur diyemiyorum Yardım ederseniz sevinirim bu yaz neredeyse 100 Tl harcadım gitar tellerine.Neden kopabilecegi konusunda fikir istiyorum sizden. Şimdiden teşekkürler. :roll: :roll:
 
Muhtemelen tremolo yay ayarları çok sıkılı yada tam tersi çok gevşek sen sıktıkça o geriyor yada sen sıktıkça o salıyor.Yükseklik ayarını ve konumunu düz olarak ayarlamanı tavsiye ederim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
tremolo floyd rose degil ve gitarın gövdesine yaslanmış durumda bundanmmı kaynaklanıyor_?
 
Belli ki trem ayarı yok o gitarın. yaslanmaması lazımdı zaten. gövdeye yatay durmalıydı. bilene ayarını yaptırırsan sorun kalmaması lazım.
 
Gitarın alt 4 teli koparıyor olmasının tek açıklaması köprüdeki saddle'ların tellerin yaslandığı kısımlarının keskin veya pürüzlü olması olabilir. Başka hiçbir şekilde sürekli tel koparma olmaz.

Teller işaretlediğim yerlerden mi kopuyor?

2479811405d55649a2f3.jpg
 
aynı dertten bende kafayı yedim bu yaz. üstelik en kalın Mi La Re telleri kopuyo eşikten kopma olayıda acayip sargılı telin sargısı açılıyor. büyük ihtimalle yaz sıcağından korozyon yaptığı için böyle bir kopma yaşıyoruz çünkü havalar serinledi 1 hafta içinde 5 kere kopan tel şimdi 2.5 hafta oldu hala tık yok yani..
 
Merhaba,
Evvelce başka bir konuda başka bir arkadaşın başına benzer sorun gelmekteydi. Orada da bu yorumu yaptım. Arkadaş kopan kısmı incelediğinde o bölgede sarımın içindeki iç telde kararma ve aşınma tespit etti. Yorum mantıklı göründü.
Tahmin ediyorum sorun elinizin terinden kaynaklanıyor. Bazı insanların terleri kimyasal içerik olarak daha aşındırıcı olabiliyor. Dikkat ettiyseniz tellerin koptuğu yerler ellerinizin tele en çok temas ettiği yer, telin perdeye sürttüğü veya pena vurduğunuz nokta değil. Ayrıca terlemenin arttığı sıcak havalarda kopma vakalarının artması da bu ihtimali güçlendiriyor.
Tıbbi çözümü bir kenara bırakırsak yüksek tel masrafından kurtulmanın en pratik yolu elinizin terini sıkça silmek ve telleri mümkün olduğu kadar temiz tutmak. Gitarın parçalarında sorun olması ihtimali bana en uzak gelen seçenek. Ama elbette imkansız değil ve görüşlerini bildiren diğer arkadaşların söylediği gibi, hatta mümkünse bir büyüteç yardımıyla kopmanın olduğu bölgeye temas eden parçaları incelemek faydalı olabilir. Fakat lütfen sonucunu kesin olarak bilmeden donanım üzerinde kazıma, oyma, düzeltme vb. işlemlere girişmeyin. İstemeden telin salınımı bozulabilir, cızlama, sönme gibi keyif kaçırıcı sonuçlar ortaya çıkabilir.
Kolay gelsin.
 
Terle pek ilgisi yok, mantıksız değil ancak belli bir notktadan koptuğunu görüyoruz. Bu da demek ki tremoloya çok sıkı olarak mute amaçlı el bastırıldığı için o tel o noktada keskin olarak kıvrıldığı için aşırı baskıdan dolayı normalden çok daha kısa sürede kopuyor. Başka bir sıkıntı yok bence.
 
hayatımda ilk kez geçen gün bu mesajı okuduktan sonra la telim tam saddle a temas ettiği yerden koptu :D lakin bendeki sorun tellerin değişim zamanını fazla kaçırmamdı.. zaten nezaman kopacak diye bekliyordum
 
Tellerin saddle'lara girdiği yerin hemen yakınından kopması olayına ben de çok eskimiş tellerde rastlıyorum özellikle en ince tellerde. Bir de son olarak Floyd Rose'lu bir gitarda kullandığım Elixir tellerde de bu sorunu birkaç defa yaşadım, Elixirlerin bu konuda biraz sabıkalı olduklarına da rastlamadım değil orda burda :)
Yapılması gereken şey saddle'larda telin sıkıştığı noktadaki pürüzleri gidermek veya başka marka tel takımı kullanmak olabilir.
Saygılarımla
 
Eski gitara elixir takmak nasip olmamıştı ondan o konuda birşey diyemeyeceğim ama çözüm pürüzleri gidermek veya daha kaliteli saddle takmak olabilir. Floyd Rose'da hiç yaşamadım öyle bir sorun, umarım yaşamam da :D
 
Geri
Üst