Karşılaştırma: Lambalı Bas Amplisi ile Modelling Amp

önceki sayfalara baktım ama göremedim..
yazılımı bilmiyorum

Bass amfimin üzerinde yazılı olan..

-Treble düğmesi
-foot ve phones adlı girişler..
-Ve ilk sayfada yazmışsınız ama anlamadım..
ben Gain i açınca,sadece ses yükseliyor..!

Bunlar nedir ?

Ve ayrıca,bir soru daha..
Bir adam geldi benim amfime baktım..
Amfim lambalı amfiymiş..ama lambası yok bunun içinde..sadece yapımcılar,lambalı amfinin tonlarını kopyalayıp ,amfinin devresine koymuşlar...böyle birşey olabilirmi yoksa palavramı ?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
_erotoMaNia_ demiş ki:
lambalı ne demektir arkadaşlar? bi aydınlatsanız lamba gibi:)

lambalı amfi,resistantlı amfilere göre çokdaha üstün ses veren amfidir.
Lambalı bir amfiyi,normal bir amfiye tercih edebilcek hiçbir gitarist tanımıyorum.Fakat daha hassasdırlar,ve tekmelersen bozulurlar..

Üzerinden fırıldağı,lambası yok yani.
 
Lamba resistor değildir. Direnç in değil transistörlerin yerindedir, daha doğrusu lambanın yerine transistör geçmeye çalışmıştır.

Fırıldağı varmıdır bilmem ama lamba dediğimiz şey gerçekten lambaya benzer. Isınmasını sağlıyan heater da kırmızı/turuncu arası bir ışık saçar.

2 tür lambalı ampli benzeri vardır. 1.si hybrid amplilerdir ( örneğin Marshall valvestate serisi)
Bunların preamplerinde lamba bulunur. Pahalı olan power sectionda lamba bulunmaz. Gerekçeleri drive ın preampten çıkıyo olmasıdır.

2. si ise modeling amplilerdir. Bunların üstünde lambanın değişik durumlar altındaki cevaplarını simule eden devreler yada dijital işlemciler bulunmaktadır. ( Analog: Behringer GM110, Dijital: Line 6 Flextone)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Lamba bilgileri için saolun da..ben bunu sormamıştım ki,zaten lambalı amfinin farklarını az çok biliyorum..
Ben bass amfisi aldım..Adama bu amfi lambalı amfi dedi bana..ama eve geldim,açtım baktım içinde lamba filan yok..sonra adama tekrar sordum,lambalı amfinin seslerini devreye kopyalamışlar,devre lambalının vereceği sesleri taklit ediyormuş..yani içinde lamba filan yok..
Benim taklitçi amfim,normal lambalı amfinin ses kalitesine ne kadar yaklaşır,yaklaşmazmı yoksa ?
 
Sözlük tarzında olmayan soruları Sözlük başlığına yazmayın lütfen. sonra muhabbet alanına dönüyor orası, sözlüklükten çıkıyor. Bu soruları Sözlük'ten ayırıp ayrı başlık yaptım, alakasız tebrik mesajlarını da sildim.

Lamba'nın ne olduğunu orada açıklamıştık, bu son soruna gelince, eğer gerçek bir lambalı amplinin sesini bilmiyorsan kelimelerden bu farkı nasıl anlayacaksın ki? Cevabı hiçbir zaman gerçeği yansıtmayacak gereksiz sorular. "En iyi gitar hangisi?" demek gibi.

Anlattık orada, bu zevkler renkler meselesi. Dener bakarsın, hangisi hoşuna gidiyorsa o senin için daha iyi demektir. Netice olarak adı üzerinde, "taklit ediyor", kendisi değil. Lambadan lambaya ses rengi, kalitesi değişirken lambalıdan modelling yapan devreye ses rengi kalitesi değişmiş çok mu?

Gidin müziğinizi yapın kardeşim, böyle şeylere takılmayın. Daha aradaki farkı bilemeyecek kadar acemiysen sana dünyanın en pahalı, en kaliteli, en çok kişinin taptığı lambalı süslemeli fırıldaklı bas amplilerini de versek ne fayda. Sen basını çalmaya devam et, parmakların ve kulakların sana ne zaman bas amplini bir üst modele yükseltmen gerektiğini söyler, merak etme sen. O zaman da dener bakar, hangisi hoşuna gidiyorsa onu alırsın.

Phones kulaklık çıkışı demektir.

Footswitch de ayak anahtarı girişidir, oraya bir footswitch takarsın, enstruman çalarken amplinin üzerindeki kanalları/ayarları ayak dokunuşu ile değiştirmek için.

Treble düğmesi de sesin içindeki yüksek frekanslı bileşenlerin seviyesini artırp azaltmak için kullanılan bir fonksiyon. (Tiz düğmesi yani, tiz ;) )

Gain de tabii ki sesi açacak, orada yazmışız, Gain "kazanç" demektir, açarsan sinyalin kazancı artar, kısarsan azalır, bu kadar basit. Aynı Volüm potansı gibi.
 
Geri
Üst